Ημέρα 406: «Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΗΝ ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΣΕ ΠΟΤΕ Η ΧΩΡΑ ΑΥΤΗ»

406η Συνεδρίαση, Αίθουσα τελετών Εφετείου Αθηνών, 20/01/2020

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου.Yπήρχε σημαντική παρουσία δημοσιογράφων και κοινού ενώ παρευρέθηκε και αντιπροσωπεία δικηγόρων από την παγκόσμια συνδικαλιστική οργάνωση (ΠΣΟ)

ΙΙ. Παρουσία κατηγορουμένων

Δεν υπήρχε κανένας αυτοπροσώπως παρών κατηγορούμενος.

ΙΙΙ. Αγόρευση συνηγόρων πολιτικής αγωγής για τους αιγύπτιους αλιεργάτες

Αγόρευση συνηγόρου Κώστα Παπαδάκη

Στην έναρξη της αγόρευσής του ο συνήγορος Κ.Παπαδάκης απευθύνθηκε και στους εισαγγελείς ζητώντας εξ αυτών την άσκηση του δικαιώματος δευτερολογίας που τους παρέχει ο νόμος στο οποίο εμπεριέχεται και το δικαίωμα ανάκλησης της πρότασης. «Το ποινικό δίκαιο είναι δίκαιο πράξεων και όχι προθέσεων, είναι δίκαιο ευθύνης, ατομικής και όχι συλλογικής είναι δίκαιο ευθύνης πραγματικής και όχι αντικειμενικής, είναι δίκαιο ευθύνης ποινικής και όχι πολιτικής και είναι δίκαιο αποδείξεων και όχι ενδείξεων» τόνισε ο συνήγορος στην έναρξη της αγόρευσης του.

Προχώρησε σε μια επισκόπηση του άρθρου 187ΠΚ ξεκινώντας από τον αντιτρομοκρατικό νόμο Ν.774/1978 μέχρι σήμερα αναφερόμενος στις νομοθετικές μεταβολές που μεσολάβησαν και το αντίκτυπο που είχαν. Επισήμανε ότι ουδεμία παραβίαση των δεσμεύσεων της Σύμβασης του Παλέρμο υπήρξε από την Ελλάδα αφού η επιδίωξη του οικονομικού οφέλους τίθεται μόνο ως επιβαρυντική περίπτωση και ο νομοθέτης επιθυμεί να καθίσταται αξιόποινη και να απειλείται με την προβλεπόμενη τιμωρία η συγκρότηση ή ένταξη σε εγκληματική οργάνωση ακόμα και χωρίς σκοπό προσπορισμού οικονομικού οφέλους.

Συμπλήρωσε αναφορικά με τη βούληση του νομοθέτη ότι «θεωρεί αξιόποινη την συγκρότηση και δράση εγκληματικής οργάνωσης έστω και χωρίς την τέλεση οποιουδήποτε από τα αδικήματα που αποτελούν περιεχόμενο των σκοπών της είτε τελεί άλλα αδικήματα υποδεέστερα ,είτε εκτός του καταλόγου του άρθρου του 187 είτε αν δεν τελεί κανένα».

Διευκρίνισε ότι τρία είναι κατ’αρχήν τα βασικά στοιχεία που στοιχειοθετούν το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης βάσει της ανωτέρω διάταξης:

α) αποτελείται από 3 ή περισσότερα πρόσωπα, κριτήριο ποσοτικό
β) είναι δομημένη ,κριτήριο ποιοτικό
γ) έχει διαρκή δράση, κριτήριο χρονικό.

Εξήγησε ακόμα ότι η μεν νομοθετική εξουσία από το 2001 μέχρι σήμερα έχει προβεί διαδοχικά σε 11 τροποποιήσεις του άρθρου 187 ΠΚ, κανείς από τους νόμους αυτούς όμως δεν προσέθεσε ως στοιχείο της αντικειμενικής ή υποκειμενικής υπόστασης του αδικήματος τον σκοπό προσπορισμού οικονομικού ή άλλου υλικού οφέλους όπως και κανένας δικαστής είτε κατά πλειοψηφία είτε κατά μειοψηφία, δεν έθεσε θέμα αντισυνταγματικότητας του ΠΚ 187 λόγω παρέκκλισης από το περιεχόμενο της σύμβασης του Παλέρμο.

Τόνισε ότι «η Χρυσή Αυγή αποτελεί την κορυφαία τρομοκρατική οργάνωση που γνώρισε ποτέ η χώρα αυτή, αλλά έχει το προνόμιο να μην δικάζεται με το άρθρο 187Α του Ποινικού Κώδικα. Τούτο δεν σημαίνει όμως ότι δεν αποτελεί έστω και εγκληματική οργάνωση, αφού κάθε τρομοκρατική οργάνωση είναι εγκληματική ή μάλλον κάτι παραπάνω από εγκληματική, όπως προκύπτει από τον συσχετισμό των δύο αυτών διατάξεων».

Σημείωσε στη συνέχεια ότι μέχρι και την περάτωση της κύριας ανάκρισης στις 31/7/2014 και τη διαβίβαση της δικογραφίας στον εισαγγελέα Ι.Ντογιάκο, ουδεμία ένσταση αντισυνταγματικότητας λόγω Παλέρμο είχε υποβληθεί από οποιοδήποτε κατηγορούμενο την προδικασία, ενώ η ποινική δίωξη, οι συλλήψεις και οι προφυλακίσεις είχαν συμπληρώσει δώδεκα μήνες.

Πρώτη αναφορά της ένστασης γίνεται στο από 27/10/2014 υπόμνημα του Νικόλαου Μιχαλολιάκου προς στο Συμβούλιο Εφετών, και στο συμπληρωματικό αυτού υπόμνημα. Στις 30/12/2014 συνεδριάζει το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών χωρίς να έχει μάλιστα η ένσταση αυτή τεθεί υπόψη του εισαγγελέα για να εκφράσει γνώμη, και εκδίδει το παραπεμπτικό βούλευμα στις 4/2/2015. Μεσολαβούν οι βουλευτικές εκλογές στις 25/1/2015, στις οποίες η Χρυσή Αυγή συμμετέχει χωρίς να έχει εκδοθεί ακόμα παραπεμπτικό βούλευμα και στις 4/2/2015, που εκδίδεται το παραπεμπτικό βούλευμα, περιέχεται η διατύπωση του σκεπτικού αυτού της μειοψηφίας για πρώτη φορά στα δικαστικά χρονικά θέτοντας την πρόταση να μείνουν αδίωκτοι οι κατηγορούμενοι «Ορθά παρατηρεί ο Νικόλαος Λίβος, ο μειοψηφήσας δικαστής υπερβαίνει την δικαιοδοσία του ως εθνικού δικαστή περιενδυόμενος τον ρόλο του νομοθέτη και προσθέτει ο ίδιος τα ελλείποντα στοιχεία στις εφαρμοζόμενες εθνικές διατάξεις» υπογράμμισε ο συνήγορος.

Kατόπιν έθεσε και απάντησε σε μια σειρά από ερωτήματα όπως αυτά έχουν διατυπωθεί μέσα από ενστάσεις των συνηγόρων υπεράσπισης σε ζητήματα του άρθρου 187 ΠΚ:η νέα διατύπωση του άρθρου πράγματι εντάσσει μόνο κακουργήματα ωστόσο δεν αποκλείεται η τέλεση και πλημμελημάτων, τα κακουργήματα δεν χρειάζεται να είναι πλήρως καθορισμένα, δεν απαιτείται η συμμετοχή όλων των μελών στο σχεδιασμό και την τέλεση μιας εγκληματικής ενέργειας, η υποταγή της βούλησης μπορεί να επιτυγχάνεται με οποιοδήποτε τρόπο (ελεύθερα ή με επιβολή) και για αυτό η πειθαρχία και η ιεραρχία δεν είναι η απαιτούμενη αλλά μια μορφή δομής.

Αναφέρθηκε σε μια σειρά από επιθέσεις εκκινώντας από το 1992 μεταξύ αυτών την επίθεση στον Δ.Κουσουρή το 1998, την επίθεση στο στέκι Αντίπνοια το 2008 όπως και το πογκρόμ το 2011, 61 καταγραμμένα περιστατικά εν μέσω του 2012 ανάμεσα σε πληθώρα μη καταγεγραμμένων όπως είπε, μιλώντας για «περιβάλλον θεσμικής ασυλίας σε ένα ήδη πολύ σοβαρό υπόστρωμα αστυνομικής ανοχής και συγκάλυψης» «Δεν ξέρω σε ποια άλλη οργάνωση έχει αναζητηθεί εγκύκλιος και καταστατικό», πρόσθεσε στη συνέχεια ο Κ. Παπαδάκης και αναφερόμενος στα όσα προέκυψαν κατά το στάδιο εξέτασης των αναγνωστέων εγγράφων σχολίασε: «Διαπιστώσαμε ότι ο Μιχαλολιάκος, λίγο μετά αφότου βγήκε από τη φυλακή, όπου μορφώθηκε από τον Παπαδόπουλο, αντιλαμβάνεται ότι η δημοκρατία που εχθρεύεται τόσο, παρέχει μια προστασία στα κόμματα.

Ο Μιχαλολιάκος αμφισβητεί το καταστατικό που προσκόμισε ο δημοσιογράφος Δ. Ψαρράς, αλλά στο καταστατικό που κατατέθηκε στον Άρειο Πάγο το 2012 γράφει στο τελευταίο άρθρο του ότι “το κόμμα της Χρυσής Αυγής βρίσκεται ενάντια στο εθνοκτόνο μνημόνιο”. Είχαμε μνημόνιο το 1992; Ποιον κοροϊδεύει ο Μιχαλολιάκος;» «Τι είναι εκείνο όμως που τον κάνει να αμφισβητεί την έννοια του καταστατικού; Όταν αμύνεσαι ενάντια σε ένα ψέμα, το κάνεις αποδεικνύοντας την αλήθεια, όχι κατασκευάζοντας ένα άλλο ψέμα. Αλλά όσα λέει το καταστατικό αποδεικνύουν τη ναζιστική ιδεολογία και βεβαίως την εξουσία του αρχηγού», σημείωσε αφότου διάβασε αποσπάσματα του γνήσιου καταστατικού.

Διεξοδικά αναφέρθηκε στην επίθεση στους αιγύπτιους αλιεργάτες καταλήγοντας ότι αναδεικνύεται:

– Η οργάνωση, η πρόβλεψη, η εξασφάλιση και συγκέντρωση των όπλων, δηλαδή των λοστών, των ξύλων και των πυροσβεστήρων.
– Η άριστη γνώση της περιοχής.
– Η άνεση της μεταμεσονύκτιας κυκλοφορίας στην περιοχή και μάλιστα παρά το νεαρό της ηλικίας και με δίκυκλα.
– Η πολυπρόσωπη, αποφασιστική και αιφνιδιαστική επίθεση.
– Η προετοιμασία του χώρου της επίθεσης.
– Η αναμφισβήτητη προηγούμενη κατόπτευση για να εντοπισθούν τόσο ο Αμπουζίντ που κοιμότανε στην ταράτσα, όσο και τα σημεία από τα οποία θα επιτίθεντο στο σπίτι.
– Ο εντοπισμός του στόχου της ταράτσας, του χώρου της εισόδου του σπιτιού για την επιλογή των μέσων της επίθεσης και βεβαίως.
– Η επιλογή του χώρου απαρατήρητης στάθμευσης των δικύκλων προκειμένου να καταστεί δυνατή η αθόρυβη προσέγγιση στο χώρο της επίθεσης.
-Η αδίστακτη και πολυπρόσωπη χρήση βίας από πολλούς απρόκλητα και κατά ανυπεράσπιστου, μέχρι ανθρωποκτόνου αποτελέσματος, το οποίο τουλάχιστον ως ενδεχόμενο αποδέχθηκαν «Μια φρικαλέα βαρβαρότητα αποτυπωμένη και στα αποτελέσματα στο πρόσωπο και στο σώμα του θύματος, λυπηρό ιδίως από νέους ανθρώπους αυτό το πράγμα και απορίας άξιον αν οι άνθρωποι αυτοί ενεπλάκησαν για πρώτη φορά σε πράξεις βίας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο συνήγορος.
– Η ψυχραιμία και η όλη εκτίμηση και ο συντονισμός
– Σχέδιο διαφυγής και εξαφάνιση των πειστηρίων. Διότι μέσα σε μια διαδρομή που, κατά τις μαρτυρίες όλων, δεν είναι περισσότερο από πέντε λεπτά με τα μηχανάκια, έχουν εξαφανιστεί τα σίδερα και τα ξύλα.
– Θρασύτατη επίδειξη ισχύος με φωνές και με μπλούζες της ΧΑ μέχρι και τη στιγμή της σύλληψης.
– Διακριτοί ρόλοι και ιεραρχία μεταξύ των δραστών:

Τόνισε ακόμα μια σειρά από παραλείψεις κατά την αστυνομική έρευνα:

-Η παράλειψη σωματικής έρευνας των συλληφθέντων δραστών, η οποία είναι και υποχρεωτική με το άρθρο 119 παρ. ιγ του Π.Δ. 141/1991.
-Η παράλειψη έρευνας των τροχοφόρων.
-Η παράλειψη έρευνας του τόπου σύλληψης.
-Η παράλειψη της κατ’ οίκον των δραστών έρευνας.
-Η παράλειψη της αναζήτησης της διαδρομής για ανεύρεση πειστηρίων.
-Η παράλειψη περισυλλογής πειστηρίων από το ίδιο το σπίτι μέσα.
-Η παράλειψη λήψης αποτυπωμάτων και DNA.
-Η παράλειψη της συλλογής των στοιχείων όλων των γειτόνων μαρτύρων και οι αναζητήσεις άλλων μαρτύρων εκεί που είχαν παρκάρει τις μηχανές.
-Η παράλειψη της παραμικρής αναφοράς στη «Χρυσή Αυγή» στις καταθέσεις που έλαβαν οι αστυνομικοί – χωρίς διερμηνέα και στο πόδι φυσικά – το ίδιο πρωί από τους παθόντες.
-Η παράλειψη ποινικής δίωξης και απαγγελίας για τον κίνδυνο της ζωής και της σωματικής τους ακεραιότητας που διέτρεξαν οι Αιγύπτιοι μέσα στο σπίτι, λες και όλο το πρόβλημα, όλη η ποινική απαξία της επίθεσης εξαντλείται στις ζημιές στα παντζούρια και τα οχήματα.
-Η παράλειψη κλήσης του Σαάντ για αναγνώριση των δραστών
-Η παράλειψη εκτέλεσης της ιατροδικαστικής πραγματογνωμοσύνης.
-Η παράλειψη εξέτασης μαρτύρων, όπως ο Αχμέντ, στην ανακρίτρια Πειραιά.
-Η απώλεια του CD με 44 φωτογραφίες του σπιτιού και των οχημάτων με τις ζημιές κ.λπ.

Κατέληξε ως προς τα παραπάνω ότι αποτελούν στοιχεία τα οποία όταν παραλείπονται σε μια αστυνομική έρευνα για ένα γεγονός τόσο σημαντικό, προφανώς ενθαρρύνουν και ενισχύουν τους δράστες, οι οποίοι την άλλη φορά έρχονται ακόμη πιο δυναμωμένοι. Γιατί νοιώθουν προστασία αντί καταστολής. Ο Πανταζής, τόνισε, είναι πρόσωπο το οποίο είχε ηγετικό ρόλο στην διάπραξη της ενέργειας αυτής μέχρι τέλους και στη συνέχεια παρότι του είχαν επιβληθεί περιοριστικοί όροι και παραπέμφθηκε για την υπόθεση αυτή εξακολούθησε να τυγχάνει της πλήρους αποδοχής της Χ.Α., πρωτοστάτησε έναν χρόνο και τρεις μήνες αργότερα στην απόπειρα ανθρωποκτονίας εναντίον αφισοκολλητών μελών του ΠΑΜΕ στο Πέραμα.

Σχετικά τέλος, με τη στοχοποίηση των αιγύπτιων αλιεργατών ο συνήγορος αναφέρθηκε στην ομιλία του τότε βουλευτή και περιφερειάρχη Ιωάννη Λαγού στο Πέραμα την προηγούμενη μέρα της δολοφονικής ενέργειας «από δω και πέρα οι Αιγύπτιοι θα δίνουν λογαριασμό στη Χ.Α.» την οποία ομιλία χαρακτήρισε «πιστολιά του αφέτη» «Το μείζον με την ομιλία του Λαγού είναι ότι πως γίνεται να αναφέρεται στο βούλευμα ότι η επίθεση συνδέεται με την ομιλία αλλά ο Λαγός δεν διώκεται για ηθική αυτουργία.Το πως γίνεται αυτό μόνο οι συντάκτες του βουλεύματος το γνωρίζουν, το σημειώνω γιατί πρόκειται για σκανδαλώδης ευνοϊκή μεταχείριση της ΧΑ» κατέληξε ο συνήγορος.

Στο σημείο αυτό το δικαστήριο διέκοψε για την Τρίτη 21/01/2020 στην Αίθουσα Τελετών του Εφετείου Αθηνών όπου θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί η αγόρευση του συνηγόρου Κ.Παπαδάκη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ