ΗΜΕΡΑ 170: ΣΕ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΜΕΡΤΑ

170η Συνεδρίαση, Aίθουσα Τελετών Εφετείου Αθηνών, 6.7.2017

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης για την παρακολούθηση της δίκης από το κοινό, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας. H παρουσία του κοινού ήταν λιγοστή, ενώ υπήρχε και παρουσία δημοσιογράφων στην αίθουσα.

II. Παρουσία και εκπροσώπηση των κατηγορουμένων

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση ουδείς εκ των κατηγορουμένων δεν ήταν παρών.

ΙΙΙ. Εξέλιξη της διαδικασίας

Η διαδικασία ξεκίνησε με τη συνέχιση και ολοκλήρωση της κατάθεσης του δημοσιογράφου Ιωάννη Μπασκάκη. Ακολούθως κατέθεσε ο μάρτυρας Φίλιππος Μπάμης, τέως Δήμαρχος Οιχαλίας.

ΙV. Συνέχιση της καταθέσης του μάρτυρα Ιωάννη Μπασκάκη

Η Πρόεδρος προτού παραχωρήσει το λόγο στους συνηγόρους υπεράσπισης επισήμανε ότι ο μάρτυρας καταθέτει ως αυτόπτης για τα περιστατικά στην Περγάμου και στον Αγ. Παντελεήμονα, ενώ προσέθεσε ότι ήρθε σε επαφή με κάποια άτομα στο πλαίσιο της έρευνάς του και επικαλέστηκε το δημοσιογραφικό απόρρητο.

Ακολούθως απαντώντας σε ερωτήσεις της υπεράσπισης ο μάρτυρας είπε πως η συνέντευξη του Ρήγα ελήφθη με αφορμή την εγκληματική δράση της Χ.Α. Υπογράμμισε πως σε τέτοιους χώρους (όπως η Χ.Α.) υπάρχει omerta και πως είναι συνηθισμένο να καταγγέλλουν πράγματα όταν πλέον έχουν αποχωρήσει, τα οποία ο ίδιος κατέγραψε. Κατέθεσε επίσης πως σε σχετική ερώτηση ο Ρήγας απάντησε στη συνέντευξή του πως οι επιθέσεις οργανώνονται από τον αρχηγό και τον σκληρό πυρήνα. Είπε πως έχει διαβάσει τα βιβλία «η Μαύρη Βίβλος της Χ.Α.» και «η Χ.Α. μπροστά στη δικαιοσύνη», του Δημ. Ψαρρά και πως γνωρίζει το καταστατικό της Χ.Α., που αναφέρεται στο μνημόνιο από σχετικό δημοσίευμα. Επικαλούμενος το δημοσιογραφικό απόρρητο δεν απάντησε στην ερώτηση ποια ήταν η πηγή του για τα μηνύματα μεταξύ Δεβελέκου, Λαγού και Πατέλη, ενώ υποστήριξε πως κατέθεσε στις ανακρίτριες σχετικά με τη Βεραντζέρου και τον Αγ. Παντελεήμονα, καθώς δεν είχε τα στοιχεία που έχει σήμερα.

Ερωτηθείς πως αντιλαμβάνεται τη λέξη «ομερτά» είπε πως κάποιοι επιλέγουν να πουν πράγματα και κάποιοι όχι.
Ακολούθως ο συνηγόρος πολιτικής αγωγής Παπαδάκης υπέβαλε αρχικώς αίτημα να θέσει ερωτήσεις στο μάρτυρα, επειδή ελλείψει υπαιτιότητάς του και εξαιτίας των συνηγόρων υπεράσπισης Παπαδέλλη και Πανταζή, καθυστέρησε η διαδικασία τις προηγούμενες δικασίμους, το οποίο απορρίφθηκε από την έδρα με τη σύμφωνη γνώμη της Εισαγγελέως. Η έδρα απέρριψε επίσης το αίτημα του ως άνω συνηγόρου να καταθέσει ο μάρτυρας όλο το σχετικό με τη δίκη υλικό που διαθέτει στο αρχείο του.

Τέλος ο παραπάνω συνήγορος με δήλωσή του κατά των Κ.Π.Δ. τοποθετήθηκε στη δήλωση του συνηγόρου υπεράσπισης Παπαδέλλη κατά την προηγούμενη δικάσιμο να μη ληφθεί υπόψιν η κατάθεση του μάρτυρα σύμφωνα με το άρθρο 224§2 Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Ο Παπαδάκης ζήτησε να απορριφθεί το αίτημα ως αβάσιμο, καθώς το δημοσιογραφικό απόρρητο προκύπτει τόσο από το άρθρο 14 του Συντάγματος και το άρθρο 10 της Ε.Σ.Δ.Α., όσο και από το διεθνή κώδικα δεοντολογίας και το άρθρο 7 του καταστατικού  Ε.Σ.Η.Ε.Α. . Συνεχίζοντας τόνισε πως έστω και αν το δημοσιογραφικό απόρρητο δεν έχει ενταχθεί στο σχετικό άρθρο για το επαγγελματικό απόρρητο των μαρτύρων (άρθρο 212 ΚΠΔ), οι δικαστικές αποφάσεις τόσο του Α.Π. όσο και άλλων ποινικών δικαστηρίων το αποδέχονται. Κατέληξε χαρακτηρίζοντας τη δήλωση του Παπαδέλλη πυροτέχνημα.

Η Εισαγγελέας υποστήριξε πως η κατάθεση του μάρτυρα πρέπει να εκτιμηθεί ελεύθερα από το Δικαστήριο, ενώ η υπεράσπιση δήλωσε πως οι δημοσιογράφοι εμπίπτουν στο γενικό άρθρο του Κ.Π.Δ. για τους μάρτυρες και συνεπώς δεν πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν από το δικαστήριο τα περιστατικά που κατάθεσε και δεν ήταν αυτόπτης μάρτυρας. Η έδρα επιφυλάχθηκε ως προς τη δήλωση του συνηγόρου Παπαδάκη.

V. Κατάθεση του μάρτυρα Μπάμη Φίλιππου

Ο μάρτυρας απαντώντας σε ερωτήσεις της έδρας είπε πως διετέλεσε δήμαρχος Οιχαλίας την περίοδο 2011- 2014, χωρίς την υποστήριξη κάποιας παράταξης. Αναφερόμενος στα γεγονότα που συνέβησαν κατά τη τελετή για τη μνήμη των θυμάτων του Μελιγαλά, είπε ότι πως αυτή οργανώνεται από τις οικογένειες των θυμάτων από χρόνια σε ήρεμο κλίμα. Σύμφωνα με το μάρτυρα το 2013 ενώ εκφωνούσε το λόγο του, λέγοντας ότι δε πρέπει να επαναληφθούν τέτοια γεγονότα κάποιος από το κοινό τον διέκοψε και φώναξε «Δήμαρχε, δε τα λες καλά, δεν πρέπει να ξεχνάμε» και μετά ακολούθησε ένας πανικός, με αντεγκλήσεις από τον κόσμο, ενώ κάποιο κινήθηκαν προς το μέρος του, μεταξύ αυτών ο Παναγιώταρος, ο οποίος ήθελε να μιλήσει. Ο μάρτυρας τότε, όπως κατέθεσε, άφησε το μικρόφωνο και έφυγε, καθώς δεν υπήρχε για τον ίδιο λόγος να συνεχίσει, αφού είχε καταστραφεί η εκδήλωση. Ερωτηθείς για τις διαφορές που προέκυψαν στην κατάθεσή του σε σχέση με την κατάθεση στις ανακρίτριες,, τις απέδωσε στη σύγχυση και τη συναισθηματική του φόρτιση.

Είπε πως τα μέλη της Χ.Α. ήταν περίπου 50-60 άτομα με στολές και σημαίες, ενώ δεν άκουσε να λένε συνθήματα. Ανέφερε πως πριν από την εκδήλωση τον είχε επισκεφθεί ο βουλευτής της Χ.Α. Κουκούτσης, ο οποίος του ζήτησε να βαφτεί ο σταυρός στο σημείο με έξοδα της Χ.Α. Ωστόσο επειδή απαιτούνταν πολλές εργασίες, αυτό εν τέλει δεν έγινε. Σε ερώτηση της Προέδρου ο μάρτυρας είπε πως ίσως η φωνή από το κοινό που τον διέκοψε να ήταν η αιτία για τα γεγονότα.

Ερωτηθείς ακολούθως από την Εισαγγελέα πως είχε τόσο αλλοιωμένη εικόνα για το συμβάν στην κατάθεσή του, που δόθηκε δύο μήνες μετά, δεδομένου ότι είναι και δικηγόρος ο μάρτυρας, ο Μπάμης επέμεινε ότι δεν έγινε κάτι άλλο και πως η αστυνομία που ήταν παρούσα στο σημείο, δεν χρειάστηκε να παρέμβει. Είπε ακόμη πως δεν είναι σίγουρος για την ταυτότητα του ατόμου που φώναξε, αλλά ήταν ντόπιος. Όταν ο Αναπληρωτής Εισαγγελέας του ζήτησε να εξηγήσει την έκφραση «στρατιωτικό άγημα» που είχε χρησιμοποιήσει στην αρχική του κατάθεση ο μάρτυρας, είπε πως απλά τα μέλη της Χ.Α. ήταν μαζεμένα σε ένα σημείο.

Στη συνέχεια απαντώντας σε ερωτήσεις των συνηγόρων πολιτικής αγωγής ο πρώην δήμαρχος αρνήθηκε πως ο Παναγιώταρος του άρπαξε το μικρόφωνο, όπως είχε αρχικά καταθέσει, όπως επίσης ότι ο ίδιος είχε δηλώσει πως προσέβαλαν τη μνήμη των νεκρών, ενώ υποστήριξε πως ήταν μια εκδήλωση που έληξε ομαλά. Σε άλλη ερώτηση είπε πως δεν έφυγε επειδή φοβήθηκε, αλλά επειδή γινόταν φασαρία, αλλά η αστυνομία δεν ενεπλάκη. Υποστήριξε πως δε γνώριζε τίποτε για τη δράση της Χ.Α., ούτε τότε ούτε τώρα 13, καθώς ασχολείτο μόνο με το χωριό του.
Ακόμη κατέθεσε ότι είναι η πρώτη φόρα που ακούει τη δήλωση του Κασιδιάρη για τον ίδιο «είσαι διορισμένος του δοσίλογου Σαμαρά». Μάλιστα αρνήθηκε ότι έχει πει o ίδιος σε συνέντευξή στον ALPHA πως δεν επιτρέπεται να προπηλακίζεται και διώχνεται βίαια ο δήμαρχος. Είπε πως στα καφενεία μετά συζητούνταν ότι εκείνη τη μέρα απωθήθηκε ένας ηλικιωμένος κύριος, ενώ σε φωτογραφίες που του επιδείχθησαν αναγνώρισε μόνο τον Παναγιώταρο.

Ερωτηθείς για την ενδυμασία των μελών της Χ.Α. εκείνη τη μέρα τη χαρακτήρισε ομοιόμορφη, ενώ όταν διαμαρτυρήθηκε για τις ερωτήσεις η Πρόεδρος του επεσήμανε τι έχει πει στην αρχική του κατάθεση. Είπε πως δεν παρακολούθησε έπειτα τη δημοσιογραφική κάλυψη των γεγονότων επειδή ήταν στεναχωρημένος. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση επίσης είπε πως όποιος επιθυμεί να λάβει πρακτικά του δημοτικού συμβουλίου μπορεί να τα λάβει, όπως τα έλαβε και ο Μπέλλος, υποψήφιος βουλευτής της Χ.Α. τότε, που ήταν και στην εκδήλωση. Επίσης είπε πως δεν γνωρίζει αν σχηματίστηκε δικογραφία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Καλαμάτας, αλλά ούτε και το περιεχόμενο του ψηφίσματος που βγήκε με αφορμή τα γεγονότα από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Στη συνέχεια απαντώντας σε ερωτήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης ο Μπάμης είπε πως κάθε χρόνο πήγαινε ως δήμαρχος στην εκδήλωση, ενώ είπε πως συγκεντρώνεται πολύς κόσμος εκεί από παντού. Το 2013 δεν είδε βουλευτές από άλλα κόμματα, ίσως μόνο από τη Νέα Δημοκρατία. Επίσης υποστήριξε πως είναι φυσιολογικό να έρχεται μια ομάδα να τιμήσει τη μνήμη των νεκρών και πως δεν ενόχλησαν, αλλά και ότι ο ίδιος δε θα λάμβανε κάποια πρωτοβουλία αν είχε αντιληφθεί ότι η Χ.Α. είχε έρθει για να προκαλέσει επεισόδια. Σχετικά με τον Ντονά, αντιδήμαρχο εκείνη την περίοδο, είπε πως συμφώνησε να αναληφθεί η συντήρηση από τη Χ.Α. και πως δεν υπήρξε καμία απειλή, και μετά πήγε ο καθένας σπίτι του. Τέλος είπε πως δεν έχει ακούσει περιστατικά βίας από την Χ.Α. στη Μεσσηνία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ