Ημέρα 366: Απολογία Δήμου: «Μου είχαν πει “Θα σου βάλουμε από το κόμμα δικηγόρους”»

366η Συνεδρίαση, Αίθουσα Τελετών Εφετείου Αθηνών, 25/06/2019

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στο ακροατήριο ενώ υπήρχε μικρή παρουσία δημοσιογράφων και κοινού.

II. Παρουσία των κατηγορουμένων

Παρόντες κατά τη σημερινή δικάσιμο ήταν οι κατηγορούμενοι: Δήμου, Κομιανός, Αναδιώτης, Πατέλης, Ρουπακιάς, Κορκοβίλης, Καζαντζόγλου, Τσορβάς Α., Τσορβάς Ν., Μιχάλαρος, Σαντοριναίος, Κάλκος, Σταμπέλος, Τσακανίκας

III. Απολογία κατηγορουμένου Δήμου

Ο κατηγορούμενος Δήμου κατά την απολογία του κατέθεσε ότι κατοικεί στην Κοκκινιά του Πειραιά, εδώ και μια δεκαετία και ότι είναι συνταξιούχος αναπηρίας. Είχε πάθει οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, έχει δύο στεντ στην κεντρική αρτηρία και ότι πρόκειται 30 του μήνα να υποβληθεί σε επέμβαση καρδιάς και αν δε μπορεί να «ξεβουλώσει» θα κάνει bypass. Έχει δύο κόρες, μία 26 ετών και μία 22 και ως προς τη σχέση του με τη ΧΑ υποστήριξε ότι δεν ήταν υποστηρικτής, αλλά απλό μέλος με την έννοια ότι τον καταχώρισαν μόνο με την ταυτότητά του. Αυτό συνέβη όταν πήγε μια μέρα να πληρώσει τη ΔΕΗ και είδε τη διανομή τροφίμων και σταμάτησε να δει. Τότε του είπε ένας νεαρός να απευθυνθεί στον κύριο που τον λένε Ρουπακιά και ήταν υπεύθυνος τροφίμων. Του είπε ότι είναι καρδιοπαθής και του απάντησε ότι για να ξαναγίνει διανομή πρέπει να γίνει μέλος και έτσι κι έγινε. Πήγαινε κάθε Τρίτη και Πέμπτη που μιλούσαν οι βουλευτές, ενώ την Πέμπτη πήγαινε στην τοπική και ο Ρουπακιάς είχε το κυλικείο όπου πουλούσαν μπλουζάκια, καπελάκια, καθώς ο Ρουπακιάς ήταν υπεύθυνος για την πώληση, την τροφοδοσία, τη συσκευασία, ενώ ήταν και στο πενταμελές.

Ο κατηγορούμενος είχε λάβει μέρος και σε άλλες εκδηλώσεις όπως μοίρασμα στο Περιβολλάκι παλιών εφημερίδων, διανομή τροφίμων, στο άγαλμα του Λεωνίδα που έγινε μνημόσυνο. Ο ίδιος δε φορούσε συγκεκριμένη αμφίεση γιατί δεν ήταν στέλεχος ούτε στην ομάδα ασφαλείας, αλλά τα παιδιά που ήταν 18-40 ετών φορούσαν πάντα. Ήταν ο Αγγος, ο Κομιανός και απλά καθόντουσαν έξω από την τοπική, μήπως έρθει κάποιος και επιτεθεί, ως στελέχη που ήταν αυτοί. Στις 17/9 ήταν σπίτι και γύρω στις 11:15 το βράδυ ήρθε SMS από την τοπική της Νίκαιας που έλεγε «οι πιο κοντινοί να έρθουν στην τοπική». Ο ίδιος επικοινώνησε με τον Ρουπακιά γιατί δε μπορούσε να πάρει τον Πατέλη ως πιο υψηλόβαθμο, ο οποίος αφού αρχικά είπε θα τον καλέσει αργότερα, του είπε αν μπορεί να πάει. Ο κατηγορούμενος με τη σειρά του επικοινώνησε με τον Σκάλκο για να τον «πετάξει» μέχρι την τοπική που όμως ήταν κλειστή. Πιο κάτω είδε 7-8 μηχανάκια με άτομα πάνω και ανάμεσά τους και τον Κομιάνο που μπόρεσε να αναγνωρίσει επειδή δε φορούσε κράνος. Του απευθύνθηκε στον πληθυντικό γιατί ο Κομιάνος ήταν στέλεχος [σε αυτό το σημείο σημειώθηκε αντίδραση από την πλευρά του κατηγορούμενου Κομιάνου] και του είπε «πάμε για μάχη, έχουν πιάσει κάτι δικούς μας στο Κερατσίνι». Ο Δήμου τότε είπε στον Σκάλκο «αυτοί πάνε για φασαρία, πάμε να φύγουμε». Ξεκίνησαν οι μηχανές και περνάγαν με κόκκινα φανάρια, εξαφανίστηκαν στο λεπτό. Όταν φτάσανε στο βενζινάδικο με το Σκάλκο, σε 5 λεπτά άκουσε σειρήνες, είπε στον Σκάλκο «κάτι έχει γίνει» και το επόμενο πρωί έμαθε τι είχε γίνει.

Όταν ο Σκάλκος τον γύρισε σπίτι, πήρε τον Ρουπακιά μήπως μοίραζαν τρόφιμα. Ο Ρουπακιάς του είπε ότι τον έχουν πιάσει, ότι είναι στο τμήμα και να πάρει τον Πατέλη ο οποίος με τη σειρά του, του είπε ότι ξέρουν τι έχει κάνει ο Ρουπακιάς και να μη λέει πολλά από το τηλέφωνο [ υπήρξε ένταση ξανά από τον Πατέλη] ξεκαθαρίζοντας ότι η σύζυγος του Πατέλη του το είπε αυτό γιατί ο Πατέλης όταν πήρε έκανε μπάνιο. Την άλλη μέρα το πρωί τον πήραν και του είπαν ότι ο Ρουπακιάς σκότωσε έναν άνθρωπο κι άνοιξε την τηλεόραση και τον είδε να τον πηγαίνουν με χειροπέδες και βγάζανε τη ΧΑ με ναζιστικές σημαίες κλπ ενώ στην τοπική Νίκαιας δεν υπήρχαν ναζιστικά σύμβολα. Στις διανομές είχε δει άτομα να φοράνε κράνη και να κρατάνε τη σημαία, η ασφάλεια, η τοπική που ήταν παιδιά 18-25 χρονών, αυτός ήταν 55.

Ερωτηθείς ο κατηγορούμενος δήλωσε ότι δε ρώτησε περαιτέρω τον Πατέλη γιατί του είπε να μη λέει πολλά από το τηλέφωνο μιας και δεν τους εξηγούσαν πολλά γενικά, δεν τους είχαν πει καν τι τους θέλανε στην τοπική. Τη μεθεπόμενη μέρα τον πήρε ο Τσακανίκας και του είπε να πάει στα κεντρικά γιατί τον θέλει ο Λαγός. Εν τέλει ωστόσο του είπε να πάει να τον βρει στους Αγίους Αναργύρους και τον πήρε πιο κάτω να μιλήσουν και του είπε ότι «δεν υπάγεσαι στη ΧΑ. Τώρα που θα ανοίξουν τα τηλέφωνα θα πεις ότι ήσουν στο Κερατσίνι και τυχαία πήρες τον Ρουπακιά», καθώς ήταν ο μοναδικός που είχε πάρει τον Ρουπακιά. Ο ίδιος στις ανακρίτριες είπε την αλήθεια παρότι του είχαν πει «θα σου βάλουμε από το κόμμα δικηγόρους» διαφορετικά «θα σου κάνουμε το βίο αβίωτο». Όταν είπε ότι ο ίδιος δε θα τα πει αυτά ο Τσακανίκας τον απείλησε ότι η ΧΑ θα του κάνει τη ζωή αβίωτη και ότι θα παρακαλάει να μην είχε γεννηθεί. Ο Τσακανίκας τον προέτρεπε να αναλάβει την ευθύνη ότι έδωσε την εντολή να σκοτώσουν τον Φύσσα και θα του έβαζαν δικηγόρους από το κόμμα προκειμένου να μην καταστραφεί ο πυρήνας της Νίκαιας. Ο κατηγορούμενος κατέθεσε επίσης ότι εκτός από εκείνο το τηλεφώνημα δε δέχτηκε άλλες απειλές αλλά τον έπαιρναν από σταθερά και κινητά χωρίς να λένε τίποτα και το κλείνανε. Μετά τη συνάντηση με τον Τσακανίκα ήταν σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση και πήγε στον Χανδρινό και όταν ήταν σπίτι του, ο Τσακανίκας τον πήρε τηλέφωνο και ο Χανδρινός του είπε «αυτά που του λες έλα να τα πεις σε μένα». Από τότε δεν έχει καμία επαφή με τη ΧΑ και όταν έφυγε από τις ανακρίτριες η αντιτρομοκρατική του είπε να τον αλλάξουν νομό και να του βάλουν αστυνομικό. Του έβαλαν προστασία για κάποιο χρονικό διάστημα ενώ υποθέτει ότι έχει μάλλον ακόμα γαιτί βλέπει κάποια άτομα της ασφάλειας που τα γνωρίζει.

Ο κατηγορούμενος κατέθεσε ότι τον Φύσσα δεν τον γνώριζε ούτε είχε γίνει ποτέ συζήτηση για το συγκεκριμένο πρόσωπο, ενώ στις ομιλίες δεν υπήρχε προτροπή για βία. Ερωτηθείς γιατί ο ίδιος με τόσα προβλήματα υγείας πήγε εκείνο το βράδυ στην τοπική, ο κατηγορούμενος απάντησε ότο πήγε καλή τη πίστει για να πάρει και την επομένη τρόφιμα. Επίσης ο Χανδρινός τον οποίο είχε καλέσει ως μάρτυρα υπεράσπισης, μετά δεν του μιλούσε επειδή αποστασιοποιήθηκε από τη ΧΑ και δεν του μιλάει ούτε στον δρόμο. Στις ομιλίες που γινόντουσαν δεν ανέφεραν για την ηγεσία ή τον Μιχαλολιάκο παρά για το ότι κάνουν ερωτήσεις στη Βουλή και όταν έρθει η ΧΑ θα υπάρχει ποσόστωση για τους μετανάστες, χωρίς όμως να παροτρύνουν να κάνουν έκνομες πράξεις. Αναφορικά με την ιδεολογία άκουγε για τον εθνικισμό και τον πατριωτισμό. Ο ίδιος κατέθεσε ότι έχει δώσει συνέντευξη σε εφημερίδα για να μάθει ο κόσμος τι γίνεται, ενώ επιβεβαίωσε την κατάθεσή του στις ανακρίτριες ότι «μας είχαν πει κάθε φορά που λαμβάναμε μηνύματα απο την τοπική μετά να τα διαγράφουμε» και ότι αυτό τους το ζητούσε ο Πατέλης.

IV. Απολογία κατηγορουμένου Κομιανού

Ο κατηγορούμενος κατά την απολογία του κατέθεσε ότι αυτή τη στιγμή είναι άνεργος από τον Οκτώβρη του 2018 και το 2016 ήταν η τελευταία του εργασία στην Αθήνα ως φύλακας σε εταιρία, ενώ διαμένει στο Αιγάλεω από τον Γενάρη του 2010. Με τη ΧΑ έχει σχέσεις από τον Δεκέμβρη του 2012 για να βρει δουλειά επειδή είχε ακούσει ότι βοηθάει κόσμο και πήγε και βρήκε τον υπεύθυνο της τοπικής Νίκαιας, τον Πατέλη. Είχε αφήσει το τηλεφωνό του και αργότερα ξαναπήγε για να δει αν έχει υπάρξει κάτι και γράφτηκε μήπως έτσι ενδιαφερθούν περισσότερο. Πήγαινε σε ομιλίες κάθε Τρίτη και Πέμπτη και ο ίδιος συμμετείχε σε διανομές τροφίμων και φυλλαδίων, ενώ έχει πάει σε εκδήλωση μνήμης στα Ίμια, στη Λέσχη Αξιωματικών, στον Λεωνίδα, στον Μελιγαλά με πούλμαν με άλλους της τοπικής όπου ο καθένας μπορούσε να φορέσει ό,τι ήθελε και να καθίσει όπου ήθελε. Όταν είχε πάει στο Μελιγαλά είδε άτομα που φορούσαν παντελόνι παραλλαγής και μπλουζάκι της ΧΑ, ενώ τα άτομα της ασφάλειας κάποιες φορές φορούσαν αυτά τα ρούχα και κάποιες όχι. Ερωτηθείς, κατέθεσε ότι όταν πήγαινε στα γραφεία έβλεπε όλους τους συγκατηγορούμενούς του και ως υπεύθυνους στην τοπική της Νίκαιας ονόμασε τη γυναίκα του Πατέλη, την Σκαρπέλη, τον Καζαντζόγλου ως υπεύθυνο πολιτικής δράσης, ενώ τον Ρουπακιά τον έβλεπε απλώς στο χώρο.

17/9/13 γύρω στις 4μιση το απόγευμα πέρασε από τα γραφεία όπου είχε δει τον Πατέλη, τον Αγγο, τον Τσακανίκα, τον Σκάλκο, ίσως και τον Ρουπακιά. Τους είχαν ενημερώσει ότι την Πέμπτη, δυο μέρες μετά, θα γινόταν ομιλία και θα περνούσε ο Μιχαλολιάκος από τα γραφεία της Νίκης και Τρίτη ή Τετάρτη θα γινόταν δράση να πετάξουν κρικάκια για την ομιλία του Μιχαλολιάκου. Εκείνη τη μέρα, μετά γύρισε σπίτι του, δε βγήκε, την επόμενη άκουσε τα πάντα, ότι δηλαδή ένα μέλος της τοπικής τους είχε σκοτώσει ένα παιδί. Δεν έκανε τότε κάτι αλλά το βράδυ της Τρίτης γύρωσ τις 11:20 το βράδυ είχε λάβει μήνυμα “Όλοι τώρα στην τοπική, δε θα περιμενω μακρινούς”. Πήρε τον Πατέλη να τον ρωτήσει γιατί το έστειλε και του είπε για τα κρικάκια, του απάντησε ότι δε θα πάει και μετά μίλησε με τον Τσόρβα μετά τις 12 για να δει αν είχε πάει αυτός στη δράση και αν είχαν τελειώσει και τότε του είπε ο Τσόρβας ότι έχουν πιάσει τον Ρουπακιά, χωρίς όμως να του αναφέρει την ανθρωποκτονία που έμαθε την επόμενη μέρα. Μετά κάλεσε τον Πατέλη που του είπε ότι έχει πρόβλημα και να κλείσει, ενώ έδωσε την εξήγηση για το γεγονός ότι ενώ αυτός ήταν στο Αιγάλεω το κινητό του έλεγε ότι βρίσκεται Νεάπολη Νίκαιας, ότι το κινητό αυτό δεν του ανήκει. Μίλησε επίσης με τον Τσακανίκα για το αν έχει μάθει κάτι, ωστόσο τα έμαθε όλα την επόμενη μέρα, χωρίς όμως να θυμάται να χει πάει κάπου ή να κάνει κάτι. Με τον Τσακανίκα βρέθηκε στα γραφεία του Πειραιά 2-3 μέρες μετά και συζήτησαν για την ανθρωποκτονία του Φύσσα, όμως κανείς δεν ήξερε τι έγινε ούτε πώς βρέθηκαν τόσα άτομα εκεί.

Δήλωσε επίσης ότι θα στραφεί νομικά εναντίον του Δήμου για τα ψέματα που είπε ότι τον είδε εκείνο το βράδυ, ενώ ανέφερε ότι δεν το έκανε ήδη από το ’14 μήπως και διαφοροποιούνταν στην απολογία του ενώπιον του Δικαστηρίου. Αναφορικά με το ότι στην απολογία του είχε πει ότι πήρε τον Πατέλη να τον ρωτήσει για την ομιλία του αρχηγού ενώ στο Δικαστήριο κατέθεσε ότι τον πήρε για να τον ρωτήσει γι αυτό που του είπε ο Τσόρβας, ο κατηγορούμενος δήλωσε ότι δεν ήθελε να κοροϊδέψει την ανακρίτρια ωστόσο τότε ήταν πολύ ταραγμένος και σε άσχημη κατάσταση.

Ο κατηγορούμενος αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι γνώριζε τον Παύλο Φύσσα και ούτε είχε γίνει λόγος ποτέ στην τοπική για το συγκεκριμένο άτομο. Σχετικά με την επίσημη θέση της ΧΑ, γνωρίζει ότι την επόμενη μέρα είπε ότι δεν έχει καμία σχέση. Ο ίδιος ανέφερε ότι έχει συμμετάσχει σε μοτοπορείες για να πετάξουν τρικάκια ενώ συμμετείχε και στη μοτοπορεία για το «Συνεργείο» αλλά δεν είχε συμμετοχή στα επεισόδια που έγιναν.

Σε σχέση με το γιατί έκανε ο Ρουπακιάς ό,τι έκανε, ο κατηγορούμενος δήλωσε ότι δε γνωρίζει και ελπίζει να μάθει κατά την απολογία του. Για το ότι τον ίδιο τον είχαν δει στα γραφεία εκείνο το βράδυ ο Δήμου, ανέφερε ότι είναι ψέμα, ωστόσο έχει καταθέσει ότι τον είδε και ο Σκάλκος και περιμένει να ακούσει για ποιο λόγο το είπε αυτό, ενώ στο άκουσμα ότι και ο Ρουπακιάς έχει καταθέσει ότι τον είχε δει, δήλωσε έκπληκτος και ότι σε κάθε περίπτωση ο Ρουπακιάς έχει δώσει 3-4 διαφορετικές καταθέσεις. Ο ίδιος πιστεύει ότι η τοπική δεν έχει εμπλοκή και ήταν μεμονωμένη ενέργεια του Ρουπακιά. Σε σχέση με το πώς εξηγεί ο ίδιος την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης της ανθρωποκτονίας Φύσσα από τον Μιχαλολιάκο, ο κατηγορούμενος είπε ότι θα το εξηγήσει ο Μιχαλολιάκος όταν έρθει η ώρα να απολογηθεί.

Στο σημείο αυτό και με την ολοκλήρωση και της απολογίας του Κομιανού η συνεδρίαση διακόπηκε για την Πέμπτη 27/06/2019 στην Αίθουσα Τελετών Εφετείου Αθηνών όπου θα συνεχιστεί η απολογία των κατηγορουμένων για την υπόθεση Φύσσα βάσει αλφαβητικής σειράς.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ