Ημέρα 364: Συνέχεια απολογίας Άγγου: «Οι ενημερώσεις γίνονταν με SMS από τον Πατέλη.»

364η Συνεδρίαση, Αίθουσα Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού, 21/06/2019

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου. Υπήρχε μικρή παρουσία δημοσιογράφων και κοινού.

II. Παρουσία των κατηγορουμένων

Παρόντες ήταν οι κατηγορούμενοι: Ι.Άγγος ,Θ.Τσορβάς, Α.Τσορβάς, Α.Αναδιώτης, Ι.Κομιάνος, Γ.Σκάλκος, Γ.Ρουπακιάς

ΙΙΙ. Απολογίες κατηγορουμένων

Α. Συνέχεια απολογίας Ι. Άγγου

Η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε με την ελλιπή παρουσία κατηγορουμένων (επτά από τους 18) και του συνηγόρους υπεράσπισης να προβάλλουν λόγους απουσίας για τους Καζαντζόγλου, που δεν εμφανίστηκε επειδή είχε να παραδώσει ένα μπιτόνι, Πατέλη, που είχε να παραδώσει μια οικοδομή, και Τσακανίκα που δεν πήρε άδεια από τη δουλειά του. Η Πρόεδρος τόνισε στους συνηγόρους υπεράσπισης πως δε θα γίνει ανεκτή οποιαδήποτε άλλη παρόμοια συμπεριφορά και απουσία λέγοντας «Έχετε δει κατηγορούμενους να έρχονται να απολογηθούν με ραντεβού; Δεν θα έρχονται όποτε τους βολεύει, να το μεταφέρετε σε όλους. Διαφορετικά, το δικαστήριο έχει τρόπο να τους φέρει».

Στη συνέχεια συνεχίστηκε η απολογία του κατηγορουμένου Ι. Άγγου. Ο κατηγορούμενος κατέθεσε ότι εντάχθηκε στη ΧΑ πρώτη φορά την άνοιξη του 2012, στην τοπική Νίκαιας πήγαινε δύο-τρεις φορές το μήνα και δήλωσε υποστηρικτής χωρίς να έχει ποτέ κάρτα, ταυτότητα. Απάντησε πως συμμετείχε σε ομιλίες και δράσεις, στο Μελιγαλά και τις Θερμοπύλες είχε πάει με πούλμαν μαζί με άτομα της τοπικής οργάνωσης αλλά και οικογένειες και παππούδες και αναφορικά με την ενδυμασία φοράγανε μαύρα και μερικοί όπως και εκείνος μπλούζες με το λογότυπο της ΧΑ, χωρίς να υπάρχει στρατιωτική παράταξη. Σχετικά με τις μοτοπορείες κατέθεσε ότι η ενημέρωση γίνονταν με μήνυμα από τον Πατέλη «ελάτε να μοιράσουμε φυλλάδια» και στα μηχανάκια συνήθως επέβαιναν δύο άτομα ενώ σχετικά με την ασφάλεια των τοπικών οργανώσεων ότι στα γραφεία πάντα υπήρχε ασφάλεια από δύο άτομα ή και παραπάνω και ότι και ο ίδιος έχει αναλάβει τέτοιο ρόλο περίπου δέκα φορές με τον Θ.Τσόρβα, Ν. Τσόρβα.

Κατέθεσε ακόμα ότι στο πενταμελές της Νίκαιας συμμετείχαν ο Γ.Πατέλης ο Τσακανίκας, η Αναστασία η κοπέλα του της οποίας δεν θυμόταν το επώνυμο, η Σκαρπέλη και ο Ι.Καζαντζόγλου και ότι στα γραφεία της Νίκαιας ο Ρουπακιάς ήταν ταμίας ενώ από τους κατηγορούμενους στην υπόθεση Π.Φυσσα απάντησε πως γνωριζόταν με όλους εκτός από τον Σκάλκο και τον Αναδιώτη που ήταν γείτονες και είχανε ξεκόψει. Απάντησε πως πριν ακούσει τα ουρλιαχτά της κοπέλας του Φύσσα είχε μιλήσει στο τηλέφωνο με τον Καζαντζόγλου, τον Χρυσαφίτη, τον Καλαρίτη, τον Μιχάλαρο ενώ αμέσως μετά με τον Αναδιώτη, Πατέλη και Τσαλίκη. Σε επανειλημμένες ερωτήσεις της Προέδρου πως εξηγεί ότι βρεθήκαν τόσα άτομα από την τοπική της Νίκαιας στον χώρο εκείνο το βράδυ, δήλωσε άγνοια.

Όταν η Πρόεδρος επανήλθε εκ νέου στη δήλωση του «παρασύρθηκα από τη ΧΑ, δε θέλω να τους ξαναδώ στα μάτια μου» και στην αναφορά του ότι πιέστηκε από τον ανακριτή απάντησε πως «Σας είπα ότι το είπα μπας και αποφυλακιστώ, με πίεζε ο δικηγόρος μου ότι ήθελε να πω πραγματα» με την πρόεδρο να σχολιάζει ότι: «Κάπως αλλιώς μας τα είπατε χθες, ότι ήταν σε συνεννόηση ο δικηγόρος σας με τον κ. Γεωργουλέα» και τον κατηγορούμενο να αποκρίνεται ότι «Μπορεί να έκανα λάθος και να μην ήταν ο κ Γεωργουλέας, να ζητήσω ένα συγγνώμη τότε από τον κ Γεωργουλέα»

Σχετικά με τις συνομιλίες διευκρίνισε ότι με τον Καλαρίτη και τον Μιχάλαρο μιλάγανε στις 11 το βράδυ για το σωματείο και μάζευαν υπογραφές, ο ίδιος είχε υπογράψει περίπου δύο εβδομάδες πριν αλλά όταν ρωτήθηκε από την έδρα γιατί δεν υπάρχει η υπογραφή του στο καταστατικό με ημ/νία 03-09-2013 που προσκομίστηκε στο δικαστήριο απάντησε αρχικά πως τα χαρτιά χαθήκανε και έπειτα ότι τότε δούλευε αλλού ως τα τέλη του 2013, σε μια κατασκευαστική. Σε ερώτηση αν μίλησε με κάποιον που να μην έχει σχέση με τη ΧΑ το κρίσιμο διάστημα απάντησε αρνητικά. Κατέθεσε ότι τη μπλούζα «pitbull» που φόραγε και γύρισε ανάποδα για να πάει στο Κοράλλι την είχε από γυμναστήριο και όχι από τα γραφεία της τοπικής, από την παρέα του Π. Φύσσα δε θυμόταν ποιος συγκεκριμένα τους ενοχλούσε, ενώ κοντά δήλωσε πως ήταν ο Λ.Τσαλίκης ,ενώ για το Μιχάλαρο απάντησε πως ήταν απών, για τον Καζαντζόγλου έμαθε εκ των υστέρων από τα κανάλια ότι ήταν εκεί. Κατέθεσε ακόμα ότι το σπίτι του απέχει από το σημείο της ανθρωποκτονίας περίπου 100 μέτρα και σε ερώτηση αν άκουσε οποιοδήποτε άλλο θόρυβο πριν τα ουρλιαχτά απάντησε αρνητικά, ενώ δήλωσε άγνοια αν το SMS του Πατέλη προηγήθηκε της συνομιλίας του με τον Καζαντζόγλου και 00.09 που ενημέρωσε τον Πατέλη η αστυνομία ήξερε ήδη το όνομα του συλληφθέντος. Ο ίδιος δήλωσε ότι συνέδεσε τη σύλληψη με τη ΧΑ αφού επρόκειτο για άτομο από την τοπική Νίκαιας. Αρνήθηκε τη στοχοποίηση του Π.Φύσσα από τη ΧΑ λέγοντας ότι τον Ρουπακιά τον βάραγε ο Φύσσας γι’αυτό τον μαχαίρωσε ενώ το γραμματέα του σωματείου και συγκατηγορούμενο του Ν. Αποστόλου που είχε αναφέρθεί σε τηλεφωνική συνομιλία περί στοχοποίησης, αποκάλεσε «πιο βλάκα και απ’ τα βλήτα».

Σημειώνεται ότι όταν πήρε το λόγο η πολιτική αγωγή για να υποβάλλει ερωτήσεις στον κατηγορούμενο μέσω του δικαστηρίου σύμφωνα με το άρθρο 366ΚΠΔ η συνήγορος υπεράσπισης Μάρκου πρόβαλλε αντιρρήσεις μη αναγνωρίζοντας το εν λόγω δικονομικό δικαίωμα επιμένοντας ότι ο απολογούμενος δε δέχεται ερωτήσεις. Η πρόεδρος την κάλεσε να προσφύγει στο συγκεκριμένο άρθρο το οποίο και τελικώς αναγνώσθηκε από την έδρα προς απάντηση στον ισχυρισμό της και η διαδικασία συνεχίστηκε κανονικά.

Β. Απολογία Α. Αναδιώτη

Ο κατηγορούμενος Αναδιώτης κατά την απολογία του κατέθεσε ότι είναι ναυπηγός, απόφοιτος των ΤΕΙ Αθήνας, εργάστηκε σε διάφορες εταιρίες και τώρα λόγω της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα εργάζεται ως διανομέας εδώ και 6 μήνες. Σε σχέση με τη ΧΑ, κατέθεσε ότι είχε γραφτεί ως υποστηριτκής το 2011 στα γραφεία του Πειραιά, υπογράφοντας σχετικό έντυπο. Στον Πειραιά είχε πάει 2-3 φορές και μετά πήγε στη Νίκαια το 2012, ενώ ερωτηθείς για τον υπεύθυνο της τοπικής της Νίκαιας ανέφερε ότι είχε γνωρίσει μόνο τον Πατέλη εκεί, καθώς ο ίδιος δεν είχε συνεχή παρουσία. Αναφορικά με τις ομιλίες και τις δράσεις ενημερωνόταν από το Ιντερνετ, ενώ δεν του είχε ανατεθεί κάποια συγκεκριμένη δραστηριότητα. Από τους συγκατηγορούμενούς του, γνωρίζει τον Πατέλη, τον Τσακανίκα και φυσιογνωμικά ξέρει πολλούς, ενώ τον Ρουπακιά πρώτη φορά τον είδε στο δικαστήριο.

Ανέφερε ότι είχε πάει σε 2-3 εκδηλώσεις όπως στο Μελιγαλά, στο Λεωνίδα όπου ήταν εκδηλώσεις μνήμης, μνημόσυνο και είχε μεταβεί με πούλμαν μαζί με άλλους. Σε σχέση με την ενδυμασία είχαν παντελόνια παραλλαγής, άρβυλα και μπλουζάκια της ΧΑ. Ο ίδιος συμμετείχε σε διανομή φυλλαδίων με μηχανάκια, στην οποία συμμετείχαν άνθρωποι όλων των ηλικιών, καθώς και γυναίκες και παιδιά, ενώ δεν ενημερώθηκε ποτέ με SMS για κάποια δράση.

Για τις 17/9/13 κατέθεσε ότι ήταν περίοδος εξεταστικής και χρωστούσε πολλά μαθήματα λόγω τροχαίου το 2009 που τον είχε καθηλώσει. Είχε κατέβει γύρω στις 8 στον Πειραιά στο Πλαίσιο να πάρει κάποια υλικά και γύρω στις 9 πέρασε από την Τσαλδάρη να δει αν ήταν κάποιος γνωστός του για να δουν τον αγώνα. Δε βρήκε κάποιον και κατευθυνόμενος προς την καφετέρια Πρεσσοφ, τηλεφώνησε στον πατέρα του ότι θα πάει να δει τον αγώνα εκεί και τον ενημέρωσε ότι θα έρθει και ο πατέρας του εκεί. Στην καφετέρια συνάντησε τον Μηνά Χάσκα, ήρθε ο πατέρας του, είδαν τον αγώνα και μετά, όταν τελείωσε περίπου 12 παρά 20, ανέβηκαν στο μηχανάκι του κατηγορουμένου και μετέβηκαν προς το σπίτι τους. Στη διαδρομή για το σπίτι, το οποίο ήταν 4 στενά παρακάτω, του τηλεφώνησε ο Άγγος στον οποίο χρωστούσε 250 ευρώ και του έκανε “καζούρα” επειδή ήταν Ολυμπιακός, ενώ ο Αγγος που ήταν αυτός που τον κάλεσε δεν του πε κάτι συγκεκριμένο. Στο σπίτι κάλεσε έναν γνωστό του αλλοδαπό, ονόματι Αντρέα γιατί είχε μια φίλη, ξένη που τον ενδιέφερε και περίμενε να τον καλέσει πίσω για να κανονίσει αν θα την έβλεπε. Μετά τηλεφώνησε στον αδερφικό του φίλο Σαντοριναίο που είχαν κανονίσει να πάνε βόλτα, αλλά τελικά του είπε ότι μάλλον δε θα βγούνε, ενώ λίγο μετά τις 12 βγήκε από το σπίτι του. Διασταύρωση Σαλαμίνος και Τσαλδάρη είδε κόσμο και πήρε τον Σαντοριναίο να του πουν ότι κάποιοι έχουν τσακωθεί, καθώς εκείνη την ώρα μιλούσαν πολλές φορές στο τηλέφωνο. Άκουσε ότι κάποιος μαχαιρώθηκε μετά τον αγώνα και θυμήθηκε το τηλεφώνημα του Αγγου και του είπε «μαχαίρωσαν κάποιον, το έμαθες;» και μετά συνέχισαν την καζούρα.

Όταν του τέθηκε από την έδρα το ότι ο Άγγος κατέθεσε ότι ήξερε ήδη το όνομα του Ρουπακιά ως αυτουργού, ο κατηγορούμενος ανέφερε ότι ο Άγγος εκείνου δεν του είπε τίποτα, ούτε για τη ΧΑ, ούτε για κάτι άλλο. Μετά πήγε στο σπίτι του κυρ-Κώστα και γύρω στη μία αφού έφυγε τον πήρε ο Σαντοριναίος να του πει ότι κάποιοι μαχαιρώθηκαν για τον αγώνα. Φεύγοντας απο τον κυρ-Κώστα ξαναπήρε τον αλλοδαπό φίλο του για να δει αν έχει κανονίσει και κατευθύνθηκε στο Κρατικό που είχε τη γιαγιά του άρρωστη ένας φίλος του από τη σχολή, ονόματι Δημήτρης που δε γνωρίζει το επώνυμό του, ούτε γνώριζε τι είχε η γιαγιά του παρά ότι ήταν βαριά άρρωστη. Έμεινε εκεί 3 τέταρτα, ήπιαν μια μπύρα και έφυγε γύρω στις 2 χωρίς να δει αν φέρνουν κάποιον ή να έχει μάθει κάτι σχετικά. Για το ποιος ήταν στο Κρατικό εκείνο το βράδυ έμαθε την επόμενη μέρα που το συζήτησε με τον πατέρα του και ενώ είχαν δημοσιεύσει πληροφορίες τα κανάλια, ότι ένας χρυσαυγίτης μαχαίρωσε έναν άλλο, όχι χρυσαυγίτη. Δεν ένιωσε ωστόσο την ανάγκη να επικοινωνήσει περαιτέρω να μάθει περισσότερα πράγματα όπως ανέφερε, καθώς η σχέση του με τη ΧΑ ήταν πολύ χαλαρή. Δεν έχει σχέση πλέον με το έγκλημα και είχε περίπου ένα χρόνο να πάει από το έγκλημα στα γραφεία, καθώς είχε και περιοριστικούς όρους.

Ερωτηθείς, κατέθεσε ότι ποτέ δεν είχε ακούσει να αναπτύσσονται ρατσιστικές ή ναζιστικές απόψεις στην τοπική του Πειραιά ή της Νίκαιας και αν είχε ακούσει, δε θα ξαναπήγαινε, καθώς η οικογένειά του πολέμησε τους Γερμανούς. Στον Μελιγαλά ανέφερε ότι ήταν παραταγμένοι, αλλά σε καμία περίπτωση στρατιωτικά καθώς έχει υπηρετήσει και γνωρίζει. Για τις κλήσεις που έγιναν εκείνο το βράδυ και τον εμφανίζουν να είναι σε άλλη περιοχή από αυτή που λέει ότι είναι, ο κατηγορούμενος ανέφερε ότι αυτό είναι λάθος που έχει επαναληφθεί στο παρελθόν και ότι όταν ήταν Σαλαμίνος και Τσαλδάρη, τον εμφάνισε να είναι στα Ταμπούρια. Στον Μελιγαλά, ανέφερε ότι ήταν και ο Πατέλης καθώς ήταν υπεύθυνος γραφείων και ότι έδινε παραγγέλματα τύπου “Ελλάς Ελλάς, ή ταν ή επί τας”, ενώ για τις φωτογραφίες που βρέθηκαν στον υπολογιστή του ναζιστικού περιεχομένου, δήλωσε ότι τις είχε από ιστορικό ενδιαφέρον και είχε αντίστοιχα φωτογραφίες από τον Βελουχιώτη, τον Στάλιν και άλλες ιστορικές προσωπικότητες. Δεν έχει λάβει μέρος σε κατασκηνώσεις και από όπλα είχε μόνο αεροβόλο. Ο Καρατζάς που είναι παιδικός του φίλος είχε όπλο υπηρεσιακό και όταν του έδειξαν βίντεο παρασύρθηκε και είπε ότι ήταν το αεροβόλο του ενώ ήταν το πραγματικό του Καρατζά.

Για τις 17/9 επίσης το κατηγορητήριο λέει ότι έχει λάβει μήνυμα αλλά ο ίδιος δεν έχει λάβει τίποτα. Τον Φύσσα κατέθεσε ότι δεν τον γνώριζε φατσικά αλλά ούτε καν το όνομά του. Για το γεγονός ότι μάρτυρας τον είδε να είναι σε κόκκινο σκούτερ και να χτυπάει αλλοδαπό, ο κατηγορούμενος κατέθεσε ότι ο ίδιος είχε ένα λευκό “παπάκι” και ότι ο μάρτυρας ψεύδεται, ενώ είχε προσκομίσει και ληξιαρχική πράξη θανάτου της γιαγιάς του φίλου του του Δημήτρη που ήταν στο Κρατικό Νίκαιας.

Αναφορικά με το ότι στη ΓΑΔΑ 28-09-13 είχε αναφέρει ότι πριν τη δολοφονία, του τηλεφώνησε ο Άγγος και του είπε ενδεχομένως να έχει κάποιο πρόβλημα και του ζήτησε να πάει αλλά αρνήθηκε να πάει, για το πώς προσδιορίζει ότι το τηλέφωνο αυτό έγινε πριν τη δολοφονία, ο κατηγορούμενος κατέθεσε ότι είχε μάθει ότι στις 12 η ώρα είχε γίνει αυτό το τραγικό συμβάν και κείνος είχε περάσει 12 και 10 και είχε δει κόσμο, τότε ήταν 22 χρονών και δεν είχε σχέση με καμία εγκληματική οργάνωση και ο θεός ο ίδιος να του λεγε «έλα να κάνουμε αυτό» δε θα το έκανε, αλλά όταν είπε ό,τι είπε ήταν λόγω της μεγάλης φόρτισης επειδή είχε έρθει η αντιτρομοκρατική στο σπίτι του. Για το γεγονός ότι πήγαινε σε σκοπευτήριο στο Σχιστό για να ρίξει με το αεροβόλο ενώ κανονικά δε θα χρειαζόταν, κατέθεσε ότι βόλευε περισσότερο καθώς ήταν στα 5′ από το σπίτι του και κει δε θα τους ενοχλούσε κανείς.

Σήμερα, δήλωσε ότι δεν είναι στη ΧΑ, για να μην ξαναπεράσει αυτά που πέρασε, ενώ αν ψηφίζει είναι δικό του θέμα, δεν έχει χρόνο έτσι κι αλλιώς και έχει περιοριστικούς όρους να μην έρχεται σε επαφή με συγκατηγορούμενούς του. Δήλωσε επίσης ότι δεν έχει απειληθεί από κανέναν. Αναφορικά με την ερώτηση για το ότι υπάρχει ως δεδομένο από την ΕΥΠ ότι υπάρχει μια κλήση με το όνομα Τζαουάντι Τζαουέντ για αυτόν που ο ίδιος ανέφερε ως «Αντρέα», να του λέει για την ΧΑ σε άπταιστα ελληνικά ότι «πάνε να μας βγάλουν εκτός νόμου», ο κατηγορούμενος απάντησε ότι ήταν φιλικά προσκείμενος προς αυτόν και γι’αυτό μιλούσε με αυτόν τον τρόπο.

Στο σημείο αυτό και με την ολοκλήρωση και της απολογίας του Α.Αναδιώτη η συνεδρίαση διακόπηκε για την Δευτέρα 24/06/2019 στην Αίθουσα Τελετών Εφετείου Αθηνών όπου θα συνεχιστεί η απολογία των κατηγορουμένων για την υπόθεση Φύσσα βάσει αλφαβητικής σειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ