Ημερα 168: «Η καρδια της Χρυσης Αυγης ειναι ταγμα εφοδου»

168η Συνεδρίαση, Εφετείο Αθηνών, 4.7.2017

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης τη δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας μέχρι την συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου. Υπήρχε παρουσία δημοσιογράφων και κοινού.

ΙΙ. Παρουσία και εκπροσώπηση των κατηγορουμένων

Κανείς από τους κατηγορούμενους δεν παρέστη αυτοπροσώπως στη διαδικασία, ενώ οι περισσότεροι εκπροσωπήθηκαν από τους πληρεξούσιους δικηγόρους τους.

III. Κατάθεση του μάρτυρα Ιωάννη Μπασκάκη

Α. Εξέταση του μάρτυρα από το Δικαστήριο

Με παρεμβαλλόμενες ερωτήσεις της προέδρου, ο μάρτυρας κατέθεσε ότι είναι δημοσιογράφος και από το έτος 2012 εργάζεται στην Εφημερίδα των Συντακτών, ερευνώντας συστηματικά τη δράση της ΧΑ. Κίνητρο αποτέλεσε η κλιμάκωση των δράσεων της ΧΑ και η ένταξη της ναζιστικής αυτής οργάνωσης στο σώμα του Ελληνικού κοινοβουλίου.

Εξήγησε πως την χαρακτηρίζει ναζιστική γιατί έχει δει βίντεο από ναζιστική συναυλία στο Περιστέρι το 2005, στην οποία συμμετείχαν ο αρχηγός και στελέχη του κόμματος όπως οι Ματθαιόπουλος, Γερμενής. Επίσης έκανε λόγο για ναζιστικά σύμβολα όπως ο κέλτικος σταυρός και συνθήματα όπως τα Sieg Heil («Ζήτω η νίκη») και Blut und Ehre («Αίμα και τιμή»), τα οποία υιοθετούνται από την ΧΑ. Πρόσθεσε πως του είχε ανατεθεί η διερεύνηση της κλιμάκωσης των ρατσιστικών επιθέσεων από το 2012 έως σήμερα, καθώς και η παρακολούθηση και διερεύνηση μιας σειράς δικών που εκκρεμούν κατά μελών και στελεχών του κόμματος.

Αναφορικά με τις βίαιες ρατσιστικές επιθέσεις, κατέθεσε ότι έχει μιλήσει ο ίδιος με θύματα επιθέσεων. Δίνοντας παραδείγματα, είπε ότι έχει μιλήσει με Αφγανό ο οποίος δέχτηκε επίθεση στην οδό Βερανζέρου στις 7/9/13. Με το πρόσχημα ότι είναι αστυνομικοί, μπήκαν σπίτι του δύο μεγαλόσωμοι άντρες μαζί με την Δημοπούλου, υποψήφια το 2012 με το κόμμα της Χ.Α.. Του είπαν ότι στο εξής θα πρέπει να ακούει τη Δημοπούλου γιατί είναι η αρχηγός της πολυκατοικίας και του ζήτησαν να φύγει, αλλιώς απείλησαν να σκοτώσουν τον ίδιο και τα παιδιά του. Αμέσως μετά, άρχισαν να τον χτυπούν στο κεφάλι. Ο μάρτυρας είπε πως κατά την έρευνά του στην πολυκατοικία, είδε ότι πόρτες διαμερισμάτων όπου έμεναν αλλοδαποί ήταν σημαδεμένες με κέλτικο σταυρό, σύμβολο των ναζιστών.

Για τη Δημοπούλου είπε επίσης ότι συνήθιζε να κάνει ελέγχους με συνοδεία στην οδό Βερανζέρου και στην ευρύτερη περιοχή γύρω από την Ομόνοια. Η ίδια εισέβαλλε στο σπίτι Κινέζας, την οποία επιχείρησε να πνίξει, ενώ συμμετείχε στο τάγμα εφόδου που έκανε επίθεση σε μαγαζί Μπακλαντεσιανού, τον οποίο επίσης χτύπησαν. Τα όσα γνωρίζει πρόσθεσε ότι τα γνωρίζει από την εκτεταμένη έρευνα που έχει κάνει, από πηγές που δεν δύναται να κατονομάσει ενώπιον του δικαστηρίου και από τα θύματα επιθέσεων, τα οποία κατονόμασε. Επίσης είπε ότι το 2009 η Δημοπούλου μαζί με άλλους χρυσαυγίτες, όπως οι κατηγορούμενοι Παναγιώταρος και Σκορδέλη, συνυπέγραψαν μήνυση στον Αγ. Παντελεήμονα, σύμφωνα με την οποία κατηγορούσαν πολλούς και διαφόρους, όπως τον Μουτζούρη, γιατί όπως έλεγαν, διαχειριζόταν το Indymedia και το Σάββα Μιχαήλ, για τα βιβλία και τα συνθήματα του.

Για τη Σκορδέλη επίσης είπε ότι κατηγορείται μεταξύ άλλων και για το μαχαίρωμα Αφγανού πρόσφυγα το 2011, ενώ όσα καταθέτει τα γνωρίζει από το θύμα που δέχτηκε επίθεση με άλλους δύο από δεκαπενταμελές τάγμα εφόδου της ΧΑ και μάλιστα μαχαιρώθηκε τέσσερις φορές, αφού προηγουμένως είχε δεχτεί χτύπημα με μπουκάλι μπύρας στο κεφάλι. Για την εν λόγω επίθεση ασκήθηκε μήνυση, αλλά η εκδίκαση της υπόθεσης αναβλήθηκε δώδεκα φορές από το 2011. Συγκεκριμένα, η εκδίκαση του συγκεκριμένου αυτοφώρου ξεκίνησε μόλις το 2017.

Για την υπόθεση Φύσσα είπε ότι έχει εικόνα από την άρση απορρήτου. Υπήρξε τηλεφωνική κλήση από τον Άγγο προς τον Καζαντζόγλου, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη δράση των ταγμάτων εφόδου της Νίκαιας και κατόπιν από τον Καζαντζόγλου προς τον Πατέλη, ενώ μετά υπήρξε μήνυμα προς τα στελέχη της ασφάλειας, δηλαδή τον Κορκοβίλη και άλλους. Το μήνυμα αυτό, όπως κατέθεσε, έλεγε “Όλοι τώρα στην τοπική. Δεν θα περιμένουμε μακρινούς”. Μετά, και για ένα τέταρτο, υπήρξε παύση των κλήσεων. Προηγουμένως, είπε ότι προκύπτει ανταλλαγή τηλεφωνικής κλήσης και μήνυμα με τον Λαγό.

Κατά τις 12:15 τη νύχτα προκύπτουν συνομιλίες μεταξύ των Πατέλη και Ρουπακιά, ενώ ο τελευταίος ήταν κρατούμενος εκείνη την ώρα, αλλά και σχεδόν ταυτόχρονη συνομιλία Λαγού – Πατέλη. Στόχος εκείνο το βράδυ ήταν ο Φύσσας και η παρέα του, όπως είπε, ο οποίος είχε πολιτική ταυτότητα αριστερών πεποιθήσεων. Σε ερώτηση για το αν η επίθεση ήταν απόφαση του Ρουπακιά, ο μάρτυρας απάντησε ότι σε καμία περίπτωση δεν ήταν δική του πρωτοβουλία και πρόσθεσε ότι εκτός από τις συνομιλίες τη νύχτα της ανθρωποκτονίας, υπάρχουν βίντεο του Πυρηνάρχη Πατέλη σε Νίκαια και Πέραμα, στα οποία αναφέρεται ο ιεραρχικός τρόπος λειτουργίας της οργάνωσης. Στο Κερατσίνι και στο Πέραμα, πρόσθεσε, έγιναν δηλώσεις Κασιδιάρη, Λαγού, Παναγιώταρου, οι οποίοι είπαν ότι μέσω της δράσης της ΧΑ στο δρόμο κατάφεραν «ο Πειραιάς από κόκκινος να γίνει κυανός». Αυτή είναι η γενική γραμμή και αυτήν την δίνουν τα ηγετικά στελέχη. Επίσης κατέθεσε ότι στο ξενοδοχείο Crystal το 2012, ο Μιχαλολιάκος είπε ότι «Όποιος περνάει έξω από τα γραφεία μας ή τρέχει ή δεν προλαβαίνει να τρέξει». Αυτό, όπως είπε, είναι μια κεντρική γενική εντολή του αρχηγού ενώ, κατά τη γνώμη του μάρτυρα, δε χρειάζεται κάτι άλλο για να προβούν σε επιθέσεις τα μέλη, ενώ ανέφερε και παραδείγματα επιθέσεων πλησίον των γραφείων της ΧΑ στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια η εισαγγελέας ρώτησε το μάρτυρα αν έχει πάρει συνέντευξη ποτέ από μέλος ή στέλεχος της ΧΑ. Ο μάρτυρας απάντησε ότι δεν το έχει κάνει και ούτε προτίθεται να το κάνει. Η εισαγγελέας ρώτησε επίσης το μάρτυρα αν στη συναυλία στην οποία αναφέρθηκε νωρίτερα άκουσε κάποιον παρευρισκόμενο να παρακινεί σε βία. Ο μάρτυρας απάντησε ότι ακούστηκαν τραγούδια που λένε «θα ρίξω βόμβες στο Ισραήλ» και «η Αφρική είναι για τους πιθήκους» που δείχνουν τη βιαιότητα και τον ρατσισμό της Χρυσής Αυγής.

Σε ερωτήσεις του αναπληρωτή εισαγγελέα σχετικές με το αν εξακολουθούν να γίνονται επιθέσεις, απάντησε ότι δεν γίνονται με την ίδια συχνότητα. Εξήγησε λέγοντας ότι το 2012, ο αρχηγός του κόμματος δήλωνε ότι θα μπουν στη Βουλή για να τη διαλύσουν, ενώ ο Κασιδιάρης έλεγε ότι στους Χ.Α. δεν αρέσουν τα βουλευτιλίκια. Ωστόσο, αυτοί οι ίδιοι απολαμβάνουν τα βουλευτικά προνόμια όπως η οπλοφορία και η μη αυτόφωρη δίωξη. Οι στόχοι τότε και οι δράσεις αυξάνονταν όπως είπε, δεν ήταν μόνο οι μετανάστες στόχος, ως «υπάνθρωποι», αλλά κι οι πολιτικοί αντίπαλοι. Παρόλα αυτά, από την έναρξη της παρούσας δίκης και όσο αυτή εκκρεμεί, παρατηρείται ύφεση των επιθέσεων που συνοδεύεται με αντίστοιχες δηλώσεις όπως αυτές του Κουκούτση στην τοπική της Σπάρτης, ο οποίος ζητά από τα μέλη να κρατούν τον εθνικοσοσιαλισμό μέσα τους και να μην δείχνουν τόσο συχνά τα μπράτσα τους, ακριβώς γιατί εκκρεμεί η δίκη. Τέλος, ο μάρτυρας αναφέρθηκε σε ομοιότητες μεταξύ των επιθέσεων και στη στρατιωτική εκπαίδευση των μελών και στελεχών.

Β. Εξέταση του μάρτυρα από τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής

Μετά από σχετικές ερωτήσεις των συνηγόρων, ο μάρτυρας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην αποχώρηση από τη Χ.Α. του τότε υπαρχηγού Αντώνιου Ανδρουτσόπουλου (Περίανδρου), ο οποίος έχει καταδικαστεί για επίθεση το 1998. Μετά την αποχώρηση του, σε συνομιλία που υπάρχει καταγεγραμμένη, είπε ότι αν ανοίξει το στόμα του, θα καταδικαστεί ο Μιχαλολιάκος ως ηθικός αυτουργός και ο Παναγιώταρος ως φυσικός αυτουργός, ενώ ο ίδιος παραδέχεται σε ομιλία του στη Λάρισα ότι ο Μιχαλολιάκος τους έστελνε να διαπράξουν σοβαρά αδικήματα. Ο λόγος δε της αποχώρήσης του, όπως ο ίδιος ο Περίανδρος είπε, είναι αφενός η εγκατάλειψη της εθνικοσοσιαλιστικής ιδεολογίας και αφετέρου το «άδειασμα» των στελεχών της ΧΑ που συνελήφθησαν για τέλεση αξιόποινων πράξεων.

Στη συνέχεια ο μάρτυρας αναφέρθηκε σε πλείστα παραδείγματα που έχουν διαρρεύσει στον τύπο με βίντεο που δείχνουν στελέχη της ΧΑ να κάνουν αντιποίηση αρχής και άλλες αξιόποινες πράξεις και δηλώσεις που καταδεικνύουν ότι αποδέχονται τη χρήση βίας. Συγκεκριμένα, κατέθεσε ότι ο Μιχαλολιάκος δήλωσε ότι μετά το χαστούκι στην Κανέλλη, η Χ.Α. ανέβηκε δύο μονάδες. Συνέχισε λέγοντας ότι προσπαθούν να συγκαλύψουν τη συμμετοχή τους σε βίαιες επιθέσεις, αλλά υπάρχουν αποδείξεις για το αντίθετο και ότι αλλάζουν τις δηλώσεις τους ανάλογα με τα στοιχεία που διαρρέουν.

Συγκεκριμένα, είπε ότι για την επίθεση κατά των αφισοκολλητών του ΠΑΜΕ, ο Κασιδιάρης δήλωσε στο Μελιγαλά ότι η ΧΑ δεν έχει σχέση με την επίθεση, αλλά κατόπιν και αφού διέρρευσε το 2014 η συνομιλία Λαγού-Δεβελέκου, ο Λαγός είπε ότι τα μέλη του ΚΚΕ ήταν αυτά που επιτέθηκαν. Πρόσθεσε πως οι συνομιλίες Λαγού – Πανταζή δείχνουν ότι ο Λαγός συνομιλούσε με τον Πανταζή κατά τη διάρκεια της επίθεσης και σε καμία περίπτωση δεν ενημερώθηκε κατόπιν. Επίσης είπε ότι μετά την επίθεση δεν υπήρξε ούτε διάψευση ούτε και διαγραφή κάποιου μέλους ή στελέχους που εμπλεκόταν, αλλά αντίθετα, οι Λαγός και Πανταζής αναβαθμίστηκαν έκτοτε.

Σε άλλες σχετικές ερωτήσεις απάντησε ότι η τοπική της Νικαίας ήταν πρότυπο πειθαρχημένης δομής και ότι στελέχη από τη Νίκαια επισκέπτονταν τοπικές σε άλλες περιοχές, ακόμη και εκτός Αθήνας. Υπάρχει βίντεο με εκδήλωση από το Μάρτιο του 2013 στην τοπική Νίκαιας, στην οποία μετέχουν οι Κασιδιάρης, Λαγός και Ηλιόπουλος, και οι οποίοι επιθυμούν να πάνε στη υπόλοιπη Ελλάδα να μιλήσουν για τον τρόπο λειτουργίας της Νίκαιας.

Πρόσθεσε πως από την έρευνα που έχει κάνει, είναι σε θέση να γνωρίζει πως στην τοπική της Νικαίας ο Καζαντζόγλου είναι υπεύθυνος τάγματος εφόδου, ο Τσακανίκας υπεύθυνος ιδεολογικού, ο Ρουπακιάς οικονομικός υπεύθυνος και ο Πατέλης είναι ο πυρηνάρχης. Αυτά είπε ότι προκύπτουν από τις ομιλίες στη Νέδα. Όσο για την θέση του Ρουπακιά ως οικονομικού υπεύθυνου, κατέθεσε ότι στο λογιστήριο της τοπικής βρέθηκε έγγραφο που το αποδεικνύει. Τέλος είπε ότι από την άρση απορρήτου στην υπόθεση Φύσσα προκύπτει ότι ο Άγγος ήταν υφιστάμενος του Καζαντζόγλου..

Στο σημείο αυτό, και εν μέσω αντιδράσεων από την πλευρά της υπεράσπισης, το Δικαστήριο διέκοψε για την Τετάρτη 5/7/2017 στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού και ώρα 09.00

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ