Ημέρα 281: «Να πάνε στην πρώτη πτέρυγα με 40 Αφγανούς και Πακιστανούς να βιώσουν την πολυπολιτισμικότητα που θέλουν»

281η Συνεδρίαση, Αίθουσα Τελετών Εφετείου Αθηνών, 18.10.2018

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου. Υπήρχε μικρή παρουσία δημοσιογράφων και κοινού.

II. Παρουσία των κατηγορουμένων

Αυτοπροσώπως παρόντες κατηγορούμενοι κατά τη διαδικασία: κανένας.

III. Αναγνωσθέντα έγγραφα που προσκόμισε η υπεράσπιση

Η διαδικασία συνεχίστηκε με την ανάγνωση εγγράφων που προσκόμισε η υπεράσπιση του Νικολάου Κούζηλου και στη συνέχεια με έγγραφα που προσκόμισε η υπεράσπιση του Ηλία Κασιδιάρη. Συγκεκριμένα, αναφορικά με τον κατηγορούμενο Κούζηλο, αναγνώστηκαν ενδεικτικά αποσπάσματα τόσο από ομιλίες του στη Βουλή ως εκπρόσωπος του κόμματος της Χρυσής Αυγής, όσο και από ερωτήσεις που ανέπτυξε ο ίδιος στη Βουλή.

Οι συντριπτική πλειοψηφία των επερωτήσεων που υπέβαλε ο κατηγορούμενος στο πλαίσιο της ιδιότητάς του ως βουλευτή, αφορά σε ζητήματα της ελληνικής ναυτιλίας και στις διεκδικήσεις των εργαζομένων στο ναυτικό κλάδο.
Αναφορικά με τα έγγραφα που προσκομίστηκαν από την υπεράσπιση του κατηγορούμενου Κασιδιάρη, αναγνώστηκαν αρχικά βεβαιώσεις σχετικά με την επαγγελματική του κατάρτιση, πτυχία ξένων γλωσσών (Αγγλικά, Γαλλικά), καθώς και δίπλωμα της σχολής αλεξιπτωτιστών.

Στη συνέχεια αναγνώστηκε η σταυροδοσία του ως υποψηφίου με το κόμμα της ΧΑ από τις βουλευτικές εκλογές του ’12 και του ’15, καθώς και από τις δημοτικές εκλογές του ’14 ως υποψηφίου με την «Ελληνική Αυγή». Στη συνέχεια αναγνώστηκαν ομιλίες του στη Βουλή όπου ως ενδεικτικά αποσπάσματα αναφέρονται:

«Αξία δεν έχουν τα λόγια αλλά τα έργα και ο νυν πρωθυπουργός εξαγόρασε 21 μήνες στρατιωτικής θητείας. Για σας είναι νόμιμο, για μας όμως δεν είναι ηθικό. Ο σημερινός πρωθυπουργός έχει αναδειχθεί σε μαιτρ των κυβιστήσεων.[…] Να αυτοπροσδιοριστείτε ως δικτάτορες, δε γινεται να κρύβετε την αλήθεια απο τη βουλή για τόσο κρίσιμα ζητήματα» (14/1/13)

«Σχετικά με την απόδραση κρατουμένων των φυλακών Τρικάλων. Ομάδα Αλβανών εισέβαλε με βαρύ οπλισμό στις φυλακές Τρικάλων, τους ανθρώπυς μας τους αφήνουμε άοπλους και αβοήθητους. Αναγνωρίζω ότι υπάρχει απέχθεια ως προς τις προτάσεις μας απο μέρους σας όπως και μας οι δικές μας, αλλά οι δικοί μας άνθρωποι οι αστυνομικοί, δε μπορούν με τα ελαφρά πυρομαχικά να αντιμετωπίσουνε μια τέτοια επίθεση. Να έχουν αυτόματα πολεμικά όπλα, υπάρχουν επίσης στρατιωτικές αποθήκες με G3. Οι περισσότεροι έχουν περάσει απο ειδικές δυνάμεις, ξέρουν να τα χειρίζονατι αυτά. Αν οι Αλβανοί είχαν αν αντιμετωπίσουν διασταυρωμένα πυρά θα χαν μείνει εκεί και δε θα είχαμε αυτές τις εξελίξεις». (29/3/13)

«O Παπανδρέου εξαπάτησε τους Έλληνες πολίτες για να τους βάλει στο μνημόνιο. Χρειάζεται μια διακυβέρνση που έχει καθαρά χέρια και θα φέρει την πολιτική κάθαρση.[…] Να πάνε (οι πολιτικοί) στην πρώτη πτέρυγα (Κορυδαλλού) με 40 Αφγανούς και Πακιστανούς να βιώσουν την πολυπολιτισμικότητα που θέλουν. Έτσι τα λέει ο λαός […]»(15/7/13)

Στο σημείο αυτό το Δικαστήριο διέκοψε για την 19.10.2018 στην αίθουσα γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, οπότε θα συνεχιστεί η διαδικασία με την ανάγνωση των λοιπών εγγράφων που προσκομίζει η υπεράσπιση και συγκεκριμένα αυτών του κατηγορουμένου Κασιδιάρη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ