Ημέρα 416: «ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΟΙΤΑΖΟΜΑΣΤΕ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΒΟΗΘΗΣΑ ΚΑΙ ΕΓΩ ΣΕ ΑΥΤΟ»

412η Συνεδρίαση, Αίθουσα τελετών Εφετείου Αθηνών, 13/02/2020

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου.Yπήρχε σημαντική παρουσία δημοσιογράφων και κοινού.

ΙΙ. Παρουσία κατηγορουμένων

Δεν υπήρχε κανένας αυτοπροσώπως παρών κατηγορούμενος.

ΙΙΙ. Αγορεύσεις συνηγόρων πολιτικής αγωγής για την υπόθεση ΠΑΜΕ

Αγόρευση συνηγόρου Άγγελου Βρεττού

Ο συνήγορος Α. Βρεττός, πριν την έναρξη της αγόρευση του εξέφρασε το σεβασμό του στο δικαστήριο, σε όλους τους παράγοντες της δίκης και σε όσους τους τιμάνε με την παρουσία τους. «Ήταν για όλους μας και για σας και για μας μια βασανιστική κοπιώδης πορεία που κόστισε θυσίες μπροστά στον ανθρώπινο πόνο που προκλήθηκε από τη ναζιστική θηριωδία» ανέφερε ξεκινώντας. Την εισαγγελική πρόταση χαρακτήρισε εσφαλμένη τόσο στον πυρήνα της υπόθεσης όσο και στις επιμέρους κατηγορίες, σχολιάζοντας πως φαντάζει να έχει γίνει από άνθρωπο που δεν ήταν πέντε χρόνια στην αίθουσα, δεν άκουσε και δεν αντιλήφθηκε την αποδεικτική διαδικασία.

Αναφέρθηκε σε όσους κατέθεσαν ως μάρτυρες τονίζοντας ότι άνθρωποι που δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους επιβεβαίωσαν όλες τις εξεταζόμενες πράξεις και στους συνηγόρους πολιτικής αγωγής που προηγήθηκαν σχολιάζοντας ότι ανέλυσαν έξοχα όλα τα γεγονότα. Τόνισε ότι οι εγκληματικές οργανώσεις είναι άτυπες οργανώσεις με το στοιχείο που προέχει να είναι η υποταγή του μέλους στη βούληση της οργάνωσης, καταλήγοντας ότι η άποψη ότι απαιτείτο εντολή του αρχηγού δεν είναι νομικά ορθή επικαλούμενος και την κριτική του καθηγητή Καλφέλη.

Αποδείχθηκε κατά τον συνήγορο ότι υπάρχει ταυτότητα χαρακτηριστικών σε όλες τις επιθέσεις, στοχοποίηση ιδεολογικών κα πολιτικών αντιπάλων, μεταφερόμενα αγήματα και πάντα επικεφαλής ένας βουλευτής. Για τη δολοφονία Π. Φύσσα σχολίασε: «θεωρώ ότι αποτελεί προσβολή στη μνήμη του να αποδείξουμε την αυταπόδεικτη δολοφονία του από τη ΧΑ. Κάθε προσπάθεια που γίνεται να παρουσιαστεί ως τυχαίο και ασήμαντο γεγονός από κάποια αφορμή προσβάλλει το νομικό μας πολιτισμό». Το επιχείρημα περί μη στοχοποίησης που προβάλλεται από την υπεράσπιση χαρακτήρισε αστειότητες, διερωτώμενος «Ποια ε.ο δίνει τα στοιχεία των μελλοντικών στόχων της για να ξέρουν τα θύματα της; αντέχει αυτό το επιχείρημα; Ο δολοφόνος έδρασε μέσα στους ιδεολογικούς στόχους που είχε χαράξει η οργάνωση, όπως και οι συνεργοί του». Αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε μια παρέμβαση της έδρας στο μάρτυρα αστυνομικό Τσολακίδη: «δε σταματήσατε ούτε έναν, μόνο τον Ρουπακιά πιάσατε» σχολιάζοντας ότι και μόνο το περιεχόμενο αυτής της φράσης καταδεικνύει ότι δεν ήταν ένας.

Για την επίθεση κατά των Αιγύπτιων αλιεργατών ανέφερε χαρακτηριστικά ότι τέτοια εγκλήματα μόνο ναζιστική μήτρα μπορούν να έχουν. Σχολιάζοντας το επιχείρημα της πολιτικής σκευωρίας που επικαλείται η υπεράσπιση, αναφέρθηκε επίσης στην απολογία και στη στάση του κατηγορουμένου Η.Κασιδιάρη απέναντι στον αναπληρωτή εισαγγελέα: «αλήθεια θα κάνω έναν συνειρμό εδώ: τι λένε τώρα που ο κ.αναπληρωτής εισαγγελέας αρνήθηκε να κάνει πρόταση ;έχουν την ίδια εκτίμηση και στάση απέναντι του; πως ερμηνεύουν τη σιωπή του;» Αναφορικά με την υπόθεση του ΠΑΜΕ τόνισε ότι ως πολιτική αγωγή ο καθένας από τους συνηγόρους προσπάθησε να τιμήσει την εντολή που τους δόθηκε από τα θύματα κατονομάζοντας τα, δηλώνοντας περηφάνια γι’αυτήν την εκπροσώπηση. Υπογράμμισε ότι ο τρόπος δράσης και σχεδιασμού και το κλείσιμο στο ναυπηγείο του Παπήλα καταδεικνύει ακριβώς ότι το χτύπημα ήταν σχεδιασμένο και προμελετημένο, επικαλούμενος για τη στοιχειοθέτηση του 299ΠΚ και του ανθρωποκτόνου σκοπού την αγόρευση του συνηγόρου πολιτικής αγωγής Θ.Θεοδωρόπουλου.

«Φανταστείτε κα Προέδρε να μπαίνουν εδώ μέσα κάποιοι άνθρωποι και να αρχίσουν να χτυπάνε και ένα καρφί να φεύγει σύριζα από το κεφάλι είναι δυνατόν να πούνε ότι αυτό που θέλανε είναι να περάσει το καρφί δίπλα από το κεφάλι του; σκεφτείτε το εσείς αυτό με την εμπειρία σας» Ολοκληρώνοντας την αγόρευση του τόνισε ότι πρέπει πράγματα που οδηγούν την πρόοδο και την εξέλιξη προς τα πίσω και αφάνισαν ολόκληρα χωριά και το ανθρώπινο γένος να καταδικαστούν να εμποδιστούν να ξανάρθουν.

Παραθέτουμε απόσπασμα από τον επίλογο του συνηγόρου:

«[…] Είναι βέβαιο ότι πρέπει όλοι να έρθουμε στο ύψος των περιστάσεων, η ηθική ικανοποίηση των θυμάτων και ιδίως της Μάγδας και Τάκη Φύσσα που μας συντρόφευαν με το χαμόγελο τους ,θα δώσει λάμψη στα μάτια των παιδιών του σήμερα και του αύριο. Θα είναι τραγικό να πάμε πίσω από τα πράγματα, να κρυφτούμε πίσω από το δάχτυλο μας, για την ελληνική κοινωνία που περιμένει την εξέλιξη της δίκης εντός και εκτός Ελλάδος να πούμε ότι τα γεγονότα ήταν τυχαία […]μετά τη δίκη κα πρόεδρε και κ δικαστές οι θρασύδειλοι αυτοί άνθρωποι δε σταμάτησαν, εκδηλώθηκαν στη Βουλή, σε σχολεία, στη Μόρια στο κολαστήριο αυτό ψυχών στη Λέσβο τάγματα εφόδου κάνουν την εμφάνιση τους, πιστεύουμε πως η απόφαση σας θα αξιοποιηθεί τόσο επιστημονικά, από το νομικό κόσμο, από τα πανεπιστήμια, τα σχολεία, το εργατικό κίνημα και θα αποτελέσει όπλο του, θα είναι μια απόφαση που θα αποκαθιστά σε πολύ μεγάλο βαθμό τη διαστρέβλωση που γίνεται της Ιστορίας.

Πιστεύουμε ότι η δολοφονία του Π. Φύσσα, η απόπειρα ανθρωποκτονίας ενάντια στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και των αλιεργατών μπορούν να αποτελέσουν λίπασμα λευτεριάς από αυτά τα ναζιστικά μορφώματα Κυρίες και κύριοι δικαστές θα παρακολουθήσουμε από δω και στο εξής της αδυναμία ανταπόδειξης του κατηγορητηρίου από τους κ υπερασπιστές.[…] η διεξαγωγή της δίκης αποτελεί μια σημαντική στιγμή για την δικαιοσύνη η όλη η διαδικασία είναι μια βάση θα τελειώσει με μια απόφαση που θα δικαιώνει τα θύματα που θα δίνει δύναμη και προοπτική, που θα βάλει τη σφραγίδα της στην εξέλιξη της κοινωνίας που θα μπορούμε να κοιταζόμαστε στα μάτια και θα μπορούμε να πούμε βοήθησα και εγώ σε αυτό. Η κρίση είναι δική σας ,σας ευχαριστώ πάρα πολύ».

Ακολούθησε παρέμβαση του αναπληρωτή εισαγγελέα ο οποίος σχολίασε : «με αφορμή την τελευταία αγόρευση να πω μόνο ότι δεν προβλέπεται δικονομικά αγόρευση του αναπληρωτή εισαγγελέα ,συμμετέχει στη διαδικασία, δε συμμετέχει στη διάσκεψη δεν προβλέπεται δικονομικά πρόταση του αναπληρωτή εισαγγελέα». Με το συνήγορο Α. Βρεττό να απαντά: «δεν είχε την έννοια της μομφής η παρατήρηση μου αλλά της αποστολής μηνύματος προς την άλλη πλευρά, πλην όμως [προς την πρόεδρο] είχατε δώσει το λόγο στον αναπληρωτή εισαγγελέα»

Στο σημείο αυτό το δικαστήριο διέκοψε για τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020 στην Αίθουσα Τελετών του Εφετείου όπου η διαδικασία θα συνεχιστεί με τις αγορεύσεις συνηγόρων υπεράσπισης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ