ΗΜΕΡΑ 206: «ΦΟΒΟΜΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ»

206η Συνεδρίαση, Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού, 06.12.2017

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου. Υπήρχε μικρή παρουσία δημοσιογράφων και κοινού.

II. Παρουσία των κατηγορουμένων

Αυτοπροσώπως παρόντες κατηγορούμενοι κατά τη διαδικασία: κανένας.

III. Συνέχιση της εξέτασης του Εˊ προστατευόμενου μάρτυρα από τους συνηγόρους υπεράσπισης

Καταρχάς, η πταισματοδίκης και η εισαγγελέας διαβεβαίωσαν ότι στον χώρο εξέτασης βρίσκονται μόνο αυτές και ο Εˊ προστατευόμενος μάρτυρας, ότι η πόρτα είναι κλειστή, ότι ο μάρτυρας δεν φέρει έχει έγγραφα μπροστά του. [Σημείωση: Ο μάρτυρας δήλωσε αυτόβουλα εξεταζόμενος κατά την προηγούμενη δικάσιμο ότι είναι γυναίκα, οπότε θα αναφέρεται εφεξής με θηλυκό γένος].

Η μάρτυρας ρωτήθηκε κατά σειρά από τους συνηγόρους Παπαδέλλη, Μιχαλόλια (Ν.), Τσάγκα, Μιχαλόλια (Τ.), Οπλαντζάκη, Βελέντζα, Ρουσσοπουλο, Αλεξιάδη, Μιχαλόλια (Γ.).

Η μάρτυρας πληροφορήθηκε από τον Κασιδιάρη, τον Μάρτιο 2005, ότι ο Βουλδής την προόριζε για τους πυρήνες. Πήγε οικειοθελώς γιατί δεν το θεώρησε κάτι βαρύ και δεν είχε τότε την άποψη και την εικόνα που έχει σήμερα για τη Χ.Α. Η μάρτυρας κατέθεσε ότι, αν και ήταν πολύ χαμηλά στην ιεραρχία της οργάνωσης, ήταν προσωπική φίλη του Κασιδιάρη και γι’ αυτό είχαν άμεση επικοινωνία με τον τελευταίο, χωρίς τη μεσολάβηση ενδιάμεσων στελεχών. Ο Κασιδιάρης ήταν πυρηνάρχης της, παρέδιδε ιδεολογικά μαθήματα στους πυρήνες. Είχε και φιλικές σχέσεις μαζί του, γιατί έκανε παρέα με τον Γ. Βουλδή, που ήταν η σύνδεσή της με όλους αυτούς τους ανθρώπους. Έτσι ο Κασιδιάρης την καλούσε άμεσα, τηλεφωνικά, να πάνε σε «μάχη». Το γεγονός αυτό, όμως, της προσωπικής σχέσης με τα ανώτατα αυτά στελέχη δεν αναιρούσε την ιεραρχία στους χώρους των γραφείων, όπου ήταν χαμηλόβαθμη.

Κατά τη μάρτυρα, ο Βουλδής ήταν δεξί χέρι του Μιχαλολιάκου. Είχαν πολύ μεγάλη οικειότητα μεταξύ τους. Αν μιλούσε κάποιος μαζί του, ήταν σαν να μιλάει με τον αρχηγό. Ήταν σεβαστός και σημαίνον πρόσωπο στην Χ.Α., αλλά διοικητικά δεν γνωρίζει τη θέση του. Η μάρτυρας διέκρινε μεταξύ ιεραρχικής και πολιτικής δομής της Χ.Α., θεωρώντας ότι κατά τον χρόνο που ήταν στη Χ.Α. δεν ήταν το ίδιο, ενώ για σήμερα δεν ξέρει. Κατ’ αυτή, σίγουρα ο Βουλδής δεν ήταν υπαρχηγός, καθώς «Δεν υπήρχε υπαρχηγός. Γιατί όποιος πλησιάζει κοντά στον αρχηγό το κεφάλι του κόβεται, όπως έγινε με τον Ζαφειρόπουλο και τον Περίανδρο». Πάντως είχε δει την ταυτότητα του Βουλδή, που ήταν αυτή ανώτατου στελέχους της Χ.Α., που έφερε αριθμό 20 ή 21 και έφερε ναζιστικά φύλλα στον διάκοσμο με τον αετό των SS, έγραφε «Λαϊκός Σύνδεσμος Χρυσή Αυγή» και είχε τον μαίανδρο. Ανακριτικά η μάρτυρας είχε καταθέσει ότι φημολογείται ότι η αρίθμηση των εν λόγω ταυτοτήτων ξεκινά από το νούμερο 17, για συμβολικούς λόγους.

Κατά τη μάρτυρα, ο Βουλδής τής είχε πει σε προσωπική στιγμή το 2004 ότι δεν κατεβαίνει η Χ.Α. στις εκλογές, γιατί αν μπει θα είναι με τανκς. Η μάρτυρας, όταν συμμετείχε ενεργά στη Χ.Α. είχε κάνει δυο τατουάζ, ένα με τη σβάστικα και ένα με το τότενκοπφ [:ενός τμήματος των Waffen-SS]. Τα θεωρούσε τότε στοιχείο της προσωπικότητάς της. Δεν ήταν υποχρεωτικό να τα κάνει, αλλά το κλίμα το ευνοούσε. Πλέον τα έχει αφαιρέσει.
Κατά τη μάρτυρα, η ιδεολογία της Χ.Α. ως προς τη γυναίκα είναι «με τα πρότυπα του ’36, ότι είναι ικανή και σωστή στον εθνικοσοσιαλισμό όταν μένει πίσω στο σπίτι και κάνει παιδιά, γιατί σκοπός της είναι να ετοιμάσει πολεμιστές». Η μάρτυρας κατέθεσε ότι το 2008 στη Χ.Α. των Αθηνών συμμετείχαν περίπου 15 γυναίκες, οι οποίες είχαν δράση ή πήγαιναν μόνο στα Σάββατα ή συνόδευαν τον χρυσαυγίτη σύντροφο-σύζυγό τους. Ήταν δε απόλυτη ως προς το ότι δεν υπάρχουν διεμφυλικοί στη Χ.Α.

Η μάρτυρας εξήγησε ότι κάθε παρέκκλιση από τις εντολές των ανωτέρων επέσυρε εξευτελισμούς και δυσάρεστες καταστάσεις, αναφέροντας ως παράδειγμα ότι «όταν με τρόπο μη επιθυμητό διατυπώνεται μια απορία, π.χ. γιατί το περιοδικό της Χ.Α. δεν ασχολείται με την επικαιρότητα αλλά με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το άτομο που την έκανε χλευάστηκε εκείνη την ώρα και μετά χτυπήθηκε.». Εξήγησε δε ότι είχε κληθεί να πάει σε συγκεντρώσεις όπως του παλαιού εφετείου και του Αγίου Παντελεήμονα, επειδή «άτομα σαν αυτή, χωρίς οικογένεια και με κατάθλιψη που ψάχνουν σημείο αναφοράς, μια ομάδα να ανήκουν είναι έτοιμα για όλα. Τα άτομα αυτά, όπως ήταν εγώ, είναι αναλώσιμα, μπορούν να γίνουν ήρωες.».

Η μάρτυρας δήλωσε ότι διάφορα περιστατικά που κατέθεσε εν προκειμένω ήταν κάπως διαφοροποιημένα για «τεχνικούς» λόγους, ώστε να μην προκύπτει η ταυτότητά της. Ερωτηθείσα σχετικώς, αναφέρθηκε εκ νέου στα περιστατικά του παλαιού εφετείου, της πορείας μεταναστών στη Villa Amalias και σε διάφορα άλλα. Η μάρτυρας αναφέρθηκε σε περιστατικό στο γραφείο της δικηγόρου της Ε. Τσαγκαράκου, η οποία είχε αποχωρήσει από τη Χ.Α. για λόγους σχετικούς με την ιεραρχία. Εκεί αντιλήφθηκε ότι ενδεχομένως στεγαζόταν «ομάδα κρούσης» – «παραμάγαζο» της Χ.Α. (από τις πολλές που κατά τη μάρτυρα υπάρχουν), αποτελούμενη από άτομα που «παρέμεναν ναζί».

Ερωτηθείσα σχετικά με τον εξαναγκασμό που είχε δεχθεί να είναι υποψήφια της Χ.Α. σε Ευρωεκλογές, η μάρτυρας εξήγησε ότι την είχε καλέσει τηλεφωνικά με απόκρυψη ο Μιχαλολιάκος, με σκοπό να προσέλθει στο γραφείο του. Εκεί, παρουσία των Βουλδή, Κασιδιάρη, πατέρα και υιού Γερμενή, Παναγιώταρου, κατηγορήθηκε ότι λειτουργούσε ιστοσελίδα (blog) κατά της Χ.Α. Της ζητήθηκε από αυτούς να αποδείξει ότι δεν λειτουργούσε τέτοια ιστοσελίδα. Το έπραξε αλλά δεν εισακούστηκε. Κάποιες μέρες μετά, ενώ συνέτρωγε στο μαγαζί του Παναγιώταρου με κάποιους από αυτούς, την κατέπεισαν να υπογράψει τη σχετική υπεύθυνη δήλωση για να είμαι υποψήφια στις Ευρωεκλογές. Η μάρτυρας επισήμανε ότι στην Χ.Α. ήταν ενταγμένες και άλλες γυναίκες –σύζυγοι και κόρες χρυσαυγιτών– οι οποίες είχαν «επιστρατευτεί» και επίσης συμμετείχαν στα ψηφοδέλτια της Χ.Α., ώστε να καλυφθεί η απαιτούμενη ποσόστωση συμμετοχής γυναικών.

Μετά το 2006, όταν η μάρτυρας άρχισε να απέχει από δράσεις της Χ.Α., οι χρυσαυγίτες τής έκαναν πλέον «καψώνια» όποτε πήγαινε στα γραφεία, να καθαρίζει τις τουαλέτες μπροστά σε άλλους και να καθαρίζει τις σημαίες από τα πετρέλαια. Αναφερόμενη ειδικότερα στην «εντολή» εναντίον της, όποιος χρυσαυγίτης την δει να της σπάσει τα πόδια, η μάρτυρας κατέθεσε ότι όταν το έμαθε το 2008 από νεαρό χρυσαυγίτη, εξιστόρησε το περιστατικό στον Βουλδή, ο οποίος πήγε στο γραφείο του αρχηγού για να συνεννοηθεί σχετικά και στη συνέχεια της είπε σεμνά και ταπεινά να περιμένει να περάσει η μπόρα. Η μάρτυρας αναφέρθηκε σε άτομα που είχαν αποχωρήσει από τη Χ.Α., όπως ο Δ. Ζαφειρόπουλος και κάποιοι από τον πυρήνα της. Εξήγησε δε ότι η Χ.Α. επέμενε να την κρατήσει όχι για προσωπικούς λόγους, αλλά ότι γενικώς αυτή ήταν η θέση της: «Η πεποίθηση του αρχηγού είναι ότι όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας».

Το 2010 η μάρτυρας κατάφερε και «ξέκοψε» οριστικά, εξαφανίστηκε από το σπίτι της σε εξαθλιωμένη (οικονομική και ψυχολογική) κατάσταση και κρυβόταν, διαμένοντας μια περίοδο στο κέντρο των Εξαρχείων. Το 2013, δέκα μέρες μετά τη δολοφονία του Π. Φύσσα, η μάρτυρας πέτυχε τυχαία περίπου στις 06:00 π.μ. στην πλατεία Συντάγματος ένα χαμηλόβαθμο στέλεχος της Χ.Α. και ανησύχησε γιατί έτσι δόθηκε το στίγμα της περιοχής όπου κινείται. Κάποιες μέρες μετά, όταν πήγαινε την ίδια ώρα στα Έβερεστ της πλατείας Συντάγματος από το Κολωνάκι, πέτυχε τον Α. Κασιδιάρη ο οποίος περνούσε με αυτοκίνητο, σταμάτησε, της φώναξε και της έκανε νόημα. Η μάρτυρας απομακρύνθηκε έντρομη. Από τότε που είναι προστατευόμενη μάρτυρας δεν έχει ενοχληθεί και δεν φοβάται. Η μάρτυρας εξήγησε ότι ενώ παλιότερα φοβόταν να προσφύγει στην αστυνομία, επειδή η Χ.Α. είχε στενή σχέση με πολλούς αστυνομικούς, μετά τη δολοφονία του Π. Φύσσα άλλαξαν οι συνθήκες και θεώρησε ότι θεσμικά μπορούσε πια να εμπιστευτεί την αστυνομία.

IV. Εξέταση του μάρτυρα Χρυσάφη Γωγουσάκη

Α. Εξέταση από το Δικαστήριο

[Σημείωση: Ο μάρτυρας κλήθηκε να καταθέσει αναφορικά με περιστατικό, στο οποίο αναφέρθηκε ο προστατευόμενος μάρτυρας Αˊ, κατονομάζοντας ότι αυτός συμμετείχε σ’ αυτό ως οδηγός του Κασιδιάρη]
Ο μάρτυρας είναι οδηγός λεωφορείου της ΕΘΕΛ, αποσπασμένος στα κεντρικά γραφεία της Χ.Α. Όπως κατέθεσε, εργάζεται στην υποδοχή των γραφείων, τρεις μέρες την εβδομάδα επί 6ωρο. Στο πλαίσιο αυτό, ουδέποτε έχει εκτελέσει χρέη οδηγού. Ο μάρτυρας δήλωσε ότι δεν έχει μεταφέρει ποτέ τον Κασιδιάρη κάπου, ως οδηγός του. Ήταν δε κατηγορηματικός ότι ουδέποτε τον έχει μεταφέρει, νυχτερινές ώρες, σε μέρη δύσβατα για να βρεθεί με βουλευτές ή πυρηνάρχες. Ανέφερε ότι το προσωπικό της υποδοχής των γραφείων αποτελείται από 10 άτομα, άλλα 2 εκ των οποίων είναι αποσπασμένοι οδηγοί. Περαιτέρω, άλλος ένας αποσπασμένος οδηγός απασχολείται στο κυλικείο. Οι σχέσεις του μάρτυρα με τα στελέχη της Χ.Α. είναι φιλικές.

Β. Εξέταση από συνήγορο πολιτικής αγωγής

Ο μάρτυρας εξετάστηκε από τον συνήγορο Καμπαγιάννη.
Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι δεν είναι μέλος της Χ.Α., αλλά υποστηρικτής της. Δεν έχει σχετική ταυτότητα, καθώς κάρτα υποστηρικτή δεν υπάρχει. Σε κάποιες δημοτικές εκλογές, ήταν υποψήφιος σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων. Στον μάρτυρα επιδείχθηκε –προς έλεγχο της αξιοπιστίας του– έγγραφο, το οποίο ο μάρτυρας αναγνώρισε ότι έχει υπογράψει. Με το έγγραφο αυτό ο μάρτυρας απευθύνεται στις εφέτες-ανακρίτριες, δηλώνοντας ότι η Χ.Α. είναι νόμιμο πολιτικό κόμμα και ζητώντας, αν παραπεμφθούν στελέχη της, να κατηγορηθεί και ο ίδιος κατ’ άρθρο 187 ΠΚ.

Στο σημείο αυτό το Δικαστήριο διέκοψε για την 07.12.2017 στην αίθουσα Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού, οπότε θα συνεχιστεί η διαδικασία με τη συνέχιση της εξέτασης του μάρτυρα Χρυσάφη Γωγουσάκη (από τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής και από τους συνηγόρους υπεράσπισης) και τον σχολιασμό των καταθέσεων των προστατευόμενων μαρτύρων και του ως άνω μάρτυρα κατ’ άρθρο 358 Κώδικα Ποινικής Δικονομίας από τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής και από τους συνηγόρους υπεράσπισης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ