Ημέρα 365: «Δεν τον ήξερες ρε τον Παύλο ε; Δεν τον ήξερες λες;».

365η συνεδρίαση, Αίθουσα Τελετών Εφετείου Αθηνών, 24/06/2019

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου. Υπήρχε σημαντική παρουσία δημοσιογράφων και κοινού.

II. Παρουσία των κατηγορουμένων

Παρόντες ήταν οι κατηγορούμενοι: Ι. Άγγος , Α. Αναδιώτης, Ι. Καζαντζόγλου, Ε, Καλαρίτης, Ι. Β. Κομιάνος, Α. Μιχάλαρος, Γ. Πατέλης, Τσακανίκης, Λ. Τσαλίκης, Θ. Τσορβάς, Α. Τσορβάς, Ι. Κομιάνος, Γ. Ρουπακιάς

ΙΙΙ. Απολογίες κατηγορουμένων

Α. Απολογία Ι. Καζαντζόγλου

Στην έναρξη της σημερινής συνεδρίασης επρόκειτο να ξεκινήσει η απολογία του κατηγορουμένου Δήμου αλλά λόγω απουσίας αυτού και του συνηγόρου του η έδρα ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει στον επόμενο κατά σειρά κατηγορούμενο Ι. Καζαντζόγλου.
O Ι.Καζαντζόγλου, διπλωματούχος ψυκτικός και κάτοικος Νίκαιας, κατέθεσε ότι οι σχέσεις του με τη Χρυσή Αυγή ξεκινάνε το 2011 όταν πρωτοπήγε στα γραφεία όπου υπεύθυνος τότε ήταν ο Γ. Πατέλης, σαν απλός υποστηρικτής ενώ αναλαμβάνει τη θέση του υπεύθυνου πολιτικής δράσης το 2013 όπως και ένα κομμάτι της ασφάλειας του χώρου μεταξύ άλλων μαζί με τους Καλαρίτη, Αντωνόπουλο, Μιχάλαρο όπως και θέση στο πενταμελές της τοπικής Νίκαιας μαζί με τους Πατέλη, Τσακανίκα, Θ.Σκαρπέλη. Αργότερα του δόθηκε έμμισθη θέση και στα κεντρικά γραφεία στη λεωφόρο Μεσογείων με 800 ευρώ και εξάωρη απασχόληση, θέση στην οποία όπως κατέθεσε απασχολούταν και ο Γ.Πατέλης.

Σχετικά με ομιλίες απάντησε πως γενικά τις απέφευγε καθώς δεν τα πήγαινε καλά με τα γράμματα με εξαίρεση μία φορά στην τοπική και ένα δίλεπτο χαιρετισμό στη Σπάρτη ενώ αναφορικά με τις εκδηλώσεις ότι έχει συμμετάσχει στο Μελιγαλά όπου δήλωσε πως το θέμα της ενδυμασίας ήταν προαιρετικό ενώ υπήρξε και μια ένταση, διαξιφισμός με την παράταξη «πατριωτική συμμαχία» Ερωτώμενος για την κατασκήνωση στη ΝΕΔΑ μίλησε για συμμετοχή 15 ατόμων ανάμεσα στα οποία ανέφερε τους Τσακανίκα, Πατέλη, Ρουπακιά, Αγιοβλασίτη, σε πρόγραμμα που περιελάμβανε αναρρίχηση, μπάνιο στο ποτάμι, σκοποβολή στα πλαίσια υγιούς ανταγωνισμού όπως ανέφερε, αθλοπαιδιές, επικαιρότητα, ιδεολογικό. Έκανε αναφορά σε αεροβόλα για paintball με πλαστικές μπίλιες τα οποία χρησιμοποιήθηκαν μόνο για φωτογραφίες όμως λόγω έλλειψης μπαταριών. Μίλησε ακόμα για φωτογραφίες με δύο σημαίες μία ελληνική και μία των SS με την τελευταία να δηλώνει πως είχε σταλεί στα γραφεία με σκοπό χλευαστικό όπως ανέφερε και ένα σημείωμα «αυτό να το δείξετε στον πυρηνάρχη σας να δείτε ποιοι είστε» ,προκαλώντας την ερώτηση της προέδρου «Και γιατί το κρατήσατε αφού είχε λόγο χλευαστικό; Και ποιος την έφερε στην κατασκήνωση; Και φωτογραφηθήκατε με κάτι που σας χλευάζει από πίσω;» για να λάβει την απάντηση «Το σκεπτικό ήταν να επιστρέψουμε τον χλευασμό κι άμα είναι να τον βρούμε ποιος είναι, να τον βρούμε να το στείλουμε πίσω».

Για ορκωμοσία νέων μελών και τελετουργικό απάντησε πως «ανάψαμε δύο δάδες και μερικά κεριά σαν τους αρχαίους Έλληνες και διαβάσαμε τον όρκο των Σαλαμινομάχων» ενώ αρνήθηκε τα περί στρατιωτικής εκπαίδευσης.
Το απόγευμα της 17ης Σεπτεμβρίου 2013 απάντησε πως ήταν στην τοπική Νίκαιας μαζί με τους Πατέλη, Σκαρπέλη, Γ. Τσακανίκα, και πιθανόν τους Σκάλκο, Κομιανό, Άγγο, Μιχάλαρο χωρις να δηλώνει σίγουρος για τους τελευταίους. Κλείνοντας στις 21.30 ο ίδιος πήγε σπίτι του να φροντίσει τον πατέρα του, μίλησε με τον κ. Τσακανίκα για την ομιλία της Πέμπτης γύρω στις 10 παρά.Στις 23.20 μίλησε με τον Άγγο και έμαθε για την παρουσία του Φύσσα στο «Κοράλλι», αλλά όπως είπε «δεν ασχολήθηκα καν, μου το πέρασε πολύ ελαφρά ότι τον ενοχλούσε η παρέα του Φύσσα, τον ρώτησα αν θα πάμε να πετάξουμε τρικάκια για την επικείμενη ομιλία Μιχαλολιάκου στο Πέραμα». Μίλησε επίσης με τον Χρυσαφίτη και Καλαρίτη χωρίς να αναφέρει με ποια σειρά ακριβώς όπως και με τον Πατέλη για τα τρικάκια δύο φορές ο οποίος του είπε «πέρνα Καισαρείας να παραλάβεις, είναι δυο πάκοι, έχει φέρει ο Ρουπακιάς». Συναντήθηκε με τον Ρουπακιά ,παρέλαβε τα τρικάκια, και αφού έφυγε ο Ρουπακιάς, δήλωσε πως 23.50 μίλησε με τον Σταμπέλο.

Σε επανειλημμένες ερωτήσεις της προέδρου πως εξηγεί το γεγονός ότι άτομα της Χρυσής Αυγής εμφανίζονται στο «Κοράλλι», ενώ μόνο ο ίδιος έχει ενημερωθεί από τον Άγγο, δεν έδωσε σαφή απάντηση λέγοντας πως το SMS εστάλη για να μοιράσουν τρικάκια. Αναφορικά με το κινητό του τηλέφωνο απάντησε πως «όταν συναντήθηκα με τον Ρουπακιά, τέρμα Καισαρείας, στην Πλατεία Περιβολάκη, μου ανοίγει το πορτ-μπαγκάζ και εκείνη την ώρα μιλάω με τον κ. Σταμπέλο και αφήνω το κινητό στην οροφή του αυτοκινήτου και παίρνω τους πάκους και το αφήνω εκεί». Σε επισήμανση του αναπληρωτή εισαγγελέα ότι φαίνεται να μιλάει στο τηλέφωνο με τον Σταμπέλο αργότερα, ενώ έχει ξεχάσει το κινητό στο αυτοκίνητο του Ρουπακιά πράγμα που δηλώνει και στη γραπτή απολογία του, απάντησε πως την ώρα που επικοινωνεί με τον Σταμπέλο ήταν ακόμα με τον Ρουπακιά. Το πρωί της επομένης μίλησε με τον Τσακανίκα και έμαθε από τον πατέρα του ότι «σκοτωθήκανε για οπαδικά στην Αμφιάλη», αλλά αρχίζει να ανησυχεί «μετά το μεσημέρι, όταν αλλάζει το σκηνικό. Με το που ακούω ότι ενεπλάκησαν χρυσαυγίτες συνειδητοποιώ ότι έχω ξεχάσει το κινητό μου στο αυτοκίνητο του Ρουπακιά, μέχρι εκείνη την ώρα νόμιζα ότι το είχα χάσει». Εκείνο το βράδυ δήλωσε πως φορούσε μαύρο παντελόνι με την εισαγγελέα να του επισημαίνει ότι καταθέσεις και αυτόπτεις μάρτυρες μιλάνε αντιθέτως για άσπρη φόρμα και τον κατηγορούμενο να αποκρίνεται προς πρόκειται περί αδικίας και ότι η αυτόπτης μάρτυρας Δ. Ζώρζου που τον αναγνώρισε εξυπηρετεί σκοπιμότητες. Σε ερώτηση από την έδρα πως είναι δυνατόν εφόσον έχουν προηγηθεί αψιμαχίες στο Κοράλλι το μήνυμα να αφορά στα τρικάκια απάντησε πως τα θεωρεί δύο διαφορετικά συμβάντα.

Για τη σύλληψη Ρουπακιά ο κατηγορούμενος κατέθεσε πως έμαθε από τα ΜΜΕ ενώ την επόμενη μέρα είδε τον Πατέλη στα γραφεία στη Λ.Μεσογείων, ο οποίος ήταν σε αναστάτωση και κατάσταση σοκ. Ο ίδιος δήλωσε πως δεν έχει περάσει από πειθαρχικό.

Ερωτώμενος για τον Αποστόλου και την κατάθεση του τελευταίου περί στοχοποίησης του Π.Φύσσα απάντησε πως ο περί ου ο λόγος είναι φαντασιόπληκτος και το έκανε για να προκαλέσει εντυπώσεις ενώ τον Ρουπακιά χαρακτήρισε «φιλήσυχο οικογενειάρχη άνθρωπο» και την ανθρωποκτονία μια «μια άτυχη στιγμή (…) και αν ισχύει ότι αιφνιδιάστηκε και τον τραβούσαν έξω από το αυτοκίνητο, το κατακρίνω» με τη σύνεδρο Τσουλφόγλου να σχολιάζει «Χωρίς να κινδυνεύει ο ίδιος, πήγε και σε ένα λεπτό μαχαίρωσε»

Με την ολοκλήρωση της απολογίας του Ι.Καζαντζόγλου η έδρα διέκοψε για διάλειμμα ενώ κατά την αποχώρηση των κατηγορούμενων ακούστηκαν από το κοινό φωνές προς τον Καζαντζόγλου: «Δεν τον ήξερες ρε τον Παύλο ε; Δεν τον ήξερες λες;».

Β.Απολογία Ε. Καλαρίτη

Πριν την απολογία Καλαρίτη, πήρε το λόγο ο συνήγορος του Γ. Δήμου, κ. Γαλετζάς, ο οποίος εξήγησε στο Δικαστήριο ότι ο πελάτης του υπεβλήθη την 21/3/2019 σε υπερηχογράφημα και τεστ κοπώσεως και λιποθύμησε και έως 30/6 του συνεστήθη να αποφύγει το στρες, με την Πρόεδρο να απαντά ότι η σειρά του να απολογηθεί έχει φτάσει, αλλά εκείνος θα εκτιμήσει την κατάσταση της υγείας του, και το συνήγορο να επισημαίνει ότι θα τον πιέσει να έρθει αύριο.

Στη συνέχεια προσήλθε ο Ε. Καλαρίτης, πρώην αξιωματικός του εμπορικού ναυτικού και εργαζόμενος στον ΟΛΠ από το 2002 έως το 2014, ο οποίος από το 2015 κατοικεί στη Σαλαμίνα και ασκεί την επιμέλεια των δύο ανηλίκων τέκνων του. Όπως κατέθεσε, ήταν υποστηρικτής από τα τέλη του 2011 στα γραφεία του Πειραιά, ενώ στις αρχές του 2013 πήγε στην τοπική της Νίκαιας καθώς είχε γνωρίσει στο ναυπηγοεπισκευαστικό χώρο τον Άγγο και το Μιχάλαρο. Τότε, όπως κατέθεσε, ο Τσακανίκας ήταν ταμίας και ο Καζατζόγλου υπεύθυνος πολιτικής δράσης, ενώ για το Ρουπακιά απάντησε πως δε γνωρίζει παρά μόνο ότι ερχόταν στα γραφεία με την οικογένειά του, η δε σύζυγός του και η σύζυγος του Πατέλη κρατούσαν το κυλικείο. Σε ερώτηση της Προέδρου εάν είχε αναλάβει την ασφάλεια, δεδομένων ορισμένων μηνυμάτων που απευθύνονταν σε αυτόν προσωπικά, απάντησε ότι η ασφάλεια ήταν άτομα «να κρατάνε τσίλιες και να φωνάξουν την αστυνομία αν τύχει και γίνει επίθεση», όχι μόνιμα, και μόνο για τα γραφεία της Νίκαιας που λειτουργούσαν Τρίτη και Πέμπτη 6-8. Δεν είχαν ρόπαλα, ασπίδες. Όπως δήλωσε, συνήθως φορούσαν μαύρα ρούχα που προμηθεύονταν από οποιοδήποτε κατάστημα.

Για το βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου 2013 κατέθεσε ότι είχε μείνει στο σπίτι του καθώς δεν είναι Ολυμπιακός και δεν τον ενδιέφερε ο αγώνας. Έλαβε ένα «σύνηθες» όπως το χαρακτήρισε μήνυμα από τον Γ. Πατέλη, ο οποίος «έλεγε τα ίδια και τα ίδια κάθε φορά με το άγχος που είχε πάντα», στο οποίο και δεν έδωσε σημασία, όπως κατέθεσε. Δέχθηκε πολλά τηλεφωνήματα από τον Άγγο, «για τον Ολυμπιακό», καθώς όπως είπε «μπορεί να σε πάρει 15 φορές να σου πει το ίδιο πράγμα», και κατόπιν ερωτήσεων της Προέδρου για το πότε σταμάτησαν οι κλήσεις, ο Καλαρίτης απάντησε ότι δε θυμάται. Επιμένοντας η Πρόεδρος του υπενθύμισε ότι υπάρχει μια σειρά κλήσεων με τους Κορκοβίλη, Άγγο, Μιχάλαρο, Τσαλίκη, Καζατζόγλου πριν και μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, με τον Καλαρίτη να απαντά ότι με τον Κορκοβίλη μίλησε για να τον συλλυπηθεί για το θάνατο του πατέρα του και στη δεύτερη κλήση «γιατί μπορεί να είχε ξεχάσει κάτι», με τον Άγγο γιατί «μιλάει πολύ» και τον καλούσε εκείνο το βράδυ να του πει για τον Ολυμπιακό, ενώ με το Μιχάλαρο για το σωματείο. Με τον Τσαλίκη δε, όπως ανέφερε, είχαν κοινό χόμπι, τα καναρίνια, και επικοινωνούσαν συχνά ακόμα και τέτοιες ώρες, και εξήγησε ότι στις 6 ολιγόλεπτες κλήσεις που πραγματοποιήθηκαν εκείνο το βράδυ συζητούσαν για τα καναρίνια, κι ότι τον κάλεσε να τον ρωτήσει για παράδειγμα «ρε συ, η κανάρα βγήκε έξω, τι να κάνω;». Με τον Καζατζόγλου εξήγησε ότι μίλησαν για τα τρικάκια, καθώς το άγχος ήταν τεράστιο για την εκδήλωση της Πέμπτης, όπου θα μιλούσε ο Μιχαλολιάκος.

Όπως κατέθεσε περαιτέρω, πληροφορήθηκε ότι «ο Ρουπακιάς ενεπλάκη με το Φύσσα και ο Ρουπακιάς τον μαχαίρωσε» την επόμενη ημέρα το μεσημέρι από τις ειδήσεις κι «έκανε το σταυρό του» να μη βρεθεί κατηγορούμενος «γιατί η Χρυσή Αυγή ήταν ένα κόμμα ανερχόμενο και περίμεναν αυτό το σημείο που θα γινόταν μία προβοκάτσια» και «στοχοποίησαν την τοπική της Νίκαιας». Όπως είπε, δε ρώτησε ποτέ κανέναν τι συνέβη, κανείς δε γνώριζε τίποτα και υπέδειξε το Ρουπακιά να εξηγήσει «γιατί το έκανε». Δεν προέβη δε σε κανένα τηλεφώνημα να μάθει τι έχει συμβεί, διότι έτσι θα έδειχνε ότι «κάτι συμβαίνει» και με τον ίδιο.

Όταν ο αναπληρωτής Εισαγγελέας του επεσήμανε ότι σύμφωνα με τον Άγγο, εκείνο το βράδυ επικοινώνησαν για τις υπογραφές στο σωματείο και όχι για τον αγώνα του Ολυμπιακού, όπως υποστήριξε ο Καλαρίτης, ο τελευταίος απάντησε ότι πολλές φορές δεν καταλαβαίνεις τι λέει ο Άγγος. Όταν το Δικαστήριο τον ρώτησε πώς και δεν τον ενημέρωσε ο Άγγος για τη δολοφονία, δεδομένου ότι την πληροφορήθηκε, όπως ο ίδιος παραδέχθηκε, από τις 12:10, και δεδομένου ότι ο Καλαρίτης γνώριζε το Ρουπακιά, ο κατηγορούμενος επανέλαβε ότι δεν του είπε τίποτα. Το δε γεγονός ότι ένα λεπτό αφού πήρε ο Άγγος τον Καζατζόγλου, κάλεσε τον τελευταίο ο Καλαρίτης, το χαρακτήρισε «σατανική σύμπτωση».

Στο σημείο αυτό το Δικαστήριο διέκοψε για τις 9 Μαΐου στην αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ