Ημέρα 426: «Χρησιμοποιήθηκε από έναν κομματικό μηχανισμό χωρίς να τον χρησιμοποιήσει αντίστοιχα ο ίδιος»

426η συνεδρίαση, Αίθουσα Τελετών Εφετείου Αθηνών, 5/3/20.

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου. Υπήρχε παρουσία δημοσιογράφων και παρουσία κοινού εντός της αίθουσας.

II. Παρουσία των κατηγορουμένων

Κανένας κατηγορούμενος δεν ήταν αυτοπροσώπως παρών κατά τη διαδικασία.

III. Αγόρευση συνηγόρου υπεράσπισης Μαμμή για τον κατηγορούμενο Νικόλαο Τσορβά.

Ο συνήγορος αρχικά διευκρίνισε ότι στην παρούσα δικάσιμο θα αγορεύσει επί της κατηγορίας της συνέργειας στην ανθρωποκτονία του Π. Φύσσα που βαρύνει τον εντολέα του Νικόλαο Τσορβά. Πιο αναλυτικά, ο δικηγόρος αφετηριακά σχολίασε ότι η ανθρωποκτονία θα έπρεπε να συνιστά ξεχωριστή υπόθεση. Για τη μη εμπλοκή του εντολέα του στην ανθρωποκτονία ο συνήγορος ανέφερε ότι κανένας μάρτυρας κατηγορίας ούτε κάποιος αστυνομικός στάθηκε δυνατό να τον τοποθετήσει στο μέρος όπου επήλθε το εγκληματικό αποτέλεσμα ενώ συνέχισε λέγοντας ότι κλήθηκε πολύ αργότερα σε απολογία. Για την στοχοποίηση του Π. Φύσσα συνέχισε λέγοντας ότι από τη φράση της οικογένειας «Θα μπορούσε να συμβεί στον οποιονδήποτε» αποδεικνύεται ότι το θύμα δεν ήταν στοχοποιημένο.

Για τα περιστατικά στοιχειοθέτησης της συνέργειας, ο συνήγορος είπε ότι δεν τελείται καμία συνέργεια δια ποδοβολητού και χειροκροτήματος ενώ αποδεχόμενος ότι ο κατηγορούμενος βρισκόταν δύο δρόμους μακριά από το σημείο της δολοφονίας, είπε ότι δεν αρκεί αυτό ώστε να θεωρηθεί ότι συνέδραμε ψυχικά το δράστη ιδίως όταν άλλοι ήταν παρόντες την στιγμή της δολοφονίας, όπως ανέφερε. Για την συμμετοχή του κατηγορούμενου στην οργάνωση ως μέλους στην ΤΟ Νίκαιας, είπε ότι χρησιμοποιήθηκε από έναν κομματικό μηχανισμό χωρίς να τον χρησιμοποιήσει αντίστοιχα ο ίδιος. Τέλος ο συνήγορος επιφυλάχθηκε για την κατηγορία της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση.

Στο σημείο αυτό το Δικαστήριο διέκοψε λόγω συμμετοχής του γραμματέα στη στάση εργασίας των δικαστικών υπαλλήλων για την επόμενη δικάσιμο αύριο 6/3/2020.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ