Ημέρα 369: «Γιώργο μένεις»

369η Συνεδρίαση, Αίθουσα Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού, 17/07/2019

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου. Η αίθουσα ήταν κατάμεστη από κοινό και δημοσιογράφους.

II. Παρουσία των κατηγορουμένων

Παρόντες ήταν οι κατηγορούμενοι: Αγιοβλασίτης, Αναδιώτης, Καζαντζόγλου, Πατέλης, Κομιάνος, Κορκοβίλης, Ρουπακιάς, Αθ. Τσορβάς, Ν. Τσορβάς, Σκάλκος, Σταμπέλος, Τσακανίκας.

ΙΙΙ. Απολογίες κατηγορουμένων

Στην έναρξη της σημερινής συνεδρίασης ο συνήγορος Θ. Καμπαγιάννης έθεσε υπ’όψιν της έδρας επιστολή αποχώρησης του μάρτυρα υπεράσπισης Δ.Βογιατζή με ημερομηνία 12/07/2019 η οποία όπως εξήγησε στάλθηκε στους συνηγόρους πολιτικής αγωγής και στην οποία ο εν λόγω μάρτυρας αναφέρει ότι όταν δήλωσε τη διαφοροποίησή του, ομάδα στελεχών της ΧΑ τον επισκέφθηκε, τον τραμπούκισε και έτερος μάρτυρας, ο Ιωάννου, δήλωσε «εμείς οι ΧΑ σπάμε κεφάλια και θα σας θάψουμε». Ο συνήγορος προέβαλε αίτημα ανάγνωσης του εν λόγω εγγράφου και η εισαγγελέας επιφυλάχθηκε.

Στη συνέχεια προσήλθε να απολογηθεί ο κατηγορούμενος Γ.Πατέλης. Ο κατηγορούμενος κάτοικος Νίκαιας επί 37 χρόνια, δήλωσε ότι εργάζεται ως ελαιοχρωματιστής το παρόν διάστημα και από 14 χρονών σε διάφορες δουλειές. Από το 2012 ξεκίνησε εξάωρη απασχόληση στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στη Λ. Μεσογείων, με αποδοχές των 800 ευρώ και συγκεκριμένα στην ασφάλεια όπου όπως δήλωσε ήταν υπεύθυνος για τη καταγραφή του κόσμου μαζί με τον Ι. Καζαντζόγλου και άλλα άτομα σε βάρδιες. Ο κατηγορούμενος κατέθεσε ότι η σχέση του με τη ΧΑ ξεκίνησε το 2011 ,προηγουμένως ήταν ψηφοφόρος της ΝΔ, όταν πήγε στην εκδήλωση των Ιμίων έπειτα από πρόταση του φίλου του Μ. Ζήση όπου όπως δήλωσε «γοητεύτηκε και είδε μια αγκαλιά» και έτσι επισκέφθηκε τα γραφεία του Πειραιά και με πρόταση του Πορίχη τα γραφεία στη Νίκαια άνοιξαν αρχές του 2012 χωρίς να μπορεί να προσδιορίσει ακριβώς την ημερομηνία.

Ο ίδιος δήλωσε επικεφαλής της τοπικής με υπεύθυνους τη συζυγό του, τον Δημητριάδη και κάποιον Αντώνη Γολφ, τον Τσακανίκα ταμία και τον Καζαντζόγλου υπεύθυνο ασφαλείας. Ερωτώμενος για το 5ο μέλος του 5μελούς της τοπικής Νίκαιας αποκρίθηκε πως δεν υπήρχε άνθρωπος να στηρίξει το ιδεολογικό. Για τον Ρουπακιά δήλωσε πως ήταν υποστηρικτής με ενεργό παρουσία στην τοπική τόσο του ίδιου όσο και της οικογενείας του χωρίς να έχει κάποια σχέση με τα ταμείο όπως απάντησε. Στη συνέχεια της κατάθεσης του τον χαρακτήρισε «ενεργό παιδί που έδινε την ψυχή του στα γραφεία» Στην αρχή λειτουργίας των γραφείων διευκρίνισε ότι έδινε λόγο στον κ.Πορίχη μέχρι να αναλάβει περιφερειάρχης ο Ι. Λαγός με τον οποίο είχε συχνή επικοινωνία προκειμένου να λάβει έγκριση για δραστηριότητες όπως ομιλίες, συγκεντρώσεις.

Ερωτώμενος για τα μηνύματα που καταλήγουν με τη φράση «εντολή Λαγού» ο κατηγορούμενος απάντησε πως ο ίδιος με δική του πρωτοβουλία χρησιμοποιούσε αυτή τη φράση λόγω του κύρους της θέσης του βουλευτή που κατείχε ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη ανταπόκριση στις δράσεις, ζητώντας ταυτόχρονα συγγνώμη γι’ αυτό από τον Ι. Λαγό. Τη φράση «Παρακαλώ δε διαρρέει πουθενά» την εξήγησε λόγω των επιθέσεων που δέχονταν. Για την ομοιόμορφη ενδυμασία κατέθεσε πως δεν την επέβαλλε κάποιος και έχει παρεξηγηθεί πολύ καθώς προήλθε από δύο πιτσιρικάδες και έγινε μόδα στην πορεία με την τοπική οργάνωση Νίκαιας συγκεκριμένα να χαρακτηρίζεται από το στρατιωτικό παντελόνι και όλη τη ΧΑ να φοράει μαύρα, πράγμα που είχε ζητήσει και ο ίδιος. Για τη στρατιωτική παράταξη ομοίως δήλωσε ότι το είχε ζητήσει ο ίδιος «για να μη χαθούμε με τα πούλμαν στην τελετή μνήμης».

Σχετικά με τις κατασκηνώσεις στη ΝΕΔΑ και Σαλαμίνα ισχυρίστηκε ότι ο σκοπός τους δεν ήταν άλλος από την ίδια την κατασκήνωση, αρνήθηκε τόσο την τελετή ορκωμοσίας λέγοντας ωστόσο ότι αναγνώσθηκε ο όρκος των Αθηναίων χωρίς να εξηγήσει γιατί, όσο και οποιαδήποτε εκπαίδευση με πραγματικά όπλα, δικαιολογώντας τις σχετικές φωτογραφίες που τον απεικονίζουν ως αστεϊσμό μεταξύ τους. Δήλωσε ότι δεν είχε καμία σχέση με το ναζισμό πράγμα που αποδεικνύεται από τον υπολογιστή του μέχρι την ημέρα με τη φωτογραφία που απεικονίζεται με τη σημαία των SS την οποία διευκρίνισε ότι του στάλθηκε μέσω του Κορκοβίλη από άγνωστο αποστολέα, προκαλώντας την ερώτηση της προέδρου «Δηλαδή, ο συγκατηγορούμενός σας, σας έφερε μια σημαία χωρίς να ξέρει ποιοι είναι; : Καλά, δε σκέφτηκε αυτός σωστά, δε σκεφτήκατε εσείς και την παίρνετε και στην κατασκήνωση;» για να λάβει την απάντηση «Κακώς κυρία Πρόεδρε. Την έβγαλα και έβγαλα μια φωτογραφία».

Σε ερώτηση για τον ναζιστικό χαιρετισμό απάντησε πως πρόκειται για τον αρχαιοελληνικό που αποδίδεται στο Μεταξά όπως και στο Χίτλερ χωρίς όμως να θέλει να παραπέμψει στον τελευταίο, προκαλώντας στη συνέχεια την ερώτηση της έδρας «γιατί τον χρησιμοποιούσατε αφού είχε ομοιότητα με το χιτλερικό; Γιατί δεν είχατε άλλο χαιρετισμό, αθώο; Δε φοβόσασταν ότι θα σας κατηγορήσουν;» Το βράδυ της 17/09/2013 ο κατηγορούμενος δήλωσε πως βρισκόταν στα γραφεία της τοπικής Νίκαιας με την σύζυγό του όπου και παρέμεινε μέχρι τις 21.00 , με τελευταίο να φεύγει τον Τσακανίκα. Κατέθεσε ακόμη ότι στις 18.00 τον είχε ενημερώσει ο Ι. Λαγός για ομιλία του Προέδρου του κόμματος την Πέμπτη 19/9 και λόγω αυτού ο ίδιος ο κατηγορούμενος ανέλαβε να εκτυπώσει 10.000 τρικάκια σε τυπογραφείο στην Πλατεία Μπουρναζίου διευκρινίζοντας πως την ίδια μέρα τα πρώτα δύο πακέτα τρικάκια ήταν έτοιμα. Στις 22.00-22.30 χωρίς να θυμάται την ακριβή ώρα μίλησε με τον Ρουπακιά λέγοντας του να φέρει τα τρικάκια στο Περιβολάκι για να τα παραλάβει ο Ι. Καζαντζόγλου στην οδό Καισαρείας και έπειτα από ερωτήσεις της προέδρου που τον καλούσε να διευκρινήσει την ώρα απάντησε πως η επικοινωνία με τον Ρουπακιά έγινε στις 22.50, με τον Καζαντζόγλου στις 23.20 και πως ο ίδιος έστειλε το μήνυμα «Όλοι στην τοπική τώρα. Όσοι είστε κοντά. Δε θα περιμένουμε τους μακρινούς» στις 23.30. Το μήνυμα απεστάλη κατά τον κατηγορούμενο στους 15 συγκατηγορούμενους του επισημαίνοντας πως οι Ρουπακιάς, Σαντοριναίος, Τσαλίκης, Τσακανίκας δεν το είχαν λάβει και ισχυριζόμενος πως το εν λόγω μήνυμα που αφορά τη διανομή φυλλαδίων και το «πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Άγγος στο Κοράλλι» είναι δύο ανεξάρτητα συμβάντα που τυχαίνει να εξελίσσονται ταυτόχρονα και πως το εν λόγω μήνυμα δεν έχει γραφτεί από εκείνον με τη λέξη τώρα στο τέλος που το κάνει πιο επιτακτικό αλλά «το έχουν πειράξει για να βρεθώ εγώ αυτουργός».

Ο ίδιος δήλωσε ότι έμαθε για την ανθρωποκτονία από τον Άγγο και κατόπιν από το Ρουπακιά που του τηλεφώνησε λέγοντας του «χρειάζομαι δικηγόρο, μαχαίρωσα άνθρωπο» με τον κατηγορούμενο να του απαντά «όπως τα έκανες, φάτα τώρα, κόψε το λαιμό σου» χωρίς να εξηγήσει γιατί να επικοινωνήσει ειδικά μαζί του: «Ρωτήστε εκείνον. Με έχουν πάρει και τα χαράματα για να φτιάξω κάτι σωλήνες» ούτε γιατί συγκεντρώθηκαν άτομα από την τοπική Νίκαιας εκείνο το βράδυ.

Σε ερώτηση της προέδρου «Υπάρχουν κάποια κενά που πρέπει να εξηγηθούν. Στέλνετε το μήνυμα και λέτε είναι για τα τρικάκια. Εμφανίζονται λέτε μόνο δυό άνθρωποι να μοιράζουν τα τρικάκια. Στερηθήκατε την ελευθερία σας για δύο χρόνια. Δεν αναζητήσατε “ποιός πίσω από την πλάτη μου οργανώνει κάποιους ανθρώπους να πάνε στο Κοράλλι”»; απάντησε πως «αυτό είναι το σαράκι που μας έφαγε με τον Καζαντζόγλου μέσα στη φυλακή, κανένας δε μου έχει πει ότι ήταν εκεί, εκτός από τα αδέρφια Τσόρβα που έχουν φτάσει στο σημείο αλλά δεν έχουν σχέση με τον Φύσσα, νομίζαν ότι πηγαίναν για τα τρικάκια» και πως ο ίδιος δεν έχει αναγνωριστεί από κανέναν από τους φίλους του Π.Φύσσα με την πρόεδρο να σχολιάζει ότι υπάρχουν σχετικές καταθέσεις που τον αναφέρουν. Ερωτώμενος για την κατάθεση Αποστόλου που αναφέρει ότι ο Π. Φύσσας ήταν στοχοποιημένος από τον κατηγορούμενο και τον Τσακανίκα απάντησε πως ο Αποστόλου είναι φαντασιόπληκτος. Τόνισε επανειλημμένα ακόμα ότι ο Ι. Καζαντζόγλου δεν έχει καμία σχέση με το συμβάν.

Αναφορικά με την επομένη της ανθρωποκτονίας 18/9 απάντησε πως βρισκόταν στα γραφεία από τις 07.30 έως περίπου 14.00-15.00 με παρόντες τους βουλευτές Ι. Λαγό και Η. Κασιδιάρη ενώ για τις συνομιλίες του με τον Ι.Λαγό ανέφερε πως «Με πλάκωσε στις Παναγίες, γιατί δε μπορούσε να καταλάβει τι έχει γίνει. Του είπα ότι έχω μάθει ότι υπήρχε συμπλοκή με 10-15 αναρχκούς και του είπα ότι ήξερα». Απάντησε πως ο ίδιος δεν ελέγχθηκε πειθαρχικά, και μετά την αποφυλάκιση του πήγε μία φορά στην κοπή της πίτας στον Πειραιά και έκτοτε αποστασιοποιήθηκε. Επιβεβαίωσε ακόμα την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ι.Λαγό στις 23 Σεπτεμβρίου όπου ο Ι. Λαγός του λέει χαρακτηριστικά: “Γιώργο μένεις” και ο κατηγορούμενος τον ευχαριστεί.

Η θέση του για τους αλλοδαπούς δήλωσε ότι παραμένει η ίδια μέχρι τώρα ότι δηλαδή «όσοι δεν έχουν χαρτιά, οι λαθραίοι που ζουν σε βάρος των Ελλήνων πρέπει να απελαθούν» ισχυριζόμενος ότι ο ίδιος δεν έχει πρόβλημα απέναντι τους. Τη φράση του «Δεν θα μείνει τίποτα όρθιο. Τίποτα! Ο,τι κινείται σφάζεται» ο κατηγορούμενος την απέδωσε σε λεκτική υπερβολή και πρόσθεσε «Δεν έχω καλό λόγο, κυρία πρόεδρε», με την Πρόεδρο να απαντάει: «Τόσες ώρες που είμαστε εδώ, μια χαρά τα λέτε».

Δήλωσε άγνοια για την επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες όπως και εναντίον μελών του ΠΑΜΕ ενώ το μήνυμα «θα φάνε γερό πέσιμο τα κομμούνια σήμερα» δεν το θυμόταν λέγοντας πως γενικά δεχόταν καταιγισμό μηνυμάτων. Αρνήθηκε την ύπαρξη της ομάδας Κενταύρων, την κατοχή μαχαιριών στην τοπική οργάνωση τα οποία σύμφωνα με κατάθεση μάρτυρα έδινε στη μητέρα του όποτε γινόταν έλεγχος, όπως και τη σχέση του με διοικητή Ασφαλείας Πειραιά Γιοβανίδη. Για το έγγραφο δόκιμων μελών που βρέθηκε στον υπολογιστή του ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για παρουσιολόγιο που συντάχθηκε από τον ίδιο χωρίς επίσημη ισχύ ενώ δεν θυμόταν τη φωτογραφία του από το μπαλκόνι των γραφείων στη Μεσογείων με υλικά εκρηκτικού μηχανισμού. Δήλωσε παρών στην επίθεση στο Συνεργείο με παρόντες επίσης τους βουλευτές Μίχο και Λαγό χωρίς να εξηγήσει τι ακριβώς έγινε δικαιολογούμενος ότι βρισκόταν πίσω.

Τα φυσίγγια που βρέθηκαν στο σπίτι του υποστήριξε ότι του τα έδωσε ένας παππούς 80 ετών στα γραφεία της Νίκαιας και του είπε «Πάρ’ τα εσύ να κάνεις επανάσταση». Τέλος, για το σύνθημα «Φωτιά στα τζαμιά» απάντησε αρχικά πως δεν το έχει γράψει ο ίδιος αναφέροντας χαρακτηριστικά «γιατί να παίρνουμε κάποιες συγκεκριμένες φωτογραφίες και να λέμε ότι αυτός ο άνθρωπος είναι τέρας επειδή έγραψε «φωτιά στα τζαμιά» ή «φωτιά στις πισίνες», κρατάει πιστόλι σαν τον Τζέιμς Μποντ και δεν βγάζουν τις φωτογραφίες που βγάζαμε φαγητά στην τοπική, κάναμε αιμοδοσίες και έχουμε μείνει και έχουν κάνει σημαία δύο φωτογραφίες που χαιρετάω ναζιστικά και γράφω «φωτιά στα τζαμιά»; προκαλώντας την ένταση του ακροατηρίου.

Με την ολοκλήρωση της απολογίας του κατηγορουμένου Γ.Πατέλη η έδρα διέκοψε στις 13.44 για την Πέμπτη 18/07/2019 στην αίθουσα Τελετών του Εφετείου Αθηνών όπου η διαδικασία θα συνεχιστεί με την απολογία του κατηγορουμένου Γ. Ρουπακιά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ