ΗΜΕΡΑ 424: «Η ΧΑ είναι θύμα πολιτικής δίωξης, με αφορμή τη δολοφονία του Π. Φύσσα».

424η Συνεδρίαση, Αίθουσα τελετών Εφετείου Αθηνών, 03/3/2020

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο
Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου. Υπήρχε παρουσία δημοσιογράφων και κοινού εντός της αίθουσας.

II. Παρουσία των κατηγορουμένων

Κανένας κατηγορούμενος δεν ήταν αυτοπροσώπως παρών κατά τη διαδικασία.

III. Αγόρευση συνηγόρων υπεράσπισης

Α. Αγόρευση συνηγόρου υπεράσπισης Ε. Γαλετζά

Ο δικηγόρος Γαλετζάς, συνήγορος του κατηγορουμένου Δήμου, υποστήριξε ότι στην προκείμενη υπόθεση κακώς ενώθηκαν οι δικογραφίες. Διευκρίνισε ότι ο ίδιος «δεν έχει καμία σχέση με τη ΧΑ και δεν συμμερίζεται ευλόγως ό,τι αυτή πρεσβεύει». Όπως τόνισε, πρέπει να ερευνηθεί αν ο Δήμου είχε την οποιαδήποτε σχέση με τη ΧΑ. Έτσι, ο κατηγορούμενος εξήγησε στην απολογία του γιατί πήγε στη ΧΑ. Έγινε μέλος της το 2013 και όχι το 2008. Τον είχαν βοηθήσει και πλέον βοηθούσε και αυτός, συμμετέχοντας όμως μόνο στη διανομή φυλλαδίων και συσσιτίων. Η κατάσταση της υγείας του ήταν τέτοια, ώστε δεν μπορούσε να συμμετέχει σε έντονες δραστηριότητες, σε εκδηλώσεις που απαιτούσαν αντοχή.

Ειδικότερα όσον αφορά στη δολοφονία του Π. Φύσσα, προέκυψε ότι ο κατηγορούμενος δεν εμφανίστηκε στην καφετέρια «Κοράλλι». Δεν υπέπεσε σε αντιφάσεις κατά την εξέτασή του. Το μόνο αναμφισβήτητο γεγονός είναι ότι τηλεφώνησε και πήγε στα γραφεία. Το θέμα της υγείας του δεν του επιτρέπει να είναι σε οποιαδήποτε κατάσταση έντασης. Εν προκειμένω έγινε αντιστροφή του βάρους απόδειξης και έφτασε στο σημείο ο ίδιος να πρέπει να αποδείξει ότι είναι αθώος, χωρίς όμως να έχει αποδειχθεί η ενοχή και συμμετοχή του. Υπό τον νέο Ποινικό Κώδικα, άλλαξε η έννοια του συμμετόχου. Ακόμα και αν γινόταν δεκτό ότι ο Δήμου ήταν στον τόπο όπου δολοφονήθηκε ο Φύσσας, δεν προέκυψε ότι ήταν δίπλα στον Ρουπακιά και ότι γνώριζε τον δόλο του. Μάλιστα, ο Δήμου δεν είχε σχέσεις με τον Ρουπακιά και δεν γνώριζε καν τον Φύσσα. Ουδείς αυτόπτης μάρτυρας τον είδε ή τον άκουσε να είναι στον τόπο του εγκλήματος, να εμψυχώνει και να βιαιοπραγεί.

Τέλος, αναφερόμενος στην εισαγγελική πρόταση, ο συνήγορος κατ’ αρχάς μνημόνευσε τον εισαγγελέα Βασίλειο Παππά. Θεωρεί ότι η εισαγγελέας επέδειξε «σοβαρότητα, νομική ευρύτητα, εμβρίθεια, επάρκεια». Περαιτέρω, ο συνήγορος αναφέρθηκε στο άρθρο του μάρτυρα Αλιβιζάτου στην Καθημερινή [:https://www.kathimerini.gr/1060921/article/epikairothta/politikh/ofeilomenh-apanthsh-sthn-eisaggelea-k-adamantia-oikonomoy], επισημαίνοντας ότι δεν είπε το παραμικρό για την απαλλακτική πρόταση για τον Δήμου.
Κατόπιν των ανωτέρω, ο συνήγορος ζήτησε την απαλλαγή του Δήμου.

Β. Αγόρευση του συνηγόρου υπεράσπισης Δ. Τζεμπετζή

Ο δικηγόρος Τζεμπετζής, συνήγορος του κατηγορουμένου Κορκοβίλη, αναφέρθηκε στην προσπάθειες διαφόρων χώρων να αλλάξουν τα εκλογικά της ΧΑ, «για να χτυπηθεί ένας πολιτικός αντίπαλος» – πράγμα «ντροπιαστικό για την ηθική μας». Η πολιτική του κόμματος δαιμονοποιήθηκε. Κατά τον ίδιο, σήμερα υπάρχουν στη Βουλή πολύ πιο ακραία κόμματα από τη ΧΑ (λ.χ. του Βελόπουλου), αλλά ουδείς ασχολείται. Στο πλαίσιο της παρούσας δίκης αφιερώθηκε ασκόπως πολύς χρόνος για να ανιχνευθεί το πολιτικό στίγμα της ΧΑ. Ήδη από το 1990 η ΧΑ δηλώνει ότι το στίγμα της είναι ο λαϊκός εθνικισμός. Εδώ όμως, «με ύποπτα έγγραφα, που εμφάνισαν ποιοι, οι πολιτικοί αντίπαλοί της βέβαια, στο πλαίσιο κυνηγιού μαγισσών, μιλήσαμε για την αρχή του Ενός. Λες και τα πολιτικά κόμματα δεν ελέγχονται από τον επικεφαλής τους.».

Ο ίδιος θεωρεί ότι στην προκείμενη υπόθεση «δαιμονοποίησαν τον εθνικισμό, ο οποίος προέρχεται από το έθνος, είναι βαθιά ανθρώπινος και δημοκρατικός». Αναφέρθηκε σε «αήθη επίθεση που δέχθηκε η εισαγγελέας, από δήθεν επαΐοντες επί παντός επιστητού». Υποστήριξε δε ότι «η ΧΑ είναι θύμα πολιτικής δίωξης, με αφορμή τη δολοφονία του Π. Φύσσα». Η υπό κρίση ανθρωποκτονία «κάθε άλλο παρά ως οργανωμένο έγκλημα μπορεί να οραθεί». Κατά την άποψη του συνηγόρου, δεν υπήρχε λόγος στοχοποίησης του Φύσσα. Πρέπει δε να τηρηθεί η Σύμβαση του Παλέρμο, που έχει υπερνομοθετική ισχύ και για την οποία η Ελλάδα δεν έχει επιφυλαχθεί ως προς την εφαρμογή της, ενώ εν προκειμένω «προσβάλλεται η αρχή της αναλογικότητας».

Ο εντολέας του, Κορκοβίλης, δηλώνει αθώος. Δεν αποδείχθηκε ότι παρέσχε την οποιαδήποτε συνδρομή. Όπως αποδεικνύεται από το αποδεικτικό υλικό Ενημερώθηκε πολύ μεταγενέστερα από τον χρόνο τέλεσης της ανθρωποκτονίας, ενώ ουδέν στοιχείο για το πρόσωπό του προέκυψε. Μάλιστα, δεν προφυλακίστηκε καν, αλλά τέθηκαν ως προς αυτόν μόνο περιοριστικοί όροι. Ήταν υπάλληλος στον Δήμο Νίκαιας-Ρέντη, οδηγός απορριμματοφόρου και φορτηγών χαλικιών. Τη συγκεκριμένη μέρα, επειδή είχαν πεθάνει οι γονείς του, ήταν σε άσχημη κατάσταση. Πήγαινε με τους φίλους του για καφέ και μετά στη δουλειά. Ο μάρτυρας δήμαρχος Νίκαιας-Ρέντη τον είπε ευσυνείδητο, επαγγελματία, λίαν αφελή. Κανείς δε δεν είπε ότι βοήθησε με οποιονδήποτε τρόπο τον Ρουπακιά. Πριν εργαστεί στον Δήμο, εργαζόταν σε εταιρία security. Συμμετείχε δε σε εκπαιδεύσεις γι’ αυτό, όπως οι έφεδροι πάντα γυμνάζονται για χόμπι. Η εν λόγω εκπαίδευση δεν γινόταν στο πλαίσιο εντολών για να χρησιμοποιηθεί για κάτι παράνομο.

Δεν υπήρξε ποτέ μέλος εγκληματικής οργάνωσης, ουδέποτε του ανατέθηκαν καθήκοντα και ουδέποτε συμμετείχε σε έκνομες ενέργειες, όπως αποδεικνύεται από τη μέχρι σήμερα πορεία του, επαγγελματική, οικογενειακή, το ήθος του. Ήταν μέλος του πολιτικού κόμματος Λαϊκός Σύνδεσμος Χρυσή Αυγή, ενός νόμιμου κόμματος, από το 2011. Εθελοντικά συνεισέφερε, με διανομή φυλλαδίων, συσσίτια, αιμοδοσίες, πήγαινε σε ομιλίες πατριωτικού περιεχομένου. Αγνοούσε τα τεκταινόμενα, όσα ξέρει για τη δολοφονία Φύσσα περιορίζονται σε όσα άκουσε από τις ειδήσεις. Ουδόλως ήξερε το θύμα και από κανένα στοιχείο δεν προέκυψε κάτι, από τις καταθέσεις των μαρτύρων, φίλων του Φύσσα και αστυνομικών.

Γ. Αγόρευση της συνηγόρου υπεράσπισης Μπάζα

Η δικηγόρος Μπάζα, συνήγορος του κατηγορουμένου Κομιάνου, δήλωσε ότι συντάσσεται απόλυτα με την εισαγγελική πρόταση. Όπως προέκυψε καθ’ όλη τη διαδικασία, ο εντολέας της σέβεται το Δικαστήριο. Δεν έχει καμία σχέση με την αποδιδόμενη κατηγορία και από όλα τα αποδεικτικά στοιχεία ουδέν αποδείχθηκε για εκείνον. Έχει δε υποβάλει μήνυση κατά του Δήμου, που τον υπέδειξε, η οποία εκκρεμεί. Ουδείς μάρτυρας τον αναγνώρισε. Μόνο η παρουσία του σε κάποια βίντεο που προβλήθηκαν προέκυψε. Από την αρχή και μετά που μπήκε στη φυλακή έλεγε ότι δεν έχει καμία σχέση. Κλείνοντας, η συνήγορος ζήτησε την αθώωση του εντολέα της.

Στο σημείο αυτό, το Δικαστήριο διέκοψε για την 04/3/2020 στην αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών, οπότε και θα συνεχιστεί η διαδικασία με την αγόρευση λοιπών συνηγόρων υπεράσπισης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ