Ημέρα 274: Αναγνωστέα έγγραφα για τους επιμέρους κατηγορούμενους

274η Συνεδρίαση, Αίθουσα Γυναικείων Δικαστικών Φυλακών Κορυδαλλού, 14/9/2018

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Η πρόσβαση και η παρακολούθηση της δίκης εξακολουθεί να είναι εφικτή με επίδειξη και παρακράτηση αστυνομικής ταυτότητας μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου. Υπήρχε ελάχιστη παρουσία κοινού και δημοσιογράφων.

II. Παρουσία των κατηγορουμένων

Αυτοπροσώπως παρόντες κατηγορούμενοι κατά τη διαδικασία: ουδείς.

III. Αναγνωστέα έγγραφα υπεράσπισης

Η διαδικασία συνεχίζεται στο στάδιο των αναγνωστέων εγγράφων, κατά το οποίο προσκομίζονται και αναγιγνώσκονται πλέον τα έγγραφα που έχουν επιλέξει οι συνήγοροι υπεράσπισης για τους επιμέρους κατηγορουμένους.

Κατά τη σημερινή δικάσιμο πήρε αρχικά το λόγο ο συνήγορος Κοντοβαζαινίτης, προσκομίζοντας λίστα εγγράφων προς υπεράσπιση του κατηγορούμενου Αναδιώτη, τα οποία ανέγνωσε η έδρα. Μεταξύ αυτών ήταν η άδεια κυκλοφορίας της δίκυκλης μοτοσικλέτας του κατηγορούμενου, όπως και η άδεια κατοχής κυνηγετικής καραμπίνας στο όνομα του κατηγορουμένου. Οι υπερασπιστικοί ισχυρισμοί έγκειντο στο ότι αφενός το σκούτερ του κατηγορούμενου δεν είναι λευκό, όπως έχει κατατεθεί από μάρτυρα κατηγορίας, αφετέρου η κυνηγετική καραμπίνα του φέρει αριθμό αδείας και δεν έχει χρησιμοποιηθεί. Ως προς το πιστόλι που εικονιζόταν να φέρει ο κατηγορούμενος σε επισκοπηθείσες φωτογραφίες, ο συνήγορος διατείνεται πως συνιστά αεροβόλο όπλο, το οποίο δεν εμπίπτει στον ορισμό περί όπλων του Ν. 2168/93.

Εν συνεχεία, ο συνήγορος του κατηγορούμενου Αρβανίτη, Δημητρακόπουλος, προσκόμισε αναγνωστέα που αφορούν την κοινοβουλευτική παρουσία του κατηγορουμένου, μέσα από ενδεικτικές ερωτήσεις που απηύθυνε στην Ολομέλεια της Βουλής. Το «αντιπροσωπευτικό δείγμα» των ερωτήσεων προς την Ολομέλεια, όπως ανέφερε ο συνήγορος, αντλήθηκε κυρίως από ερωτήσεις που κατατέθηκαν το έτος 2015 στη Βουλή, μερικές το έτος 2013 και κάποιες από το έτος 2012. Μεταξύ των θεμάτων που αφορούσαν οι ερωτήσεις ήταν «η καθυστέρηση υλοποίησης του έργου Λιμένα Πατρών», «οι απλήρωτοι εργαζόμενοι των δημοτικών σταθμών Πύργου», τα «προβλήματα λειτουργίας της Κιβωτού της Αγάπης», η «διεξαγωγή παράνομων κυνομαχιών στην Αχαΐα», «τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα δύο νοσοκομεία της Πάτρας» κλπ. Αναγνώσθηκε, τέλος, το κείμενο ανάληψης ευθύνης σχετικά με την επίθεση στο δικηγορικό γραφείο του κατηγορούμενου Αρβανίτη.

Ο συνήγορος Τσάγκας στα σχετικά έγγραφα που προσκόμισε προς υπεράσπιση του κατηγορούμενου Γερμενή συμπεριέλαβε φωτογραφίες προσώπου εικονιζόμενου σε εκδηλώσεις της ΝΔ, τονίζοντας πως, την περίοδο που ο Γ’ προστατευόμενος μάρτυρας κατέθεσε πως στρατολογήθηκε από τον εικονιζόμενο, εκείνος δεν ήταν μέλος της ΧΑ, όπως και αεροφωτογραφίες από το Θέατρο Βράχων, προκειμένου να δείξει πως ο χώρος δεν ενδεικνυόταν για τις προπονήσεις που ανέφερε ο μάρτυρας. Στη συνέχεια, αναγνώσθηκαν από την έδρα οι εκθέσεις έρευνας και καταθέσεις μαρτύρων από την έρευνα που διεξήχθη την 18-10-2013 στις εγκαταστάσεις «Δρομέας» στον Ασπρόπυργο, τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα και η σταυροδοσία που αφορούσε τον κατηγορούμενο Γερμενή στις βουλευτικές εκλογές του 2012 και του 2015, καθώς και οι καταγραφείσες στα πρακτικά ομιλίες του κατηγορούμενου στην Ολομέλεια της Βουλής. Μεταξύ των θεμάτων επί των οποίων αναγνώσθηκαν οι θέσεις του κατηγορούμενου Γερμενή στη Βουλή, ήταν η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και οι ιδιωτικοποιήσεις, η προστασία της πρώτης κατοικίας, οι μνημονιακές πολιτικές κλπ.

Μετά την ολοκλήρωση της ανάγνωσης των ομιλιών του Γερμενή στη Βουλή από τη λίστα των αναγνωστέων που προσκόμισε η υπεράσπιση, το δικαστήριο διέκοψε για την Τετάρτη 19/9 στην Αίθουσα Τελετών του Εφετείου Αθηνών, όπου η διαδικασία θα συνεχιστεί με την ανάγνωση των ερωτήσεων του κατηγορουμένου στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου και τα έγγραφα της υπεράσπισης για τον κατηγορούμενο Γρέγο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ