Ημέρα 347: Ο Λαγός και το κόμμα της ανέθεταν τις ομιλίες

347η Συνεδρίαση, Αίθουσα Τελετών Εφετείου Αθηνών, 04/04/2019

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου. Υπήρχε μικρή παρουσία δημοσιογράφων και κοινού.

II. Παρουσία των κατηγορουμένων

Αυτοπροσώπως παρόντες κατηγορούμενοι κατά τη διαδικασία: κανένας.

III. Εξέταση μαρτύρων υπεράσπισης

Στην αρχή της δικασίμου έτρεχε πολύ νερό από σωλήνα στο ταβάνι των εδράνων του Δικαστηρίου, με αποτέλεσμα η συνεδρίαση να αρχίσει στις 10:48.

Αρχικά διαβάστηκε δήλωση του συνηγόρου υπεράσπισης κ Τριαναφυλλούδη ότι αδυνατεί να παρασταθεί λόγω γαστρεντερίτιδας, ενώ ο συνήγορος υπεράπισης κ. Αλεξιάδης δήλωσε ότι θα εξεταστούν προς υπεράσπιση της Νικολέτας Μπενέκη δύο μάρτυρες, η Αναστασία Μανούκα – Μπενέκη, που είναι η μητέρα της και η Παναγιωτοπούλου Κωνσταντίνα, και παραιτείται εκ των υπολοίπων.

Α. Εξέταση Μανούκα Αναστασίας.

Η μάρτυρας κατόπιν ερωτήσεων του Δικαστηρίου κατέθεσε «Είμαι η μητέρα της Νικολέτας Μπενέκη. […] Είμαι προϊσταμένη σε νοσοκομείο, δουλεύω 35 χρόνια. […] Δε νομίζω το παιδί μου να έχει κάνει κάτι κακό. Αν είναι εδώ η Μάγδα Φύσσα, θέλω να τη συλλυπηθώ προσωπικά και δημοσίως και θέλω αυτός που έκανε αυτό στο παιδί της να μη δει θεού πρόσωπο. Δεν έχουμε καμία σχέση με τη ΧΑ. Συνδικαλίζομαι στο νοσοκομείο κι εκλέγομαι συνέχεια με τη ΔΑΚΕ. Πέρασε στο ιστορικό στην Αθήνα το παιδί μου […] έκανε σχέση με το βουλευτή Λαγό, εγώ το κατάλαβα τέλη του 2011. Επίσημη σχέση ήταν το ‘12 που τον γνώρισα κι εγώ γιατί είχαν 17 χρόνια διαφορά και είχα αντίθεση […]Η κόρη μου δεν πρέσβευε τις απόψεις της ΧΑ, είμαστε νεοδημοκράτες. Εργάστηκε η κόρη μου στη ΧΑ ως διοικητικός από το Σεπτέμβρη του 2012 μέχρι το 2015 που βγήκε ο κ. Λαγός. Όταν άρχισαν οι συλλήψεις ήταν τρομερό αυτό που συνέβη στην οικογένειά μας. Να μας λένε ότι είμαστε Αλβανοί, ότι η κόρη μου είναι Αλβανίδα και διάφορα αισχρά. Ο άντρας μου είναι αστυνομικός, δεν είμαστε οικογένεια να μας λοιδορήσουν. Το πληρώσαμε ψυχολογικά. Το κορίτσι μου δεν ασχολήθηκε με τη ΧΑ, ήταν πολύ ερωτευμένο. Κατέθεσε ότι η κατηγορουμένη εργαζόταν στο τηλεφωνικό κέντρο της ΧΑ «για να είναι κοντά του. Δεν είχαμε ανάγκη να δουλέψει για 500 ευρώ. […] Μετά το 2013 που έγινε ο φόνος του παιδιού. Έχω ασχοληθεί πολύ με αυτό το θέμα. Είναι η μοναδική που δεν έχει κανέναν περιοριστικό όρο από όλους τους κατηγορούμενους. […]» λέγοντας επίσης ότι δύο μέρες αφού αποφυλακίστηκε ο Λαγός «του είπε ότι θέλει να χωρίσουν».

Κατέθεσε ότι τέλος του 2015, η κόρη της «έφυγε στο Λονδίνο κι εργάζεται ως επιστημονικός συνεργάτης στο πανεπιστήμιο». Στην ερώτηση της κας Προέδρου εάν «μπορεί να γεννηθείς σε οικογένεια ΝΔ, αλλά να γίνεις κάτι άλλο», η μάρτυρας απάντησε « Όχι ποτέ. Δεν πρεσβεύει αυτά που λένε ότι πρεσβεύει η ΧΑ. Αυτά που έχω ακούσει», ενώ στην ερώτηση εάν της εκμυστηρεύτηκε ποτέ ότι ακούει «μιαν άλλη γλώσσα», η μάρτυρας απάντησε ότι μιλούν πολύ με την κόρη της και δεν της είπε κάτι τέτοιο. Παρότι σε συνεχείς ερωτήσεις απαντούσε ότι η κόρη της «δεν ασχολιόταν με τη ΧΑ», κατέθεσε ότι «κάποιες φορές που δεν μπορούσε αυτός, πήγε εκείνη και μίλησε αλλά πιστεύω δεν ήξερε […] για τα ναρκωτικά νομίζω (μίλησε). Δεν ασχολήθηκα Εμένα με ενδιέφερε το προσωπικό».

Για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα κατέθεσε χαρακτηριστικά «Δε θα την ξεχάσω αυτή τη μέρα. Ήμουν στη δουλειά και άκουσα ότι σκοτώθηκε ένα παιδί από τους Χρυσαυγίτες. Επειδή η δικιά μου είχε σχέση, ένας λόγος παραπάνω να μη λέω ότι δε με ενδιέφερε. Έφυγα από τη δουλειά και πήγα σπίτι. Η Νικολέτα κοιμόταν και την ξυπνάω και της λέω εκεί στον Πειραιά σκότωσαν ένα παιδί οι Χρυσαυγίτες. Τι έγινε; […]» και η κατηγορούμενη, έχοντας ήδη επικοινωνήσει με το Λαγό της απάντησε ότι είναι ψέματα αυτά που λένε τα κανάλια και ότι δεν ξέρει. Δήλωσε ότι «δεν της έλεγαν» πολλά, διότι ήταν 20 χρονών και ότι ο δολοφόνος «ήταν κάποιος από τη Νίκαια που δεν τον ήξερε», και ότι η κόρη της γνώριζε τον Πατέλη και τον Τσακανίκα. Όταν ερωτήθη ποιος της ανέθετε να μιλήσει απάντησε «το κόμμα. Ο Λαγός», και ότι δε γνωρίζει τι έλεγε στις ομιλίες καθώς δεν την ενδιέφερε. Είπε χαρακτηριστικά «Δεν ήθελα να μιλάει για τη ΧΑ. Είμαστε ΝΔ εμείς. Θα είναι υποψήφια στο 7ο διαμέρισμα με τον Μπακογιάννη. Έχω κάνει πολιτική συγκέντρωση στο σπίτι μου με τον Κακλαμάνη».

Όπως κατέθεσε περαιτέρω, η κόρη της είχε πάει στη εκδήλωση για τις Θερμοπύλες 2-3 φορές, στη Νίκαια, αλλά μετά τις συλλήψεις σταμάτησε, ενώ όπως είπε δε γνωρίζει τι δουλειά έκανε ο Λαγός το 2011 καθώς δεν είχε ρωτήσει, δεν την ενδιέφερε. Σε ερώτηση αν έφερε ποτέ στο σπίτι ρούχα με το σήμα της ΧΑ ή παντελόνι παραλλαγής, η μάρτυρας απάντησε ότι ποτέ δεν είδε τίποτα «κι όταν ήρθε η αστυνομία κι έκανε το σπίτι φύλλο και φτερό δεν βρήκε τίποτα». Κατόπιν σχετικής ερώτησης, κατέθεσε ότι πήγε μία φορά σε εκδήλωση της ΧΑ στο ξενοδοχείο President «δε θυμάμαι χρονολογία. Δε θυμάμαι ποιος θα μιλούσε γιατί έφυγα στο ένα τέταρτο. […] Δε μου άρεσε κι έφυγα […] Αυτό το στυλ. Αυτές οι ομιλίες που λένε ζήτω ο αρχηγός και τέτοια. Τα βλέπω πολύ κατευθυντήριες και δε μου αρέσουν […] Δεν είμαι προκατειλημμένη. Έβλεπα στην τηλεόραση χρυσαυγίτες με γένια και τέτοια. Δε μου αρέσει να λένε ζήτω ο αρχηγός και τα λοιπά». Όταν ερωτήθη τι θέση είχε ο Λαγός στη ΧΑ, απάντησε «ήταν ηγετικό στέλεχος. Αυτό είναι εμφανές» και εξήγησε ότι αυτό σημαίνει «όπως μαζευόμαστε εμείς στη ΝΔ και λέμε θα μπει αυτός, φαντάζομαι έτσι θα κάνουν κι αυτοί».

Ακόμη, κατέθεσε ότι ποτέ δεν άκουσε για έκνομες ενέργειες, ενώ για τη δολοφονία Φύσσα κατέθεσε χαρακτηριστικά «τι σχέση έχει εάν ένας τρελός πήγε με ένα μαχαίρι και σκότωσε έναν άνθρωπο; Δηλαδή εγώ αν σκοτώσω κάποιον απ’ έξω θα φταίει η ΝΔ;». Για την επίθεση στο ΠΑΜΕ κατέθεσε ότι δεν ξέρει τι έγινε, δεν την ενδιέφερε, όπως δεν ενδιέφερε και την κόρη της, κα όπως είπε «έξω από την Κλάππα τη ρώτησα και μου είπε εντάξει για το Φύσσα ρώτησα. Για το ΠΑΜΕ δεν την ενδιέφερε που τσακώνονται κάθε μέρα στον Πειραιά». Τότε η Πρόεδρος τη ρώτησε αν την ενδιέφερε για τους αλιεργάτες, λαμβάνοντας την απάντηση «τσακώνονται οι μεν με τους δε». Στη συνέχεια, ετέθη ερώτηση από το Δικαστήριο, αφορμώμενη από την ανωτέρω δήλωση ότι «ένας τρελός πήρε το μαχαίρι», εάν αναρωτήθηκε ποτέ η μάρτυρας «το είδε στον ύπνο του ο τρελός ότι εκεί είναι ο Φύσσας; […] Δε ρωτήσατε πώς βρέθηκε εκεί αυτός;», και η τελευταία απάντησε «όταν λέω τρελός με αλληγορική έννοια το λέω. Με ενδιέφερε ότι μας έμπλεξε». Όπως κατέθεσε ακόμη, η κόρη της δε γνωρίζει τη σχέση του δράστη με τη ΧΑ αφού «δεν ήξερε όλους της ΧΑ».

Στο σημείο αυτό άρχισαν πάλι να τρέχουν νερά από το ταβάνι όπισθεν των εδράνων του Δικαστηρίου και η δικάσιμος διεκόπη στις 11:38, για την 3/4/2019 στην αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών, με το συνήγορο υπεράσπισης κ. Αλεξιάδη να ζητά τη συνέχιση της εξέτασης της συγκεκριμένης μάρτυρος τη Δευτέρα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ