Ημέρα 173: Θα καθαρίσουμε, όπως κάναμε στον Αγ. Παντελεήμονα

173η Συνεδρίαση, Εφετείο Αθηνών, 13.7.2017

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης τη δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας μέχρι την συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου. Υπήρχε παρουσία δημοσιογράφων και κοινού.

ΙΙ. Παρουσία και εκπροσώπηση των κατηγορουμένων

Κανείς από τους κατηγορούμενους δεν παρέστη αυτοπροσώπως στη διαδικασία, ενώ οι περισσότεροι εκπροσωπήθηκαν από τους πληρεξούσιους δικηγόρους τους.

III. Συνέχεια κατάθεση του μάρτυρα Ηλία Ντόνα, πρώην αντιδημάρχου Οιχαλίας

Α. Εξέταση του μάρτυρα από τους συνηγόρους υπεράσπισης.

Σε συνέχιση της κατάθεσης του μάρτυρα Ηλία Ντόνα, τέως αντιδημάρχου Οιχαλίας, τον λόγο έλαβαν οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων. Μετά από σχετικές ερωτήσεις των συνηγόρων, σε σχέση με τα επεισόδια στο Μελιγαλά, ο μάρτυρας κατέθεσε εν συντομία ότι κάποιοι συγκεντρωμένοι διαμαρτυρήθηκαν επειδή τα μέλη της Χ.Α. είχαν πάει στο επετειακό μνημόσυνο του Μελιγαλά φορώντας την ενδυμασία της Χ.Α. Στο χώρο μνήμης όπως είπε, δεν μπορεί να έρχεται κάποιος με ενδυμασίες που να προσβάλλουν τη μνήμη των νεκρών. Σε άλλη σχετική ερώτηση είπε ότι ο ίδιος φοράει την μπλούζα με τα διακριτικά της Χ.Α. όταν πηγαίνει στα χωράφια να καλλιεργήσει και ότι δεν αρμόζει να την φοράει κάποιος σε μνημόσυνο. Σε ερώτηση δε της προέδρου για το πώς προμηθεύτηκε την μπλούζα με τα διακριτικά της Χ.Α. είπε ότι η μπλούζα αυτή υπάρχει παντού.

Σε άλλη σχετική ερώτηση είπε ότι πριν το 2013 δεν είχαν δημιουργηθεί επεισόδια στο επετειακό μνημόσυνο αν και παρευρίσκονταν στην εκδήλωση μέλη της ΧΑ φορώντας την ίδια ενδυμασία. Εκφράστηκαν όμως παράπονα εκ των υστέρων, από συγγενείς των θυμάτων για την αμφίεση των μελών και υποστηριχτών της ΧΑ . Για τον λόγο αυτό όπως είπε, το επόμενο έτος, έκαναν έλεγχο έξω από το χωριό Μερόπη και δεν επέτρεπαν σε όσους φορούσαν αυτή την μπλούζα να πάνε ντυμένοι κατ’ αυτόν τον τρόπο, στο χώρο που γινόταν το μνημόσυνο. Όσο για τα επεισόδια που ξέσπασαν, ισχυρίστηκε ότι ο ίδιος δεν φοβόταν και ότι παρά την εντολή της Αστυνομίας να φύγει το Δημοτικό Συμβούλιο από το σημείο ο ίδιος παρέμεινε. Χαρακτηριστικά δε είπε «Πιστεύω τα κανάλια τα φουσκώσανε». Σε ερώτηση της προέδρου αναφορικά με το αν τα κανάλια φούσκωσαν την εικόνα, ο μάρτυρας απάντησε ότι δεν συνέβη κάτι τέτοιο.

V. Κατάθεση της μάρτυρα Συμέλας Παντζαρτζή

Α. Εξέταση της μάρτυρα από το Δικαστήριο

Με παρεμβαλλόμενες ερωτήσεις της έδρας η μάρτυρας, φωτορεπόρτερ στο επάγγελμα, κατέθεσε για περιστατικά λεκτικής και σωματικής βίας εναντίον τόσο της ίδιας όσο και άλλων συναδέλφων της, από μέλη της Χ.Α. Συγκεκριμένα κατέθεσε για την σε βάρος της επίθεση το 2011 στον Άγιο Παντελεήμονα. Την ημέρα εκείνη θα γινόταν αντιρατσιστική συναυλία στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα και η μάρτυρας βρισκόταν στο σημείο για να καλύψει δημοσιογραφικά το γεγονός. Μέλη και υποστηριχτές της Χ.Α. κατέλαβαν την πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα προκειμένου να παρεμποδίσουν την υλοποίηση της αντιρατσιστικής συναυλίας. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «θεωρούσαν ότι η πλατεία είναι δική τους».

Στο σημείο είχαν συγκεντρωθεί διακόσια περίπου άτομα, πολλοί από τους οποίους κρατούσαν πανό της Χ.Α., ρόπαλα και ξύλα, ενώ κάποιοι φορούσαν κράνη μοτοσυκλέτας και κάποιοι άλλοι καπέλα της Χ.Α. Δημιουργήθηκαν εκτεταμένα επεισόδια ανάμεσα στα συγκεντρωμένα μέλη της Χ.Α. και την αστυνομία. Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων με τις δυνάμεις των ΜΑΤ, κάποιοι χρυσαυγίτες, εισέβαλλαν ακόμα και μέσα στον ιερό ναό του Αγ. Παντελεήμονα την ώρα της λειτουργίας. Εν συνεχεία τα ΜΑΤ οπισθοχώρησαν κατόπιν συμφωνίας και τα επεισόδια έληξαν. Τη στιγμή που κατάλαβε όπως είπε ότι ο κόσμος έβγαινε από την εκκλησία και γύρω της δεν υπήρχε Αστυνομία, επιχείρησε να φύγει από το σημείο. Τότε ένας ψηλός άνδρας κρατώντας ένα ξύλο στα χέρια άρχισε να την ακολουθεί, να την εξυβρίζει, και να την χτυπάει από πίσω με το ξύλο. Έφυγε τρέχοντας, ενώ ο άντρας τη χτυπούσε. Σε σχετική ερώτηση αναφορικά με τον λόγο της επιθέσεως είπε «για εκφοβισμό, είχαν αποτρέψει και άλλους συναδέλφους να φωτογραφίσουν… ίσως επειδή είμαι γυναίκα, ρεπόρτερ του δρόμου».

Στη συνέχεια η μάρτυρας, μεταξύ άλλων, κατέθεσε όσα γνώριζε για τα επεισόδια που έλαβαν χώρα ενώπιων της, στο Εφετείο Αθηνών, τον Φεβρουάριο του 2014, την ημέρα κατά την οποία κατέθεταν βουλευτές της Χ.Α. Υπήρχαν συγκεντρωμένοι υποστηριχτές και μέλη της Χ.Α. έξω από το δικαστήριο. Όταν ανακοινώθηκε η απόφαση για την προφυλάκιση Μιχαλολιάκου οι συγκεντρωμένοι, ενώπιον των βουλευτών Κασιδιάρη και Παναγιώταρου εξοργίστηκαν κι άρχισαν να ανεβαίνουν τα σκαλιά του Εφετείου μαζί με τους βουλευτές. Οι συγκεντρωμένοι εκτόξευαν αντικείμενα προς το μέρος των δημοσιογράφων και τους εξύβριζαν. Φώναζαν «αλήτες, ρουφιάνοι, δημοσιογράφοι», και κινούνταν απειλητικά προς το μέρος τους, με τις γροθιές σηκωμένες. Όταν ανακοινώθηκε η απόφαση, οι αστυνομικές δυνάμεις αποχώρησαν ενώ οι πόρτες του Εφετείου έκλεισαν. Οι δημοσιογράφοι ήταν «εγκλωβισμένοι» στο σημείο που στέκονταν. Οι αστυνομικοί που ήταν παρόντες πίσω από την γυάλινη πόρτα του Εφετείου, δεν έκαναν τίποτα για να προστατεύσουν τους φωτορεπόρτερ. Η μάρτυρας χαρακτηριστικά είπε «Χτύπαγα την κλειδωμένη τζαμόπορτα και ζήταγα να κάνουν κάτι. Έβλεπα 3-4 αστυνομικούς» η απάντηση που έλαβε ήταν «Τώρα μας χρειάζεστε;». Οι προπηλακισμοί έληξαν όπως είπε, όταν ο βουλευτής Η. Κασιδιάρης έκανε νόημα στους επιτιθέμενους να σταματήσουν. Στη συνέχεια είπε «Σταμάτησαν αμέσως. Έρχονταν μαινόμενοι και σταμάτησαν αμέσως. Υποθέτω δεν τους συνέφερε να γίνουν επεισόδια».

Για σαφείς εντολές Παναγιώταρου, Κασιδιάρη και Μίχου, οι οποίοι με νεύματα κινούσαν την έναρξη και τη λήξη των επεισοδίων, έκανε λόγο η μάρτυρας και κατά τη μεταγωγή Μιχαλολιάκου στο Εφετείο Αθηνών, τον Ιούλιο του 2014. Σε σχετική ερώτηση της εισαγγελέως απάντησε ότι ήταν σε θέση να δει τα νεύματα επειδή ο τηλεφακός της φωτογραφικής μηχανής της, έχει δυνατότητα εστίασης αλλά υπάρχουν και βίντεο που το καταδεικνύουν. Στη συνέχεια κατέθεσε ότι την ημέρα εκείνη, δέχτηκε επίθεση, τόσο η ίδια όσο και οι συνάδελφοί της Λουΐζα Γκουλιαμάκη και Γιάννης Κέμμος. Συγκεκριμένα για την σε βάρος της απρόκλητη επίθεση είπε ότι βρισκόταν στην οδό Λουκάρεως όταν ξαφνικά ένας πολύ μεγαλόσωμος κοντοκουρεμένος άντρας χτύπησε δυνατά από πίσω την φωτογραφική μηχανή που κρεμόταν από τον λαιμό της. Ένοιωσε ότι θα της έσπαγε τον λαιμό όπως είπε και αμέσως ένοιωσε ακόμη ένα σφοδρότατο χτύπημα στα πλευρά της.

Β. Εξέταση του μάρτυρα από τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης.

Μετά από σχετικές ερωτήσεις των συνηγόρων αναφορικά με τον τραυματισμό της, η μάρτυρας κατέθεσε ότι είχε πρόσφατα χειρουργηθεί στο σημείο που δέχτηκε το χτύπημα. Το χτύπημα ήταν τόσο σφοδρό που ένοιωσε να μετατοπίζεται η σπονδυλική της στήλη. Αρχικά ο γιατρός της συνέστησε να κάνει ακτινογραφία η οποία δεν έδειξε το ράγισμα στο ισχίο που φάνηκε σε επόμενη εξέταση μαγνητικής τομογραφίας. Έμεινε αρχικά ένα μήνα εκτός εργασίας και άλλους έξι μήνες αργότερα αφού οι πόνοι δεν υποχωρούσαν . Συνολικά ταλαιπωρήθηκε από πόνους και επιπλοκές για έναν ολόκληρο χρόνο. Δήλωσε ότι υπάρχουν ιατρικές βεβαιώσεις στην διάθεση του δικαστηρίου.

Επίσης είπε ότι η ίδια δεν έκανε μήνυση για την σε βάρος της επίθεση φοβούμενη ότι δεν επαρκούν τα αποδεικτικά στοιχεία. Η διαδικασία κινήθηκε μετά από ανακοίνωση/ καταγγελία που εξέδωσε η ένωση δημοσιογράφων και κλήθηκε να καταθέσει τις επόμενες μέρες. Σε άλλη σχετική ερώτηση, απάντησε ότι στην προανακριτική κατάθεση που έδωσε, δεν έκανε λόγο για τα νεύματα των βουλευτών γιατί απαντούσε σε συγκεκριμένες ερωτήσεις της ανακρίτριας.

IV. Κατάθεση του μάρτυρα Γιάννη Παπαδόπουλου

Α. Εξέταση του μάρτυρα από το Δικαστήριο

Με παρεμβαλλόμενες ερωτήσεις της έδρας ο μάρτυρας κατέθεσε εν συντομία ότι είναι δημοσιογράφος από το 2004 και ερευνά τη δράση της ΧΑ από το 2010. Συγκεκριμένα κατέθεσε ότι το βράδυ της 1η Οκτωβρίου του 2010 βρισκόταν στον Αγ. Παντελεήμονα όταν είδε ομάδα δέκα ανηλίκων να κάθεται στα σκαλιά της εκκλησίας. Ξαφνικά όπως είπε ακούστηκε ένα σφύριγμα και αμέσως η ομάδα των ανηλίκων άρχισε να κυνηγά έναν μετανάστη, τον κόλλησαν στα στόρια ενός καταστήματος και τον χτυπούσαν. Ο μετανάστης έτρεξε και η ομάδα, τον κυνήγησε πάλι μέχρι που ένας από αυτούς τον κλότσησε από πίσω και έπεσε στον καθρέπτη ενός αυτοκινήτου. Εκείνη τη στιγμή εμφανίστηκε ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου που διαπίστωσε ότι ο μετανάστης με την πτώση του είχε σπάσει τον καθρέπτη του. Διαμαρτυρόταν για τον σπασμένο καθρέπτη και έβριζε. Στο σημείο μαζεύτηκε κόσμος από τις φωνές μεταξύ των οποίον και ο βουλευτής της Χ.Α. Παναγιώταρος. Ο ιδιοκτήτης του ΙΧ απευθυνόμενος στον Παναγιώταρο του είπε «Μάζεψέ τους, εσύ τους κάνεις κουμάντο.». Ο Παναγιώταρος προσπάθησε να τον καθησυχάσει για τον σπασμένο καθρέπτη ενώ οι ανήλικοι παρακολουθούσαν τη στιχομυθία.

Στη συνέχεια ο μάρτυρας κατέθεσε ότι έγραψε άρθρο για όσα συνέβησαν ενώπιων του και ξαναπήγε στην πλατεία του Αγ. Παντελεήμονα για να φωτογραφήσει νύχτα το σημείο και να συνοδεύσει το ρεπορτάζ. Ενώ βρισκόταν με έναν ακόμα συνάδελφο στην πλατεία, τους προσέγγισαν δυο άντρες και τους είπαν ότι η Αστυνομία απαγορεύει τη φωτογράφιση. Οι ίδιοι δήλωσαν ότι είναι απλώς κάτοικοι της περιοχής. Εκείνη την ώρα εμφανίστηκε πάλι ο Παναγιώταρος μαζί με έναν άλλο άντρα. Του εξήγησαν ότι είναι δημοσιογράφοι κι ο Παναγιώταρος σε μορφή παραληρήματος διαμαρτυρόταν για τους μετανάστες. Συγκεκριμένα είπε στον μάρτυρα ότι «μόνο οι λευκοί και οι χριστιανοί είναι αδέλφια μας, αδέλφια των ελλήνων» και πρόσθεσε ότι «Μόλις η Χ.Α. εκλέξει Δημοτικό Σύμβουλο, θα κάνουμε πογκρόμ και θα καθαρίσουμε την Πλατεία Βικτωρίας και την Πλατεία Αττικής, όπως τον Αγ. Παντελεήμονα».

Για τον Παναγιώταρο επίσης είπε ότι το 2005 ήταν μέλος μαζί με άλλους χρυσαυγίτες της «Γαλάζιας Στρατιάς» που ήταν οπαδοί της Εθνικής Ελλάδος ποδοσφαίρου. Ως εκπρόσωπος της «Γαλάζιας Στρατιάς», με αφορμή τον ποδοσφαιρικό αγώνα Ελλάδας –Αλβανίας είχε δηλώσει ότι «Το μίσος είναι δικαιολογημένο όταν στρέφεται κατά υπανθρώπων».

Στο σημείο αυτό, το Δικαστήριο διέκοψε για την Δευτέρα 17/7/2017 στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού και ώρα 09.00.
Δικάσιμοι Σεπτεμβρίου: Στο Εφετείο οι συνεδριάσεις θα γίνουν στις 5, 15 και 25 Σεπτεμβρίου ενώ στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού στις 6, 12, 14, 18, 20 και 28.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ