Ημέρα 368: «Κανείς δεν απάντησε έστω αρνητικά ότι δεν μπορώ»

368η Συνεδρίαση, Αίθουσα Τελετών Εφετείου Αθηνών, 28/06/2019

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου. Υπήρχε σημαντική παρουσία δημοσιογράφων και κοινού

ΙΙ. Παρουσία κατηγορουμένων

Παρόντες ήταν οι κατηγορούμενοι: Α. Αναδιώτης, Ι. Καζαντζόγλου, Ε. Καλαρίτης, Ι. Κομιάνος, Αν. Μχάλαρος, Γ. Ρουπακιάς, Σκάλκος, Σταμπέλος, Τσαλίκης, Αθ. Τσορβάς, Ν. Τσορβάς.

ΙΙΙ. Απολογίες κατηγορουμένων

Α. Απολογία Κ. Κορκοβίλη

Στη σημερινή συνεδρίαση συνεχίστηκε η απολογία του κατηγορουμένου Κ.Κορκοβίλη η οποία είχε ξεκίνησε αλλά διακόπηκε αιφνιδίως στην προηγούμενη δικάσιμο λόγω του λιποθυμικού επεισοδίου του κατηγορουμένου Γ. Πατέλη στην αίθουσα του δικαστηρίου, έπειτα από το οποίο ο κατηγορούμενος είχε δηλώσει ότι δεν ήταν σε θέση να συνεχίσει.

Ο συνήγορος Τσάγκας προσκόμισε εκ μέρους του συνηγόρου Γκαβέλα δικαιολογητικά έγγραφα για την απουσία του κατηγορουμένου Γ.Πατέλη με σχετική ιατρική γνωμάτευση που συνιστούσε διήμερη ανάρρωση του τελευταίου. Ο κατηγορούμενος Κορκοβίλης συνεχίζοντας την απολογία του δήλωσε πως στην τοπική Νίκαιας δεν είχε αναλάβει αρμοδιότητες, δεν έχει συμμετάσχει στην κατασκήνωση της ΝΕΔΑ, ούτε έχει υπάρξει ποτέ μέλος της ασφάλειας με την πρόεδρο να σχολιάζει ότι υπάρχει πλήθος μηνυμάτων που τον καλούν ως ασφάλεια και τον κατηγορούμενο να απαντά πως ενίοτε καθόταν στην είσοδο για να μη συμβεί κάτι κακό.

Ερωτώμενος συγκεκριμένα για μηνύματα που απευθύνονται στον ίδιο και καταλήγουν με τη φράση «εντολή Λαγού» απάντησε πως λάμβανε πολλά μηνύματα που δεν τον αφορούσαν δε ρωτούσε για αυτά και ο ίδιος ήταν υπεύθυνος μόνο για τις αιμοδοσίες και τη διανομή. Το βράδυ τις 17ης Σεπτεμβρίου κατέθεσε πως γύρισε σπίτι του στις 20.30-21.00 και έμεινε μέχρι τις μιάμιση τα ξημερώματα όταν και έφυγε για τη δουλειά του στο δήμο και περίπου στις 22.45 έλαβε το μήνυμα με το οποίο ο πυρηνάρχης Πατέλης καλούσε άμεσα σε συγκέντρωση στα γραφεία το οποίο δε θυμόταν αν αφορούσε κάλεσα σε διανομή τροφίμων ή για τρικάκια στο οποίο όμως δεν απάντησε λέγοντας πως ήταν στη δουλειά του με την πρόεδρο να του επισημαίνει ότι μόλις προηγουμένως κατέθεσε πως εκείνη ακριβώς την ώρα βρισκόταν σπίτι του.

Κατέθεσε πως σε εκείνο το διάστημα επικοινώνησε με τον Ε.Καλαρίτη ο οποίος του τηλεφώνησε δύο φορές μέσα σε διάστημα λίγων λεπτών για να τον συλλυπηθεί για τον πατέρα του χωρίς να διευκρινίζει αν οι κλήσεις έλαβαν χώρα πριν ή μετά το μήνυμα. Η πρόεδρος σχολίασε στο σημείο αυτό ότι από τα έγγραφα της δικογραφίας κανένας χρόνος δε συμπίπτει με αυτά που έχει δηλώσει ο κατηγορούμενος αφού το μήνυμα φαίνεται να ελήφθη στις 23.30 και οι κλήσεις από τον συγκατηγορούμενο Καλαρίτη να απέχουν μεταξύ τους τουλάχιστον ένα μισάωρο, ρωτώντας επιπλέον πως είναι δυνατόν να υπάρχει κλήση του στις 00.13 από τη Δραπετσώνα από τη στιγμή που δηλώνει πως μέχρι τη 01.00 κοιμόταν σπίτι του, και τον κατηγορούμενο να απαντά «είχα πάει να πάρω ένα σάντουιτς από τη Δροσοπηγή, ήταν η ώρα που πήγα έξω για φαγητό και μετά πήγα στη δουλειά […] πιο νωρίς μπορούμε να πάμε, πιο αργά δε μπορούμε». Η εισαγγελέας επισήμανε χαρακτηριστικά με ερώτηση της «o E.Καλαρίτης σας έχε πάρει τρεις φορές, στις 23.30, στις 23.35 και στις 00.13 και λέτε ότι σας πήρε για να σας συλλυπηθεί τρεις φορές για το θάνατο του πατέρα σας; Την τρίτη φορά που έχει συμβεί το γεγονός δεν σας ενημέρωσε τη στιγμή που ο ίδιος  έχει επικοινωνήσει με τον Καζαντζόγλου που έχει μιλήσει με τον Άγγο, την τρίτη φόρα δε σας είπε τιποτα;» με τον κατηγορούμενο να απαντά πως δε θυμάται.

Για τη δολοφονία κατέθεσε πως έμαθε την επόμενη μέρα το πρωί από την τηλεόραση χωρίς να πάρει τηλέφωνο να μάθει κάτι επιπλέον ενώ τον Ρουπακιά τον ήξερε φατσικώς. Σε ερωτήσεις που δέχθηκε για τη στρατιωτική εκπαίδευση με βάση την καταγεγραμμένη συνομιλία του «το μόνο αληθές που είναι ότι εντάξει γινόταν στρατιωτική εκπαίδευση σε στρατόπεδα» όπως και παραγγελίες για όπλα, ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε πως αναφερόταν σε ατομική εκπαίδευση που κάνει ο ίδιος με airsoft που δεν έχει καμία σχέση με τη Χρυσή Αυγή. Σε ερωτήσεις ακόμα πως δικαιολογείται το γεγονός ότι συνέχιζε να λαμβάνει μηνύματα από τη ΧΑ μετά την αποχώρηση του δεν έδωσε σαφή απάντηση ενώ επιβεβαίωσε ότι ο ίδιος έχει αποστείλει μήνυμα που στον αδελφό του «ρε γωγούλη με πήρε ο Ρουπακιάς εξ μέρους του Πατέλη σε έχουν υπολογίσει κ σένα σαν ασφάλεια να μαστε στα γραφεία κάντο για μένα να είσαι 7παρα τέταρτο γιατί θα μιλήσει ο αρχηγός προσπάθησε ρε γωγούλη και έλα να πάμε μαζί να σου δώσω και το μπλουζάκι της παραλλαγής».

Αναφορικά με την σημερινή του σχέση με τη ΧΑ κατέθεσε πως συνεχίζει να μοιράζει τρόφιμα και πηγαίνει σε εκκλησίες. Τέλος σε χαρακτηριστική ερώτηση της αναπληρώτριας προέδρου Βάρκα «τελικά μετά από τόσα χρόνια να μάθετε και σεις να μάθουμε και εμείς τι σας ήθελε ο πυρηνάρχης Πατέλης, επειδή μας κάνει εντύπωση ότι κανείς δεν απάντησε να πει δε μπορώ, κανείς δεν απάντησε έστω αρνητικά ότι δε μπορώ» ο κατηγορούμενος απάντησε πως λάμβανε πολλά μηνύματα.

Β. Απολογία Αν. Μιχάλαρου

Στη συνέχεια προσήλθε να απολογηθεί ο κατηγορούμενος Α. Μιχάλαρος, εργατοτεχντίτης στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος. Η σχέση του με τη ΧΑ δήλωσε πως ξεκίνησε από τις εκλογές του 2012 όταν ξεκίνησε να πηγαίνει σε διανομές, ομιλίες εκδηλώσεις όπως στα Ίμια και στο Μελιγαλά ενώ κατέθεσε πως «είχε καθήσει και κάτω στην πόρτα ορισμένες φορές». Για το σωματείο Αγ. Νικόλαος ανέφερε πως ξεκίνησε το 2008 μεταξύ άλλων με τους Κυριτσόπουλο και Στέφα και βοήθεια από τον Ι.Λαγό ο οποίος προσφέρθηκε να τους παράσχει νομική βοήθεια, και τελειοποιήθηκε το 2014, και ο ίδιος εξακολουθεί να είναι μέλος αυτού.

Ερωτώμενος για την πτυσσόμενη ράβδο απάντησε πως την είχε αγοράσει από το Μοναστηράκι για να την χρησιμοποιήσουν τα ίδια τα παιδιά του για την ασφάλεια τους. Σαν υπεύθυνους στη τ.ο. Νίκαιας ανέφερε τους Πατέλη, Καζαντζόγλου, Τσακανίκα, τη γυναίκα του Γ.Πατέλη ενώ τον Ρουπακιά δήλωσε τον είχε δει μαζί με τη γυναίκα του στο κυλικείο. Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν έχει πάει ποτέ στην κατασκήνωση στη ΝΕΔΑ, η οποία όπως είπε, σκοπό είχε αθλοπαιδιές και μπάνια.

To απόγευμα της 17ης Σεπτεμβρίου κατέθεσε πως ήταν στα γραφεία της τοπικής από τις 18.00 μέχρι τις 20.30 είχε ακούσει ότι θα μοίραζαν τρικάκια, στις 9 παρά περίπου μίλησε με τον Κυριτσόπουλο για τις υπογραφές για το σωματείο όπως και με τον Στέφα και 00.20 του ανακοίνωσε ο Άγγος ότι «σφάξανε ένα παλικάρι» και κατόπιν αυτού πήρε τον Λ. Τσαλίκη γιατί όπως είπε ήταν εκεί κοντά. Συγκεκριμένα υποστήριξε ότι οι συνομιλίες του με τον Άγγο αφορούσαν αποκλειστικά το ΑΦΜ για το καταστατικό με την πρόεδρο να επισημαίνει: «Αν το θυμόταν δεν θα σας το έλεγε στο πρώτο τηλεφώνημα; Αφού δεν σας έλειπε μόνο το ΑΦΜ του Αγγου, γιατί δεν πήρατε και τους υπόλοιπους να σας πουν τα ΑΦΜ τους; Επιμένατε δηλαδή για το ΑΦΜ σε έναν άνθρωπο που βλέπει ποδόσφαιρο;»

Αναφορικά με τα τρία άτομα που τον έχουν αναγνωρίσει έξω από το «Κοράλλι» το βράδυ της δολοφονίας, ισχυρίστηκε ότι ήταν στο σπίτι του όλη τη νύχτα και υποστήριξε ότι εκείνοι που τα λένε «είναι φίλοι του Σ. Πουλικόγιαννη, και θέλουν να με στοχοποιήσουν» με την έδρα να διευκρινίζει ότι πρόκειται για τρεις αυτόπτες μάρτυρες από την παρέα του Π.Φύσσα. Ερωτώμενος από την εισαγγελέα για το τατουάζ του απάντησε πως πρόκειται για τον μαίαδρο με το δελφικό Ε το οποίο σχολίασε ως το σύμβολο του παντός ενώ για το χαιρετισμό ανέφερε ότι και ο ίδιος έχει χαιρετήσει κατ’ αυτόν τον τρόπο επειδή γνωρίζει ότι παραπέμπει στο Μεταξά. Αρνήθηκε ότι ήταν σε ομάδα ασφαλείας και ερωτώμενος γιατί είναι καταχωρημένος στο κινητό του Καζαντζόγλου ως «Τάσος Ασφάλεια» απάντησε ότι θα πρέπει να ερωτηθεί ο Καζαντζόγλου γι’ αυτό.  Σε ερώτηση της έδρας «Δεν σας προβληματίζει το γεγονός ότι ενώ όλοι βλέπατε καθημερινά τον Ρουπακιά στα γραφεία στη Νίκαια, η ηγεσία λέει ότι εκείνος δεν έχει καμία σχέση με τη Χρυσή Αυγή;» απάντησε: «Τι να σας πω; Εγώ δεν τον αρνήθηκα τον Ρουπακιά».

Σχετικά με τις φωτογραφίες του με τον Καζαντζόγλου και τους ασύρματους απάντησε ότι είναι «γουόκι τόκι από τα «Jumbo» ενώ σε ερώτηση πως είναι δυνατόν 23.25 το κινητό του να εκπέμπει από Ταμπούρια και ο ίδιος να δηλώνει ότι ήταν στο σπίτι του στην Αμφιάλη, απάντησε πως «Από το ένα δωμάτιο του σπιτιού μου πιάνω Αμφιάλη και από το άλλο Ταμπούρια»

Στο σημείο αυτό και με την ολοκλήρωση της απολογίας και του Α.Μιχάλαρου η έδρα διέκοψε για την Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019 στην Αίθουσα Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού όπου η διαδικασία θα συνεχιστεί με την απολογία του κατηγορουμένου Γ.Πατέλη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ