Ημέρα 246: Κείμενα Μιχαλολιάκου.«Μαρξιστικό δηλητήριο», «κόκκινη τρομοκρατία» και «λαθρομετανάστες»

246η Συνεδρίαση, Αίθουσα Γυναικείων Δικαστικών Φυλακών Κορυδαλλού, 25.04.2018

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Η πρόσβαση και η παρακολούθηση της δίκης εξακολουθεί να είναι εφικτή με επίδειξη και παρακράτηση αστυνομικής ταυτότητας μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου. Υπήρχε παρουσία δημοσιογράφων και κοινού.

II. Παρουσία των κατηγορουμένων

Αυτοπροσώπως παρόντες κατηγορούμενοι κατά τη διαδικασία: ουδείς.

III. Αναγνωστέα έγγραφα

Έγγραφο υπ’αρ. 327- Αποσπάσματα υπεράσπισης

Η διαδικασία συνεχίστηκε με την ανάγνωση και προβολή των ευρημάτων που περιλαμβάνονται στο υπ’αρ. 327 αναγνωστέο εγγράφο (έκθεση εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης που αφορά ψηφιακά και ηχητικά πειστήρια όπως και πειστήρια υπολογιστικών συστημάτων από τον κατασχεθέντα σκληρό δίσκο στην οικία του Ν. Μιχαλολιάκου). Το υλικό που προβλήθηκε σήμερα επιλέχθηκε από την υπεράσπιση και προσκομίστηκε στο δικαστήριο σε σχετικό κατάλογο παραρτημάτων.

Από το παράρτημα 1.4 προβλήθηκε βίντεο συνομιλίας του Ν. Μιχαλολιάκου με πολίτες, στους οποίους μιλάει, μεταξύ άλλων, για τα «συνειδητά ψέματα» που προβάλλουν για τη ΧΑ τα δελτία ειδήσεων. Από το παράρτημα 2.2 επιλέχθηκε η προβολή του προεκλογικού σποτ της ΧΑ από τις εκλογές του 2012. Το σποτ ξεκινάει με ηχητική επένδυση τον ύμνο της ΧΑ και πλάνα από συγκεντρωμένο πλήθος με ελληνικές και χρυσαυγίτικες σημαίες, ενώ παρεμβάλλονται γραπτά μηνύματα όπως «απέλαση των λαθρομεταναστών» κλπ. Εικονίζονται διαδοχικά ένας νέος και μία γυναίκα που απευθύνονται αντίστοιχα στους νέους και στις Ελληνίδες μητέρες, προτρέποντας «να πάρουμε την πατρίδα» και «τις ζωές μας» πίσω. Ακολουθεί απεύθυνση του Μιχαλολιάκου στους Έλληνες πολίτες, ευχαριστώντας αυτούς που τον ψήφισαν ενάντια στη «βρώμα και τη δυσωδία των επιτήδειων που προσπάθησαν να ανακόψουν την πορεία του εθνικιστικού κινήματος», βεβαιώνοντας ότι «η ΧΑ αγωνίζεται και θα αγωνίζεται μέχρι τέλους για να μη μείνει ούτε ένας ξένος στη χώρα μας» και κάνοντας λόγο «ενάντια στο μνημόνιο» και «ενάντια στους λαθρομετανάστες».

Ακολούθησαν βίντεο από τοποθετήσεις του Ν. Μιχαλολιάκου στο δημοτικό συμβούλιο Αθηνών (παράρτημα 2.2 και 8.3) και απόσπασμα βίντεο από την ομιλία του στην Τοπική Οργάνωση της ΧΑ στη Σπάρτη. Στο δημοτικό συμβούλιο, μεταξύ άλλων, αποδίδει τα «επεισόδια» στην ανυπαρξία «νόμου για τις διαδηλώσεις», αναφέρεται στο πρόβλημα των συνταξιούχων, κατακρίνει την έγκριση της πρόσληψης μουφτήδων δασκάλων έναντι χριστιανών και την απόλυση των συμβασιούχων.

Στη συνέχεια ακολούθησε η ανάγνωση κειμένων που έγραψε ο Ν. Μιχαλολιάκος και φέρουν την υπογραφή του. Τα κείμενα ξεκινούν με αποσπάσματα έργων γνωστών συγγραφέων και ποιητών και έχουν διαφορετικές θεματικές. Ενδεικτικά, διαβάστηκε κείμενο με τίτλο «Αντισταθείτε στο μαρξιστικό δηλητήριο», στο οποίο κάνει λόγο για «πολεμική εναντίον του κινήματός» τους, η οποία εκδηλώθηκε και με την απουσία πρόσκλησης της ΧΑ σε τηλεοπτικούς σταθμούς για «να πει τη θέση της», αναφέρει δε ότι «το χρώμα της τρομοκρατίας είναι κόκκινο», ότι «η χώρα έχει παραδοθεί στα χέρια του χειρότερου μαρξιστικού υποκόσμου» και ότι «οι δολοφόνοι έχουν όνομα και πολιτική τοποθέτηση» και «ανήκουν στην ευρύτερη αριστερά». Σε επόμενο κείμενο που τιτλοφορείται «Η επιστροφή των Οθωμανών» κάνει λόγο για υποχωρήσεις που γίνονται «μέσα στο ιδεολόγημα μιας δήθεν ελληνοτουρκικής φιλίας» και σε άλλο κείμενο σχετικά με την παγκοσμιοποίηση, το οποίο εντάσσεται εξίσου στα «ιδεολογικά κείμενα» της ΧΑ, επαναλαμβάνει ότι παραβιάζεται η εθνική κυριαρχία στο Αιγαίο και αρνείται ότι είπαν ποτέ αυτό που τους καταλογίζουν: «όσο για αυτό που λένε ότι είπαμε “έξω οι μετανάστες”, εμείς ποτέ δεν είπαμε κάτι τέτοιο, είπαμε “έξω οι λαθρο-μετανάστες”, που μπήκαν στην πατρίδα μας, λεηλατούν και εγκληματούν […]».

Στο κείμενο «Ψήφος πολιτική- Ψήφος Εθνικιστική» αναφέρεται στη συμμετοχή της ΧΑ -«το Κίνημά μας»- στις τοπικές εκλογές, χαρακτηρίζοντας την επιλογή αυτής της ψήφου όχι μόνο πολιτική αλλά και εθνικιστική. Αναγνώσθηκε στη συνέχεια η δημόσια επιστολή του προς τον Πρόεδρο και τα μέλη του ΕΣΡ με αίτημα τη διασφάλιση της πολυφωνίας και σχετικό κείμενο με τίτλο «[…] Σπάστε τη συνωμοσία της σιωπής». Η «συνομωσία της σιωπής» επαναλαμβάνεται και σε επόμενο μετεκλογικό κείμενο με τίτλο «Το 5,3% της ΧΑ στην Αθήνα και η αμηχανία ενός αμαρτωλού καθεστώτος», στο οποίο δηλώνει ότι, με το ποσοστό των Αθηνών θα παραμείνουν αυτοί που ήταν πάντοτε, ενώ, σε επόμενο κείμενο, αναφέρει ότι η «συμμορία», όπως τους αποκαλούσαν οι «πληρωμένοι κονδυλοφόροι», «πέθανε», γιατί τους στηρίζουν από «κάθε γωνιά της Ελλάδας» και αποτελούν «κίνημα Ελλήνων εθνικιστών».

Ακολουθούν κείμενα στα οποία γίνεται λόγος για τη «συνταγματική κυριαρχία», για το σύνθημα «η Ελλάδα στους Έλληνες» που κάποιοι το χαρακτήριζαν «ρατσιστικό και φασιστικό», για τη «στρογγυλοποίηση της ιστορίας» μέσα από τηλεοπτικούς σταθμούς και διδακτικά βιβλία που βάλλουν κατά της επανάστασης του 1821.
Στη συνέχεια διαβάστηκε το παράρτημα 9.5, το οποίο περιλάμβανε τις θέσεις της ΧΑ, οι οποίες διαρθρώνονται σε υποκεφάλαια, όπως «οικονομία», «ανεργία και λαθρομετανάστες», στο οποίο προκρίνεται η «άμεση εφαρμογή των νόμων απέλασης», κλπ. Ακολούθησε προβολή βίντεο από το παράρτημα 11.2, τα οποία αποτελούσαν αποσπάσματα από τις ομιλίες του Ν. Μιχαλολιάκου στις Θερμοπύλες το 2013 και στην εκδήλωση για την άλωση της Κωνσταντινούπολης.

Σε επόμενο βίντεο από ομιλία του ιδίου στο δημοτικό συμβούλιο Αθηνών, εκφράζει τη διαμαρτυρία του ότι δεν δόθηκε στη ΧΑ βήμα λόγου στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 98,4 και διαχωρίζει τη θέση της ΧΑ από τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο 6ο διαμέρισμα της Αθήνας, λέγοντας ότι δεν θέλουν να σχετίζονται με τέτοια επεισόδια, ώστε να μην τους καταλογίζουν με ευκολία ότι «φταίνε οι φασίστες».

Ακολούθησε η προβολή της συνέντευξης που έδωσε ο Ν. Μιχαλολιάκος σε Αυστραλό δημοσιογράφο το 2011. Σε σχετικές ερωτήσεις που του τέθηκαν αναφορικά με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι, ως εθνικιστικό κόμμα προτείνουν «να κλείσουν τα σύνορα για κάθε παράνομο ξένο», ότι δεν μπορεί η χώρα εν μέσω κρίσης να αναλάβει τους πρόσφυγες που έχει προκαλέσει η Αμερική στη Μέση Ανατολή και πρότεινε να απομακρυνθούν από τις κατοικημένες περιοχές, άλλως να επαναπροωθούνται χωρίς να χρειάζεται η τήρηση νόμιμων οδών.

Η ανάγνωση και προβολή αναγνωστέων εγγράφων της σημερινής διαδικασίας ολοκληρώθηκε με την προβολή της ομιλίας του ιδίου στη Ραφήνα το 2011, με αναφορά στην 21 Απριλίου, το εθνικό χρέος, σε μια «μεγάλη Ελλάδα εθνικιστική», και η οποία ομιλία έκλεισε με τα συνθήματα «ζήτω η νίκη, ζήτω η ΧΑ, ζήτω ο αρχηγός».
Στο σημείο αυτό, η έδρα διακόπτει για την Τετάρτη, 02.05.2018 στην αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ