Ημέρα 226: Ανάγνωση των εκθέσεων εξέτασης των βίντεο από τη νύχτα της δολοφονίας Φύσσα

226η Συνεδρίαση, Αίθουσα Τελετών του Εφετείου Αθηνών, 21.02.2018

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Εξακολουθεί να είναι εφικτή η πρόσβαση και η παρακολούθηση της δίκης από το κοινό, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας. Υπήρχε μικρή παρουσία κοινού και δημοσιογράφων στην αίθουσα.

II. Παρουσία των κατηγορουμένων

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση δεν υπήρξε αυτοπρόσωπη παρουσία κανενός εκ των κατηγορουμένων.

ΙΙΙ. Εξέλιξη της διαδικασίας: Αναγνωστέα έγγραφα (364 ΚΠΔ)

Παρ’ όλο που έγιναν προσπάθειες εγκατάστασης τεχνικού εξοπλισμού για την προβολή του οπτικοακουστικού υλικού, δεν κατέστη εφικτή ούτε σήμερα η κατάλληλη προσαρμογή του προτζέκτορα για την ταυτόχρονη υποστήριξη του υλικού. Κατά τη σημερινή συνεδρίαση συνεχίστηκε η από έδρας ανάγνωση, η οποία κάλυψε κατά σειρά τα αναγνωστέα έγγραφα που φέρουν αύξουσα αρίθμηση 87- 172.

Πραγματοποιήθηκε η ανάγνωση του υπ’ αριθμ. 87 εγγράφου, το οποίο αποτελεί και το τελευταίο του φακέλου Ι της υπόθεσης «Ανθρωποκτονία από πρόθεση Παύλου Φύσσα» και περιλαμβάνει φωτογραφίες από τον τόπο του εγκλήματος και την νεκροψία, αλλά η επισκόπηση των φωτογραφιών θα πραγματοποιηθεί σε επόμενη δικάσιμο.

Η έδρα συνέχισε με την ανάγνωση των εγγράφων 88 -123 του Φακέλου ΙΙ της υπόθεσης «Ανθρωποκτονία από πρόθεση Παύλου Φύσσα». Η πλειονότητα των εγγράφων αφορά υπηρεσιακά σημειώματα της αστυνομίας και εκθέσεις παράδοσης και κατάσχεσης βιντεοληπτικού υλικού που καταγράφηκε από συστήματα καμερών ασφαλείας καταστημάτων, τα οποία βρίσκονται κατά μήκος της οδού Π. Τσαλδάρη στο Κερατσίνι. Σε αίτημα της πολιτικής αγωγής να προβληθούν συγκεκριμένα αποσπάσματα από το οπτικό υλικό, επισημάνθηκε από την έδρα ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση μόνο θα αναγνωσθούν και η προβολή θα γίνει την Παρασκευή 23-02-2018 στον Κορυδαλλό.

Πολλές εκ των εκθέσεων εξέτασης και οπτικής παρατήρησης δεν καταλήγουν σε κάποιο αξιοποιήσιμο συμπέρασμα κατά την εξέταση του κατασχεθέντος υλικού, ούτε καταφέρνουν να αναγνωρίσουν πρόσωπα που έχουν καταγραφεί.
Ωστόσο, ως «άξια μνείας» χαρακτηρίζονται τα εξής (αποσπάσματα από τα υπ’ αριθμ. 93 και 94 έγγραφα): «Την 00.05’ της 18-09-2013 διακρίνονται 5 άτομα αγνώστων στοιχείων να τρέχουν επί της Τσαλδάρη. Την 00.05’30’’ και ενώ επικρατεί έντονη κινητικότητα διακρίνεται ασημί αυτοκίνητο […]. Την 00.05’38’’ διακρίνεται ότι από το αυτοκίνητο αποβιβάζεται ο οδηγός του. Κινείται με γοργά βήματα σε αντίθετη φορά από την κατεύθυνση του αυτοκινήτου και στέκεται στραμμένος προς το σημείο όπου υπήρχε έντονη κινητικότητα προς την οδό Κεφαλληνίας […] Την 00.06’ κινείται αντίθετα επί της οδού Κεφαλληνίας […]». «Την 00.07’ της 18-09-2013 σημειώνεται αυξανόμενη συγκέντρωση πεζών έξωθεν του καταστήματος […]» της οδού Π. Τσαλδάρη 71.
Το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ εμφανίζεται στο υπ’ αριθμ. 90 έγγραφο (οπτικό υλικό από τράπεζα στο ύψος της οδού Π. Τσαλδάρη 28-30): «00.32’: διακρίνεται όχημα που ομοιάζει με ασθενοφόρο [..]» και στο έγγραφο 98 (υλικό από κατάστημα στην Π.Τσαλδάρη 42): «00.25′: διακρίνεται όχημα ΕΚΑΒ που κατευθύνεται προς τη λεωφόρο Γρ.Λαμπράκη».

Τα επόμενα έγγραφα του Φακέλου ΙΙ αφορούν στα πειστήρια που βρέθηκαν στο αυτοκίνητο NISSAN ALMERA του Ρουπακιά (υποβολή προανακριτικού υλικού, εκθέσεις κατάσχεσης και έγγραφα αποστολής των πειστηρίων για εργαστηριακές εξετάσεις, φωτογραφίες). Μεταξύ των πειστηρίων που βρέθηκαν κατά την έρευνα στο αυτοκίνητο του Ρουπακιά ήταν ένας ηλεκτρικός εκκενωτής-tazer, ένα μεταλλικό πτυσσόμενο γκλοπ, ένα κινητό που φέρει επικολλημένο αυτοκόλλητο με λογότυπο της ΧΑ, πλαστικοποιημένη κάρτα από την οργάνωση της ΧΑ στη Νίκαια. Στον Φάκελο ΙΙ περιλαμβάνονται, επίσης, φωτογραφίες σήμανσης των Ρουπακιά, Καλαρίτη, Καζαντζόγλου, Πατέλη κλπ., καθώς και το βίντεο στο οποίο απεικονίζεται ο κατηγορούμενος Μιχάλαρος να μιλάει στην Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και το οποίο θα προβληθεί την Παρασκευή.

Στη συνέχεια ακολούθησε η ανάγνωση των εγγράφων 124- 156 της επόμενης ενότητας αναγνωστέων «Απόπειρες Ανθρωποκτονίας (12-09-2013)» σχετικά με την επίθεση μελών της ΧΑ εναντίον αφισοκολλητών του ΚΚΕ στο Πέραμα.

Κατά την ανάγνωση του υπ’ αριθμ. 124 εγγράφου «υποβολή δικογραφίας», μεταξύ των κύριων σημείων που αναφέρθηκαν ήταν ότι: «.. οι τραυματισθέντες μεταφέρθηκαν στο Θριάσιο όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και κατονόμασαν τους δράστες […] από το σημείο που έλαβε χώρα η επίθεση βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 5 καδρόνια […] επισημαίνεται ότι οι ανωτέρω κατηγορούμενοι αναζητήθηκαν στα όρια του αυτοφώρου, αλλά δεν κατέστη εφικτός ο εντοπισμός τους». Συνημμένο αναγνώσθηκε και το έγγραφο «Οι πρώτες επιθέσεις» που αποτελεί τον κατάλογο περιστατικών με επιθέσεις που διενήργησαν μέλη της ΧΑ από τη δεκαετία του ’90 μέχρι σήμερα, τον οποίο κατέθεσε ο κ. Γλέζος. Ενδεικτικά παρατίθενται: «27-10-97: χρυσαυγίτες επιτίθενται με σουγιάδες στη 19χρονη Γ.Μ. […] 16-6-98: επίθεση με θύματα 3 αριστερούς νέους, με δράστη τον υπαρχηγό της οργάνωσης Ανδρουτσόπουλο, […] 2-2-2008: κοινή επιδρομή ΜΑΤ και χρυσαγιτών εναντίον αριστερών και αντιφασιστών, […] 11-5-2009: επίθεση από αγνώστους στο περίπτερο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ μπροστά από την Εθνική Βιβλιοθήκη, […] 4-7-09: βομβιστική επίθεση κατά του αριστερού στεκιού ΣΦΕΝΤΟΝΑ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης […] 23-11-09: ρατσιστική επιδρομή κουκουλοφόρων εναντίον καταστημάτων αράβων, […] 8-10-09: επίθεση ακροδεξιών σε μετανάστες στα Χανιά […]».

Ακολούθησε έπειτα η ανάγνωση, μεταξύ άλλων, των ιατροδικαστικών εκθέσεων για τους τραυματισθέντες, των εκθέσεων σύλληψης των δραστών καθώς και της έκθεσης κατ’ οίκον έρευνας στα γραφεία της ΧΑ στο Πέραμα (υπ’ αρ. 136 έγγραφο), έξω από τα οποία ανευρέθη «ξύλινο στυλιάρι με μεταλλική απόληξη».
ΙΙΙ.δ. Η επόμενη ενότητα αναγνωστέων εγγράφων 157 – 172 «Απόπειρα Ανθρωποκτονίας κλπ. (12-06-2012)» αφορά την υπόθεση της επίθεσης στους Αιγύπτιους Αλιεργάτες στο Πέραμα.

Στο υπ’αρ. 159 έγγραφο (το από 12-06-2012 Ιατρικό ανακοινωθέν από το τμήμα επειγόντων περιστατικών του ΓΝΑ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ») αναφέρεται ότι: «προσήλθε άνδρας 28 ετών αιγυπτιακής καταγωγής για γναθοχειρουργική εκτίμηση κατόπιν αναφερόμενου ξυλοδαρμού […] πραγματοποιήθηκε συρραφή των θλαστικών τραυμάτων και συρμάτινη περίδεση […] εκ της κλινικής κατάστασης διαπιστώθηκε οίδημα και εκχυμώσεις, θλαστικό τραύμα κάτω χείλους, κάταγμα ρινικού οστού […]”

Το υπ’αριθμ 168 έγγραφο, επίσης, περιέχει την απομαγνητοφωνημένη ομιλία του Λαγού, στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι: « […] Έχουμε γίνει δέκτες παραπόνων για κάποιους αιγύπτιους ψαράδες στην Ιχθυόσκαλα που κάνουν ό,τι θέλουν, δε δίνουν λογαριασμό σε κανέναν […] εμείς τους λέμε ότι από δω και πέρα θα δίνουν λογαριασμό στη Χρυσή Αυγή […]».

Μετά την ολοκλήρωση και της εν λόγω ενότητας, με την ανάγνωση και του υπ’ αριθμ. 172 εγγράφου, η έδρα διέκοψε για την Πέμπτη, 22/02/2018 στην Αίθουσα Τελετών του Εφετείου Αθηνών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ