Ημέρα 380: Δεν μπόρεσε να εξηγήσει πώς εξηγούνται οι τραυματισμοί μόνον από την πλευρά του ΠΑΜΕ

380η Συνεδρίαση, Αίθουσα Τελετών Εφετείου Αθηνών, 16/09/2019

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου. Υπήρχε παρουσία δημοσιογράφων και κοινού.

II. Παρουσία των κατηγορουμένων

Αυτοπροσώπως παρόντες από την αρχή της διαδικασίας: Kομιανός, Πανταζής, Καστρινός.

ΙΙΙ. Απολογίες κατηγορουμένων

Α. Απολογία Πανταζή

Η συνεδρίαση ξεκίνησε μετά της 11:00 λόγω στάσης των γραμματέων, με τον Πανταζή να δηλώνει ότι στο πενταμελές της τοπικής του Περάματος ήταν ο Μουλιανάκης ως πυρηνάρχης, ο Χρήστος, ο Χατζηδάκης. Απολογούμενος στην ανάκριση δεν είχε παραδεχτεί ότι ήταν παρών στην επίθεση των αφισοκολλητών του ΠΑΜΕ «γιατί τρόμαξε», μετά είπε την αλήθεια. Το βράδυ της επίθεσης δεν ήταν στα γραφεία και του είπε ο Μουλιανάκης ότι κανονίζουν να βάψουν κατά τις 12 το βράδυ. Σημείο συνάντησης ήταν κάτω από την αστυνομία, όπου και στάθμευσε το αυτοκίνητό του, 15 μέτρα από το σημείο της επίθεσης, όπου και βρήκε περί τα 15 άτομα, μεταξύ των οποίων το Μουλιανάκη, που ήταν ο επικεφαλής κι έφερε τις αφίσες, τον Χατζηδάκη, τον Τάσο τον Παπαδόπουλο, και οι λοιποί μεγάλες γυναίκες και παιδιά περίπου 16 ετών, που είχαν τα υλικά για να βάψουν και να αφισοκολλήσουν «πάνω από εκεί που είχε γράψει το ΚΚΕ». Δεν ήθελε να αναφέρει ονόματα των παιδιών και των γυναικών. Ενώ ο Πουλικόγιαννης κατονομάζει εκείνον ως επικεφαλής, ο απολογούμενος ανέφερε σήμερα για πρώτη φορά ότι συμμετείχε και μάλιστα ως επικεφαλής ο Μουλιανάκης.

Όπως είπε, ενώ είχαν ξεκινήσει, σταμάτησαν τέσσερα αυτοκίνητα έξω από τον Παπύλα, το ναυπηγείο, και κατέβηκαν περί τα 10-15 άτομα, , που κρατούσαν «κοντάρια» με σημαιάκι του ΚΚΕ, μεταξύ των οποίων ο Νίκος Ζυμάρης, γείτονάς του, ο Πουντίδης, και ο Πουλικόγιαννης, που είναι γνωστός και «τραμπουκίζει». Όπως κατέθεσε, άρχισαν και έβριζαν «ότι θα ανοίξει η Πηγάδα», αλλά ο Χατζηδάκης ήταν πολύ «σεβαστικός» γιατί τους γνωρίζει, ενώ ο απολογούμενος συστήθηκε προσπαθώντας να ηρεμήσει την κατάσταση γιατί «στα πολιτικά πρέπει να είμαστε αδέρφια». Στη συνέχεια, βάσει των λεγομένων του, ένας του ΚΚΕ έβρισε τον Χατζηδάκη και του έριξε και μία πέτρα στο κεφάλι, και ακολούθησε «πανικός», με τους μισούς της Χρυσής Αυγής να τρέχουν, μεταξύ των οποίων και ο ίδιος, και τους υπόλοιπους να «τρώνε ξύλο». «Δε θα χτυπούσαν τις γιαγιάδες», ο Χατζηδάκης όμως «έμεινε στο χώμα κάτω». Δε θυμάται κάποιον άλλο, παρά μόνο ότι «είδε τα παιδιά του ΚΚΕ να έρχονται κατά πάνω τους», αλλά ο ίδιος έφυγε. Κάποιοι φόρεσαν κράνη μόλις κατέβηκαν από τα αυτοκίνητα, και στην ερώτηση της Προέδρου γιατί να φορέσουν κράνη εάν απέναντί τους είχαν αφίσες και βούρτσες ο απολογούμενος έδωσε την εξήγηση, ότι «οι κύριοι αυτοί είναι επαγγελματίες», «κάνουν κακό αυτοί οι άνθρωποι», θεώρησαν ότι θα τους χτυπήσουν επειδή ήταν της Χρυσής Αυγής. Όπως είπε, από τη δική τους μεριά δεν είχαν ξύλα, με την Πρόεδρο να ρωτά πώς δεν προκλήθηκαν περισσότερες σωματικές βλάβες στα μέλη της Χρυσής Αυγής, εφόσον του ΠΑΜΕ ήταν εξοπλισμένοι και πώς εξηγούνται οι τραυματισμοί των ανθρώπων του ΠΑΜΕ, με τον απολογούμενο να απαντά ότι δε γνωρίζει. Αντίστοιχα δε γνώριζε τίποτα για το ξύλο με τη μεταλλική απόληξη, τα ξύλα και τα ρόπαλα που βρέθηκαν στα γραφεία του Περάματος. Στο σημείο αυτό ανέφερε ότι εκείνο το βράδυ είχαν και τρικάκια, αλλά δεν τα μοίρασαν, ενώ δεν πρόλαβαν να κολλήσουν καμία αφίσσα. Παρότι στην απολογία που του ανεγνώσθη είχε καταθέσει ότι «βγήκαν να βάψουν με σπρέι», σήμερα κατέθεσε ότι δε χρησιμοποιούν σπρέι.

Σχετικά με τα μηνύματα της δικογραφίας, δεν επιβεβαίωσε ότι όταν αναφέρονται στον «Τάσο στο Πέραμα», αναφέρονται σε αυτόν, καθώς ο ίδιος είναι «Πανταζής» ή «μπαλονάς». Απάντησε να ρωτήσουν το Λαγό σε ποιόν Τάσο αναφέρεται στο μήνυμά του με τον Πατέλη, όπου αναφέρεται «Θα φάνε γερό πέσιμο τα κομμούνια. Έχουν βγει και βάφουνε. Μάζεψε ο Τάσος καμιά τριανταριά», με την Πρόεδρο να ρωτά εάν του ρώτησε ο ίδιος, δεδομένου ότι κατηγορείται για τη συγκεκριμένη ενέργεια και ταιριάζουν ο τόπος, ο χρόνος και το μικρό όνομα, με τον απολογούμενο να απαντά ότι δεν έκανε καμία κίνηση. Στην Εισαγγελέα απάντησε ότι μπορεί να αναφερόταν στον Παπαδόπουλο, αλλά στην ερώτηση αν είχε ο Παπαδόπουλοος ενεργό ρόλο, απάντησε να καλέσουν τον ίδιο και αργότερα σε ερώτηση της Βάρκα είπε ότι δε γνωρίζει γιατί δεν είναι κατηγορούμενος. Ο απολογούμενος δεν είχε καταλάβει τη σημασία του πενταμελούς, στο οποίο κατά τύχη «βρέθηκε»

Κατόπιν ερωτήσεων της Εισαγγελέως, είπε ότι οι του ΠΑΜΕ μιλάνε για 50 ή 100 άτομα, «γα να μπορέσουν να καλύψουν όλα αυτά που κάνουν 100 χρόνια και τελικά πέσανε σε καμιά εικοσαριά πιτσιρικαρέλια και κλαίγανε». Αρνήθηκε τα όσα είπε ο Χατζηδάκης ότι ξεκίνησαν μαζί από την τοπική κι επανέλαβε ότι τους βρήκε στη διασταύρωση, και ανέφερε ότι του ΠΑΜΕ είχαν κόλλες και σκάλες «για αφισοκόλληση», κι ότι δεν είδε κανέναν της Χρυσής Αυγής να κρατάνε κοντάρια και κράνη, όπως έχουν ήδη καταθέσει ο Αντωνακόπουλος και ο Καστρινός.
Δεν μπόρεσε να εξηγήσει πώς εξηγούνται οι τραυματισμοί μόνον από την πλευρά του ΠΑΜΕ, και δεν τους θεωρεί σοβαρούς. Δε θυμάται εάν φορούσαν μπλουζάκια με το λογότυπο της Χρυσής Αυγής, ενώ κατόπιν παρέμβασης του δικηγόρου του, Γκαβέλα, εξήγησε ότι η συνομιλία Λαγού – Δεβελέκου της επόμενης ημέρας, όπου αναφέρεται «περιχαρής ο Πανταζής», μάλλον ήταν ειρωνικό επειδή έφυγε.

Δε γνωρίζει ποιοι αποφάσισαν να βγουν για αφισοκόλληση εκείνο το βράδυ, ούτε γνώριζε εάν θα έβγαινε το ΠΑΜΕ, χαρακτηρίζοντας τυχαία τη συνάντησή τους. Ο Λαγός ποτέ «δεν τους ζήτησε το λόγο» για ό,τι συνέβη. Κατόπιν ερωτήσεων του Θεοδωρόπουλου, δικηγόρου για το ΠΑΜΕ, απάντησε ότι δε γνωρίζει το Δεβελέκο και προφανώς τον χλευάζει στο σχετικό μήνυμα επειδή έφυγε, παρότι το γεγονός ότι έφυγε, το αναφέρει μόνον ο ίδιος σήμερα. Τα όσα αντίθετα δε λέει ο Λαγός σε συνομιλία μετά την επίθεση, «φάγανε πολύ ματσούκι και χτύπησε μόνο ο Αντωνάκης από μας» (ο Χατζηδάκης), παρέπεμψε να τα εξηγήσει ο Λαγός στην απολογία του. Εξήγησε ότι κάλεσε το βράδυ της επίθεσης το Λαγό για να τον ρωτήσει τι είχε συμβεί επειδή έκαναν πορεία στο Πέραμα «2000 κομμουνιστές» και φώναζαν το όνομά του, όπου και αντιλήφθηκε ότι κάτι είχε συμβεί, με το Λαγό να του απαντά ότι «έτσι κάνουν οι ΚΚ». Κατόπιν ερωτήσεων της πολιτικής αγωγής σχετικά με άλλες αντιφάσεις μεταξύ των διαφόρων εκδοχών που έχει δώσει, όπως το γιατί περίμεναν από τις 10 έως τις 12 για να βγουν για αφισοκόλληση, γιατί μίλησε για μοίρασμα εφημερίδων σε προγενέστερη απολογία του, δημιουργήθηκε ένταση από την πλευρά των συνηγόρων υπεράσπισης.

Β. Απολογία Αποστόλου

Όπως κατέθεσε, είναι κάτοικος Περάματος, 31 ετών σήμερα, έχει τελειώσει το Γυμνάσιο κι εργάζεται ως ελασματουργός στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και δήλωσε αμέσως ότι όσα είπε τότε στις συνομιλίες του, όπως έχουν καταγραφεί σε φίλους, γνωστούς και συγγενείς, ήταν όλα ψέματα. Ήταν όλα λάθος του, μια ανοησία προκειμένου να «δειχτεί κάπως». Σε ερώτηση της Προέδρου σε τι αναφέρεται, απάντησε σε όλο το 2013, όπως το ότι είχε κάποια ιδιότητα στη Χρυσή Αυγή. Όταν του είπε η Πρόεδρος ότι προφυλακίστηκε για αυτές τις «ανοησίες», παρενέβη ο συνήγορος του και δήλωσε ότι προφυλακίστηκε μόνον για το αδίκημα της εκβίασης κατ’ επάγγελμα και όχι για το αδίκημα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, με την Πρόεδρο να αναγιγνώσκει ότι είχε κριθεί ότι προκύπτουν ενδείξεις για αμφότερα τα αδικήματα. Ο κατηγορούμενος δήλωσε ότι επικεφαλής στον Πειραιά ήταν ο Μπαρέκας, ότι στο πενταμελές ήταν διάφοροι, χωρίς συγκεκριμένες αρμοδιότητες, ενώ ο ίδιος υποστηρικτής από το 2009, όπου πήγαινε σε «ό, τι κάνει κάθε νόμιμο κόμμα».

Τυχαία βρέθηκε στη Σαλαμίνα να αναγγείλει τους ομιλητές σε μία εκδήλωση, όπου θυμάται μόνον το γραμματέα της Σαμλαμίνας Παπαδημητρίου και το Μουλιανάκη. Ο Πειραιάς δεν είχε υπεύθυνο ασφαλείας, ενώ 23/6/2011, η τελετή ορκομωσίας, ήταν απλώς μια εκδήλωση που αφορούσε τη λήξη κάποιων μαθημάτων που είχαν παρακολουθήσει «όποιοι είχαν δηλώσει ότι ήθελαν», και ήταν παρόντες «ο αρχηγός», ο Μισιάκας, ο Γερμενής, που προέβαινε στα μαθήματα, και άλλοι. Στην εκδήλωση πήρε το λόγο και ο ίδιος, και λέγοντας «ο αγώνας γίνεται στον δρόμο» εννοούσε ότι δεν πρέπει να μείνουν πίσω από ένα γραφείο, και με το «Να είστε δίπλα μας σε κάθε αγώνα, σε κάθε μάχη, να μη φοβάστε τίποτα» εννοούσε να μη φοβάται κανείς να εκτεθεί. Όπως είπε, δεν υπήρξε ορκωμοσία, αλλά «αρχαιοελληνικός» χαιρετισμός από κάποιους. Η Πρόεδρος τον ρώτησε αν έλεγε ψέματα και η τότε σύζυγός του στο τηλέφωνο, 21/9/2013, που ο ίδιος εργαζόταν «πόρτα» στην Κρήτη, κι εκείνη βρισκόταν στην Αθήνα, που του έλεγε «μην ανέβεις θα σε κάψουνε». Ο κατηγορούμενος απάντησε ότι είχε πει ψέματα στη σύζυγό του στη συνομιλία αυτή, πως μια υποστηρίκτρια, η Βέτα από την Κρήτη, «δήθεν» του είπε «κάτσε εκεί και μην κατέβεις», ενώ αυτό ήταν ψέμα, καθώς δεν υπάρχουν συνομιλίες με τη Βέτα. Εξήγησε ότι σε συνομιλία του με τη μητέρα του, η οποία του είπε «το λαγόνι το ψάχνουν», αναφερόταν στο Λαγό, ενώ τα όσα είπε η σύζυγός του στο τηλεφώνημα αυτό, ότι «είναι κάτω από τους βουλευτές, είναι μέλος», ήταν επειδή εκείνος την είχε κάνει να το πιστεύει, ενώ ήταν απλώς υποστηρικτής.

Εξήγησε στην Εισαγγελέα, ότι «αφού δεν είχε καμία σχέση» έκανε λάθος που φοβόταν μήπως μπει στη φυλακή. Όταν είπε ότι είναι «δόκιμο μέλος», εννοούσε ότι ήταν τυπικό για όσους παρακολουθούσαν τα μαθήματα, ενώ για να γίνει «κανονικό» έπρεπε να ξανακάνει μαθήματα, μα δε γνώριζε κανέναν που να ήταν κανονικό μέλος. Στον Ντόκο αρνήθηκε ότι έχει σχέση με τη ναζιστική ιδεολογία, αναίρεσε ότι έχει ως τατουάζ μία σβάστικα και κατέθεσε ότι πρόκειται για μαίανδρο. Εξήγησε ότι όταν ανέφερε σε συνομιλία κάποιον «Μήτσο», που θα δούλευε προστασία, εννοούσε «πόρτα», «υποδοχή». Στην Τσουλφόγλου απάντησε ότι όταν ανέφερε στη σύζυγό του ότι «είμαστε 30 μέλη σε όλη την Ελλάδα», εννοούσε δόκιμα, κι όταν της έλεγε να «καθαρίσει από κάτι πτυσσόμενα μαχαίρια», δεν υπήρχε τίποτα.

Τα όσα έχει ήδη πει, ότι ο Παύλος Φύσσας ήταν στοχοποιημένος, ότι «τον ψάχναμε, 50 φορές είχαμε πάει στο Ρεσάλτο», δεν ισχύουν, ενώ η δήλωσή του «ο Ρουπακιάς έκανε καλό για το κόμμα», κατά το συνήγορο υπεράσπισης κ. Γκαβέλλα σημαίνει ότι «η βλακεία χτύπησε ταβάνι». Εν γένει δε, τα όσα λένε και οι συνομιλητές του είναι ψευδή, όπως λέει, καθώς στηρίζονται σε ψεύδη που τους είχε πει ο ίδιος προγενέστερα ή κατά τη συνομιλία.
Σε ερώτηση του συνηγόρου της πολιτικής αγωγής Καμπαγιάννη για το τι σημαίνουν τα όσα είπε ο ίδιος σε συνομιλία, ότι «έτσι είναι η ιεραρχία, για να κάνεις κάτι παίρνεις πρώτα τον Γιάννη, μετά τον μεγάλο και αν συμφωνήσουν, το κάνεις», απάντησε ότι δεν ισχύει η ιεραρχία και δεν επιβεβαιώνει ότι «ο μεγάλος» είναι ο Μιχαλολιάκος, όπως είπε στην ανάκριση. Αρνήθηκε ότι γνώριζε την Πόπορη, παρότι έχει λάβει μηνύματά της στο κινητό του.

Στο σημείο αυτό, το Δικαστήριο διέκοψε για την 18/9/2019 στην αίθουσα Τελετών του Εφετείου Αθηνών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ