Ημέρα 342: «Δεν ξέρω γιατί η τοπική Νίκαιας επέλεξε αυτή την ενδυμασία»

342η Συνεδρίαση, Αίθουσα Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού, 22/03/2019

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου. Υπήρχε παρουσία δημοσιογράφων και κοινού.

II. Παρουσία των κατηγορουμένων

Αυτοπροσώπως παρόντες κατηγορούμενοι κατά τη διαδικασία: κανένας.

III. Κατάθεση του μάρτυρα Σπανού

Α. Εξέταση από το Δικαστήριο

Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι είναι δημόσιος υπάλληλος και γενικός διευθυντής σε νοσοκομεία από όπου αποσπάστηκε για να οριστεί επιστημονικός συνεργάτης στον κατηγορούμενο Ηλιόπουλο τον οποίο συνέδραμε σε θέματα οικονομικά, υγείας και του παρείχε διάφορα στοιχεία για ερωτήσεις. Ο ίδιος όπως ανέφερε δεν ανήκει στη ΧΑ ούτε έχει κάποια άλλη σχέση με το κόμμα καθώς γνωρίζει τον κατηγορούμενο οικογενειακά από όταν ο Ηλιόπουλος ήταν 13 ετών. Συγκεκριμένα μέσω της μητέρας του η οποία ήταν διευθύντρια στο νοσοκομείο και μετά και το θάνατο του πατέρα του είχαν στενές οικογενειακές σχέσεις.

Σχετικά με τον κατηγορούμενο κατέθεσε ότι είναι ήσυχος άνθρωπος, έχει ασχοληθεί με τα καλλιτεχνικά, έχει κάνει ηχογραφήσεις, έχει συμμετάσχει σε τηλεοπτικά θέματα κοκ. Πριν εκλεγεί βουλευτής είχε στούντιο και έκανε ηχογραφήσεις. Ανέφερε επίσης ότι δεν τον έχει ακούσει σε ομιλίες καθώς ο ίδιος δεν πρόσκειται στη ΧΑ, γνωρίζει ωστόσο ότι καταδικάζει τη βία, ενώ αναφορικά με τις θέσεις του για τους αλλοδαπούς δήλωσε ότι έχει απλώς υποστηρίξει ότι αν έρχονται στη χώρα πάρα πολλοί, θα επέλθει αλλοίωση του πληθυσμού. Ερωτηθείς για τη θέση του ως επιστημονικού συνεργάτη, κατέστησε σαφές ότι τον βοήθησε η μητέρα του Ηλιόπουλου καθώς την περίοδο εκείνη ήταν άνεργος και αντιμετώπιζε σοβαρό οικονομικό πρόβλημα. Ανέφερε επιπροσθέτως ότι δε μιλούσαν πολιτικά και πάντως καταδικάζει τόσο ο ίδιος όσο και ο κατηγορούμενος τη βία από όπου κι αν προέρχεται.

Β. Εξέταση από την Πολιτική Αγωγή

Ο μάρτυρας κατέθεσε ερωτηθείς σχετικά ότι δε γνωρίζει αν ο κατηγορούμενος έχει κάποιο τατουάζ, ούτε αν έχει κάτι στο υπόγειό του, ενώ σχετικά με τα ονόματα των παιδιών του το ένα είναι Ειρήνη και το άλλο του διαφεύγει (Χρυσαυγή). Έμαθε επίσης από τη μητέρα του κατηγορουμένου ότι εντάχθηκε στη ΧΑ το 2012 ή 2013.

Γ. Εξέταση από την Υπεράσπιση

Ο μάρτυρας κατέθεσε ερωτηθείς ότι ο κατηγορούμενος έχει συνεργαστεί με ανθρώπους που αυτοπροσδιορίζονται ως αριστεροί όπως ο Παπακωνσταντίνου και ο Ιωαννίδης καθώς και με πάνω από 500 ανθρώπους.

IV. Κατάθεση του μάρτυρα Γέροντα

Α. Εξέταση από το Δικαστήριο

Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι εργάζεται ως μετακλητός υπάλληλος στην παράταξη της ΧΑ από το 2014 βρίσκοντας ερωτήσεις από άρθρα και τα social media και τα προωθεί σε βουλευτές του κόμματος για ερωτήσεις. Ο ίδιος ασχολήθηκε με τον εθνικιστικό χώρο από τα 19 του, κάποια στιγμή διάβασε την εφημερίδα της ΧΑ, πήγε από τα γραφεία το 2004 και ήταν επισκέπτης μια δυο φορές στη Σωκράτους όπου είχε δει και τον Κασιδιάρη με τον οποίο είχε μια 5λεπτη συζήτηση. Ενεργοποιήθηκε πιο ενεργά το 2012 που έγινε και η δολοφονική επίθεση και που ο ίδιος τραυματίστηκε από αυτήν, ενώ αυτή τη στιγμή είναι μέλος της κεντρικής επιτροπής που αριθμεί 60 άτομα. Ο ίδιος δεν έχει δει καταλόγους με υποστηρικτές και σημείωσε ότι έχει κάνει ομιλίες σε διάφορες τοπικές ιδεολογικού κυρίως περιεχομένου. Ανέφερε επίσης ότι δεν έχει δώσει κάποιο όρκο καθώς κανείς δεν του ζήτησε κάτι τέτοιο ούτε γνωρίζει οτιδήποτε για εκπαίδευση μελών, ούτε και έχει δει ποτέ καταστατικό του κόμματος.

Σε σχέση με τον κατηγορούμενο ανέφερε ότι αποδοκίμαζε σφόδρα οποιαδήποτε εκδήλωση βίας, ενώ αναφορικά με τα μαύρα μπλουζάκια κατέθεσε ότι τα φοράνε ομοιόμορφα σε ένδειξη πένθους για τις σκλαβωμένες πατρίδες, ως μνημόσυνο τιμής και μνήμης. Ανέφερε δε ερωτηθείς ότι το 1992 η κεντρική επιτροπή του κόμματος αποφάσισε ότι η ιδελογία τους είναι ο λαϊκός εθνικισμός και ότι ο Μεταξάς ήταν μεγάλος ηγέτης που πολέμησε και Ιταλούς και Γερμανούς. Κατέθεσε επίσης ότι δε γνωρίζει ούτε τον Ρουπακιά ούτε τον Πατέλη.

Β. Εξέταση από την Πολιτική Αγωγή

Ο μάρτυρας κατέθεσε ερωτηθείς σχετικώς, ότι ο ίδιος δεν έχει δει καταστατικό του κόμματος και ότι δεν έχει διαβάσει τίπτοα που να αναφέρει την ύπαρξη μελών ούτε γνωρίζει να έχει αναγνωστεί εγκύκλιος με υπογραφή Χρήστου Παππά που να λέει απαρέγκλιτη πίστη και υπακοή στην ιεραρχία του στρατιωτικού δόγματος, ούτε και έχει δει εφημερίδα της οργάνωσης με πρωτοσέλιδο τον Χίτλερ. Δεν έχει δει επίσης όπλα στην οργάνωση ούτε το τατουάζ «Sieg Heil» του Ηλιόπουλου. Σχετικά επίσης με τα παντελόνια παραλλαγής της τοπικής Νίκαιας δε γνωρίζει γιατί η συγκεκριμένη τοπική επέλεξε αυτή την ενδυμασία.

Γ. Εξέταση από την Υπεράσπιση.

Η Υπεράσπιση δεν υπέβαλε κάποιες ερωτήσεις στον μάρτυρα.

Η έδρα διέκοψε για την Πέμπτη 28/03/2019 στην αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών όπου θα συνεχιστεί η εξέταση μαρτύρων υπεράσπισης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ