Ημέρα 303: Έναρξη ανάγνωσης εγγράφων για κατηγορούμενο βουλευτή Χ. Παππά

303η Συνεδρίαση, Αίθουσα γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, 6.12.2018

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου. Υπήρχε μικρή παρουσία κοινού και δημοσιογράφων.

II. Παρουσία των κατηγορουμένων

Αυτοπροσώπως παρόντες κατηγορούμενοι κατά τη διαδικασία: κανένας.

III. Αναγνωσθέντα έγγραφα που προσκόμισε η υπεράσπιση

Η διαδικασία συνεχίστηκε με την ανάγνωση των ομιλιών του κατηγορουμένου Ηλία Παναγιώταρου και από αυτές αναφέρονται ενδεικτικά αποσπάσματα:

«7/5/2016 συζήτηση τροπολογιών ενιαίο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης «[…] ο κύριος υπουργός παίζει τέτρις στον υπολογιστή, δεν ξέρω να το ελέγξετε αυτό. Νομίζαμε ότι ηθα είναι λύτρωση αυτό το νομοσχέδιο αλλά πάτε να ακούσετε τα σχόλια των Ελλήνων πολιτών όταν παίρνουν τη σύνταξη.Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν το πρώτο εξάμηνο θα βγούμε από το μνημόνιο. Και το κόμμα της ΝΔ είναι σαν να ήρθε από το εξωτερικό, δεν ξέρω από πού […] Ο θεμέλιος λίθος μιας κοινωνίας είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα κοινωνικής ασφάλειας που θα προστατεύει οριζόντια όλες τις παραγωγικές μονάδες…η κυβέρνηση πλήρως υποταγμένη στα κελεύσματα των δανειστών διαλύει […] Είμαστε πρώτοι στην ανεργία εδώ και πολλά χρόνια. 1 στα 3 νοικοκυριά χρωστάει πάνω από 200 χιλιάδες…βέβαια πώς αλλιώς να γίνει όταν οι λαθρομετανάστες έχουν κλείσει την Ειδομένη 3 μήνες τώρα […] Το PSI ήταν παράνομο, μπορούμε να μιλάμε ώρες για τα τραγικά και δυσβάσταχτα που έχετε φέρει στην κοινωνία […]»

16/6/16 σχετικά με την εμπορική συμφωνία ΗΠΑ για την προστασία της φέτας. «Η ερώτηση μου είναι άμεση με του Κασιδιάρη. Πολύς λόγος γίνεται για ανάπτυξη […] στην πατρίδα μας βασιλιάς μας είναι η ελληνική φέτα. Οι Καναδοί θα μπορούν να χρησιμοποιούν το feta style […] Η επικείμενη συμφωνία με 6 χώρες της Ν.Αφρικής που είναι πολύ φτωχιές και κει πολυεθνικές θα παράγουν φέτα χαμηλής ποιότητας από αγελάδες εκεί […]»

30/7/16 «Είμαστε τα σκουπίδια της Ευρώπης γιατί εκεί μας έχετε στείλει με όλα αυτά τα μνημόνια όλα αυτά τα χρόνια […] περιμέναμε να έρθει η Cosco, δεν ήρθε. Περιμένατε ότι κάνοντας τον Κινέζο θα περνούσε η συμφωνία. Πρωτοστατούσε ο Λαφαζάνης που τουλάχιστον τιμούσε τα παντελόνια του και σηκώθηκε και έφυγε. Καταθέτω μερικές από τις κυβιστήσεις του πρωθυπουργού και του υπουργού Δρίτσα […]»

Αναγιγνώστηκαν επίσης μια σιερά από έγγραφα που αφορούν σε υπεύθυνες δηλώσεις σχετικά με απόπειρες δολιοφθοράς σε αυτοκίνητα του κατηγορουμένου και της συζύγου του, ολοκληρώνοντας έτσι την ανάγνωση των εγγράφων του κατηγορουμένου Παναγιώταρου και η διαδικασία συνεχίστηκε με την προς ανάγνωση έγγραφα υπεράσπισης του κατηγορουμένου Χρήστου Παππά.

Συγκεκριμένα, η ανάγνωση ξεκίνησε με ερωτήσεις που κατέθεσε ο κατηγορούμενος ως βουλευτής κατά τη διάρκεια της βουλευτικής του θητείας. Από αυτές, ενδεικτικά σταχυολογούνται:

«Eπίσημη θέση της Ελλάδας για την ονομασία των Σκοπίων: από ποιούς αποφασίστηκε η αλλαγή πλεύσης από όσα αποφασίστηκαν το 1992»
«Προκλητική επίσκεψη του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνηση στη Θράκη. Γνωρίζουν ποιοι Τούρκοι τον συνόδευσαν; υπάρχει διεθνής δέσμευση της Ελλάδας να δέχεται αυτές τις επισκέψεις;» (31/7/2011)

«Το νέο βιβλίο της Γ’ λυκείου δεν αναφέρεται στο Βορειοηπειρωτικό ζήτημα» (22/8/2012)
«Εκβιασμός από Τούρκο υπουργό προς την Ελλάδα για κατάργηση βίζας και άνοιγμα των συνόρων για τους Τούρκους» (14/9/2012)
«Σχετικά με την προστασία του θρησκευτικού συναισθήματος» (2/10/2012)
«Χρήση του θυρεού του ελληνικού πολεμικού ναυτικού σπό τουρκική εταιρία» (24/10/2012)
«Κίνδυνος κατεδάφισης ελληνικών κτιρίων στην Κων/πολη» (8/11/2012)

Στο σημείο αυτό το Δικαστήριο διέκοψε για την 10/12/2018 στην Αίθουσα Τελετών Εφετείου Αθηνών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ