Ημέρα 346: «Μπλέξαμε χωρίς να έχουμε καμία ευθύνη»

346η Συνεδρίαση, Αίθουσα Τελετών Εφετείου Αθηνών, 03/04/2019

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου. Υπήρχε μικρή παρουσία δημοσιογράφων και κοινού.

II. Παρουσία των κατηγορουμένων

Δεν υπήρχε κανένας αυτοπροσώπως παρών κατηγορούμενος.

ΙΙΙ. Εξέταση Μαρτύρων Υπεράσπισης

Στην έναρξη της σημερινής συνεδρίασης η συνήγορος Πούλια ζήτησε από το δικαστήριο να εξεταστούν στις 12/4 και οι 3 μάρτυρες του Θωμά Μαρία λόγω κωλύματος ενός εξ’ αυτών νωρίτερα, δηλώνοντας ταυτόχρονα παραίτηση από την τέταρτη προτεινόμενη μάρτυρα Δαμίγου. Ο συνήγορος Τσεμπετζής δήλωσε ως μάρτυρα για τον κατηγορούμενο Κορκοβίλη τον Α. Παναγόπουλο παραιτούμενος από τους υπόλοιπους και ο συνήγορος Αλετράς την μάρτυρα Σταύρου για τον Ν. Κούζηλο παραιτούμενος επίσης από τους υπόλοιπους. Κατόπιν, συνεχίστηκε η εξέταση της μάρτυρα Mαρίας Σιδέρη-Τσάμη για τον κατηγορούμενο Η.Κασιδιάρη.

Η μάρτυρας απαντώντας σε ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής κατέθεσε ότι εργαζόταν στα κεντρικά γραφεία στη Λ.Μεσογείων, στο εξαώροφο κτίριο υπάρχει μία μοναδική κεντρική είσοδος με θυρωρείο όπου βρίσκονται ανά βάρδιες υπάλληλοι του κόμματος καταγράφοντας τους εισερχόμενους και εξερχόμενους. Ανάμεσα σε αυτούς ανέφερε τους Γλωσσομανίδη και Δεμέστιχα δηλώνοντας για τον τελευταίο ότι είναι και υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά.

Κατέθεσε ότι δε γνωρίζει τη δήλωση του Ν.Μιχαλολιάκου «είμαστε η σπορά των ηττημένων του 1945» ούτε τη δήλωση του Η.Κασιδιάρη «οι καλές δουλειές γίνονται τη νύχτα» ενώ χαρακτήρισε ειρωνική τη δήλωση του Η.Κασιδιάρη «ενάμιση μήνα στη Βουλή 4 αιτήσεις για άρσεις ασυλίας δεν είμαστε καλά παιδιά γίναμε χειρότεροι»

Στο σημείο αυτό ο συνήγορος Παπαδέλλης πρόβαλε ένσταση για τις σχετικές ερωτήσεις του συνηγόρου πολιτικής αγωγής Κ. Παπαδάκη επί των δηλώσεων λέγοντας ότι τίθενται αποσπασματικά, ζητώντας να προβάλλεται ολόκληρο το βίντεο από όπου προέρχονται. Ο συνήγορος Παπαδάκης δήλωσε ότι είναι απολύτως σύμφωνος με μια τέτοια διαδικασία προβολής προκειμένου να αποδειχθεί ότι δεν προσπαθεί να παραπλανήσει τη μάρτυρα. Στη συνέχεια της κατάθεσης της η μάρτυρας δήλωσε ότι η ίδια συμμετείχε στους πυρήνες, δεν είχε κάρτα υποστηρίκτριας, αρνήθηκε την έννοια της πειθαρχίας λέγοντας χαρακτηριστικά «εγώ δε νομίζω να σας φαντάζω για στρατιώτης, κανείς δε με έχει με το βούρδουλα[…]» ενώ δεν αρνήθηκε ότι η ίδια έχει προβεί σε δηλώσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως «να ξεβρομίσει ο τόπος πρώτα τους ανθέλληνες και μετά τους μετανάστες» διευκρινίζοντας ότι αναφερόταν σε οποιονδήποτε είναι εχθρός του ελληνισμού. Ανέφερε απαντώντας σε ερωτήσεις της υπεράσπισης ότι ποτέ δεν έχει υποπέσει στην αντίληψη της κάποια έκνομη δραστηριότητα και ότι ο Η. Κασιδιάρης «πάντα θέλει να είμαστε τύπος καιυπογραμμός δε μπορούμε να πηγαίνουμε σ’ ένα κόμμα και να κάνουμε κάτι που θα εκθέσει το κόμμα».

Ακολούθησε η εξέταση του μάρτυρα υπεράσπισης Αλέξανδρου Παναγόπουλου για τον κατηγορούμενο Κ. Κορκοβίλη. Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι είναι απόστρατος αξιωματικός Αεροπορίας, ο κατηγορούμενος είναι πρώτος ξάδελφος της γυναίκας του και βλέπονται εν όψει των οικογενειακών υποχρεώσεων κάθε 2-3 μήνες. Ο ίδιος ανήκει στο χώρο της ΧΑ στο χώρο της λαϊκής δεξιάς όπως τον χαρακτήρισε, ως υποστηρικτής, από τον Οκτώβριο του 2012, πηγαίνει στα κεντρικά γραφεία της Λ. Μεσογείων.

Ενημερώθηκε για την κατηγορία και σύλληψη μέσω της μητέρας του κατηγορουμένου. Με βάσει τα όσα του είπε ο τελευταίος, με τον οποίο μίλησε μόνο μετά την αποφυλάκιση του, εκείνος βρισκόταν στο σπίτι του και κοιμόταν το βράδυ της δολοφονίας. Δήλωσε επίσης ότι με τον Ν.Μιχαλολιάκο συνδέονται με 30 ετών φιλία χωρίς όμως να έχουν συζητήσει ποτέ πολιτικά, ο ίδιος του είπε μόνο για τον Ρουπακιά ότι «μπλέξαμε χωρίς να έχουμε καμία ευθύνη, χωρίς να ανήκει σε μας κομμουνιστής ήτανε και μάλλον τον βάλανε να κάνει αυτό το πράγμα».

Δήλωσε άγνοια για κατασκηνώσεις στη ΝΕΔΑ ενώ τη φράση τάγματα εφόδου την έχει ακούσει μόνο στην τηλεόραση. Απαντώντας στη συνέχεια σε ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής σχετικά με τα μηνύματα που καταλήγουν «με εντολή Λαγού» κατέθεσε ότι εκείνος το ερμηνεύει ότι «υπογράφων είναι σε μας, ο διατάσσων», και ότι «αν δεν υπάρχει έγγραφο δεν ισχύει τίποτα». Σε σχετική επίδειξη φωτογραφίας από το Μελιγαλά το 2013, αναγνώρισε τον Κ. Κορκοβίλη με μπλούζα της ΧΑ, όπως και τον Ι. Λαγό, λέγοντας πως η παράταξη σε τριάδες δικαιολογείται από το γεγονός ότι «κάποιος πρέπει να τους βάλει σε μια σειρά για να μη γίνουν έκτροπα». Αρνήθηκε οποιαδήποτε επαγγελματική σχέση του κατηγορουμένου με όπλα ενώ για τις ομάδες περιφρούρησης κατέθεσε συγκεκριμένα «δεν ξέρω τι ήταν οι ομάδες, δηλαδή όπως είναι όταν πας σε ένα γάμο και για να μην έρθει ο γκόμενος…»

Απαντώντας σε ερωτήσεις της υπεράσπισης δήλωσε για τον κατηγορούμενο ότι έχει βραβευτεί καλύτερος οδηγός από το Δήμαρχο Νίκαιας-Ρέντη, είναι διαζευγμένος με μια κόρη φοιτήτρια, μένει με τη μητέρα του και εργάζεται μεταφέροντας στεφάνια σε κηδείες. H διαδικασία συνεχίστηκε με την κατάθεση της μάρτυρα υπεράσπισης Σταύρου για τον κατηγορούμενο Ν. Κούζηλο. Η μάρτυρας, κατέθεσε ότι είναι οικογενειακή φίλη με του κατηγορούμενο από το 2010 με καθημερινές επαφές. Η ίδια δήλωσε ότι ανήκει στο χώρο της ΧΑ ως ψηφοφόρος και υποψήφια δημοτική σύμβουλος στις εκλογές του 2014 στον Πειραιά. Κατέθεσε πως ενημερώθηκε για τις κατηγορίες μέσω των ειδήσεων και δήλωσε πεπεισμένη ότι πρόκειται για πολιτική δίωξη που ξεκίνησε από την κυβέρνηση Σαμαρά για να ανακόψουν την πορεία της ΧΑ. Δήλωσε άγνοια για οποιαδήποτε έκνομη ενέργεια, και τις υποθέσεις που εκδικάζονται, ενώ ταύτισε την πολιτική ευθύνη με το πολιτικό κόστος. Η μάρτυρας ρωτήθηκε τέλος αν υπήρξε κινητοποίηση κομματικού μηχανισμού για μία-προς μία ξεχωριστά τις υποθέσεις που εκδικάζονται και δήλωσε άγνοια.

Μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης και της μάρτυρα Σταύρου, η έδρα διέκοψε για την Πέμπτη 04/04/2019 στην Αίθουσα Τελετών του Εφετείου Αθηνών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ