Ημέρα 350: «Ο Μιχαλολιάκος είναι η Χρυσή Αυγή»

350η Συνεδρίαση, Αίθουσα Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού, 11/04/2019

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στο ακροατήριο ενώ υπήρχε μικρή παρουσία δημοσιογράφων και κοινού.

II. Παρουσία των κατηγορουμένων

Δεν υπήρχε κανένας αυτοπροσώπως παρών κατηγορούμενος

ΙΙΙ. Εξέταση Μάρτυρα Υπεράσπισης Χατζησάββα

Α. Εξέταση από την Έδρα

Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι είναι βουλευτής της ΧΑ στο Κιλκίς από τον Ιανουάριο 2015 και πιο πριν ήταν προγραμματιστής ηλεκτρονικών υπολογιστών, ενώ ασχολείται με το κόμμα από το 2006. Είναι επίσης μέλος της Κεντρικής Επιτροπής που αριθμεί περίπου 60 άτομα και έκανε και ομιλίες ιστορικού και πολιτικού περιεχομένου. Έχει λάβει μέρος σε εκδηλώσεις στα Ίμια, στις Θερμοπύλες καθώς και σε όλες σχεδόν τις εκδηλώσεις της ΧΑ. Τον κατηγορούμενο Ματθαιόπουλο τον γνωρίζει από το 2010, με τον οποίο διατηρεί και φιλικές σχέσεις και οι θέσεις του είναι οι θέσεις του κόμματος που τις χαρακτηρίζει μετριοπαθείς.

Υποστήριξε ότι σε καμία περίπτωση δεν υπάρει ρητορική μίσους στο λόγο του Ματαθαιόπουλου και οι θέσεις του για τους μετανάστες είναι ότι πρέπει να τηρούνται τα νόμιμα. Σε σχέση με τη δολοφονία Φύσσα, ανέφερε ότι εκείνη την περίοδο λάμβαναν εγκυκλίους που τους προειδοποιούσαν ότι θα προσπαθήσουν να τους εμπλέξουν σε γεγονότα για να ανακόψουν την ανοδική τους πορεία, καθώς δεχόντουσαν συνεχώς προκλήσεις, οπότε σε καμία περίπτωση δεν θεωρούσε ότι εμπλεκόταν η ΧΑ στη δολοφονία Φύσσα.

Για άλλες επιθέσεις της ΧΑ ενημερώθηκε από δημοσιεύματα κατά βάση τον Γενάρη του ’15. Ανέφερε ότι τον Πατέλη και τον Πανταζή τους γνώριζε από τα δημοσιεύματα ενώ τον Σταύρου τον ήξερε από τη Β.Ελλάδα αλλά δεν τον είχαν γενικά σε υπόληψη καθώς δημιουργούσε θέματα που ήταν στη φαντασία του και ήταν «κλινική περίπτωση» όπως σημείωσε. Σε σχέση με την ενδυμασία, υποστήριξε ότι εκείνοι στο Κιλκίς δεν είχαν συγκεκριμένη περιβολή, δεν έχει λάβει κάποιου είδους εκπαίδευση παρά μόνο στο στρατό και η κάρτα που είχε ήταν κάρτα υποστηρικτή με αύξοντα αριθμό.

Για το καταστατικό της ΧΑ πριν το ’12 ανέφερε ότι τα διάβαζαν στο Κιλκίς και γελούσαν και δε θα ρωτούσε την ηγεσία ποτέ για κάτι τέτοιο. Αναφορικά με την πολιτική ευθύνη που ανέλαβε ο αρχηγός του κόμματος για τη δολοφονία Φύσσα, ο μάρτυρας κατέθεσε ότι είχαν πάρει ως κόμμα 13% και επωμίστηκαν την ευθύνη γιατί τους τη χρέωσαν, ως πολιτικό κόστος. Σχετικά με το αν υπήρχαν μέλη στη ΧΑ και κάποιο μητρώο που να τηρείται, ο μάρτυρας δήλωσε ότι υπήρχε μόνο για αυτούς που συμμετείχαν στην επιτροπή που συζητούσαν θέματα σε εβδομαδιαία βάση. Όσο για το πώς ο ίδιος τοποθετήθηκε στη θέση του πυρηνάρχη, ανέφερε ότι μόνος του άνοιξε τον πυρήνα και μετά ενημερώθηκε η ηγεσία.

Β. Εξέταση από Πολιτική Αγωγή

Ο μάρτυρας ερωτηθείς κατέθεσε ότι οι εγκύκλιοι έπρεπε να τηρούνται αν ήθελε κάποιος να παραμείνει στη ΧΑ, ωστόσο δε γνωρίζει αν διαγράφηκαν μέλη λόγω της δολοφονίας Φύσσα. Ανέφερε επίσης ότι η Κεντρική Διοίκηση είχε κατάλογο υπευθύνων και ότι ομάδα ασφαλείας σήμαινε να υπάρχει ασφαλής λειτουργεία την ώρα των γραφείων. Επίσης στο γεγονός ότι υπήρχε σε κατάλογο μελών της Νίκαιας το όνομα του Ρουπακιά, απάντησε ότι δε γνωρίζει ποιος συνέταξε τη λίστα. Περαιτέρω κατέθεσε ότι ο Ματθαιόπουλος είχε κάνει ομιλίες στο Πέραμα όπως έχουν κάνει όλοι, ενώ του επιδείχθηκε έγγραφο που αναφέρει «δόκιμα μέλη» στον κανονισμό λειτουργίας. Αναφορικά με την εκπαίδευση, σημείωσε ότι είναι μια προσέγγιση πολιτική για να πούνε στα νέα μέλη ποιοι είναι, ενώ ερωτηθείς απάντησε ότι δε γνωρίζει αν ο Κασιδιάρης είναι μέλος του πολιτικού συμβουλίου καθώς δεν τους αφορούσαν όλα αυτά ωστόσο υποστήριξε ότι υπάρχει ιεραρχία. Σημείωσε ότι δε γνωρίζει κάποιον Εμπάρακ παρά μόνο από δημοσιεύματα και ότι καταδικάζουν όλες τις πράξεις βίας.

Γ. Εξέταση από Υπεράσπιση

Ο μάρτυρας ερωτηθείς σχετικά ανέφερε ότι λειτουργούν κανονικά και είναι δεύτεροι στον κοινοβουλευτικό έλεγχο και έχουν στοχοποιηθεί λόγω λάσπης. Ο ίδιος επεσήμανε επίσης ότι δεν έχει ακούσει ποτέ για παρότρυνση σε πράξεις βίας ούτε τον Μιχαλολιάκο ούτε κάποιον άλλο από το κόμμα. Περαιτέρω κατέθεσε ότι τα χρόνια που γνωρίζει τον Ματθαιόπουλο, ποτέ δεν έχει αντιληφθεί να γνωρίζει ο τελευταίος έκνομες πράξεις εκ μέρους του κόμματος, ούτε να υποπέσει κάτι στην αντίληψή του και να μην απομακρυνθεί.

IV. Εξέταση μάρτυρα υπεράσπισης Τούφα

Α. Εξέταση από την Έδρα

Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι διαμένει στην Καστοριά, είναι άνεργος αλλά περιστασιακά ασχολείται σε κτηνοτροφικές μονάδες κα πιο σταθερά σε εργαστήρια χρυσοχοϊας. Για τη σχέση του με τη ΧΑ, ανέφερε ότι έχει συμμετάσχει σε εκλογές και είναι μέλος της κεντρικής επιτροπής από το 2007. Τον Ματθαιόπουλο τον γνωρίζει 10 χρόνια και ο τελευταίος έχει βαφτίσει και το παιδί του. Στην περιοχή του δεν υπάρχει τοπική καθώς άνοιξαν κάποια στιγμή ένα γραφείο το οποίο όμως έκλεισε μετά από έναν χρόνο για οικονομικούς λόγους. Ο ίδιος έχει κάνει ομιλίες στην τοπική Κοζάνης και στην Καστοριά ισοτρικού κυρίως περιεχομένου, καθώς επίσης έχει παρευρεθεί στα Ίμια, στην ετήσια εορτή για τον Μ. Αλέξανδρο στη Θεσσαλονίκη και στις Θερμοπύλες. Ανέφερε επίσης ότι δεν έχει προσέξει ιδιαίτερη ενδυμασία πέρα από το μπλουζάκι της ΧΑ, ούτε γνωρίζει για εκπαίδευση μελών. Δεν είναι μέλος και δεν έχει δώσει ποτέ όρκο. Σχετικά με την ανθρωποκτονία Φύσσα, κατέθεσε ότι είχε μιλήσει με τον Ματθαιόπουλο τότε αλλά δε γνώριζε κάτι να του πει. Υποστήριξε ότι δεν υπάρχει ρητορική μίσους στο λόγο του Ματθαιόπουλου καθώς και ότι ο ίδιος δεν έχει δει ποτέ το καταστατικό.

Β. Εξέταση από Πολιτική Αγωγή

Ο μάρτυρας ερωτηθείς σχετικά ανέφερε ότι δε γνωρίζει αν ο Σιατούνης ήταν στην κεντρική επιτροπή το 2007, καθώς ο ίδιος ήταν απών και παρέμενε για τυπικούς λόγους. Στη ερώτηση για το αν ο Μιχαλολιάκος είναι μέλος της ΧΑ, ο κατηγορούμενος δήλωσε ότι είναι ο γενικός γραμματέας και ότι «είναι η ΧΑ», καθώς και ότι εκτός από τον Μιχαλολιάκο και τους βουλευτές δε γνωρίζει άλλα μέλη στη ΧΑ. Από τον σκληρό δίσκο της Ουρανίας Μιχαλολιάκου του επεδείχθη έγγραφο που μιλάει για όρκο ωστόσο ο ίδιος δε γνωρίζει περί τίνος πρόκειται. Ερωτηεθείς, δήλωσε επίσης ότι δεν έχει ποτέ ο ίδιος κληθεί σε πειθαρχικό συμβούλιο παρότι του παρουσιάστηκαν πρακτικά συνεδριάσεως από 25/10/’13 για να παρουσιαστεί ενώπιον πειθαρχικού συμβουλίου. Περαιτέρω, κατέθεσε ότι ο ίδιος δεν έχει παραστεί στην κεντρική επιτροπή όλα αυτά τα χρόνια λόγω οικονομικών δυσκολιών, ούτε έχει λάβει γνώση για τις αποφάσεις εκ των υστέρων. Κατέθεσε επίσης ότι δε γνωρίζει ούτε τον Πατέλη ούτε τον Ρουπακιά ούτε και άλλους βουλευτές πέραν του Ματθαιόπουλου και του Μιχαλολιάκου. Πρόσθεσε ότι η κεντρική επιτροπή εκλέγεται από τους συνέδρους, ότι δεν υπάρχουν μέλη καθώς και ότι δε γνωρίζει για καταστατικό της ΧΑ.

Γ. Εξέταση από Υπεράσπιση

Ο μάρτυρας ερωτηθείς κατέθεσε ότι δεν υπήρχε περίπτωση να εκλεγεί αν η ΧΑ δεν ήταν πρώτο ή δεύτερο κόμμα και ότι ποτέ στις εκδηλώσεις της ΧΑ που συμμετείχε δεν άκουσε παρότρυνση σε πράξεις βίας, ενώ ούτε ο ίδιος ο Ματαθαιόπουλος είχε προδιάθεση για εγκληματική βία ή ρατσισμό. Σημείωσε επίσης ότι πουθενά σε όλη την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας δεν έχει κατηγορηθεί η ΧΑ για τάγματα εφόδου ούτε και έχει ασκηθεί αντίστοιχη δίωξη. Σημείωσε επίσης ότι δεν υπήρχε καμία οικονομική βοήθεια από την Αθήνα.

Στο σημείο αυτό το Δικαστήριο διέκοψε για τις 12/4 στην αίθουσα γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ