Ημέρα 251: «Θα ανοίξουμε τους φούρνους»

251η Συνεδρίαση, Αίθουσα Τελετών του Εφετείου Αθηνών, 21.05.2018

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Η πρόσβαση και η παρακολούθηση της δίκης εξακολουθεί να είναι εφικτή με επίδειξη και παρακράτηση αστυνομικής ταυτότητας μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου. Υπήρχε ελάχιστη παρουσία δημοσιογράφων και κοινού.

II. Παρουσία των κατηγορουμένων

Αυτοπροσώπως παρόντες κατηγορούμενοι κατά τη διαδικασία: ουδείς.

III. Αναγνωστέα έγγραφα: υπ’ αρ. 414 έως 425

Η διαδικασία ξεκίνησε σήμερα με την ανάγνωση του υπ’αρ. 414 αναγνωστέου εγγράφου, το οποίο αποτελείται από τις απομαγνητοφωνήσεις των αμοντάριστων πλάνων- αποσπασμάτων που συνιστούν υλικό της ταινίας του μάρτυρα Κ. Γεωργούση «The cleaners». Στον εν λόγω μάρτυρα είχε δοθεί κινηματογραφική πρόσβαση στην προεκλογική εκστρατεία της ΧΑ κατά τους μήνες Απρίλιο- Μάιο 2012.

Από τα απομαγνητοφωνημένα αποσπάσματα που αναγιγνώσκει η έδρα διακρίνονται κυρίως δηλώσεις, συνομιλίες και αλληλεπιδράσεις των μελών της ΧΑ Βάθη, Πλωμαρίτη και Μπατσή και απευθύνσεις τους προς τον μάρτυρα Γεωργούση που κινηματογραφεί. Κατά την ανάγνωση του εγγράφου, ο μάρτυρας περιγράφει και τις εκάστοτε συνθήκες κατά τις οποίες ειπώθηκαν αυτά που καταγράφονταν στην κάμερα. Χαρακτηριστικό απομαγνητοφωνημένο απόσπασμα που αναγνώσθηκε ήταν και οι δηλώσεις Πλωμαρίτη ότι: « […] στο λάρυγγα θα τους βάλουμε αγγούρι […] όλα αυτά να τα γράψεις […] στους βουλευτές; δεν υπάρχουν βουλευτές για εμάς […] πάρε τις μαντίλες εδώ και τα καροτσάκια»… -και παρά τις προτροπές της μητέρας του συνεχίζει- «φέρε τα ντόπερμαν να ρίξουμε τα μωρά», […] «στη Βουλή θα πέσει πολύ ξύλο».

Στο σημείο αυτό, εισήλθε στην αίθουσα αστυνομικός και ανακοίνωσε στην έδρα ότι δέχθηκαν απειλητικό τηλεφώνημα για τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στο χώρο του Εφετείου, με αποτέλεσμα το δικαστήριο να διακόψει προκειμένου να εκκενωθεί η αίθουσα.

Μετά τη διενέργεια των σχετικών ελέγχων, η έδρα επανήλθε μετά από ένα περίπου δίωρο και η διαδικασία συνεχίστηκε, αρχικά με κατάθεση έγγραφων ισχυρισμών από τη συνήγορο Βελέντζα, σχετικά με το αίτημα για μη συμπερίληψη από το δικαστήριο κάποιων αναγνωσθέντων εγγράφων κατά το σχηματισμό της δικανικής κρίσης.
Ακολούθως, η έδρα συνέχισε την ανάγνωση του υπ’ αρ. 414 εγγράφου με απομαγνητοφωνημένες τοποθετήσεις των Βάθη και Πλωμαρίτη στην κάμερα. Ο τελευταίος δε, μεταξύ άλλων, δήλωσε: «[…] θα ανοίξουμε τους φούρνους […] όλοι οι ελληνόγυφτοι θα μπουν στα καζάνια […] δε μας ενδιαφέρει η υπαρξή τους […] θα τους κάνουμε σαπούνια, γιατί είναι και ωραία […]».

Με την έναρξη της ανάγνωσης του επόμενου, υπ’ αρ. 415 εγγράφου (Υπόμνημα του μάρτυρα Αλιβιζάτου, προς την 12η Πταισματοδίκη Αθηνών, με συνημμένη ανακοίνωση του Δ.Σ. της ΕλΕΔΑ), ο συνήγορος υπεράσπισης Παπαδέλλης αντέδρασε ισχυριζόμενος ότι ο χαρακτηρισμός απολογητικών υπομνημάτων ως αναγνωστέων δεν έχει κάποια νομική αξία, ενώ η έδρα απάντησε πως η αξία και η εισφορά του κάθε εγγράφου στη διαδικασία θα εκτιμηθεί από το δικαστήριο στο τέλος, τη στιγμή μάλιστα που έχουν ήδη αναγνωσθεί και απολογητικά υπομνήματα κατηγορούμενων.

Στο υπ’αρ. 415 αναγνωστέο υπόμνημα ο μάρτυρας αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «στην περίπτωση της ΧΑ πυρήνας και βραχίονας ταυτίζονται, δηλαδή βραχίονας και κόμμα […]», ότι «[..] αυτή η δομή, η οργάνωση και λειτουργία αντανακλάται στις επιμέρους δράσεις της […] αυτός ο συντονισμός και η ετοιμότητα φανερώνουν μηχανισμό συγκροτημένο, αυτόν της εγκληματικής οργάνωσης, αυτόν τον modus operandi τον συναντά κανείς στη δράση της ΧΑ», ότι «η δίωξη μελών […] δεν θα είχε θέση σε ένα κράτος δικαίου», αντιθέτως, «η κατεύθυνση θα έπρεπε να είναι ανάποδη, από πάνω προς τα κάτω […]», και ότι σημειώνεται απροθυμία του νομοθέτη, καθώς και έλλειψη πολιτικής βούλησης και βούλησης των διωκτικών αρχών να συνδεθεί ουσιαστικά το ρατσιστικό κίνητρο με την εγκληματική οργάνωση.

Η διαδικασία συνεχίζεται με την ανάγνωση των επόμενων εγγράφων:

416: (αφορά φωτογραφίες που ενεχείρισε ο μάρτυρας δημοσιογράφος Μπασκάκης και οι οποίες έχουν επισκοπηθεί)
417: Αντίγραφο καταγγελίας από το βιβλίο αδικημάτων και συμβάντων του ΑΤ Ομονοίας που ενεχείρισε ο μάρτυρας Ν. Μπουκιάς σχετικά με απειλές σε μετανάστες από υποψήφια της ΧΑ.
418: Καταστατικό του σωματείου «Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά».
419: Έγγραφα που ενεχείρισε η μάρτυρας Πιπιλή. Η ανάγνωση του εν λόγω εγγράφου προκαλεί τις αντιδράσεις της υπεράσπισης, στη βάση του ότι ουδέποτε κλήθηκε να καταθέσει ως μάρτυρας στο ακροατήριο, παρά μόνο κατέθεσε κατά την προανακριτική διαδικασία.
420: Έγγραφο του Π. Δημητρά του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Συμφωνιών του Ελσίνκι προς τις ανακρίτριες με συνημμένα 2 κλητήρια θεσπίσματα.
421: Καταστατικό του επαγγελματικού σωματείου «Ελλήνων Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Ναυπηγοεπισκευαστικών ζωνών..» με υπογραφές Κυριτσόπουλου, Καλαρίτη, Στέφα, Μιχάλαρου κ.ά. το οποίο ορίζει ότι μέλη του είναι «όλοι Έλληνες» και ότι καλλιεργεί στα μέλη του την αγάπη για την πατρίδα και το αίσθημα εθνικής συνείδησης.

Από το αναγνωστέο 422 που απαρτίζεται από έγγραφα- φωτογραφίες- δημοσιεύματα 74 σελίδων τα οποία εισέφερε ο μάρτυρας Δ. Ψαρράς, η Πρόεδρος ζήτησε από τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης, λόγω της έκτασης του αναγνωστέου, να επισημάνουν τα χωρία που ενδιαφέρονται να αναγνωσθούν και να επανέλθουν.
423: Απομαγνητοφώνηση του ύμνου της ΧΑ. Κατά την ανάγνωση παρουσιάστηκαν διαμαρτυρίες από την πλευρά της υπεράσπισης, με τον ισχυρισμό ότι τα όσα αναγιγνώσκονται δεν συνιστούν παρά υποκειμενική άποψη του συγκεκριμένου μάρτυρα (Ψαρρά) που τα ενεχείρισε.
424: Απόκομμα της ΕφΣυν από 21-02-14, το οποίο αναφέρεται στη διαγραφή συγκεκριμένων ιστοσελίδων της ΧΑ ενόψει των ανακρίσεων. Μεταξύ άλλων, παρατίθεται: «[…] μεταμορφώθηκαν λοιπόν σε αντιναζιστές οι χρυσαυγίτες; Συνέβη ακριβώς το αντίθετο, αυτή η πρόσφατη μετάλλαξη είναι μόνο για δικαστική χρήση […]».
425: Έγγραφο του Αντεισαγγελέα του ΑΠ Βουρλιώτη που περιλαμβάνει φάκελο με αναφορά και δημοσιεύματα τα οποία κατατέθηκαν από τον μάρτυρα Ράπτη σχετικά με τους βανδαλισμούς στο εβραϊκό νεκροταφείο Ιωαννίνων κατά τα έτη 2002- 2009.

Στο σημείο αυτό, μετά και την ανάγνωση της 23ης σελίδας από το αναγνωστέο υπ’ αρ. 425, το δικαστήριο διέκοψε για την ερχόμενη Πέμπτη 24/5 στην αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ