ΗΜΕΡΑ 383: «Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΧΑΙΡΙΟΥ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΔΥΝΑΜΟ ΤΡΟΠΟ»

383η Συνεδρίαση, Αίθουσα τελετών Εφετείου Αθηνών, 25/09/2019

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου. Υπήρχε παρουσία δημοσιογράφων και κοινού εντός της αίθουσας.

II. Παρουσία των κατηγορουμένων

Αυτοπροσώπως παρόντες κατά τη διαδικασία ήταν οι κατηγορούμενοι Στέφας, Λιακόπουλος, Παπαβασιλείου και Στεργιόπουλος.

III. Ένσταση κατηγορουμένου Στεργιόπουλου

Το Δικαστήριο ανέγνωσε την ένσταση που είχε υποβληθεί σε αυτό από την υπεράσπιση Στεργιόπουλου. Κατ’ αυτή, οι πολιτικώς ενάγοντες δεν έχουν την ιδιότητα του διαδίκου για τον συγκεκριμένο κατηγορούμενο, λόγω του εγκλήματος για το οποίο κατηγορείται, και έτσι δεν είναι επιτρεπτή η υποβολή ερωτήσεων σ’ αυτόν –έστω και διά της Προέδρου–, διαφορετικά προκαλείται ακυρότητα της διαδικασίας.

Η Εισαγγελέας πρότεινε να γίνει δεκτή η ένσταση, με το σκεπτικό ότι εν προκειμένω δεν συνδέεται η ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με την παράσταση πολιτικής αγωγής, επειδή δεν υπάρχει αμέσως παθών από την τέλεση του αδικήματος.

Οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής Καμπαγιάννης και Θεοδωρόπουλος ζήτησαν να απορριφθεί η ένσταση. Συγκεκριμένα, ο συνήγορος Καμπαγιάννης επικαλέστηκε προηγούμενες επιμέρους αποφάσεις του Δικαστηρίου, σε σχέση με την εξέταση μαρτύρων και τον σχολιασμό επί αποδεικτικού υλικού που αφορά στην εγκληματική οργάνωση, όπου είχε κριθεί ότι νομιμοποιείται η πολιτική αγωγή να τοποθετηθεί και να υποβάλει ερωτήσεις.

Επισήμανε ότι είναι συγκλίνουσες οι εγκληματικές πράξεις για την υποστήριξη της κατηγορίας κατά των οποίων παρίστανται και ότι οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής θέλουν να αποδείξουν το modus operandi της οργάνωσης, με τη συμμετοχή των κατηγορουμένων. Διαφορετικά, προκαλείται ακυρότητα της διαδικασίας. Κατά τον συνήγορο Θεοδωρόπουλο, «η μόνη απάντηση που πρέπει να επαναλάβει το Δικαστήριο, για να είναι συνεπές, και για να μην υπάρξουν νομικά προβλήματα –που δεν τολμώ να σκεφτώ–, είναι να απορριφθεί η ένσταση».

Από την υπεράσπιση, ο συνήγορος Σταύρου υποστήριξε ότι «για τον συγκεκριμένο κατηγορούμενο δεν υπάρχουν διάδικοι. Θα δημιουργηθεί μείζον θέμα ακυρότητας αν δοθεί ο λόγος σε κάποιον που δεν είναι διάδικος». Στην αυτή γραμμή κινήθηκε ο συνήγορος Φούσας, υποστηρίζοντας ότι εν προκειμένω δεν μπορούν να υποβληθούν ερωτήσεις στους κατηγορούμενους και να «μαρτυροποιηθούν».

Το Δικαστήριο δέχθηκε την ένσταση, κρίνοντας ότι «εν προκειμένω πρόκειται για απολογία κατηγορουμένου και όχι κατάθεση μάρτυρα. Δεν δικαιολογείται παράσταση πολιτικής αγωγής για το συγκεκριμένο αδίκημα, που κατηγορείται.».

IV. Ανάγνωση αμετάκλητης απόφασης ΜΟΕ Αθηνών

Το Δικαστήριο ανέγνωσε την προσκομισθείσα αμετάκλητη απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου (ΜΟΕ) Αθηνών, όπου κατηγορούμενοι ήταν οι –και εδώ κατηγορούμενοι– Λιακόπουλος και Στεργιόπουλος για τη δολοφονία του Λουκάν. Έγινε αναφορά στα πραγματικά περιστατικά της εν λόγω υπόθεσης. Ο συνήγορος Φούσας υποστήριξε ότι έγινε δεκτό επ’ ακροατηρίω από τον Πρόεδρο του ΜΟΕ ότι οι κατηγορούμενοι δεν σχετίζονται με τη Χ.Α. Η Εισαγγελέας ρώτησε πού στην απόφαση υπάρχει αυτή η παραδοχή, προέκυψε όμως ότι –και αν ακόμη υποτεθεί ότι έγινε– δεν καταγράφηκε.

V. Συνέχιση της κατάθεσης του κατηγορούμενου Στεργιόπουλου

Ερωτηθείς σχετικά από το Δικαστήριο, ο κατηγορούμενος κατέθεσε ότι φοβήθηκε τον Λουκμάν, που οδηγούσε ποδήλατο, επειδή ήταν μεγαλόσωμος και χειροδύναμος και πέταξε το ποδήλατο μπροστά σ’ αυτόν και τον συγκατηγορούμενό του, που επέβαιναν σε μηχανή. Κατά τον Στεργιόπουλο, ο Λουκμάν επιτέθηκε στον Λιακόπουλο και, επειδή ο ίδιος θεώρησε ότι κινδυνεύει, έκανε χρήση του μαχαιριού που έφερε. Όπως ανέφερε, «η χρήση του μαχαιριού έγινε με τελείως αδύναμο τρόπο». Ο κατηγορούμενος τόνισε ότι δεν τον συνδέει τίποτε με τη ΧΑ και διαφώνησε με την κρίση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου ότι υπάρχει «μένος του προς τους αλλοδαπούς».

VI. Κατάθεση του κατηγορούμενου Λιακόπουλου

Ο κατηγορούμενος Λιακόπουλος κατέθεσε ότι είναι διανομέας και κατοικεί ανέκαθεν στη Νέα Σμύρνη. Γνωρίζει τον Στεργιόπουλο ήδη 7-8 χρόνια πριν από την έκτιση της ποινής που του επιβλήθηκε για τη δολοφονία του Λουκμάν. Ασχολούντο με το ποδόσφαιρο και έπαιζαν στοίχημα σε πρακτορείο. Ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι δεν έχει καμία σχέση με τη ΧΑ, δεν είναι υποστηρικτής της, δεν έχει φίλους σ’ αυτή και δεν έχει πάει ούτε σε απλή εκδήλωσή της.

Ερωτηθείς για τα 115 ψηφοδέλτια, τα εκλογικά φυλλάδια και τα αυτοκόλλητα της ΧΑ που βρέθηκαν στην κατοικία του το 2013, ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε ότι, κατά την προεκλογική περίοδο του 2012, ήρθαν σε καφετέρια –όπου βρισκόταν ο ίδιος– και τα μοίρασαν κάποια άτομα, τα έδιναν σε όλους και ο ίδιος μάζεψε όλα όσα είχαν διανεμηθεί στην παρέα του για να τα χρησιμοποιήσει για γραφική ύλη. Δεν είχε ψηφοδέλτια άλλων κομμάτων. Περαιτέρω, όσον αφορά στα δύο μαχαίρια, στη σφεντόνα, στο αεροβόλο όπλο, στο ξύλινο ρόπαλο και στη σιδηρογροθιά που βρέθηκαν σπίτι του, κατέθεσε ότι: Τα μαχαίρια τα είχε πάρει από μαγαζί στο Μοναστηράκι, τον εξυπηρετούσαν για το ψάρεμα. Τη σιδηρογροθιά του την είχε δώσει «ένα παιδί που ασχολείται με ποδοσφαιρικές ομάδες» και του είχε πει να τη δώσει σε άλλο άτομο. Τη σφεντόνα την είχε για κυνηγετική χρήση. Το αεροβόλο ήταν «ψεύτικο» όπλο και το είχε επειδή πήγαινε για σκοποβολή σε ειδικό χώρο στον Βύρωνα, χωρίς άδεια, τα βράδια. Για τη χρήση του είχε και τις ευρεθείσες αμπούλες αερίου. Τα φυσίγγια που επίσης βρέθηκαν στην κατοχή του ήταν «ενθύμιο από τον ελληνικό στρατό», ήταν στρατιωτικό υλικό από τότε που είχε υπηρετήσει ως δόκιμος. Τη νύχτα της δολοφονίας του Λουκμάν έφερε μαχαίρι για εκφοβισμό, για το ενδεχόμενο να του επιτίθετο κάποιος, επειδή κάποτε του είχαν κλέψει το κινητό τηλέφωνό του.

Η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ήταν καινούργια και ανήκε στον συγκατηγορούμενό. Δεν έφερε πινακίδες κυκλοφορίας επειδή είχε πρόβλημα με τη σέλα. Κάπου 00:30-01:00 είπαν να πάνε βόλτα μέσω αυτής, επειδή δεν ήταν ώρα αιχμής, με κατεύθυνση προς το Γκάζι. Μπροστά τους ήταν ένας ποδηλάτης –ο Λουκμάν–, ο οποίος άρχισε να κάνει επικίνδυνους ελιγμούς, ενώ τους είχε δει. Πήγαιναν δεξιά πήγαινε δεξιά, πήγαιναν αριστερά πήγαινε αριστερά. Το σημείο ήταν σκοτεινό και οι επιβαίνοντες τη μοτοσικλέτα έβλεπαν την πλάτη του. Τότε, μετά τα ζιγκ-ζαγκ, ο ποδηλάτης τους έβρισε στα ελληνικά και μετά σε άλλη γλώσσα, σταμάτησε και ήλθε απειλητικά προς το μέρος τους. Κατέβηκε πρώτος από το ποδήλατό του και πήγε να βγάλει κάτι από την τσέπη του. Ο κατηγορούμενος, για να τον απωθήσει, του έκανε κεφαλοκλείδωμα και του έδωσε γροθιά στα οπίσθια. Επίσης για να τον απωθήσει, τον χτύπησε μία φορά με το μαχαίρι του. Μετά τα χτυπήματα, ο Λουκμάν σηκώθηκε να φύγει και, έτσι, ο κατηγορούμενος υπέθεσε ότι ήταν καλά και δεν κάλεσε ασθενοφόρο. Ο ίδιος δεν είναι ρατσιστής, δεν έχει σχέση με τη ΧΑ, ούτε ήξερε στην αρχή ότι επρόκειτο για αλλοδαπό και, ακόμη και αν ήταν Έλληνας, το ίδιο θα έπραττε. Θα έβγαζε μαχαίρι.

VIΙ. Κατάθεση του κατηγορούμενου Στέφα

Ο κατηγορούμενος είναι οικογενειάρχης, τεχνίτης σιδήρου στη Ν/Ζ Περάματος και ζει από πάντα στη Σαλαμίνα. Αναφορικά με τα όπλα που βρέθηκαν σπίτι του, έδωσε τις εξής εξηγήσεις: Το 2009 μειώθηκε η δουλειά και αναγκάστηκε να κατασκευάζει γεωργικά εργαλεία για να βιοπορίζεται. Τα σπαθιά και τα αστέρια «ζούριγκεν» τα κατείχε λόγω πολεμικών τεχνών που έκανε στα νιάτα του. Για την προπόνησή του είχε μία σπάθη τύπου «κατάνα». Είχε φέρει και από το εξωτερικό κάποια όπλα, δηλαδή μία κινέζικη σιδηρογροθιά και ένα ξιφίδιο. Τα λοιπά τα έχει φτιάξει ο ίδιος και τα είχε στο σπίτι του κρεμασμένα. Τα τρία πυροβόλα όπλα που είχε ήταν εξαρτήματα πολεμικών τεχνών, ενώ για τις δύο καραμπίνες, που επίσης βρέθηκαν, είχε άδεια και τις είχε καταθέσει κατά την ανάκριση. Η κροτίδα που βρέθηκε ήταν του γιού του, για το Πάσχα.

Με τον Μιχάλαρο είναι συνάδελφοι και γνωρίζονται χρόνια. Το 2011-2012 οι επικεφαλής αντιπροσωπίας τους, αν και είχαν μαζέψει 1.000 υπογραφές, δεν κατάφεραν κάτι για να αντιταχθούν στις απεργίες του ΠΑΜΕ, επειδή δεν ήθελαν πολιτική σκεπή. Μετά ζήτησαν τη βοήθεια των άλλων κομμάτων και μόνο η ΧΑ ανταποκρίθηκε. Αρχικά αυτή ήταν η σχέση του με τη ΧΑ, στη συνέχεια έγινε «υποστηρικτής», πήγαινε σε εκδηλώσεις, στο πολεμικό μουσείο, στις Θερμοπύλες. Δεν έφερε συγκεκριμένη στολή, επειδή ήταν απλός υποστηρικτής. Το τατουάζ που φέρει είναι από τα νιάτα του.

Στο σημείο αυτό, το Δικαστήριο διέκοψε για την 26/09/2019 στην αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, οπότε και αναμένεται να συνεχιστεί η ακροατηριακή διαδικασία με την απολογία του κατηγορουμένου Παπαβασιλείου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ