Ημέρα 377: Του είχαν τάξει 25 ευρώ, εφόσον πήγαινε για μία ώρα σε εκδήλωση της Χ.Α.

377η Συνεδρίαση, Αίθουσα τελετών Εφετείου Αθηνών, 10/09/2019

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου. Υπήρχε παρουσία δημοσιογράφων και κοινού εντός της αίθουσας.

II. Παρουσία των κατηγορουμένων

Αυτοπροσώπως παρόντες κατά τη διαδικασία ήταν οι κατηγορούμενοι Κομιάνος, Αγριογιάννης, Μαρίας, Πανταζής και Παπαδόπουλος.

III. Συνέχιση της απολογίας του κατηγορούμενου Μαρία

Α. Ερωτήσεις συνηγόρων πολιτικής αγωγής

Ερωτήσεις υπέβαλαν, διά της Προέδρου, κατά σειρά οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής Σκαρμέας, Παπαδάκης και Θεοδωρόπουλος.
Ο κατηγορούμενος επισήμανε ότι δεν κατέθεσε ότι ο Πανταζής κατηγορείται αδίκως για να τον υπερασπιστεί επειδή απειλήθηκε, αλλά επειδή θεωρεί ότι είναι αθώοι όλοι οι κατηγορούμενοι [για την επίθεση στους Αιγυπτίους αλιεργάτες]. Περαιτέρω, κατέθεσε ότι τις επίμαχες ημέρες δεν μπορούσε να εργαστεί, λόγω του τραυματισμού του στο δάχτυλό του, ως ντελιβεράς, αλλά απαντούσε στο τηλέφωνο της επιχείρησης. Εξήγησε, ακόμη, ότι όλοι οι κατηγορούμενοι, ως Περαματιώτες, ήξεραν τους Αιγύπτιους αλιεργάτες. Κατέθεσε, δε, ότι τα έγγραφα που τους έφερε ο δικηγόρος τους για να υπογράψουν δεν τα ξέρει και δεν τα έχει ξαναδεί. Δεν ξέρει ποιος κάλεσε τον Νικολαΐδη στην αστυνομία.

Β. Ερωτήσεις συνηγόρου υπεράσπισης

Ο κατηγορούμενος ερωτήθηκε, διά της Προέδρου, από τη συνήγορο υπεράσπισης Πούλια. Κατέθεσε ότι τον Σεπτέμβριο 2016 επισκέφθηκε το –εγκαταλελειμμένο πλέον– σπίτι των παθόντων για να βγάλει φωτογραφίες και να καταλήξει σε κάποια στοιχεία βάσει κοινής λογικής. Θεωρεί, λοιπόν, ότι αν οι επιτιθέμενοι ήταν όντως 30 άτομα θα ήταν πολύ εύκολο να παραβιάσουν το σπίτι, καθώς τα πλαϊνά ξύλα πέφτουν εύκολα. Ο ίδιος χαρακτήρισε τον χώρο του σπιτιού που είδε «αχούρι», με ενέσεις κ.λπ., χωρίς έπιπλα, με τζάμια σπασμένα. Κατέθεσε ότι «μας αναγνώρισαν λένε από σχισμές και ότι μπορούσαν να μας δουν, ενώ δεν έβλεπαν έλεγαν». Θεωρεί ότι οι δράστες «αν ήθελαν να σκοτώσουν, θα το είχαν κάνει. Δεν θέλω να τους αθωώσω, να αθωώσω εμένα θέλω.». Υπέθεσε δε ότι «ίσως να είχαν άλλες διαφορές οι Αιγύπτιοι και να ήθελαν να τα φορτώσουν αλλού. Αν ήθελαν 30 άτομα να σκοτώσουν, θα το είχαν κάνει, θα είχαν κάνει πάρα πολλά, που εμείς δεν κάναμε, γιατί δεν είμασταν εμείς. Και θέλησαν να τα φορτώσουν στη ΧΑ και στην κάθε ΧΑ, στην ουσία εμείς τα φορτωνόμαστε, που δεν ήμασταν εμείς.». Τέλος, σημείωσε ότι ο δρόμος που τους σταμάτησαν οι αστυνομικοί είναι κεντρικός και ότι, «μετά από τέτοιο έγκλημα, κανείς δεν θα πήγαινε σε τέτοιο σημείο, πολυσύχναστο και φωτιζόμενο, αλλά θα είχε πάει σπίτι του. Αν είχαμε κάνει κάτι, θα είχαμε τρέξει απ’ την αστυνομία, αλλά δεν τρέξαμε επειδή δεν είχαμε κάνει κάτι, νομίζαμε ότι πρόκειτο για απλή εξακρίβωση.».

IV. Απολογία του κατηγορούμενου Παπαδόπουλου

Α. Εξέταση από το Δικαστήριο

Ερωτηθείς σχετικά από το Δικαστήριο, ο Παπαδόπουλος κατέθεσε ότι εργαζόταν από το 2011 σε ιχθυοπωλείο και από το 2017 μέχρι σήμερα ντελίβερυ σε καφετέρια. Μένει στο Πέραμα από πάντα. Τους συγκατηγορούμενους τους ξέρει, είναι φίλοι του. Τον Ευγενικό τον ξέρει, αλλά δεν κάνουν παρέα.

Τη μέρα της επίθεσης δεν θυμάται πού ήταν. Πρέπει να δούλευε. Το βράδυ 01:00 πήγε με μηχανάκι στο σπίτι του Μαρία, για να κάνουν μετά βόλτα στο Πέραμα. Γύρω στις 02:30 πήγαν στο πάρκο στην Πρόνοια για να κάτσουν. Εκεί συνάντησαν τον Χατζηδάκη και έναν άλλο. Κάποια στιγμή, γύρω στις 03:00, πέρασαν με τα δύο μηχανάκια από την καφετέρια «Beat». Πέτυχαν τον αδελφό του Χατζηδάκη, που τους φώναξε, και μπήκαν στο μαγαζί. Ο ίδιος έφαγε. Γύρω στις 03:30 έπρεπε να πάνε τον φίλο τους Αλέξη σπίτι του. Στη συνέχεια, με τους Μαρία, Ευγενικό, Πανταζή και Κοντεκά. Τον Πανταζή τον είχε δει στο Πέραμα αλλά δεν έκαναν παρέα. Συνάντησαν έξω από το «Beat» περαστικό τον Αγριογιάννη, που πέρναγε τυχαία εκείνη την ώρα με την κοπέλα του, και τον χαιρέτησαν. Οπότε θα έφευγαν παρέα 6 άτομα με 4 μηχανές. Αυτός με τον Πανταζή, τον Ευγενικό και τον Μαρία συνέχισαν στη λ. Σχιστού και σε περίπτερο που βρίσκεται εκεί, ήρθε η αστυνομία. Οι αστυνομικοί τους είπαν ότι πρέπει να τους ακολουθήσουν, χωρίς να τους πουν κάτι άλλο.

Επισήμανε ότι δεν είχε καμία σχέση με τη Χ.Α. και ούτε ήξερε για τους λοιπούς αν είχαν. Δεν έχει συμμετάσχει σε διανομές συσσιτίων. Δεν ήξερε προσωπικά τους Αιγυπτίους αλιεργάτες, αλλά τους είχε συναντήσει στην ιχθυόσκαλα. Όπως είπε, «Είχαν μαγαζί, πρέπει να το ήξερα. Δεν είχα ποτέ κάποια διαφορά με αυτούς.». Δεν τους πλησίασε, στη συνέχεια, για να τους ρωτήσει γιατί τον κατηγόρησαν, επειδή μπορεί να έλεγαν και ότι τους απείλησε.
Ο κατηγορούμενος κατέθεσε ότι οι κατηγορούμενοι δεν φορούσαν κάποιο λογότυπο της Χ.Α. κ.λπ., αλλά ίσως σκουρόχρωμα ρούχα. Ανακριτικά είχε ερωτηθεί σχετικά και είχε καταθέσει ότι ο Πανταζής φόραγε μπλούζα της Χ.Α. Ερωτηθείς σχετικά, εξήγησε ότι «του ασκούσαν πίεση οι ανακρίτριες». Δήλωσε δε ότι είχε εξεταστεί χωρίς δικηγόρο, επειδή δεν είχε χρήματα.

Για τις διαφορετικές εν προκειμένω καταθέσεις του μάρτυρα Κων/νου Διαμαντόπουλου, υπαλλήλου του «Beat», που ο ίδιος –κατά την Εισαγγελέα– πρότεινε να εξεταστεί, είπε ότι μπορεί να μπερδεύτηκε και να έκανε λάθος. Στο Α.Τ. ήρθαν δύο δικηγόροι, ο ένας της Χ.Α. [:Νικολαΐδης]. Ο ίδιος δέχθηκε για συνήγορο τον Γλύκα επειδή ήταν πολύ ταραγμένος. Υπέθεσε ότι μπορεί να τον έφερε ο Πανταζής, αλλά δεν ρώτησε περαιτέρω. Απέδωσε δε τα όσα του καταλόγισαν οι παθόντες στο ότι «μπορεί να έχουν κάποιο συμφέρον οι κύριοι».

Β. Ερωτήσεις συνηγόρων πολιτικής αγωγής

Ερωτήσεις υπέβαλαν, διά της Προέδρου, κατά σειρά οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής Σκαρμέας, Παπαδάκης, Θεοδωρόπουλος και Παπαδοπούλου.
Ο κατηγορούμενος κατέθεσε ότι την επόμενη μέρα από τη σύλληψή του πληροφορήθηκε ότι ο Νικολαΐδης ήταν δικηγόρος της Χ.Α. και δεν τον ήθελε, επειδή δεν ήθελε να έχει καμία σχέση.
Του φάνηκε, δε, λογικό να συνδέεται η επίθεση με την ομιλία του Λαγού στο «Enigma», όπως είχε καταθέσει ανακριτικά.
Σε επισήμανση του συνηγόρου Σκαρμέα ότι έχει συμμετάσχει σε εκδήλωση της Χ.Α., μαζί με τον Πατέλη, το αρνήθηκε και κατέθεσε ότι είχε πάει έναντι αντιτίμου 25 ευρώ. Εξήγησε σχετικά ότι τον είχαν προσεγγίσει πολύ πριν το 2012 έξω από σχολείο του Περάματος κάποια παιδιά και του είχαν τάξει 25 ευρώ, εφόσον πήγαινε για μία ώρα σε εκδήλωση της Χ.Α., όπου θα στεκόταν όρθιος φορώντας μπλούζα της Χ.Α. Και το έκανε, «για τα λεφτά». Δεν ήξερε ποιοι ήταν αυτοί που του το πρότειναν, δεν τους ξαναείδε, ούτε δε και πληρώθηκε τελικά. Δεν ξαναπήγε σε τέτοια εκδήλωση, επειδή δεν είχε πληρωθεί.
Τέλος, ο κατηγορούμενος διατύπωσε την υπόθεση ότι ο Νικολαΐδης ενδεχομένως να έδωσε τα ονόματα της λίστας, όπου βρέθηκε το τηλέφωνό του.

Γ. Επισήμανση συνηγόρου υπεράσπισης

Ο συνήγορος υπεράσπισης Γλύκας, ο οποίος είχε εντολέα τον κατηγορούμενο προανακριτικά, επισήμανε ότι ο μάρτυρας Διαμαντόπουλος είχε καταθέσει προανακριτικά και οι ώρες που είχε πει ταυτίζονται με αυτές που ανέφερε ο Παπαδόπουλος.

Στο σημείο αυτό, το Δικαστήριο διέκοψε για την 11/09/2019 στην αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, οπότε και αναμένεται να συνεχιστεί η ακροατηριακή διαδικασία με την απολογία του κατηγορουμένου Πανταζή.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ