ΗΜΕΡΑ 225: «ΑΙΤΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ: ΒΑΡΥΤΑΤΕΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΘΩΡΑΚΟΣ ΠΡΟΚΛΗΘΕΙΣΕΣ ΔΙΑ NYΣΣΟΝΟΣ ΚΑΙ ΤEMNONΤΟΣ ΟΡΓΑΝΟΥ. ΑΝΘΡΩΠΟΚΤΟΝΙΑ»

225η Συνεδρίαση, Αίθουσα Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού, 13.02.2018

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου. Υπήρχε ελάχιστη παρουσία δημοσιογράφων και κοινού.

II. Παρουσία των κατηγορουμένων

Δεν υπήρχε κανένας αυτοπροσώπως παρών κατηγορούμενος.

ΙΙΙ. Αναγνωστέα Έγγραφα

Το δικαστήριο ανακοίνωσε τη συνέχεια ανάγνωσης εγγράφων χωρίς αυτή τη φορά την ταυτόχρονη υποστήριξη του προτζέκτορα, ενημερώνοντας ότι η προβολή θα αφορά μόνο στο οπτικοακουστικό υλικό και όχι στα έγγραφα. Στη σημερινή συνεδρίαση αναγνώσθηκαν τα έγγραφα 53-86 του φακέλου Ι «Ανθρωποκτονία από πρόθεση Παύλου Φύσσα». Ανάμεσα στα πρώτα κατά σειρά έγγραφα που αναγνώσθηκαν περιλαμβάνονται:

-απόφαση της Ολομέλειας του ΚΕ.Σ.Υ σύμφωνα με την οποία «συσκευές εκκένωσης ηλεκτρικού ρεύματος για αυτοάμυνα, χαρακτηρίζονται ως όπλα και το εξετασθέν πειστήριο [taser Ρουπακιά] θεωρείται όπλο»
– έκθεση πραγματογνωμοσύνης του ως άνω πειστηρίου [taser] βάσει της οποίας «όταν οι συσκευές αυτές έρθουν σε επαφή με ανθρώπινο σώμα μπορούν να προκαλέσουν μυικές συσπάσεις με έντονο πόνο, απώλεια ορατότητας, απώλεια ελέγχου μυών»
– ιατροδικαστική και τοξικολογική έκθεση που υποβλήθηκε ο Γ.Ρουπακιάς
– διατάξεις άρσης τηλεφωνικού απορρήτου των κινητών τηλεφώνων των Ρουπακιά, Καζαντζόγλου, Πατέλη
Σημαντικό τμήμα της σημερινής συνεδρίασης αποτέλεσε η ανάγνωση των απομαγνητοφωνημένων συνομιλιών του ΕΚΑΒ τη νύχτα τη δολοφονίας του Π.Φύσσα. Παρατίθεται απόσπασμα του υπ’αριθμ. 62 αναγνωστέου εγγράφου του ΕΚΑΒ: «Ναι καλησπέρα, από τη ΔΙΑΣ, υπήρχε ένα περιστατικό στην Τσαλδάρη 60 από άτομα της ΧΑ και έτερα άτομα […] υπάρχει ένα επεισόδιο με ένα άτομο μαχαιρωμένο στην καρδιά» […] «σας παρακαλώ λίγο γρήγορα, από την ΔΙΑΣ είμαστε, έχουμε ενημερώσει ασυρματικά δύο φορές από τη ΔΙΑΣ, η τρίτη είναι […] Το άτομο έχει μαχαιρωθεί στην καρδιά, δεν έχει επαφή με το περιβάλλον» «[…] Θα στείλεις ένα ασθενοφόρο γαμώ το κέρατο, ο άνθρωπος πεθαίνει, σας έχουμε ειδοποιήσει 5 φορές, και η αστυνομία σας έχει πάρει». Ώρα 00.24, καλών: «Ο άνθρωπος έχει λιποθυμήσει, σας έχουμε πάρει 500 τηλέφωνα. Είναι μες στα αίματα» [ιατρός υπηρεσίας μιλάει με καλούντα] Ιατρός: έχει σφυγμούς; καλών: Είναι στην αριστερή πλευρά, το μαχαίρι το έχουμε πάρει δεν είναι πάνω, Ιατρός: θα μπορέσετε να κάνετε συμπιέσεις αν σας δώσουμε οδηγίες; Καλών: Ένστολος είμαι, δε μπορώ, τι να κάνω… Ώρα 00.25: Καλών: Ναι παιδιά από την αστυνομία παίρνω για ένα τραυματισμένο άτομο που θα καταλήξει στο Κερατσίνι. […] Κέντρο: Ναι ναι έρχεται, όχι μην τον βάλετε στο ταξί, σε ένα δύο λεπτά είναι εκεί.»
Στη συνέχεια ακολούθησε αρχικά η ανάγνωση των εκθέσεων απομαγνητοφώνησης των σημάτων Άμεσης Δράσης και ΔΙΑΣ τη νύχτα της δολοφονίας, και έπειτα από σχετικό αίτημα της πολιτικής αγωγής, και η συμπληρωματική ακρόαση των ηχητικών πειστηρίων.

Το παρακάτω αποτελεί απόσπασμα του υπ’ αριθμ. 70 εγγράφου (έκθεση εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης της ΕΛ.ΑΣ-ηχητικό αρχείο):
«Πλήρωμα: «Κέντρο, επί της Τσαλδάρη και Κεφαλληνίας είκοσι άτομα της ΧΑ να γνωρίζετε, απ’ ό,τι διακρίνουμε, υπάρχουν και κάτι σιδερομπουνιές και ρόπαλα».
Εκφωνητής: «Παραμείνετε σε απόσταση να μας δίνετε εικόνα».
Πλήρωμα: «Κέντρο, βλέπουμε κάτι άτομα της ΧΑ κυνηγάνε έτερα άτομα επί της Τσαλδάρη, τους κυνηγάνε να τους πιάσουνε… Κέντρο, από Κερατσίνι επί της Τσαλδάρη, υπάρχει εμπλοκή».
Πλήρωμα: «Κέντρο, ένα άτομο είναι, αιμόφυρτο ενδεχομένως από μαχαίρι, μας δηλώνει ένα άλλο άτομο ότι του έχει επιτεθεί, το άτομο ενδεχομένως έχει μαχαιρωθεί στην καρδιά, έχει χάσει τις αισθήσεις του.»
Η έδρα κατόπιν αυτού, προχώρησε στην ανάγνωση των υπόλοιπων κατά σειρά εγγράφων του Φακέλου 1 μεταξύ των οποίων αξιοσημείωτα είναι:

-το υπ’ αριθμ. 74 έγγραφο της Ειδικής Ανακρίτριας Εφέτη προς την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πειραιώς στο οποίο αναφέρεται ότι «μετά από αναφερόμενο ξυλοδαρμό και τραυματισμό, υποβλήθηκε σε προσπάθεια ανάνηψης, η προσπάθεια ανάνηψης τερματίστηκε μετά ημίωρου» , όπως και
– η υπ’ αριθμ. 76 ιατροδικαστική έκθεση νεκροψίας του Παύλου Φύσσα. To απόσπασμα της έκθεσης περιγράφει αναλυτικά τα τραύματα που υπέστη: «…στην κατώτερη θωρακική χώρα ανευρίσκεται τραύμα διαστάσεων 2,5 X 1,5 εκ. Νεκροτομή: κατά τη διάνοιξη των μαλακών μορίων του τριχωτού της κεφαλής διαπιστώνεται μικρή αιμορραγική διήθηση αυτών στη βρεγματική χώρα αριστερά. Καρδιά: βάρους 360 γρ. Κατά την επισκόπηση της καρδιάς ανευρίσκεται τρώση αυτής στην κορυφή μήκους 1,5 εκ περίπου, προκληθείσα από το τραύμα νο2. Παρατηρήσεις: πρόκειται για τραύματα προκληθέντα από νύσσον και συγχρόνως τέμνον όργανο, το πρώτο τραύμα στο πρόσθιο θωρακικό τοίχωμα αριστερά, το δεύτερο στο κατώτερο πρόσθιο θωρακικό τοίχωμα ,το τρίτο τραύμα στην αριστερή έξω πλαγία μηριαία χώρα[..]αιτία θανάτου: βαρύτατες κακώσεις θώρακος προκληθείσες δια νύσσοντος και τέμνοντος οργάνου. Ανθρωποκτονία»

Η έδρα αφού ολοκλήρωσε την ανάγνωση και του προτελευταίου υπ’αριθμ 86 εγγράφου του ΦΑΚΕΛΟΥ 1 «Ανθρωποκτονία από πρόθεση Παύλου Φύσσα», διέκοψε για την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου στην Αίθουσα Ολομέλειας του Εφετείου Αθηνών. Ανακοίνωσε ότι στην επόμενη συνεδρίαση η ανάγνωση των εγγράφων θα ξεκινήσει από την επισκόπηση φωτογραφιών από τον τόπο του εγκλήματος και από την νεκροψία-νεκροτομή του Παύλου Φύσσα (υπ’αριθμ 87 αναγνωστέο έγγραφο-τελευταίο του ΦΑΚΕΛΟΥ 1)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ