Ημέρα 267: Όταν ο Ρουπακιάς ήταν «κομμουνιστής που διείσδυσε στη Χρυσή Αυγή»

267η συνεδρίαση- Aίθουσα Τελετών Εφετείου Αθηνών, 18/07/2018

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου. Υπήρχε ελάχιστη παρουσία δημοσιογράφων και κοινού.

II. Παρουσία των κατηγορουμένων

Δεν υπήρχε κανένας αυτοπροσώπως παρών κατηγορούμενος.

ΙII. Σχολιασμός αναγνωστέων εγγράφων

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση συνεχίστηκε ο σχολιασμός των αναγνωστέων εγγράφων από τους συνηγόρους της υπεράσπισης Μιχαλόλια Γιώργο και Οπλαντζάκη Βασίλη ενώ ξεκίνησε η προσκόμιση των αναγνωστέων εγγράφων της πολιτικής αγωγής.

Ο συνήγορος Μιχαλόλιας κατά τον σχολιασμό του επεσήμανε ότι υπήρξε ένας πολύ μεγάλος όγκος αποδεικτικού υλικού όπου ενώ στα άλλα αποδεικτικά μέσα υπάρχει δυνατότητα ελέγχου και ενστάσεως περί των αποδεικτικών μέσων του κατηγορουμένου, στη διαδικασία των αναγνωστέων εγγράφων, η δικονομική αυτή δυνατότητα ελλείπει. Σύμφωνα με τον συνήγορο, η διαδικασία επιλογής των αναγνωστέων με ενσωμάτωση σε αυτά πέραν των υπηρεσιακών εγγράφων, δεν αποτελούν το εχέγγυο που απαιτείται από το Σύνταγμα και τον Π.Κ., δεν είναι τα αναγνωστέα, αναγκαία για τη διακρίβωση της αληθείας. Προς επίρρωση τούτου ο συνήγορος εισφέρει ως παράδειγμα τη γνησιότητα του καταστατικού για το οποίο, ανατρέχοντας στο παραπεμπτικό βούλευμα διαπίστωσε ότι εισαγγελέας στην πρότασή του θεωρεί ότι τα αναγνωστέα που αναγνώστηκαν στη διαδικασία θεμελιώνουν την παραπομπή των συγκεκριμένων κατηγορουμένων, καθώς αυτά που ο εισαγγελέας μνημονεύει ως έγγραφα προδικασίας κατά πολύ μεγάλο ποσοστό είναι τα έγγραφα που ζήτησε να αναγνωστούν η πολιτική αγωγή. Επομένως επαγωγικά ο συνήγορος σχολιάζοντας αυτά που μνημονεύει ο εισαγγελέας, στην ουσία σχολιάζει και αυτά που ζήτησε η πολιτική αγωγή να αναγνωστούν .

Περαιτέρω ο συνήγορος Μιχαλόλιας αναφέρθηκε στην ιεραρχία και την υποταγή στον Αρχηγό βάσει δηλώσεων βουλευτών του κόμματος, όπως καταγράφονται στην εισαγγελική πρόταση, η οποία στηρίζει την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης. Ως χαρακτηριστικό δε παράδειγμα αναφέρει την ομιλία του Πατέλη στο Πέραμα. Με βάση το σχολιασμό του συνηγόρου, η εκτέλεση των εντολών του αρχηγού από τους βουλευτές της ΧΑ, αποσκοπούν στο σωστό τρόπο λειτουργίας των γραφείων μέσα στο πλαίσιο της στρατηγικής όπως ακριβώς ενυπάρχει στον πυρήνα όλων των πολιτικών κομμάτων, καθώς στις θεωρητικές επιστήμες ως αντικειμενικότητα ορίζεται η ίδια αντιμετώπιση παρόμοιων καταστάσεων. Επομένως δε θα πρέπει να θεωρείται κολάσιμος ο σχεδιασμός που γίνεται στη ΧΑ, εφόσον αυτός αποτελεί συστατικό στοιχείο όλων των κομμάτων, ενώ οι όποιες εμπρηστικές δηλώσεις καταγράφονται στα αναγνωστέα είναι δηλώσεις και ομιλίες που γίνονται σε δημόσιους χώρους και στον δήμο Αθηναίων που συμμετείχε ως δημοτικός σύμβουλος ο Μιχαλολιάκος.

Επιπροσθέτως, ο συνήγορος στον σχολιασμό του αναφέρθηκε στην ομιλία Μιχαλολιάκου στις Θερμοπύλες καθώς ως προς τη φράση «εσείς είστε τα τάγματα εφόδου, όποτε θέλουν ας έρθουν να μας συνθλίψουν» υπήρξε προσπάθεια να απομονωθούν συγκεκριμένες λέξεις αλλοιώνοντας το νόημα και το ύφος ολόκληρης της τοποθέτησης. Αντίστοιχα, σε σχέση με τη δήλωση επίσης Μιχαλολιάκου «θα τους βάλουμε σε πλοία και θα τους αφήσουμε τους λαθρομετανάστες στις ακτές της Τουρκίας της Λιβύης και της Αιγύπτου» καθώς και τη φράση «εν τοιαύτη περιπτώσει δεν ξέρω πώς θα γίνει αλλά ένα κράτος αν θέλει να το κάνει ας τους κλείσει σε μια περιοχή», ο συνήγορος υποστήριξε οτι αυτή είναι η πραγματικότητα ούτως ή άλλως της παρούσας κατάστασης, που όμως εν προκειμένω υπήρξε προσφορότητα της δήλωσης για να αποδειχθεί η εγκληματική οργάνωση. Αντιθέτως, ο Μιχαλολιάκος έχει αναφέρει στην ομιλία του ενδεικτικά ως απόσπασμα «οι χρυσαυγίτες είναι πειθαρχημένοι. Θα βαδίσουμε μέσα στα πλαίσια του Συντάγματος και θα γίνουμε οι κυρίαρχοι του πολιτικού παιχνιδιού. Αυτός είναι ο σκοπός ενός πολιτικού κόμματος. Δε θα τους κάνουμε το χατίρι να γεμίσουμε μια πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού και να διαλύσουμε το κόμμα μας. Θα τους νικήσουμε με τα δικά τους όπλα, αυτά που παρέχει η δημοκρατία» το οποίο ωστόσο χρησιμοποιήθηκε για να θεμελιώσει την ιεραρχία όχι του πολιτικού κόμματος (όπως υπονοείται) αλλά μιας φερόμενης ως εγκληματικής οργάνωσης.

Ακόμη ο συνήγορος εισφέρει ως παράδειγμα τη δήλωση «εμείς θα το γκρεμίσουμε από τα θεμέλια» που ο εισαγγελέας χρησιμοποίησε και πάλι αποσπασματικά υπονοώντας ότι θα γκρεμίσουν τη Βουλή καθώς σκοπός είναι η κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος από τη ΧΑ, ενώ το αληθές νόημα της φράσης σχετίζεται με την ολοκληρωμένη δήλωση «δεν αποσκοπούμε με τσιμεντοενέσεις ενός κτιρίου που αρρωσταίνει τους ενοίκους του. Εμείς αυτό το κτίριο θα το γκρεμίσουμε από τα θεμέλια» εννοώντας ριζικές μεταρρυθμίσεις. Κατά τον ίδιο τρόπο ,σύμφωνα με τον συνήγορο, έχουν διαστρεβλωθεί μέσα στο βούλευμα και οι δηλώσεις του Ηλιόπουλου ο οποίος έχει δηλώσει «Όχι. Αυτά που χτίζουμε 30 χρόνια δε θα τα χαλάσουμε για μια μπουνιά. Δεν είναι αυτός ο στόχος της ΧΑ».

Στη συνέχεια του σχολιασμού του ο συνήγορος έκανε επίσης αναφορά στη συνομιλία Ανδρουτσόπουλου-Χάμου (θύμα ξυλοδαρμού στον Μελιγαλά) στον οποίο ακούγεται να λέει σε τηλεφωνική κλήση «Θα σου πω τι θα κάνουμε. Τίποτα. Να θυμάσαι. Ηθική αυτουργία στον Μιχαλολιάκο. Ναι, να βάλεις και από δίπλα κι άλλους. Την ώρα που με χτύπησαν πες ή πες ότι σου είπαν γιατί μας είπε ο αρχηγός, ότι είσαι προδότης και πρέπει να σε τσακίσουμε». Κατά τον συνήγορο, το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την τηλεφωνική συνομιλία του Ανδρουτσόπουλου με τον Παγάνη της Real News στον οποίο αναφέρει «ελπίζω να την έκανες του χοντρού» ( εννοώντας τον Μιχαλολιάκο) «τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή, σκίστον», αποδεικνύουν ότι πρόκειται για ένα στημένο ρεπορτάζ σχετικά με το οικονομικό όφελος της ΧΑ ως εγκληματικής οργάνωσης, το οποίο χρησιμοποιήθηκε στην εισαγγελική πρόταση για να στηριχθεί η αντίστοιχη κατηγορία. Ειδικά δε ως προς τον Ανδρουτσόπουλο, ο συνήγορος αναφέρθηκε στην αξιοπιστία του που «έγινε το αγαπημένο παιδί της ΕΦΣΥΝ, όπου κάποτε εφιλοξενείτο με σκαιότατους χαρακτηρισμούς από τον Ιό, από τον Ψαρρά».

Περαιτέρω ο συνήγορος ανέφερε ότι του προκάλεσε αλγεινή εντύπωση το γεγονός ότι προσκομίστηκαν φωτογραφίες που τιτλοφορούνταν ως «όπλα» στην Κρήτη τα οποία όμως ήταν αεροβόλα που βρέθηκαν στο σπίτι του ιδιώτη. Πουθενά δε βρέθηκαν όπλα της ΧΑ και παρόλα αυτά υπάρχει ειδικό κεφάλαιο στο βούλευμα που κάνει αναφορά σε αυτά. Τέλος ο συνήγορος έκανε μνεία στην έκθεση του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας και για την οποία κατέθεσαν συγκεκριμένοι μάρτυρες, επισημαίνοντας το επισφαλές των καταγραφών αυτών καθώς τα φερόμενα ως θύματα καταγγέλλουν χωρίς να έχει γίνει η αντίστοιχη διαπίστωση από αστυνομική έρευνα και καταγγέλλουν πολλές φορές χωρίς συγκεκριμένα περιστατικά.

Στην ολοκλήρωση του σχολιασμού των αναγνωστέων εγγράφων προέβη ο συνήγορος Οπλαντζάκης ο οποίος ως συνήγορος του κατηγορούμενου Καζαντζόγλου αναφέρθηκε στις τηλεφωνικές κλήσεις που δέχτηκε και έκανε ο πελάτης του τη βραδιά της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα. Σύμφωνα με τον συνήγορο, 11 παρά το βράδυ, φίλοι του Παύλου Φύσσα αφήνουν έναν ποδοσφαιρικό αγώνα που έβλεπαν, που είχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον εκείνη τη στιγμή και στάθηκαν στη μοναδική έξοδο της καφετέριας. Φοβούμενος ο Άγγος καλεί τον Καζαντζόγλου ο οποίος με τη σειρά του κάλεσε τον Πατέλη, μπρστά στο ενδεχόμενο συμπλοκής. Στο επίδικο διάστημα δεν εμφανίζεται ο Καζαντζόγλου γιατί απώλεσε το τηλέφωνό του και έψαχνε να το βρει, ενώ επίσης δε βρέθηκαν αποτυπώματά του στο αυτοκίνητο του Ρουπακιά. Ολοκληρώνοντας ο συνήγορος επανέλαβε ότι η δολοφονία ήταν ένα τυχαίο γεγονός καθώς ουδόλως γνώριζαν τον Παύλο Φύσσα και όπως κατέθεσαν και οι φίλοι του, εκείνο το βράδυ θα μπορούσε να είναι νεκρός οποιοσδήποτε άλλος. Τα έγγραφα δε που εισφέρθηκαν και αφορούν το αποτέλεσμα της   ανθρωποκτονίας δε μπορούν να οδηγήσουν σε κατάφαση σχετικά με την κατηγορία που αποδίδεται στον Καζαντζόγλου περι άμεσης συνέργειας.

IV. Προσκόμιση αναγνωστέων εγγράφων πολιτικής αγωγής

Κατά τη συνέχεια της διαδικασίας, η πολιτική αγωγή με τη συνήγορο Τομπατζόγλου κατέθεσε στην έδρα τον κατάλογο των αναγνωστέων εγγράφων, τα οποία ξεκίνησαν με την ανάγνωση συνέντευξης που παραχώρησε ο Παύλος Φύσσας σχετικά με το hip hop, τις καταβολές του και την έμπνευση που αντλεί από τα γεγονότα της εποχής. Στα αναγνωστέα που ακολούθησαν αναγνώστηκαν δηλώσεις μελών της ΧΑ αλλά και του ίδιου του Μιχαλολιάκου ο οποίος λίγες μέρες μετά τη δολοφονία Φύσσα καταδίκασε το γεγονός τονίζοντας ότι η ΧΑ δεν έχει καμία εμπλοκή με τη δολοφονία, την οποία χρησιμοποιούν τα υπόλοιπα κόμματα για να τη θέσουν εκτός του πολιτικού συστήματος. Επιπροσθέτως αναγνώστηκε δήλωση του βουλευτή της ΧΑ Αρβανίτη στον ΣΚΑΪ ο οποίος υποστήριζε ότι ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα είναι κομμουνιστής που διείσδυσε στη Χρυσή Αυγή για να διαπράξει το έγκλημα και να εμπλέξει την οργάνωση σε αυτό. Επισκοπήθηκαν επίσης φωτογραφίες και αναγνώστηκαν δημοσιεύματα της ΕΦΣΥΝ που αναφέρονται στη δολοφονία Φύσσα.

Ακολούθως, κατάλογο των αναγνωστέων εγγράφων κατέθεσε στην έδρα ο συνήγορος Καμπαγιάννης που αφορούν στην επίθεση του Αμπουζίντ Εμπάρακ και των αδελφών του στην οικία του στο Πέραμα και περιλαμβάνουν ιατρική πραγματογνωμοσύνη, τη μήνυση των θυμάτων, καθώς επίσης προσκομίστηκε και το απολογητικό υπόμνημα του Πανταζή, για το οποίο όμως ασκήθηκε ένσταση από την πλευρά της υπεράσπισης, καθώς όμως δεν παρίστατο ο συνήγορος του Πανταζή, το αίτημα παρέμεινε σε εκκρεμότητα μέχρι την ακόλουθη δικάσιμο.

Περαιτέρω αναγνώστηκαν δημοσιεύματα από το Βήμα, το Έθνος, τον Ριζοσπάστη και την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία που κάνουν λόγο για ρατιστικό κίνητρο στις επιθέσεις στο Πέραμα ενώ επίσης επισκοπήθηκαν επιπρόσθετες φωτογραφίες που απεικονίζουν τα άτομα που εικονίζονται σε φωτογραφίες της ΓΑΔΑ, όπως του Πανταζή, να συμμετέχουν σε εκδηλώσεις της ΧΑ στο Πέραμα. Οι φωτογραφίες έγειραν εντάσεις από την πλευρά της υπεράσπισης ως προς το γνήσιό τους δεδομένου ότι υπάρχουν διαδικτυακά, με την εισαγγελέα ωστόσο να επιλύει το ζήτημα συντασσόμενη με τον ισχυρισμό της πολιτικής αγωγής περί ταυτοποίησης των συγκεκριμένων προσώπων.

Η διαδικασία ολοκληρώθηκε και το Δικαστήριο διέκοψε για τις 19/7/2018 στην αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ