Ημέρα 321: Πολ. Αγ. ΠΑΜΕ: Η υπεράσπιση επιδιώκει με λογικές συμψηφισμών τη διάχυση της εγκληματικής ευθύνης

321η συνεδρίαση, Αίθουσα γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, 29/1/2019

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου. Υπήρχε μικρή παρουσία δημοσιογράφων και κοινού.

II. Παρουσία των κατηγορουμένων

Αυτοπροσώπως παρόντες κατηγορούμενοι κατά τη διαδικασία: κανένας.

III. Αναγνωσθέντα έγγραφα που προσκόμισε η υπεράσπιση Μιχαλολιάκου

Η διαδικασία συνεχίστηκε με την ανάγνωση σειράς εγγράφων που προσκόμισε η υπεράσπιση του Μιχαλολιάκου. Συγκεκριμένα, προβλήθηκαν ενδεικτικά τα ακόλουθα βίντεο/φωτογραφίες (καθώς και τα τυχόν υπάρχοντα συνοδευτικά αυτών δημοσιεύματα/κείμενα) :

Από τον φάκελο με θέμα «επιθέσεις κατά γραφείων, στελεχών, μελών, οπαδών κ.λπ. της Χ.Α.»:
Δυο φωτογραφίες σχετικές με «δολοφονική επίθεση από αντιεξουσιαστές στην Πάτρα – καμία σύλληψη» και το από 25/7/2013 σχετικό δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της ΧΑ.
Βίντεο και ρεπορτάζ σχετικά με τις δολοφονίες Φουντούλη-Καπελώνη.
Προβολή φωτογραφιών και ανάγνωση του από 10/11/2014 δημοσιεύματος στην ιστοσελίδα της ΧΑ σχετικά με επίθεση στα γραφεία της ΧΑ Λέσβου.
Ανάρτηση στην ιστοσελίδα Indymedia της από 25/5/2015 ανάληψη ευθύνης για επίθεση σε γραφείο Λύρη.
Δημοσίευμα και βίντεο σχετικά με την καταδίκη τεσσάρων κατηγορουμένων –μεταξύ των οποίων και ο γιός του υπουργού Σκουρλέτη– σε βαθμό πλημμελήματος για την επίθεση στα γραφεία της ΧΑ στο Μαρούσι.
Δυο φωτογραφίες, βίντεο, δημοσίευμα από την ιστοσελίδα της ΧΑ και ανάληψη ευθύνης με ανάρτηση στην ιστοσελίδα Indymedia σχετικά με την από 31/3/2017 επίθεση στα κεντρικά γραφεία της στη λεωφόρο Μεσογείων.
Ως προς τον υποφάκελο «ΚΚΕ» από τον φάκελο με θέμα «διάφορα έγγραφα (ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΣΥΡΙΖΑ κ.λπ.» σημειώνεται ότι προτού προβληθεί το προσκομιζόμενο οπτικοακουστικό υλικό, η πολιτική αγωγή του ΠΑΜΕ ανέπτυξε προφορικά και υπέβαλε ΔΗΛΩΣΗ σύμφωνα με την οποία συνοπτικά: Οι κατηγορούμενοι έχουν το δικαίωμα να προσκομίζουν στο Δικαστήριο κάθε έγγραφο που θεωρούν ότι συμβάλλει στην υπεράσπισή τους, αρκεί να αφορά τα αποδεικτέα θέματα της δίκης. Στην προκείμενη δίκη, κατηγορούμενη είναι η ΧΑ και όχι του ΚΚΕ, το ΠΑΜΕ ή όποιος άλλος. Γι’ άλλη μια φορά επιδιώκεται να εξομοιωθεί η οργανωμένη εγκληματική δράση της ΧΑ με τους αγώνες του ΚΚΕ, του ΠΑΜΕ και γενικότερα του εργατικού κινήματος. Η στάση αυτή υποδηλώνει την ένδεια υπερασπιστικών ισχυρισμών και συμβάλλει στην καθυστέρηση της δίκης.

Στη συνέχεια, από τον προαναφερθέντα φάκελο προβλήθηκαν ενδεικτικά τα εξής:

Φωτογραφία από τον Ριζοσπάστη της 10/1/2018, σχετικά με δυναμική κινητοποίηση στο Υπουργείο Εργασίας, όπου οι συγκεντρωμένοι άνοιξαν οι ίδιοι της πόρτες του Υπουργείου.
Από 27/3/2017 βίντεο στην ιστοσελίδα Youtube στο οποίο φαίνεται ο γ.γ. του ΚΚΕ Κουτσούμπας να παραδίδει το όπλο του Μπελογιάννη στο Μουσείο Ν. Μπελογιάννης.
Από 12/2/2016 ρεπορτάζ αναρτημένο στην ιστοσελίδα Youtube από το παναγροτικό συλλαλητήριο, όπου φαίνονται μικροεντάσεις μεταξύ των διαδηλωτών.
Φωτογραφίες και βίντεο από επεισόδια στο Σύνταγμα την 20/10/2011, σε διαδήλωση κατά του Μνημονίου.
Δημοσίευμα στην ιστοσελίδα polianapoda.wordpress.com την 24/11/2011 σχετικά με «τραμπουκισμούς της ΠΑΣΠ κατά των ΕΑΑΚ».
Εξώφυλλο από ΤΑ ΝΕΑ της 10/1/1991 σχετικά με τη δολοφονία Ν. Τεμπονέρα από «ροπαλοφόρους της ΟΝΝΕΔ», με τίτλο «ξαναζεί το παρακράτος». Ανακοινώσεις από ΠΑΣΟΚ, Μ. Μερκούρη, Γ. Παπανδρέου, Χ. Φλωράκη, Γ. Φαράκο, Φ. Κουβέλη κλπ. Σχετικά δελτία τύπου της ΟΝΝΕΔ Πατρών για την υποστήριξη του κατηγορουμένου μέλους της.
Από 5/6/2016 βίντεο της ιστοσελίδας tovima.gr με δήλωση Μίκη Θεοδωράκη, όπου αναφέρεται σε καλάσνικοφ.
Από 9/3/2015 δημοσίευμα στην ιστοσελίδα iefimerida.gr με θέμα «μπουνιές και ξύλο στα Κοινοβούλια», όπου φαίνονται εικόνες βουλευτών ανά τον κόσμο να καβγαδίζουν, π.χ. στο Χονγκ Κονγκ να δίνουν «μάχη» με μαξιλάρια κ.λπ.
Δημοσίευμα στην ιστοσελίδα Youtube με τσακωμούς κατά τη διάρκεια συνεδριάσεων δημοτικών συμβουλίων, π.χ. από 6/11/2015 στο δημαρχείο Βόλου.
Από 4/7/1964 δημοσίευμα της ΑΥΓΗΣ με θέμα «τάγματα εφόδου της ΕΡΕ στη Βουλή».
Φωτογραφίες και βίντεο από πακιστανική εκδήλωση στην Τεχνόπολη/Γκάζι τον Απρίλιο 2017, με τη συμμετοχή πολύ κόσμου συγκεντρωμένου να φωνάζει συνθήματα.
Φωτογραφίες από διάφορες δράσεις της ΧΑ (όπως π.χ. στο όρος Φαλακρό και στον Μελιγαλά), όπου είναι παρών μεταξύ άλλων ο μάρτυρας κατηγορητηρίου Η. Σταύρου.

Στο σημείο αυτό το Δικαστήριο διέκοψε για την 31.1.2019 στην αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών, οπότε θα συνεχιστεί η διαδικασία για 7η δικάσιμο με την ανάγνωση των εγγράφων που προσκομίζει η υπεράσπιση Μιχαλολιάκου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ