Ημέρα 367: Λιποθύμησε στη δικαστική αίθουσα ο πυρηνάρχης Νίκαιας, κατηγορούμενος Γ. Πατέλης.

367η Συνεδρίαση, Αίθουσα Τελετών Εφετείου Αθηνών, 27/06/2019

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου. Υπήρχε μεγάλη παρουσία δημοσιογράφων και κοινού εντός και εκτός της αίθουσας. Οι διαθέσιμες θέσεις (περί τις 80) συμπληρώθηκαν και δεν δόθηκε η δυνατότητα σε περαιτέρω ενδιαφερόμενους πολίτες να μπουν για να παρακολουθήσουν τη δίκη.

II. Παρουσία των κατηγορουμένων

Αυτοπροσώπως παρόντες κατά τη διαδικασία ήταν οι κατηγορούμενοι Αναδιώτης, Καζαντζόγλου, Κομιάνος, Κορκοβίλης, Μιχάλαρος, Πατέλης, Ρουπακιάς, Σταμπέλος, Τσορβάς (Α.), Τσορβάς (Ν.).

III. Απολογία του κατηγορούμενου Κορκοβίλη

Ερωτηθείς σχετικά από το Δικαστήριο, ο Κορκοβίλης κατέθεσε ότι είναι οδηγός, παλαιότερα απορριμματοφόρου του δήμου Νίκαιας και τώρα νταλίκας. Κατοικούσε στον Κορυδαλλό και, από τον θάνατο του πατέρα του (21.7.2013) και εφεξής, κατοικεί στα Μανιάτικα Πειραιά.
Η σχέση του με τη Χ.Α. άρχισε το 2005-2006, οπότε πήγαινε στα γραφεία Αθηνών (οδ. Δεληγιάννη). Από τις αρχές του 2012, πήγαινε στα γραφεία της στη Νίκαια. Ήταν απλώς υποστηρικτής, αλλά πήγαινε σε αιμοδοσίες, διανομές τροφίμων, σε τελετές μνήμης για τα Ίμια και στον Μελιγαλά. Στο πλαίσιο των σχετικών δράσεων οι συμμετέχοντες φορούσαν σεμνά ρούχα, δηλαδή μαύρα, στρατιωτικές παραλλαγές κ.λπ. Επισήμανε ότι «μίνι και τέτοια απαγορευότανε». Στις εκδηλώσεις στον Μελιγαλά έχει πάει τόσο με την τοπική οργάνωση, όσο και οικογενειακώς. Εκεί, βρίσκονταν όλοι μαζεμένοι σε ένα σημείο, όχι σε παράταξη στρατιωτική αλλά «οτιδήποτε». Κατά τον κατηγορούμενο, δεν υπήρχε ακριβώς στρατιωτική ομοιομορφία, αλλά «είμαστε όλοι κοντά μαζεμένοι, στρατιωτικό παντελόνι φορούσα ένα πράσινο. […] Υπήρχαν και με μαύρα ρούχα και στρατιωτικά σαν τιμής ένεκεν στους νεκρούς».

IV. Διακοπή λόγω λιποθυμικού επεισοδίου Πατέλη

Ελάχιστα λεπτά αφότου άρχισε η απολογία του Κορκοβίλη (με το παραπάνω περιεχόμενο), ο Πατέλης λιποθύμησε και έπεσε από την καρέκλα στην οποία καθόταν. Το Δικαστήριο διέκοψε και χορηγήθηκαν πρώτες βοήθειες στον Πατέλη από διασώστη του ΕΚΑΒ. Στη συνέχεια, ο Πατέλης μεταφέρθηκε με φορείο σε εφημερεύον νοσοκομείο. Το Δικαστήριο επανήλθε, με σκοπό να συνεχιστεί η απολογία του Κορκοβίλη, εντούτοις τόσο ο Κορκοβίλης όσο και ο Μιχάλαρος δήλωσαν –επικουρούμενοι από συνηγόρους υπεράσπισης– ότι λόγω ψυχολογικής αναστάτωσης δεν ήταν σε θέση να απολογηθούν.

Συνακόλουθα, το Δικαστήριο διέκοψε για την 28/06/2019 στην αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών, οπότε και αναμένεται να συνεχιστεί η ακροατηριακή διαδικασία με τις απολογίες του Κορκοβίλη και του Μιχάλαρου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ