Ημέρα 243: «Μην κάνω τον δημοκρατικό»

243η Συνεδρίαση, Αίθουσα γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, 20.4.2018

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου. Υπήρχε μικρή παρουσία δημοσιογράφων και κοινού.

II. Παρουσία των κατηγορουμένων

Αυτοπροσώπως παρόντες κατηγορούμενοι κατά τη διαδικασία: κανένας.

III. Αναγνωστέα έγγραφα

Κατά τη σημερινή διαδικασία το Δικαστήριο ξεκίνησε με το αναγνωστέο υπ’αριθμ. 327 και την προβολή βίντεο και φωτογραφιών από τον σκληρό δίσκο του Νικόλαου Μιχαλολιάκου. Τα αποσπάσματα του οπτικοακουστικού υλικού που προβλήθηκε, επιλέχθηκαν από την πολιτική αγωγή, ενώ κάποια αποτέλεσαν αίτημα και της υπεράσπισης.

Από το παράρτημα 1.4 προβλήθηκε το βίντεο υπ’αριθ.12 στο οποίο παρουσιαζόταν ο Μιχαλολιάκος σε ένα καφενείο να αναφέρει σχετικά με τους μετανάστες ότι «θα τους δώσουμε μαιμουδες διαβατήρια και θα τους αφήσουμε στη Λιβύη». Από το ίδιο παράρτημα προβλήθηκε το βίντεο υπ.αριθ.16 στο οποίο αποτυπώνεται ο Μιχαλολιάκος να μιλάει σε συνεδρίαση της Χ.Α δηλώνοντας μεταξύ άλλων ότι «Αν υπήρχαν σήμερα οι ναζί ίσως να είμαστε και μαζί». Στο βίντεο αριθμ. 19 επιλέχθηκε η προβολή αποσπάσματος που απεικονίζεται ο Μιχαλολιάκος μπροστά από σημαία της Χ.Α να δηλώνει στο κομματικό του κοινό ότι «έχω δηλώσει οτι ασιθάνομαι άβολα στη βουλή, εδώ αισθανομαι βολικά με τα αδέρφια, τους συναγωνιστές μου» ενώ ακολούθησε στιγμιότυπο απο το ίδιο βίντεο στο οποίο ο Μιχαλολιάκος παραδεχόταν την ενεργή του πολιτική δράση την περίοδο του Πολυτεχνείου, παρά το γεγονός ότι δεν ήταν ούτε 16 ετών. Ακολουθεί το βίντεο υπ’αριθμ. 33 στο οποίο ο Μιχαλολιάκος με απεύθυνση στα μέλη της οργάνωσης ξεκαθαρίζει ότι είναι εθνικιστές και καταγράφει το οργανόγραμμα της ΧΑ ανά την Ελλάδα ορίζοντας ότι μέλος του πολιτικού συμβουλίου στην κεντρική Μακεδονία και αντολικά είναι ο Χρυσομάλλης χωρίς συγκεκριμένη περιφέρεια, στη Θεσσαλία ο Μισιάκας, στην περιφέρεια Ηπείρου ο Παππάς, στην Αχαΐα ο Βουλδής, στην Ηλεία ο Κωνσταντίνου, στην Αιτωλοακαρνανία ο Ρήγας, στην περιφέρεια Πελοποννήσου ο Παναγιώταρος, στη Φθιώτιδα και Φωκίδα ο Γκλέτσος, στη Βοιωτία ο Μίχος, στην Κρήτη ο Κτιστάκης, ο Γερμενής υπέυθυνος πολιτικής δράσης από πλευράς πολιτικούς συμβουλίου, ο Λαγός σε πυρήνες και τοπικές σε Μέγαρα, Ασπρόπυργο, Σαλαμίνα, Πέραμα, Σαλαμίνα και Πειραιά και ο Κασιδιάρης εκπρόσωπος κόμματος και θα αναλάβει το κομμάτι της ιδεολογίας και εκπαίδευσης στελεχών του κόμματος.

Ακολούθησε το βίντεο υπ.αριθμ. 36 στο οποίο αποτυπώνεται ο Μιχαλολιάκος σε καφενείο να αναφέρει ότι είναι απαράδεκτο η ψήφος κάποιου να ισοδυναμεί με αυτήν ενός τρελού και ότι παρότι η ΧΑ δεν επιθυμεί τις εκλογές, μετέχει σε αυτές τις διαδικασίες όπως και το ΚΚΕ που είναι ενάντια στο σύστημα και υποστηρίζει την επανάσταση. Στο βίντεο υπ’αριθμ 43 υπάρχει η Ζαρούλια να αναγιγνώσκει μία ομιλία στην οποία δηλώνει μεταξύ άλλων ότι η συνθήκη του Μάαστριχτ είναι η ταφόπλακα της Ελλάδας ενώ ακολουθεί ο Μιχαλολιάκος που αναφέρει ότι δε θα γίνουν ποτέ κοινοβουλευτικοί καθώς πίστη και ιδέες δεν αλλάζουν.

Στη συνέχεια προβλήθηκαν από το παράρτημα 2.1 φωτογραφίες που απεικόνιζαν το πορτραίτο του Αδόλφου Χίτλερ, πυγμαχία μελών της ΧΑ σε εξωτερικό χώρο καθώς και ομάδα ατόμων με σημαία της ΧΑ. Από το παράρτημα 2.2 προβλήθηκαν βίντεο στα οποία διακρινόταν τάγμα εφόδου να φωνάζει το σύνθημα «Αίμα, Τιμή, Χρυσή Αυγή», χτυπώντας ρυθμικά τα κοντάρια από ελληνικές σημαίες στο έδαφος, όπως επίσης και τάγμα εφόδου στη Νίκαια το οποίο δέχεται παραγγέλματα από Λαγό, Ζαρούλια και Μιχαλολιάκο. Όλοι οι παρευρισκόμενοι σημειώνουν το ναζιστικό χαιρετισμό, ακούγεται ο ύμνος της ΧΑ και κλείνει με την επωδό «ζήτω η ΧΑ, ζήτω ο Αρχηγός, ζήτω η Ελλάδα, Αίμα, Τιμή, Χρυσή Αυγή». Ακολουθούν μικρά αποσπάσματα από μια σειρά βίντεο μεταξύ των οποίων καταγράφεται ο Μιχαλολιάκος να βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο και να δηλώνει σε ομήγυρη ότι θα μπούνε στη Βουλή και θα τους διαλύσουν (σ.σ τους πολιτικούς) και όταν ο Καμίνης στην ορκωμοσία του δημοτικού συμβουλίου ορκιζόταν στους νόμους και το Σύνταγμα, ο ίδιος, όπως δηλώνει, ήταν «στη μούγγα» καθώς δεν πιστεύει αυτό το Σύνταγμα. Περαιτέρω προβλήθηκε στιγμιότυπο όπου τόσο ο Μιχαλολιάκος όσο και ο Μπούκουρας χαιρετούν ναζιστικά.

Η διαδικασία συνεχίστηκε με προβολή από το παράρτημα 4.2 εγγράφου του Μιχαλολιάκου που τιτλοφορείται ως «ο ελληνικός προσανατολισμός» και αναφέρει μεταξύ άλλων «Με ελληνοπρέπεια και ήθος Γερμανοί, Γάλλοι, Βέλγοι, Ισπανοί, Ευρωπαίοι μαχητές της εθνικοσοσιαλιστικής Ιδέας έδωσαν τη στερνή τους μάχη ως όφειλαν σαν να είχαν μάνα απο τη Λακεδαίμονα».

Επίσης από το παράρτημα 5.1 προβλήθηκαν φωτογραφίες που απεικόνιζαν τάγματα εφόδου και συγκεντρώσεις της οργάνωσης με αναμμένους πυρσούς, ενώ από το παράρτημα 5.2 προβλήθηκαν φωτογραφίες επίσης με τάγματα εφόδο κρατώντας ασπίδες και διακρίνονταν οι Πατέλης, Καζαντζόγλου και Ευγενικός. Από το παράρτημα 7.1 προβλήθηκαν φωτογραφίες που απεικονίζεται ο Χίτλερ και το πόνημά του “Mein Kampf” καθώς και ναζιστικοί χαιρετισμοί ομάδων της ΧΑ.

Στη συνέχεια, από το παράρτημα 8.1 υπήρξε προβολή φωτογραφίας από το περιοδικό «Χρυσή Αυγή», το χειμερινό ηλιοστάσιο, καθώς και φωτογραφία κειμένου με τίτλο «Η άμυνα θάνατος του αγώνα» το οποίο αναγνώστηκε και αναφέρει μεταξύ άλλων «Η μόνη άμυνα για εμάς είναι ο χρόνος προετοιμασίας για την επόμενη επίθεση».

Ακολούθησε προβολή φωτογραφιών επίσης με τάγματα εφόδου συνοδευόμενα από τον Μιχαλολιάκο καθώς και έγγραφο από το 7ο συνέδριο της ΧΑ που αναφέρεται μεταξύ άλλων στη διοικητική δομή της ορίζοντας τον Ν. Μιχαλολιακο ως γενικός γραμματέας και μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου τους: Βουλδή, Γερμενή, Κασιδιάρη, Λαγό, Παναγιώταρο, Χρυσομάλλη, Τσακίρη, Ματθαιόπουλο, Πορίχη. Ακολούθησε η προβολή άρθρου της ΧΑ με τίτλο «Προσοχή: οι αλλοδαποί βιαστές της ανήλικης κυκλοφορούν ελεύθεροι στην Αθήνα» όπως επίσης και το δελτίο Τύπου της ΕΛ.ΑΣ για τα επεισόδια στο Αντίπνοια. Προβλήθηκαν επίσης φωτογραφίες με την εκτόξευση γιαουρτιών στον Αλαβάνο από μέλη της ΧΑ καθώς και τάγμα εφόδου αποτελούμενο από κρανοφόρους να ρίχνει κάδο σκουπιδιών στο οδόστρωμα. Στη συνέχεια αναγνώστηκε το άρθρο για το χειμερινό ηλιοστάσιο το οποίο ανέφερε μεταξύ άλλων «η ομάδα του Μετώπου Νεολαίας Θεσσαλονίκης επέλεξε τον Όλυμπο για να αφουγκραστεί τα μυστικά […] Προσπαθήσαμε να αποκωδικοποιήσουμε την μαγεία της φύσης […] τον Ανίκητο Ήλιο που ξεπρόβαλε αργά […] το πιο πυκνό σκοτάδι είναι λίγο πριν την αυγή».

Στο παράρτημα 8.3 προβλήθηκαν βίντεο στα οποία διακρίνεται τάγμα εφόδου στον Άγιο Παντελεήμονα να φωνάζει το σύνθημα «Προδότες, αλήτες, πολιτικοί» καθώς και «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες», «Έξω οι ξένοι απ’ την Ελλάδα», «Αίμα, Τιμή, Χρυσή Αυγή». Στη συνέχεια υπήρξε προβολή αποσπάσματος βίντεο στο οποίο ο Μιχαλολιάκος δηλώνει σε ομιλία του «Έχει κάνει πολύ μεγάλο λάθος όποιος νομίζει ότι είμαστε ο εύκολος στόχος που θα πετύχουν τα βέλη τους. Θα φτάσουμε στις εκλογες! Όχι ότι θελω τις εκλογές – για να το ξεκαθαρίζουμε και να μην παριστάνω τον δημοκράτη – αλλά αυτόν τον τρόπο έχουμε και με αυτον θα πολεμήσουμε».

Από το παράρτημα 8.4 αναγνώστηκε κείμενο του Μιχαλολιάκου στην τοπική Αθήνας όπου αναφέρει «Αν και οι αξίες που υπηρετούμε επιβάλλουν την αντίστασή μας σε οποιονδήποτε εισβολέα αναγνωρίζουμε ότι ο Β’ Παγκόσμιος ήταν ένας πόλεμος ιδεολογιών, με την δική μας να εκπροσωπεύεται απο τους ηττημένους. Αν και χάθηκε η πρώτη Μεγάλη Μάχη, εμείς συνεχίζουμε απτόητοι να πολεμάμε ποικιλοτρόπως αντιστεκόμενοι στην εξόντωση των διαχρονικών Αξιών της Φυλής και του Έθνους μας». Περαιτέρω, αναγνώστηκε απόσπασμα άρθρου με τίτλο «Χρυσή Αυγή και Θρησκευτικό Ζήτημα» από τον Γ.Μ. στο οποίο αναφέρεται «Περί Θετικού Χριστιανισμού και Γ’ Ράιχ […] όσα γράφουμε για το θρησκευτικό ζητημα δεν ειναι πρωτόγνωρα. Επ’ αυτού οφείλουμε να θυμίσουμε την στάση που κράτησε απέναντι στη θρησκεία η εθνικοσοσιαλιστική Γερμανία του Γ’ Ράιχ. […] Που στόχο είχε την αποκάθαρση του Χριστιανισμού απ’ τα εβραϊκά στοιχεία και την πρόσληψη απ’ αυτόν αμιγώς γερμανικών χαρακτηριστικών. Λέγοντας οι Γερμανοί οτι πιστεύουν σε ένα θετικό Χριστιανισμό εννοούσαν ακριβώς αυτό. […]».

Αναγιγνώστηκε επίσης έγγραφο με τίτλο «Εθνικοσοσιαλισμός και ΧΑ», καθώς και οδηγός νέων μελών και φίλων της οργάνωσης. Ακολούθησαν φωτογραφίες από δημοσίευμα για την εθνικιστική κατασκήνωση μετώπου νεολαίας 2011 όπως και του κατηγορούμενου Σιατούνη.

Προβλήθηκαν επίσης βίντεο από το παράρτημα 9.3 στα οποία αποτυπώνεται ο εκφοβισμός και η καθύβριση δύο γυναικών , καθως και ο διαπληκτισμός του Η. Κασιδιάρη με τα ΜΑΤ σε συγκέντρωση τάγματος εφόδου με επικεφαλής τον Παναγιώταρο, για την ύπαρξη αντισυγκέντρωσης από αντιφασιστικές οργανώσεις. Περαιτέρω ανγνώστηκε κείμενο του Μιχαλολιάκου αναφορικά με τον «Περίανδρο» για τον οποίο δηλώνει ότι «Γιατί ο Περίανδρος πρέπει να ξέρετε ότι βρίσκεται στην φυλακή προπαντός γιατί υπήρξε και είναι ηγετικό στέλεχος της Χρυσής Αυγής και για κανέναν άλλον λόγο». Ακολούθησε ανάγνωση εγγράφου για τον κανονισμό λειτουργίας των Τ.Ο και στη συνέχεια ανγνώστηκε ομιλία του Περικλή Μουλιανάκη στην οποία ακούστηκαν μεταξύ άλλων «Εννοείται βέβαια πως όταν μιλάμε για τον λαό μας εξαιρείται η θλιβερή εκείνη μειοψηφία των αναρχοκομμουνιστών και των λοιπών μηδενιστικών και εθνοκτόνων θεωρίων, είπαμε παραπάνω ότι αυτοί αποτελούν μολυσματικά στοιχεία και ως τέτοια θα αντιμετωπιστούν όχι πλέον διαμέσου της συμμόρφωσης αλλά δια της πυγμής και της στυγνής επιβολής».

Περαιτέρω, προβλήθηκε αρχείο από το ερωτηματολόγιο για την υποδοχή πυρήνων περιλαμβάνοντας ερωτήσεις όπως «Ποιός είναι ο υπ’αριθμόν 1 εχθρός του Ελληνισμού» και «Ποια πράξη θεωρείτε βαρύτερο ηθικό παράπτωμα» με πιθανές απαντήσεις τη διακίνηση ναρκωτικών, την παιδεραστία ή τη φυλετική μίξη. Αναγνώστηκε επίσης κείμενο του Ηλία Σταύρου ο οποίος αποδέχεται το χαρακτηρισμό των χρυσαυγιτών ως ακραίων καθώς την απάντηση έχει δώσει ο Αρχηγός τους σηκώνοντας περήφανα το δεξί του χέρι στο συμβούλιο των Αθηνών.

Προβλήθηκαν επίσης φωτογραφίες από εξώφυλλο της ΧΑ με κάποιον γυρισμένη πλάτη να χαιρετάει ναζιστικά στο ηλιοβασίλεμα, επίσης φωτοργαφίες με όπλα, μοτοπορεία με Πατέλη, Μπαρέκα, Πανταζή, καθώς και βίντεο από τελετουργικό της ΧΑ στις Θερμοπύλες με τον Κασιδιάρη να δίνει προστάγματα στο κοινό που κρατάει πυρσούς να σχηματίσουν τον «Ελληνικό μαίανδρο, αρχαίο σύμβολο Ελληνισμού» ενώ ακούγονται τύμπανα και όλα τα μέλη φορούν μαύρες μπλούζες με το σύμβολο της ΧΑ.

Από το παράρτημα 11.3 αναγνώστηκε αρχείο με τίτλο «Πολιτική βία: Ένα χαστούκι αγνώστου ταυτότητος και οι καρεκλιές των πρασινοφρουρών» ενώ προβλήθηκε βίντεο στο οποίο διαφαίνεται ο Κασιδιάρης να προλογίζει την είσοδο του Μιχαλολιάκου σε αίθουσα που είναι συγκεντρωμένα μέλη του κόμματος δίνοντας το πρόσταγμα «εγέρθητι» και τον ίδιο τον Μιχαλολιάκο να εισέρχεται στην αίθουσα για προγραμματισμένη ομιλία στην οποία ακούγεται να λέει «Και δε συγχωρούμε όσους δεν μας πίστεψαν και λεγανε ότι είμαστε ναζιστές. […] ναι, ναζιστές είμαστε, προδότες της Ελλάδας δεν είμαστε!». Από την ίδια σειρά βίντεο, προβλήθηκαν επίσης αποσπάσματα με τον Μιχαλολιάκο να δηλώνει «Μην κάνω τον δημοκρατικό, ποτέ δε δήλωσα ευαίσθητος δημοκράτης. Και στην ορκομωσία μου, παρουσία των τηλεοπτικών σταθμών για τους όρκους και τους νόμους δεν το επανέλαβα, γιατί δεν το πιστεύω το Συνταγμα» ενώ παρακάτω: «{…] Μου χρεώσανε ότι ανήκα σε τρομοκρατική οργάνωση που ήθελε την ανατροπή του δημοκρατικού πολιτεύματος, το θεωρώ τίτλο τιμής αυτό το πράγμα και αφού μου το χρεώσανε κάποτε πρέπει να το κάνω. […] το στρατό… δεν υπάρχει ο στρατός πια, θα γίνουμε εμείς ο στρατός. Τον αγαπάω το στρατό. Πιστεύω ότι είναι η φυσική αριστοκρατία του Έθνους. Οι ίδιοι οι αξιωματικοί ήταν οι σωτήρες του Έθνους».

Τέλος, αναγνώστηκε έγγραφο με τις οικονομικές θέσεις της ΧΑ στις οποίες περιλαμβάνονται φορολογικές απαλλαγές προς ναυτιλιακές εταιρείες για την εισαγωγή του στόλου υπό Ελληνική σημαία και σε συνδυασμό με την δημιουργία θέσεων εργασίας μόνο Ελλήνων ναυτικών.

Στο σημείο αυτό, η έδρα διέκοψε για τη Δευτέρα, 23.04.2018 στην αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών..

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ