Ημέρα 340: ΜΑΡΤΥΡΑΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΓΡΕΓΟΥ: «Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΜΑΧΑΙΡΙΑ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ»

340η Συνεδρίαση, Αίθουσα Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού, 20/03/2019

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου. Υπήρχε μικρή παρουσία δημοσιογράφων και κοινού.

II. Παρουσία των κατηγορουμένων

Δεν υπήρχε κανένας αυτοπροσώπως παρών κατηγορούμενος

ΙΙΙ. Εξέταση Μαρτύρων Υπεράσπισης

Στην έναρξη της σημερινής συνεδρίασης ο συνήγορος Μιχόπουλος παραιτήθηκε από τους τέσσερις προταθέντες μάρτυρες για τον κατηγορούμενο Π.Ζησιμόπουλο δηλώνοντας ως καινούριους μάρτυρες τους Χ.Φραγκάκη και Δ.Βόγλη.

Μετά την παραίτηση των συνηγόρων υπεράσπισης από την εξέταση του μάρτυρα Χανδρινού για τον κατηγορούμενο Δήμου, οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής υπέβαλαν αίτημα κλήτευσης και αυτοπρόσωπης εμφάνισης του εν λόγω μάρτυρα, άλλως ανάγνωσης της κατάθεσης του και η εισαγγελέας επιφυλάχθηκε.

Στη συνέχεια ακολούθησε η συνέχεια της εξέτασης του μάρτυρα υπεράσπισης για το βουλευτή κατηγορούμενο Γρέγο, Γ. Χασιώτη. Ο μάρτυρας απαντώντας σε ερωτήσεις των συνηγόρων πολιτικής αγωγής κατέθεσε ότι έγινε επιστημονικός συνεργάτης κατόπιν πρότασης του Η. Κασιδιάρη, το πολιτικό συμβούλιο αποτελεί επιλογή του Γενικού Γραμματέα και ότι από το 2012 δεν υπήρχαν περιφερειάρχες. Δήλωσε επίσης ότι δεν προκύπτει από την προσωπική του εμπειρία οποιαδήποτε εμπλοκή σε έκνομη ενέργεια μέλους, υποστηρικτή ή οποιουδήποτε σχετιζόμενου με την οργάνωση και ότι δεν γνωρίζει αν υπήρξε κινητοποίηση του κομματικού μηχανισμού το βράδυ της δολοφονίας Φύσσα.

Στη συνέχεια ο μάρτυρας ρωτήθηκε αν γνωρίζει τον Ευστάθιο Βαλάκο, τον οποίο και αναγνώρισε ως κομματικό μέλος της Χρυσής Αυγής. Ο μάρτυρας ανέφερε ότι «ομάδες περιφρούρησης εντός εισαγωγικών» είναι «δύο άτομα που κάθονται πίσω από την πόρτα της πιλοτής και αν δούνε επίθεση θα καλέσουν την αστυνομία» στο μπαλκόνι των γραφείων και ότι το μόνο που κρατάνε είναι το κλειδί για την εξώπορτα. Γνώριζε για τη σύλληψη του Ε. Βαλάκου και λοιπών την 20/9/2013, τρεις μέρες μετά τη δολοφονία Φύσσα, φέροντας πάνω τους γκλομπ, μαχαίρια, σπρέι πιπεριού και άλλα όπλα για να προφυλαχθούν όπως είπε από αναρχικές ομάδες αλλά ισχυρίστηκε ότι δεν επρόκειτο για ομάδα περιφρούρησης όπως είχε δηλώσει ωστόσο τότε ο Ε.Βαλάκος.

Για το αν υπήρξε πειθαρχική κύρωση σε βάρος του τελευταίου από τη Χρυσή Αυγή ο μάρτυρας δήλωσε άγνοια. Παρομοίως επιβεβαίωσε την ύπαρξη κατηγορίας κατά του πρώην βουλευτή Νικήτα Σιώη για όπλα που βρέθηκαν στο σπίτι του τον Οκτώβριο του 2013 ισχυριζόμενος ότι «ο καθένας μας έχει μαχαίρια στο σπίτι του». Σχετικά με τα πραγματικά περιστατικά των υποθέσεων που εκδικάζονται κατέθεσε ότι ουδέποτε ενημερώθηκε από εσωκομματικές πηγές ή επιδίωξε να ενημερωθεί τονίζοντας ότι πρόκειται περί πολιτικής δίωξης αναφερόμενος συγκεκριμένα στο βίντεο Μπαλτάκου και ηχητικό Σαμαρά ενώ δήλωσε ότι «δεν υπάρχει καμία περίπτωση ο Λαγός και ο Μιχαλολιάκος να είχαν οποιαδήποτε σχέση με όλα αυτά, ο Λαγός κάνει τον νόμιμο πολιτικό του αγώνα». Αρνήθηκε τόσο την ειδική αμφίεση, το χαιρετισμό και τον όρκο των μελών των τοπικών οργανώσεων και σε σχετική επίδειξη εγγράφου με τον όρκο τιμής δήλωσε άγνοια.

Η διαδικασία συνεχίστηκε με την κατάθεση του μάρτυρα υπεράσπισης Γεράσιμου Μανιφάβα για τον κατηγορούμενο Δήμου. Ο μάρτυρας ιδιωτικός υπάλληλος και γαμπρός του κατηγορουμένου, καθότι παντρεμένος με την κόρη του, κατέθεσε ότι ο πεθερός του μπήκε στη ΧΑ λόγω της οικονομικής κατάστασης και καρδιακής ανεπάρκειας του καθώς του παρείχαν τρόφιμα κ ρούχα. Αναγνώρισε τον κατηγορούμενο σε φωτογραφίες που του επιδείχθηκαν από πλήθος δράσεων της Χρυσής Αυγής το 2012-2013. Μετέφερε τη μαρτυρία του Δήμου ότι δηλαδή δέχτηκε ένα sms το βράδυ της δολοφονίας Φύσσα γύρω στις 11 παρά να μεταβεί άμεσα στα γραφεία της Νίκαιας, συγκεκριμένα «σε μισή ώρα να είναι στην τοπική». Ο ίδιος ο Δήμου υπέθεσε όπως είπε ο μάρτυρας ότι η κλήση θα αφορούσε συσκευασία προϊόντων για διανομή και πήγε στα γραφεία με φίλο του τον κατηγορούμενο Σκάλκο, τα βρήκε κλειστά αλλά με κόσμο από κάτω, έφυγε και δεν μετέβη στο σημείο της δολοφονίας. Στη συνέχεια όπως κατέθεσε ο μάρτυρας, ο Δήμου απειλήθηκε από άτομο της Χρυσής Αυγής το οποίο του είπε να πει ότι ήταν και ο ίδιος στο σημείο της δολοφονίας.

Σε συνεχείς ερωτήσεις από την έδρα σχετικά με τη φύση αυτής της απειλής που κατέθεσε ότι δέχθηκε ο πεθερός του, ο μάρτυρας δεν έδωσε σαφή απάντηση αναφορικά με το τι ακριβώς ειπώθηκε και από ποιον επαναλαμβάνοντας μόνο ότι ο κατηγορούμενος Δήμου φοβόταν για τον ίδιο και τις κόρες του και ήθελε να φύγει από το σπίτι. Σε ερωτήσεις τέλος του συνηγόρου πολιτικής αγωγής Θ. Καμπαγιάννη σχετικά με το βίντεο-συνέντευξη του κατηγορουμένου Δήμου στην Καθημερινή με τίτλο «Φοβάμαι τη Χρυσή Αυγή», ο μάρτυρας επιβεβαίωσε τον τίτλο και το περιεχόμενο της συνέντευξης αν και απέφυγε σαφή αναφορά ότι ο φόβος προέκυπτε από την οργάνωση. Ακολούθησε η εξέταση του μάρτυρα υπεράσπισης Δ. Λιαρόπουλου, ο οποίος προσήλθε να καταθέσει για την κατηγορουμένη Ζαρούλια. Ο μάρτυρας, οδοντίατρος του Ν. Μιχαλολιάκου, δήλωσε ότι δεν έχει καμία σχέση με τη ΧΑ και τα πολιτικά πράγματα εν γένει ενώ με την κατηγορουμένη την οποία χαρακτήρισε ιδιαίτερα φιλόζωη, διατηρεί κοινωνικές σχέσεις από τη δεκαετία 1980.Σχετικά με το χαρακτηρισμό «υπανθρώπους» που χρησιμοποίησε η βουλευτής και κατηγορουμένη για τους μετανάστες, δήλωσε ότι «Θα το χαρακτήριζα άστοχο, απρεπή αν αναφέρεται σε κάποιον άνθρωπο, αν το είπε αυτό, νομίζω θα εννοούσε απολίτιστους ή κάτι άλλο, όχι με τη στενή έννοια του όρου, σε μια στιγμή έντασης θα μπορούσαν να ειπωθούν ακραίες φράσεις». Με τον Ν.Μιχαλολιάκο κατέθεσε ότι έχει κουβεντιάσει για θέματα τέχνης, με αφορμή την ποιητική συλλογή του κατηγορουμένου.

Στο σημείο αυτό και μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης του μάρτυρα Δ. Λιαρόπουλου, η έδρα διέκοψε για την Πέμπτη 21/03/2019 στην Αίθουσα Τελετών του Εφετείου Αθηνών όπου η διαδικασία θα συνεχιστεί με την εξέταση του δεύτερου μάρτυρα υπεράσπισης της κατηγορουμένης, Άγγελο Ιωάννου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ