ΗΜΕΡΑ 343: «ΤΑ ΜΑΥΡΑ ΜΠΛΟΥΖΑΚΙΑ ΗΤΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΜΜΑ»

343η Συνεδρίαση, Αίθουσα Τελετών Εφετείου Αθηνών, 28/3/2019

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου. Υπήρχε μικρή παρουσία δημοσιογράφων και κοινού.

II. Παρουσία των κατηγορουμένων

Αυτοπροσώπως παρόντες κατηγορούμενοι κατά τη διαδικασία: κανένας.

III. Εξέταση δύο μαρτύρων υπεράσπισης του κατηγορούμενου Ζησιμόπουλου Πολύβιου

Η διαδικασία συνεχίστηκε με την εξέταση δύο μαρτύρων υπεράσπισης του κατηγορούμενου Ζησιμόπουλου Πολύβιου, του κ. Φραγκάκη Χρήστου και της κας Βόγλη Δέσποινας.

Συνοπτικά ο πρώτος κατέθεσε ότι γνωρίζεται με τον κατηγορούμενο από το γήπεδο, ότι διατηρεί ακόμη φιλικές σχέσεις με τον κατηγορούμενο, καθώς και ότι είναι οπαδός της ΧΑ από το 2012, δηλώνοντας ότι είχε παρακολουθήσει εκδηλώσεις ιστορικού περιεχομένου. Σε σχετικές ερωτήσεις της Προέδρου απάντησε ότι τα όσα αναφέρονται για στρατιωτική εκπαίδευση τα έχει διαβάσει μόνο σε εφημερίδες ενώ δεν τα έχει δει ποτέ, όπως δεν έχει ακούσει ποτέ για «τάγματα εφόδου», και ουδέποτε έχει προσέξει συγκεκριμένο στυλ ενδυμασίας στις εκδηλώσεις, παρά μεμονωμένα άτομα που φορούσαν μπλουζάκια της ΧΑ.

Ανέφερε περαιτέρω, ότι δε γνωρίζει ποιος ήταν επικεφαλής στην Τοπική Οργάνωση Βορείων Προαστίων, την οποία επισκεπτόταν συχνά, ότι δεν απευθυνόταν σε κάποιον υπεύθυνο, καθώς για τις εκδηλώσεις ενημερωνόταν και ενημερώνεται από την ιστοσελίδα της ΧΑ, ότι ουδέποτε αντιλήφθηκε κάποια έκνομη ενέργεια, και ότι υπήρχαν πολλοί εθελοντές που βοηθούσαν στα γραφεία. Όταν ερωτήθηκε ποια είναι η γνώμη του για όλα αυτά που συνέβησαν απάντησε ότι διάβασε πολλά, όπως αποφάσεις Δικαστηρίων που καταδίκασαν εφημερίδες για ψευδείς ειδήσεις, για πρωτοσέλιδα με φώτοσοπ και αντιλήφθηκε, όπως δήλωσε, ότι δεν έβλεπε κάτι από όλα αυτά διότι δεν υπήρχαν.

Σχετικά με τη δολοφονία του Φύσσα, την επίθεση στους αλιεργάτες και στο ΠΑΜΕ, ο κ. Φραγκάκης απάντησε ότι δεν έχει γνώμη γιατί συνέβησαν σε άλλη περιοχή και ότι δε ρώτησε τι συνέβη γιατί έχει συνηθίσει στις ψευδείς ειδήσεις, ενώ δε γνώριζε και ποιος είναι επικεφαλής, με τον κατηγορούμενο Ζησιμόπουλο δε που το συζήτησαν, κατέληξαν ότι έπρεπε να περιμένουν.

Σε ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής, απάντησε ότι πήγαινε στην Τ.Ο. συμβουλευόμενος το ωράριο από την ιστοσελίδα, ότι δε γνωρίζει για τις τοπικές Νίκαιας, Πειραιά, ούτε για ποιο λόγο ο κατηγορούμενος εκλεγόταν στη Θεσσαλονίκη, αλλά ζούσε Αθήνα, ενώ όταν του ζητήθηκε να κατονομάσει ένα μέλος της ΧΑ, απάντησε ότι στο μυαλό του δεν ήταν μέλη. Σε σχετική ερώτηση απάντησε ότι ο ίδιος δεν είχε διάθεση να γίνει μέλος, ότι δεν έχει παρακολουθήσει τις δηλώσεις του αρχηγού της ΧΑ για τη δολοφονία του Φύσσα, γιατί δεν τον ενδιέφερε, καθώς και ότι ο κατηγορούμενος είναι υπόδειγμα πολίτη, ότι δεν τον έχει ακούσει ποτέ να χρησιμοποιεί ρατσιστικό λόγο.

Η κα Δέσποινα Βόγλη, που εξετάστηκε αμέσως μετά, ανέφερε συνοπτικά ότι σπουδάζει στο New York College για να βγάλει την άδεια σεκιούριτι κι ότι γνωρίζονται με τον κατηγορούμενο Ζησιμόπουλο από το 2010, που ήταν ήδη απόστρατος συνταγματάρχης, ότι είναι αξιόλογος άνθρωπος. Κατέθεσε ότι ανήκει στο χώρο της ΧΑ ως ψηφοφόρος και πήγαινε στην τοπική Βορείων Προαστίων μετά το 2013, ενώ πριν στα γραφεία στο σταθμό Λαρίσης και ότι αγνοεί αν υπάρχουν κάρτες υποστηρικτών. Ανέφερε ότι δεν υπάρχουν υπεύθυνοι στη ΧΑ και ότι ενημερωνόταν για τις εκδηλώσεις από το διαδίκτυο.

Σε σχετικές ερωτήσεις απάντησε ότι έχει πάει σε εκδηλώσεις στα Ίμια, στις Θερμοπύλες, όπου ορισμένοι φορούσαν μαύρες μπλούζες από το κόμμα και ορισμένοι στρατιωτικά, χωρίς να είναι παραταγμένοι. Όπως ανέφερε οι άνδρες δε λάμβαναν εκπαίδευση και δεν υπήρχε διαφορετική αντιμετώπιση στις γυναίκες. Σχετικά με την κατασκήνωση στη Νέδα κατέθεσε ότι δεν ήταν οργανωμένη, ενώ όταν ερωτήθη για τη δολοφονία Φυσσα, την επίθεση στο ΠΑΜΕ και τους αλλιεργάτες απάντησε ότι ως μάρτυρας του κ. Ζησιμόπουλου, ο οποίος δεν κατηγορείται για τίποτε από αυτά, δεν την ενδιέφερε. Συγκεκριμένα για τη δολοφονία Φύσσα απάντησε ότι δεν προβληματίστηκε παρότι κατηγορήθηκε ο χώρος στον οποίο εντάσσεται, καθώς ήταν μια απλή είδηση της ημέρας, αφού οι ειδήσεις αφορούν βία και καθημερινά γίνονται δολοφονίες ανθρώπων, δίχως να προκαλεί ενδιαφέρον τι ψηφίζουν οι εκάστοτε κατηγορούμενοι.

Σε σχετική ερώτηση της Εισαγγελέως και αφού διαβάστηκε εκ νέου το σχετικό χωρίο της κατάθεσής της, απάντησε ότι όταν ανέφερε ότι τα μαύρα ρούχα είναι από το κόμμα εννοούσε ότι σήμαινε ότι όσοι τα φορούσαν ανήκουν στο ίδιο κόμμα. Όταν η πολιτική αγωγή ζήτησε να αναφέρει τη δήλωση του Μιχαλολιάκου, για τη δολοφονία Φύσσα, στην οποία η μάρτυρας είχε αναφερθεί, απάντησε ότι δε θυμάται το περιεχόμενο. Όπως δήλωσε δε η ΧΑ δεν είναι εγκληματική οργάνωση, αλλά νόμιμο κόμμα, καθώς όπως ξέρει έχει εγκριθεί με απόφαση του Αρείου Πάγου.

Μετά το πέρας της εξέτασης, η κα Πρόεδρος ζήτησε να προσέλθει ο κ. Μπάρδας Λεωνίδας που είχε δηλωθεί από το πρωί της σημερινής δικασίμου, ως μάρτυρας υπεράσπισης για τον κατηγορούμενο Ηλιόπουλο, αλλά οι δικηγόροι υπεράσπισης έλλειπαν από την αίθουσα, με την κα Πρόεδρο να διακόπτει το Δικαστήριο στις 11:15 π.μ.

Στο σημείο αυτό το Δικαστήριο διέκοψε για την 29/3/2019 στην αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών, οπότε θα συνεχιστεί η εξέταση των μαρτύρων υπεράσπισης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ