ΗΜΕΡΑ 164: “ΤΟ ΟΤΙ ΕΓΙΝΑΝ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΔΕ ΜΕΙΩΣΕ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΤΑΓΜΑΤΩΝ, ΑΛΛΑ ΜΑΛΛΟΝ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΝΕ”

164η Συνεδρίαση, Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού, 20.6.2017

 

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου. Υπήρχε μικρή παρουσία δημοσιογράφων και κοινού.

 

ΙΙ.Παρουσία των κατηγορουμένων

Αυτοπροσώπως παρών κατά τη διαδικασία δεν ήταν κανένας κατηγορούμενος.

 

III. Συνέχιση της κατάθεσης του μάρτυρα Αθανασίου Κούρκουλα

 

Α. Συνέχιση της εξέτασης από το Δικαστήριο

Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι το 2010 ήταν υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος στον συνδυασμό του Αλέκου Αλαβάνου. Τότε ήταν μεν διορισμένος στο Β’ Λύκειο των Άνω Λιοσίων, αλλά είχε αποσπαστεί στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ με αντικείμενο σχετικό με το κοινοβουλευτικό έργο και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Πλέον έχει αποχωρήσει από το ΣΥΡΙΖΑ και τα τελευταία δυο χρόνια εργάζεται κανονικά σε σχολείο. Συμμετέχει στην Κίνηση «Απελάστε τον Ρατσισμό» και στο Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών.

Ο μάρτυρας επισήμανε ότι από τα περιστατικά στην πλατεία Αγίου Παντελεήμονα προκύπτει η προσπάθεια της Χ.Α. να καταστήσει την εν λόγω περιοχή «άβατο». Συγκεκριμένα την εποχή εκείνη, το 2010, είχαν συγκεντρωθεί αυτός και οι σύντροφοί του για να κάνουν πορεία και, λίγο πριν φτάσουν στην πλατεία Αγίου Παντελεήμονα, πέρασε η Σκορδέλη με μοτοσικλέτα και τους έβρισε, συνοδευόμενη και από άλλες μοτοσικλέτες. Όταν στη συνέχεια πλησίασαν την πλατεία, μια ομάδα ατόμων με τους Πλωμαρίτη, Παναγιώταρο, Σκορδέλη ήταν εκεί και άρχισαν αυτοί να τους φωνάζουν «έξω από την πλατεία μας», πετώντας τους αυγά και λοιπά αντικείμενα. Ήταν γύρω στα σαράντα άτομα, κάποιοι ήταν αρκετά σωματώδεις και άλλοι έφεραν κουκούλες. Οι αστυνομικοί πλησιάσαν –μισή διμοιρία από τη μια μεριά και μισή από την άλλη– αφού πρώτα ο μάρτυρας και οι σύντροφοί του δέχθηκαν επίθεση. Σχετικά ασκήθηκε αυτεπάγγελτα ποινική δίωξη και ο μάρτυρας κλήθηκε και πήγε στη ΓΑΔΑ. Στη συνέχεια, όταν επτά χρόνια αργότερα εκδικάστηκε η υπόθεση, παρέστη ως πολιτικώς ενάγων –εναντίον όσων αναγνώρισε και όσων ταυτοποιήθηκαν από την αστυνομία με βιντεοσκοπημένο υλικό– και καταδικάστηκαν τέσσερις κατηγορούμενοι για απρόκλητη-έργω εξύβριση,

Ο μάρτυρας αναφέρθηκε και σε συμβάν στην πλατεία Αττικής. Συγκεκριμένα, δέχθηκε τηλεφώνημα από δυο σκηνοθέτες, με το οποίο τον ενημέρωσαν ότι είχαν συγκεντρωθεί χρυσαυγίτες έξω από λατρευτικό χώρο. Κατέφτασε και απείχε 50-100 μέτρα από το τζαμί, όπου βρίσκονταν περί τα 40 άτομα, τα οποία φώναζαν «έξω οι ξένοι από την Ελλάδα, θα σας κάψουμε». Αφού ο ίδιος έφυγε, περί τις 22:00, τέθηκε φωτιά στο τζαμί από κάποιο εύφλεκτο υλικό. Ο μάρτυρας δεν ξέρει τί ακριβώς έγινε, πάντως οι ευρισκόμενοι στο τζαμί κατάφεραν να βγουν έξω με κάποιον τρόπο. Σύμφωνα με το μάρτυρα, την επόμενη μέρα η πρόσοψη του τζαμιού ήταν γεμάτη αυτοκόλλητα της ΧΑ. Από σχετικό ρεπορτάζ έμαθε ότι ένας Αιγύπτιος μαχαιρώθηκε από τους συγκεντρωμένους και από την εφημερίδα Ελευθεροτυπία πληροφορήθηκε περαιτέρω. Ενώ ο Αιγύπτιος δέχθηκε την επίθεση, τελικά ο ίδιος κατηγορήθηκε ότι έφερε μαχαίρι –χωρίς να φέρει τέτοιο. Κατά το μάρτυρα «η συμπεριφορά του ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα ήταν τότε εξαιρετικά προβληματική» ενώ σήμερα, μετά την αποπομπή διαφόρων αστυνομικών, δεν υπάρχουν τέτοια προβλήματα.

Ο μάρτυρας αναφέρθηκε συνοπτικά και σε άλλο συμβάν, και συγκεκριμένα της 16/11/2010, πάλι στον Άγιο Παντελεήμονα, όπου υπήρχαν ομάδες της ΧΑ σε δρόμους πέριξ και επεδίωκαν να επιτεθούν σε άτομα που θέλουν να προσευχηθούν. Επίσης ανέφερε άλλο περιστατικό, που πληροφορήθηκε από τον αντιπρόεδρο της μαροκινής κοινότητας, ο οποίος απειλήθηκε από αστυνομικό, επειδή ο τελευταίος προπηλάκισε μαροκινή. Ο αστυνομικός, με σκοπό να μην υποβάλουν μήνυση η Μαροκινή και ο αντιπρόεδρος, απείλησε ότι θα στείλει την ΧΑ στο σπίτι του και περνούσε επί μέρες έξω από αυτό με περιπολικό, για εκφοβισμό.

Ο μάρτυρας αναφέρθηκε και σε γενόμενη απειλή εναντίον του ιδίου [μάρτυρα] στην οδό Αλκιβιάδου, καθώς και σε επίθεση κατά Αφγανού. Μετά από αυτή την τελευταία ο μάρτυρας, ως μέλος της Κίνησης «Απελάστε τον Ρατσισμό», είχε προσέλθει από κοινού με άλλους φορείς (τμήμα δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ, κάτοικοι του 6ου Διαμερίσματος, κ.λπ.) στο ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα ζητώντας τη λήψη μέτρων προστασίας των ζωών και των ανθρώπων της περιοχής, ντόπιων και μη, καθώς και να καταγράφονται τα περιστατικά βίας κατ’ αυτών.

Επίσης αναφέρθηκε σε επίθεση κατά δημοσιογράφων στην Κόρινθο –οι οποίοι είχαν πάει εκεί για να φωτογραφήσουν μετανάστες– από ομάδα ατόμων. Σύμφωνα με τον μάρτυρα στις ειδήσεις της εποχής είχε ακουστεί ότι ο ιδιοκτήτης του ΙΧ ήταν μέλος της ΧΑ και θα μπορούσε να είχε υπάρξει νεκρός.

Σύμφωνα με το μάρτυρα, η Κίνηση «Απελάστε τον Ρατσισμό» υπάρχει από το 2005 και τα γραφεία της βρίσκονται στον Κολωνό, σε χώρο που της έχει παραχωρηθεί από τη Διεθνιστική Εργατική Αριστερά –παλαιότερα συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ. Το 2005 δεν υπήρχαν προβλήματα με την ΧΑ, τα προβλήματα ανέκυψαν το 2008.

Αναφορικά με τη συγκέντρωση στην πλατεία Κολοκοτρώνη, ο μάρτυρας επισήμανε ότι είχε προηγηθεί ενημέρωση της αστυνομίας αναφορικά με τη συγκέντρωση του ιδίου και των συντρόφων του και ότι δεν επρόκειτο για αντισυγκέντρωση. Σύμφωνα με τον μάρτυρα, η συγκέντρωση έγινε για να αποφευχθούν επεισόδια των προηγουμένων χρόνων και το γεγονός ότι τελικά έγιναν τέτοια οφείλεται στην αστυνομία, η οποία δεν παρατάχθηκε μεταξύ των δυο συγκεντρώσεων. Κατά το μάρτυρα, σε κάποια φάση οι αστυνομικοί έτρεχαν από κοινού με τους χρυσαυγίτες, δίπλα-δίπλα.

Ερωτηθείς σχετικώς ο μάρτυρας παρατήρησε ότι σε όλα τα περιστατικά που ανέφερε υπάρχουν κοινά σημεία και συγκεκριμένα οργάνωση, ύπαρξη επικεφαλής, στρατιωτικά τμήματα της ΧΑ με ομοιόμορφο ρουχισμό, σπρέι πιπεριού και μαχαίρια, τα οποία λειτουργούν εν είδει στρατιωτικής παράταξης, σαν τα ΜΑΤ.  Συνήθως δε τα θύματα των επιθέσεων είναι πρόσφυγες ή μετανάστες ή ιδιώτες που εκφράζουν την αλληλεγγύη τους σ’ αυτούς. Στόχος των ενεργειών των χρυσαυγιτών είναι ο εκφοβισμός των πολιτικών αντιπάλων τους, η προσέλκυση φίλων στο κόμμα τους, η υποκατάσταση του κράτους και της αστυνομίας με την άσκηση βίας κλπ. Σήμερα τα αντίστοιχα περιστατικά είναι λιγότερα, ωστόσο γίνονται –π.χ. στον Ασπρόπυργο κατά μεταναστών και στη λεωφόρο Μεσογείων κατά φοιτητή–, ενώ η ύφεση οφείλεται στις ασκηθείσες διώξεις μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

 

Β. Εξέταση από τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής

Ο μάρτυρας ερωτήθηκε κατά σειρά από τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής Σαπουντζάκη, Ζαφειρίου, Θεοδωρόπουλο, Παπαδοπούλου, Χριστοδούλου, Καμπαγιάννη και Παπαδάκη.

Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι την 2/2/2008 το τάγμα της ΧΑ ήταν που επιτέθηκε στη συγκέντρωση στην οποία συμμετείχε και όχι το αντίστροφο –πράγμα προφανές και από ρεπορτάζ της περιόδου.

Κατά τον μάρτυρα η εγκληματική δράση της ΧΑ προκύπτει από το οργανωμένο του σκοπού της να τραυματίσει ανθρώπους, με ρατσιστικό κίνητρο, με σκοπό τον εκφοβισμό, «με τη βίαιη εκκένωση της πλατείας, κάθε χώρου. Με τη δημιουργία “καθαρών ζωνών”. Προσέθεσε δε ότι η ΧΑ είχε τέτοια δράση από παλιά, καθώς ήδη από τη δεκαετία του 1980 είχαν γίνει πολλές επιθέσεις, και «το ότι έγιναν βουλευτές κάποιοι από αυτούς δε μείωσε τη δράση των ταγμάτων, μάλλον την επέτεινε». Η Χ.Α. έχει ναζιστική ιδεολογία, η οποία συνδέεται απόλυτα με τις πράξεις που περιέγραψε.

Στην επίθεση της ΧΑ στο παλιό Εφετείο ήταν παρών ο Μιχαλολιάκος, ο οποίος τελούσε σε γνώση και δεν την αποδοκίμασε. Κατά τον μάρτυρα, δεν μπορεί να υποτεθεί να έπρατταν οτιδήποτε από μόνοι τους οι χρυσαυγίτες χωρίς να το θέλει ο αρχηγός τους. Η δε προσέλευση του τάγματος της ΧΑ από την πλατεία Ομονοίας στο παλιό Εφετείο δεν έγινε για να ελεγχθεί η υγειονομική κατάσταση σ’ αυτό, αλλά για να αποδείξει η ΧΑ «ότι το Εφετείο μπορούσε να “καθαρίσει” με τη δράση της».

Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι συγκεντρώσεις διοργανώνονται και από ομάδες κατοίκων που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΚΚΕ, ωστόσο οι τελευταίες έχουν άλλο τρόπο δράσης, «δεν μαχαιρώνουν». Ο μάρτυρας σημείωσε ότι η ΧΑ περιόρισε τη δράση της στους ξένους, χωρίς να έχει στραφεί κατά μαστροπών, εκβιαστών κ.λπ., θεωρώντας μάλιστα ότι «ένας Έλληνας εγκληματίας είναι προτιμότερος από έναν ξένο».

 

Γ. Εξέταση από τους συνηγόρους υπεράσπισης

Ο μάρτυρας ερωτήθηκε κατά σειρά από τους συνηγόρους Κοντοβαζαινίτη, Δημητρακόπουλο, Τσάγκα, Μιχαλόλια (Π.), Ζωγράφο, Βελέντζα, Ρουσσόπουλο και Αλεξιάδη.

Ο μάρτυρας διευκρίνισε ότι θεωρεί τη ΧΑ ναζιστικό και φασιστικό κόμμα λόγω του χαιρετισμού της, της ιδεολογίας της, του ρατσισμού. Κατά τον μάρτυρα υπάρχει ρατσισμός και εκ μέρους αλλοδαπών –όχι βέβαια συλλήβδην–, ωστόσο το πρόβλημα έγκειται στον κυρίαρχο ρατσισμό.

Περαιτέρω, ο μάρτυρας διευκρίνισε ότι είναι διαχειριστής της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας – Κίνησης «Απελάστε τον Ρατσισμό», η οποία δεν έχει λάβει ποτέ κατά το παρελθόν καμία χρηματοδότηση από το κράτος ή εταιρίες ή ευρωπαϊκά προγράμματα.

Ως προς την κατάσταση στο παλιό Εφετείο, η Κίνηση στην οποία συμμετέχει ο μάρτυρας αποτάθηκε στον Δήμο Αθηνών και στο Υπουργείο Εσωτερικών. Ο ίδιος δεν αντιλήφθηκε να τελούνται αξιόποινες πράξεις στον χώρο του παλαιού Εφετείου, σημειώνοντας όμως ότι οι συνθήκες σ’ αυτό από υγειονομικής σκοπιάς ήταν κακές.

Η ΧΑ δεν έχει επιδιώξει να εξοντώσει τον ίδιο, ωστόσο κατά καιρούς έχει δεχθεί απειλητικά τηλεφωνήματα. Ο ίδιος έχει μηνυθεί από τον Α. Λάγιο και αθωώθηκε, η δε μήνυση του Παναγιώταρου κατ’ αυτού τέθηκε στο αρχείο.

Ερωτηθείς ως προς το περιστατικό με τον Τασούλα, ο μάρτυρας κατέθεσε ότι στον τελευταίο δεν αποδόθηκε κατηγορία και ότι ο ίδιος [Τασούλας] θεωρούσε αδιανόητο ότι η αστυνομία, αντί να απομακρύνει αυτούς που τον γρονθοκοπούσαν, προσήγαγε αυτόν «για την προστασία του».

Τέλος, ερωτηθείς ο μάρτυρας γιατί είχε αναφέρει προηγουμένως σε κάποιο σημείο ότι φοβόταν, απάντησε: «Φοβόμουν γιατί θεωρώ ότι η αστυνομία δεν κάνει τη δουλειά της όταν έχεις απέναντί σου τάγματα εφόδου που μαχαιρώνουν».

 

Στο σημείο αυτό το Δικαστήριο διέκοψε για την 26.6.2017 στην αίθουσα Τελετών του Εφετείου Αθηνών, όπου θα συνεχιστεί η διαδικασία με τη συνέχιση της εξέτασης του μάρτυρα Α. Κούρκουλα από την υπεράσπιση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ