Ημέρα 392: Κασιδιάρης: «Όλα είναι σκευωρία»

392η δικάσιμος, Αίθουσα Τελετών Εφετείου Αθηνών, 16/10/2019

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου η οποία ήταν κατάμεστη από κοινό και δημοσιογράφους ενώ οι προβλεπόμενες θέσεις για το κοινό είχαν πληρωθεί από νωρίς το πρωί με σημαντική παρουσία κόσμου έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου.

II. Παρουσία των κατηγορουμένων

Παρών ήταν ο κατηγορούμενος Η.Κασιδιάρης.

ΙΙΙ. Απολογίες κατηγορουμένων

Στην έναρξη της σημερινής συνεδρίασης η συνήγορος Κολοβού εκπροσωπώντας τον εντολέα της Ν. Κούζηλο προέβαλε αίτημα να μεταφερθεί η προγραμματισμένη απολογία του τελευταίου για τη σημερινή συνεδρίαση, την Παρασκευή 18/10 λόγω κωλύματος του κατηγορουμένου. Η έδρα έκανε δεκτό το αίτημα και κάλεσε τον κατηγορούμενο Η. Κασιδιάρη να προσέλθει να απολογηθεί.

Α. Απολογία Η. Κασιδιάρη

Ο κατηγορούμενος ξεκινώντας την απολογία του δήλωσε πως η πρώτη κατηγορία διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης που του αποδίδεται είναι κατασκευασμένη και πως αυτό τεκμηριώνεται από ηχητικά και τηλεοπτικά ντοκουμέντα τα οποία ο ίδιος τον Ιούνιο του 2014 παρουσίασε στη Βουλή λέγοντας πως «Ο Γ.Γ της τότε κυβέρνησης Σαμαρά έχει ομολογήσει ενώπιον μου ότι οι διώξεις ασκήθηκαν με απόφαση Σαμαρά», και πως «η εν λόγω δίωξη προκύπτει και από σωρεία παραδοχών και δηλώσεων ανωτάτων υπουργών της τότε κυβέρνησης Σαμαρά, με μοναδικό στόχο να μειωθούν τα ποσοστά της ΧΑ». Πρόσθεσε πως ο τότε Υπ.Δικαιοσύνης Χ.Αθανασίου, έπεισε την εισαγγελέα Κουτζαμάνη να «οδηγήσει τελείως παράνομα τη δίωξη ενός κόμματος» και επικαλέστηκε δήλωση του τότε υπουργού Αντώνη Ρουπακιώτη «ότι επιχειρήθηκε πολιτική διαχείριση» στην υπόθεση, τονίζοντας ότι όλη η δίωξη είναι υπαγορευμένη από πιέσεις αμερικανοεβραικών οργανώσεων και πως πρόκειται για μια κατάφωρη παραβίαση, όχι μόνο των ανθρώπων που άδικα φυλακίστηκαν αλλά και του Συντάγματος των Ελλήνων.

Για τη δεύτερη κατηγορία, περί τροφοδοσίας εγκληματικής οργάνωσης με οπλισμό δήλωσε ότι «είναι κατασκευασμένη με άθλιο τρόπο και οφείλεται σε εντολές πολιτικών προσώπων προς τον εισαγγελέα» και ότι ενώ στην πρώτη ανάκριση δήλωσε ότι κατέχει τα όπλα με νόμιμη άδεια, έξι μήνες μετά με πιέσεις της τότε κυβέρνησης προς τον εισαγγελέα του ασκήθηκε ποινική δίωξη για αυτό το αδίκημα γεγονός που χαρακτήρισε πρωτοφανές. Συμπλήρωσε πως ο σκοπός της δίωξης ήταν ξεκάθαρα πολιτικός και ο ίδιος έρχεται απολογούμενος στο δικαστήριο αναφέρει «βαρυσήμαντα ντοκουμέντα κλειδωμένα σε ένα συρτάρι» ως «το τελευταίο βήμα ενός ανθρώπου που άδικα κατηγορήθηκε».

Στη συνέχεια ακολούθησαν ερωτήσεις από την έδρα.O κατηγορούμενος, γεωπόνος επαγγελματίας τροφίμων κάτοικος Πικερμίου και δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Αθηναίων με την Ελληνική Αυγή, δήλωσε οπαδός της ΧΑ από τα μαθητικά του χρόνια το 1994 ενώ εντάχθηκε κανονικά όταν εισήλθε στο Πανεπιστήμιο και από το 2009 και έπειτα συμμετείχε ως υποψήφιος σε όλες τι εκλογικές αναμετρήσεις με την εκλογή του ως βουλευτή να λαμβάνει χώρα στις εκλογές του 2012. Απάντησε πως ο ίδιος άρχισε να θεωρείται μέλος μετά από μια τριετία τακτικής παρουσίας με κριτήρια επιλογής για την ιδιότητα αυτή την τακτική παρουσία στο κόμμα, για ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

Όσον αφορά το καταστατικό του κόμματος ανέφερε πως όταν πήγε στα γραφεία υπήρχε ένα «υποτυπώδες κείμενο» με τις βασικές κατευθύνσεις για τον τρόπο λειτουργίας και ότι το επίσημο καταστατικό κατατέθηκε το 2012 στον Άρειο Πάγο. Ερωτώμενος για άρθρο του στο οποίο εξυμνεί τον Χίτλερ χαρακτηρίζοντας τον «αναμορφωτή και στρατιωτική ιδιοφυία» απάντησε πως αρνείται να το σχολιάσει καθώς πρόκειται για πολιτική κρίση που αφορά ιστορικά γεγονότα και γράφτηκε στο πλαίσιο της ελεύθερης έκφρασης και διακίνησης ιδεών δηλώνοντας έκπληκτός γιατί ερωτάται μόνο για τον Χίτλερ και όχι για τον Τσε Γκεβάρα για τον οποίο είχε κάνει επίσης δηλώσεις όπως τόνισε.

Για την παρουσία του σε συναυλία με ναζιστικά σύμβολα, σημαίες της Βέρμαχτ, αγκυλωτούς σταυρούς τον Ιανουάριο του 2005 μαζί με άλλα στελέχη απάντησε πως έχει κάθε δικαίωμα να παραστεί σε συναυλίες από τη στιγμή που δεν παραβιάζει τη νομιμότητα και πως τα ζητήματα των συμβόλων δε θα τα θίξει στην απολογία του « γιατί ακόμα και το βούλευμα του Ντογιάκου ρητά αναφέρει ότι η ιδεολογία και τα σύμβολα, άρα ο Στάλιν, ο Χίτλερ, τα σφυροδρέπανα, η σβάστικα δεν αφορούν την ποινική δίωξη».

Ομοίως αρνήθηκε να απαντήσει τόσο για τη δημοσιευμένη φωτογραφία του που εικονίζεται με σημαία της Βέρμαχτ και έχει χαρακτηρίσει φωτομοντάζ, όπως και για το τατουάζ με τη σβάστικα στο μπράτσο αναφέροντας χαρακτηριστικά « Αλίμονο αν φτάσουμε στο σημείο αν, οποιοσδήποτε πολίτης, είτε είναι αριστερός, είτε δεξιός, είτε κομμουνιστής, είτε μαοϊκός να έρθει να απολογηθεί σε ποινικό δικαστήριο για σύμβολα».

Ερωτώμενος από την έδρα για την έννοια της λέξης «αγχιβασίην» σχολίασε ότι αφορά « μια φιλολογική συζήτηση του Ηράκλειτου που μπορούμε να κάνουμε οποιαδήποτε στιγμή στο πολιτικό μου γραφείο, όχι εδώ». Για τη δήλωση του συγκατηγορουμένου του Η.Παναγιώταρου «τα στελέχη και τα μέλη να μην έχουν απορίες και να ακολουθούν τις εντολές που τους δίνονται» αρνήθηκε να σχολιάσει δηλώνοντας ότι σε κάθε περίπτωση «ο δημόσιος πολιτικός μας λόγος είναι απολύτως προσαρμοσμένος στα πλαίσια της νομιμότητας». Σε ερώτηση αν η ιδεολογία της ΧΑ υπήρξε εθνικοσοσιαλιστική ο κατηγορούμενος τόνισε ότι δε θα απολογηθεί για την ιδεολογία του κόμματος και ότι το να δίνει αναφορά απολογούμενος ένας πολίτης για ζήτημα που αφορά τις ιδέες, είναι κάτι απαράδεκτο, δηλώνοντας ότι η Χρυσή Αυγή είναι λαϊκό εθνικιστικό κόμμα και η ιδεολογία είναι ο εθνικισμός. Για τη δήλωση του «θα γίνει η Βουλή Άγιος Παντελεήμονας» σχολίασε ότι είναι ρητορικό σχήμα προσθέτοντας ότι «Θα μπορούσα να πω Κολωνάκι, αλλά αναφέρθηκα στον Άγιο Παντελεήμονα ως λαϊκή περιοχή που έπαιζε τότε στις ειδήσεις και όλοι συζητούσαν γι’ αυτήν». Απαντώντας για το πογκρόμ το Μάιο του 2011 μίλησε για μια μαζική πορεία, στην οποία συμμετείχε και εκείνος ως καλεσμένος από τους κατοίκους για να απευθύνει όντας στο δημοτικό συμβούλιο» και έκανε λόγο για «αυθόρμητη κατάσταση ύστερα από κάλεσμα κατοίκων». Ισχυρίστηκε ότι «δεν έγιναν βίαια επεισόδια στα οποία έχουν λάβει μέρος άτομα από Χ.Α.» και ότι εκείνος πληροφορήθηκε μετά τα επεισόδια.

Ερωτώμενος για την έννοια της εκπαίδευσης στελεχών ως υπεύθυνος ιδεολογίας απάντησε πως ουδέποτε έκανε στο κόμμα εκπαίδευση σε όπλα ή πολεμικές τέχνες, η εκπαίδευση αφορούσε το δημόσιο λόγο καθώς το κόμμα έπασχε από αυτό προσθέτοντας πως η αγάπη του για τα όπλα και τις πολεμικές τέχνες αφορά τον ίδιο ως προσωπικότητα
Ειδικά για τις φωτογραφίες με τα «γυμνάσια» απάντησε: «Κάνω σκοποβολή στα επίσημα σκοπευτήρια της Σκοπευτικής Ομοσπονδίας Ελλάδος. Όλες οι φωτογραφίες μου αφορούν αυτή τη δραστηριότητα, της αθλητικής σκοποβολής, σε νόμιμους χώρους υπό την εποπτεία της αστυνομίας». Για τη φράση του στη Χερσόνησο Κρήτης σε αστυνομικό ότι «μέχρι το βράδυ θα έχεις νεκρούς» είπε πως «για να κριθεί ο λόγος πρέπει να λάβουμε υπόψη το πολιτικό περιβάλλον που υπήρχε τότε. Διακόσιοι αναρχικοί με ρόπαλα, κράνη, καλυμμένα χαρακτηριστικά προσώπου, έκαναν επιθέσεις, έσπασαν και όχημα του Λιμενικού. Λέγοντας “θα έχεις νεκρούς” εννοούσα ότι υπάρχει ο κίνδυνος να συμβεί αν συνεχιστούν αυτά, το απέδιδα στην κατάσταση που επικρατούσε». Ερωτώμενος ακόμα για τη φράση «το σηκώνουμε το χέρι ενίοτε» σε ομιλία του στον Αλμυρό Βόλου, ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι κατακλείδα κάθε τέτοιας δήλωσης ήταν ότι δεν θα κάνουμε τίποτα εκτός νομιμότητας που θα θέσει σε κίνδυνο το κόμμα.

Σχετικά με την ενδυμασία είπε ότι ο καθένας ήταν ελεύθερος να φοράει ό,τι ήθελε δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι θα προσκομίσει φωτογραφία του συγκατηγορούμενου του Η. Παναγιώταρου με μαγιό, ενώ για την εκδήλωση στο Μελιγαλά και τη στρατιωτική παράταξη, σημείωσε: «Επειδή ήμασταν σε ένα χώρο με 2.000 νεκρούς, είχα τη φαεινή ιδέα να πω “πάμε με βηματισμό και όποιος θέλει ακολουθεί”. Οι συγκεντρωμένοι δεν μπόρεσαν καν να βρούνε το βήμα, ήταν παντελώς ασύνταχτοι». Για τα επεισόδια που σημειώθηκαν απάντησε πως υπήρξε μόνο έντονη λεκτική αντιπαράθεση με τον δήμαρχο του Μελιγαλά. Υποστήριξε ακόμα ότι η φράση «οι καλές δουλειές γίνονται νύχτα», στη Σκάλα Λακωνίας, αναφερόταν σε συγκεκριμένη αστυνομική επιχείρηση, η οποία έπρεπε να γίνεται βράδυ και όχι να πηγαίνουν μες στη μέρα για να πιάσουν τους εμπόρους ναρκωτικών με την πρόεδρο να σχολιάζει: «Από το ακροατήριο κάποιος μπορεί να το εκλάβει διαφορετικά, όχι μεταφορικά, και τον κατηγορούμενο να απαντά «Για νύχτα μπορεί να το εκλάβει κάποιος όπως θέλει ανάλογα με τον σεξουαλικό του προσανατολισμό».

Όταν ρωτήθηκε για την αναφορά του στην «αρχαία κρυπτεία», σε ομιλία του στις Θερμοπύλες είπε ότι χρησιμοποιεί αυτούς τους συμβολισμούς για να δείξει ότι ο αγώνας που κάνει η Χ.Α. ταιριάζει με τον αγώνα των Λακεδαιμονίων.
Αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι γνώριζε τον Ρουπακιά λέγοντας ότι πρώτη φορά τον είδε στα δελτία ειδήσεων, ημέρες μετά τη δολοφονία, τόνισε ότι δεν ήταν μέλος αλλά θεωρούταν υποστηρικτής ενώ δήλωσε άγνοια για έγγραφο λογίστριας που παρουσιάζει τα ονόματα Πατέλης και Ρουπακιάς ως υπεύθυνους τοπικής Νίκαιας. Με τον Πατέλη απάντησε ότι είχαν μια τυπική επαφή με τηλεφωνική επικοινωνία όπως με όλους τους υπεύθυνους τοπικών οργανώσεων, ότι δεν έχει εικόνα για τις συνομιλίες το βράδυ της δολοφονίας και ότι το κόμμα δεν έχει καμία σχέση με το αποτρόπαιο έγκλημα. Κατέθεσε ότι δε γνώριζε τον Π. Φύσσα και ότι έλαβε γνώση για τη δολοφονία το επόμενο πρωί όταν και τοποθετήθηκε στην τηλεόραση έπειτα από κλήση των δημοσιογράφων Πορτοσάλτε από το ΣΚΑΙ και Βερύκιου από τον ΑΛΦΑ. Ερωτώμενος για την πολιτική ευθύνη που ανέλαβε από τον Γενικό Γραμματέα Ν.Μιχαλολιάκο υποστήριξε ότι αναφέρεται στο πολιτικό κόστος που υπέστη το κόμμα. Χαρακτήρισε ψευδή την κατάθεση του Η. Σταύρου περί απειλής λέγοντας πως ο λόγος που απολύθηκε ο τελευταίος από επιστημονικός συνεργάτης του κόμματος ήταν διότι έπαψε να είναι συνεπής με τα καθήκοντα που είχε προσληφθεί ως δικηγόρος και με το κοινοβουλευτικό έργο του κόμματος.

Αρνήθηκε την ορκωμοσία δόκιμων μελών όσο και τη ρητορική μίσους σε ομιλίες ενώ υπογράμμισε ότι η ύπαρξη ταγμάτων εφόδου είναι μια αισχρή συκοφαντία και πρόκειται για όρο που έχει χρησιμοποιηθεί πολύ από την αριστερά, έγινε χρήση αυτού του όρου με πρωτοβουλία του τότε Υπουργού Δένδια, η δε χρήση του από τον Ν.Μιχαλολιάκο ήταν μια ειρωνική απάντηση στον Υπουργό Δένδια. Σε ερώτηση για τα έσοδα της ΧΑ απάντησε πως τον πρώτο χρόνο προέρχονταν από τη νόμιμη κρατική χρηματοδότηση και στη συνέχεια ο ίδιος παραχωρούσε από τον μισθό του ύψους 5.250, τα 3000 ευρώ στο κόμμα για να μπορέσει να συνεχίσει μετά την αναστολή της χρηματοδότησης.

Όταν πήρε το λόγο ο Αναπληρωτής εισαγγελέας ρωτώντας τον αν συζήτησε με τον συγκατηγορούμενό του Λαγό για τη δολοφονία Φύσσα, ο κατηγορούμενος αρνήθηκε εμφατικά να απαντήσει με τη χαρακτηριστική φράση «Δεν θα απαντήσω στον κ. εισαγγελέα γιατί ο κ. εισαγγελέας έχει σφαιρικότατη γνώση της κατάστασης, όλων των αδικημάτων του Ντογιάκου επομένως οι ερωτήσεις του δε στοχεύουν στην εύρεση της αλήθειας αλλά στη συγκάλυψη αυτών, προκαλώντας το σχόλιο της προέδρου «Δεν απαντάτε είπατε στον αναπληρωτή εισαγγελέα; Θα σημειωθεί αυτό.»

Σε τελευταία ερώτηση του συνέδρου Ανέστη «Επανέρχομαι στον βασικό σας ισχυρισμό ότι όλα είναι πολιτική σκευωρία. Στις 12/6/2012 έχουμε επίθεση στους αλιεργάτες, στο Συνεργείο 10/07/2013 και το 2008 στο στέκι Αντίπνοια, ποια είναι η θέση σας, ότι όλα αυτά έγιναν από άλλους χώρους άσχετους με το δικό σας και χρησιμοποιήθηκαν για να πλεχτεί ως σκευωρία; Στημένο σχέδιο δηλαδή με αποκορύφωμα την ανθρωποκτονία Φύσσα;» ο κατηγορούμενος απάντησε πως «το κόμμα δεν είχε καμία σχέση με αυτά τα αδικήματα. Το δικαστήριο οφείλει να ερευνά αυτά τα περιστατικά. Οποιοσδήποτε οπαδός, μέλος, υποστηρικτής, βουλευτής μπορεί να κάνει ένα έγκλημα. Επαναλαμβάνω το κόμμα δεν έχει καμία σχέση, δεν έχει καμία σχέση με οποιαδήποτε εγκληματική πράξη ακόμα και αν αυτή η πράξη αποδοθεί σε οποιοδήποτε μέλος, οπαδό, βουλευτή».

Στο σημείο αυτό και με την ολοκλήρωση της απολογίας του κατηγορουμένου Η.Κασιδιάρη το δικαστήριο διέκοψε στις 12:29 για την Πέμπτη 17/10/2019 στην Αίθουσα των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού όπου η διαδικασία θα συνεχιστεί με τις απολογίες των κατηγορουμένων Δ.Κουκούτση και Α.Ματθαιόπουλου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ