Ημέρα 316: Τα αναγνωστέα υπεράσπισης του Αρχηγού και η ανάληψη πολιτικής ευθύνης

316η συνεδρίαση, Αίθουσα Τελετών Εφετείου Αθηνών, 16/01/2019

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου. Υπήρχε μικρή παρουσία δημοσιογράφων και κοινού.

II. Παρουσία των κατηγορουμένων

Δεν υπήρχε κανένας αυτοπροσώπως παρών κατηγορούμενος

ΙΙΙ. Αναγνωσθέντα έγγραφα Υπεράσπισης

Η σημερινή διαδικασία συνεχίστηκε με την ανάγνωση των εγγράφων που είχε προσκομίσει η υπεράσπιση του κατηγορουμένου βουλευτή Αναστάσιου Μιχάλαρου. Συγκεκριμένα αναγνώστηκαν η βεβαίωση παρακολούθησης κέντρου επαγγελματικής κατάρτισης του κατηγορούμενου ως ελασματουργού, ενώ στη συνέχεια αναγνώστηκε ο κατάλογος ενσήμων, εισφορών και επιδομάτων του που κατά την υπεράσπιση αποδεικνύει ότι εργάζεται ανελλιπώς από την ηλικία των 15 ετών σε παραπάνω του ενός εργοδότες σε διάφορες τεχνικές εργασίες.

Στη συνέχεια, προσκομίστηκαν τα προς ανάγνωση έγγραφα της υπεράσπισης του κατηγορουμένου Νικόλαου Μιχαλολιάκου. Συγκεκριμένα, αναγνώστηκε το καταστατικό της ίδρυσης του κόμματος της Χρυσής Αυγής από τις 16/2/1983, δημοσιεύματα σχετικά με τα συνέδρια που έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα η Χ.Α καθώς και τα αποτελέσματα εκλογής αντιπροσώπων από το 1994 μέχρι το 2015. Αναγνώστηκε επίσης δήλωση του Ν. Μιχαλολιάκου με ημερομηνία 18/9/2013 που «καταδικάζει τη δολοφονία του 33χρονου στο Κερατσίνι και υπενθυμίζει στα κόμματα ότι δε θα πρέπει να προάγουν εμφυλλιακό κλίμα». Στη συνέχεια ακούστηκε ηχητικό απόσπασμα από τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε ο Ν. Μιχαλολιάκος στον Ν. Χατζηνικολάου κατά την οποία μεταξύ άλλων ανέφερε ότι το κόμμα του αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα. Aκολούθως, αναγνώστηκε διευκρινιστική δήλωση στην οποία είχε προχωρήσει ο αρχηγός της ΧΑ μετά τη συνέντευξη και η οποία επίσης αναγνώστηκε στην ίδια εκπομπή την επόμενη μέρα, σύμφωνα με την οποία: «Ο Γενικός Γραμματέας της ΧΑ ξεκαθάρισε ότι το κόμμα ουδεμία ευθύνη φέρει στη δολοφονία του Κερατσινίου. Τα κόμματα φέρουν γενικά πολιτκή ευθύνη και η ΧΑ δε μπορεί να κατηγορηθεί για μια καταδικαστέα πράξη ενός φίλου το κόμματος. Καταγγέλουμε την αλλοίωση των λεγομένων για τη δημιουργία εντυπώσεων. Η εννοια πολιτική ευθύνη αποδίδεται ότι ήταν οπαδός και φίλος ο δράστης […]».

Η διαδικασία συνεχίστηκε με ανάγνωση της ομιλίας του Ανδρέα Παπανδρέου στην ολομέλεια της Βουλής το 1989 ως αναγνωστέου από την οποία παρατίθεται σύντομο απόσπασμα:

«Έφτασε η τρομοκρατία να δολοφονήσει ένα μέλος του ελληνικού κοινοβουλίου […] θέλω να εκφράσω τα θερμά μου συλληπητήρια στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατ […]λίγες φορές έχουν αμφισβητηθεί όσο σήμερα θεσμοί […] βρισκόματε μπροστά σε 2 μεγάλες υποθέσεις που ταλαιπωρούν τη χώρα. Το πρώτο είναι το σκάνδαλο του μεγαλοαπατεώνα Κοσκωτά, το δεύτερο είναι η προσπάθεια σπίλωσης του προσώπου μου και η διάλυση του ΠΑΣΟΚ […] Θα ήθελα να τονίσω ότι στην επίτευξη αυτού του στόχου συγκλίνουν πολυποίκιλα συμφέροντα μέσα και έξω από τη χωρα […] Ο φυγόδικος απατεώνας εκτελεί πιστά το σχέδιο λασπολογίας εναντίον μου […] αναλαμβάνω το μερίδιο της πολιτικής μου ευθύνης γιατί δεν καταφέραμε να σταματήσουμε την αναρρίχηση ενός ανθρώπου […] Ποινικές ευθύνες υπάρχουν σχεδόν κάθε μέρα στις εφημερίδες για τους αχυρανθρώπους. Την πολιτική ευθύνη του κινήματος μας, την επιλογή των συνεργατών μου. Όμως η τιμή και η υπόληψη του καθενός είναι ατομική ευθύνη. Η ποινική πλευρά δε με αγγίζει. Αποτελούν αποκυήματα της φαντασίας ενός απατεώνα […] οι ευθύνες όλων μας για το μέλλον του τόπου μας είναι τεράστιο […] Διανύουμε μια από τις πιο κρίσιμες περιόδους και πρέπει να βαδίσουμε σε μια ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Η συσπείρωση γύρω απο το ΠΑΣΟΚ προοδευτικών δυνάμεων προωθείται […]».

Αναγνώστηκε επίσης άρθρο του Σταύρου Τσακυράκη με τίτλο «Δημοκρατία και πολιτικό έγκλημα». Ενδεικτικά αναφέρεται: «Γιατί σκότωσαν τον Μπακογιάννη; το προσωπικό είναι πολιτικό. Αν δεχθούμε αυτή την ευρεία έννοια τότε είναι όλα πολτικά. Η πρόβλεψη πολιτικών εγκλημάτων είναι η ευνοϊκότερη μεταχείρισή τους. […] Ο Σωτηρέλλης λέει ότι η δράση της 17Ν είναι ο ορισμός του πολιτικού εγκλήματος…δεν αποδέχεται όμως την ευνοϊκή μεταχείρισή τους ούτε ότι είναι πολιτικοί κρατούμενοι.Πολιτική είναι ό,τι το Σύνταγμα ορίζει ως πολιτική».

Στο σημείο αυτό το Δικαστήριο διέκοψε για τις 22/1/2019 στην Αίθουσα Τελετών Εφετείου Αθηνών μετά από αίτημα της εισαγγελέα λόγω των συνθηκών ψύχους που επικρατούσαν στην αίθουσα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ