Ημέρα 361: «η ΣΒΑΣΤΙΚΑ ΣΤΟ ΜΠΡΑΤΣΟ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΜΑΣΚΕ ΠΑΡΤΥ»

361η Συνεδρίαση, Αίθουσα Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού, 21/05/2019

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου. Υπήρχε μικρή παρουσία δημοσιογράφων και κοινού.

II. Παρουσία των κατηγορουμένων

Δεν υπήρχε κανένας αυτοπροσώπως παρών κατηγορούμενος.

III. Κατάθεση του μάρτυρα Χ. Καρακώστα (Υπεράσπιση Μιχαλολιάκου)

Α. Εξέταση από το Δικαστήριο.

Ο μάρτυρας δήλωσε ότι απασχολείται ως αστυνομικός στην Υπηρεσία Ασύλου και ότι γνωρίζει τον Ν. Μιχαλολιάκο από τις εκλογές του ’12 οπότε και εργαζόταν ως αστυνομική του συνοδεία. Είπε ότι ο Ν. Μιχαλολιάκος ήταν «σχεδόν πατρική φιγούρα» και ότι όλα όσα παρουσιάζονται δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που ίσχυαν. Για τις πράξεις που κατηγορείται, ο μάρτυρας κατέθεσε ότι από το ’13 και έπειτα που έφυγε δεν έχει παρακολουθήσει τι γίνεται και ότι ο δικός του ρόλος ήταν τα αστυνομικά του καθήκοντα.

Β. Εξέταση από τους συνηγόρους της Πολιτικής Αγωγής.

Ο μάρτυρας ρωτήθηκε από τον συνήγορο πολιτικής αγωγής Θ.Καμπαγιάννη, σχετικά με τη συνοδεία αστυνομικών του Ν.Μιχαλολιάκου στις λαϊκές αγορές και είπε ότι το αποκλειστικό καθήκον του προσωπικού ασφαλείας είναι η ασφάλεια του προσώπου που συνοδεύει και η επέμβαση σε περίπτωση που τελεστεί κάποιο αδίκημα κατά του προσώπου αυτού.

Γ. Εξέταση από τους συνηγόρους Υπεράσπισης.
Ο μάρτυρας ερωτήθηκε από τον συνήγορο Γ.Μιχαλόλια και είπε ότι το βράδυ της δολοφονίας του Π. Φύσσα ήταν στο σπίτι του Ν. Μιχαλολιάκου μέχρι τα ξημερώματα και ότι ο ίδιος δεν είχε ποτέ αντιληφθεί να οπλοφορεί ο τελευταίος. Περιέγραψε το γραφείο του Ν. Μιχαλολιάκου αναφέροντας ότι το ημερήσιο πρόγραμμά του ξεκινούσε συνήθως γύρω στις 14.00.

IV. Κατάθεση του μάρτυρα Καρρά (Υπεράσπιση Μιχαλολιάκου)

Α. Εξέταση από το Δικαστήριο.

Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι είναι συνταξιούχος υπάλληλος της Ε.Τ.Ε και ότι με τον Ν. Μιχαλολιάκο διατηρεί φιλικές και οικογενειακές σχέσεις από τα χρόνια του Πολυτεχνείου λόγω της κοινής ιδεολογίας τους. Δήλωσε ότι αρχικά ιδρύθηκε μια λέσχη της ΧΑ από 7-10 άτομα η οποία κάποια στιγμή «διεκόπη», ξανασυναντήθηκαν το 1986 όταν και προστέθηκε και ο τίτλος «Λαϊκός Σύνδεσμος», με κάποιες πολιτικές δράσεις και ότι ακολούθησε το συνέδριο του 1992 το οποίο ήταν ορόσημο διότι «η πολιτική γραμμή του κινήματος καθορίστηκε σε μία άλλη κατεύθυνση, κατά την άποψη πολλών πιο πολιτική και με ιδεολογικό προσανατολισμό πολύ συνταγματικά περιορισμένο, σύμφωνα με τους κανόνες και τους νόμους, να λειτουργήσει σαν ένα κόμμα νόμιμο, με αρχές συντηρητικές».

Σύμφωνα με το μάρτυρα μέχρι το συνέδριο του ’92 εξέταζαν και ανέλυαν όλα τα ιδεολογικά κινήματα παγκοσμίως ώστε να στηρίξουν τις δικές τους ιδεολογικές πεποιθήσεις και ότι υπήρχαν τάσεις φιλομουσολινικές, κανταφικές και φιλοφασιστικές. Είπε ότι δεν έχει κατέβει ποτέ υποψήφιος της ΧΑ ούτε υπήρξε στα Κεντρικά Όργανα ούτε μέλος διότι αφενός στην πρώτη περίοδο δεν υπήρξαν μέλη, αφετέρου στη συνέχεια ο ίδιος βρέθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός Ελλάδος.

Για τον Ν.Μιχαλολιάκο είπε «είναι ένας τίμιος, ειλικρινής άνθρωπος, με οικογενειακές αρχές, έχει ένα έλλειμμα οργανωτικότητας όσον αφορά τα θέματα του κινήματος, είναι πολύ μετριοπαθής όσον αφορά τις κρίσεις για τρίτα άτομα.».Συγκεκριμένα ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «τον προέτρεπα αρκετές φορές να λάβει άλλες κατευθύνσεις όσον αφορά την αντιμετώπιση ανθρώπων που δεν ταίριαζαν, εκείνος όλο συγχωροχάρτια έδινε, όχι είναι καλό παιδί, έλεγε».

Για το καταστατικό κατέθεσε ότι ήταν ένα άτυπο δισέλιδο, το οποίο έμοιαζε περισσότερο με έκθεση και ότι χωρίς να το θυμάται καλά, νομίζει ότι το είχε δει πριν το 1990-92, ότι είχε ένα εισαγωγικό κομμάτι που όριζε την ιδεολογία, την καλή εμφάνιση, την καθαριότητα και έπειτα τις τοπικές, βασικές αρχές, κεντρική επιλογή, πολιτικό συμβούλιο, αλλά ότι «ήταν πολύ μικρό, πιθανό και αυτό να ήταν πρόχειρο». Ότι μετά την ανθρωποκτονία Φύσσα και τις επιθέσεις σε βάρος των Αιγυπτίων αλιεργατών, ο ίδιος ενημερώθηκε αποκλειστικά από τον Τύπο χωρίς να ρωτήσει ποτέ τον Μιχαλολιάκο αλλά προσπάθησε να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα, τα οποία είναι ότι «στο πλαίσιο ύπαρξης 1000αδων μελών, ευρέθησαν κάποιοι κακότροποι που προέβησαν στις ενέργειες αυτές η παρουσίαση των οποίων ήταν μια προσπάθεια εξοβελισμού του κινήματος».

Κατέθεσε επίσης ότι έχει ακούσει τις ομιλίες του Μιχαλολιάκου και κάποιες έντονες φράσεις όπως «θα τους πατήσουμε» τις θεωρεί κοινοτυπίες πολιτικών στα πλαίσια μεταφορών και παρομοιώσεων, τις οποίες χρησιμοποιεί κάποιος όταν θέλει να προκαλέσει τις επευφημίες και τα χειροκροτήματα του κοινού. Σχετικά με τα τάγματα εφόδου είπε ότι η αναφορά έγινε για να κριτικάρει μια δήλωση του Υπουργού (Δένδια) και ότι ο πυρήνας της ιδεολογίας της ΧΑ, για την οποία ερωτήθηκε τι σημαίνει η φράση «ποτέ δεν κρύψαμε την ιδεολογία μας», ήταν η φιλοπατρία και η παραδοσιοκρατία γενικά. Σχετικά με το ναζιστικό χαιρετισμό, ο μάρτυρας κατέθεσε ότι εμφανίστηκε σε εκδηλώσεις από κάποια άτομα ως ο μόνος χαιρετισμός που είχαν μάθει ή εκτιμήσει από την ιστορική διαδρομή του χαιρετισμού αυτού από τα έργα όπως το Μπεν Χουρ μέχρι τη ναζιστική Γερμανία.
Συνέχισε λέγοντας ότι ο χαιρετισμός αυτός είναι ένας πολιτικός χαιρετισμός και ότι έχει δει και τον Λαμπράκη να χαιρετάει έτσι προκαλώντας στο σημείο αυτό την αντίδραση του κοινού, και ότι υπήρχε η οδηγία να κατεβάζουν τα χέρια όσοι χαιρετούσαν κα’ αυτό τον τρόπο και ότι αν και ακόμα καμιά φορά χαιρετάνε έτσι, «τα χέρια αυτά είναι καθαρά». Στη συνέχεια επανερωτόμενος για το Καταστατικό δήλωσε ότι στο συνέδριο του ‘92 διανεμήθηκε τεύχος που ανέφερε τα σχετικά με το Συνέδριο μαζί με φωτοτυπίες που διανεμήθηκαν και ότι δεν υπήρχε καταστατικό ούτε και η σφραγίδα ΑΓΧΙΒΑΣΙΗΝ.

Αναφορικά με την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης από τον Ν.Μιχαλολιάκο για τη δολοφονία Φύσσα, κατέθεσε ότι ήταν αντίστοιχη με τη δήλωση του πρωθυπουργού για το Μάτι. Σχετικά με τις τάσεις στο συνέδριο του ‘92 ο μάρτυρας είπε ότι οι 10 στους 40 ήταν «φασίστες τύπου Ιταλοί» και ότι πάντως, οι αρχές που διατυπώθηκαν εκεί ήταν διαφορετικές με αυτές που ακολούθησαν μετά. Σύμφωνα με εκτίμηση του μάρτυρα, ο Ν. Μιχαλολιάκος «δεν είχε το χρόνο να απομακρύνει κάποιους, μίλαγε θυμωμένος και ήταν στο πλαίσιο ελέγχου ορισμένων προσωπικοτήτων, κάποιους που θεωρούσε ότι δεν κάνουν καλό στην ομάδα με συμπεριφορές όπως φωνές και αγριάδες σε εκδηλώσεις». Σε ερώτηση σχετικά με τη δήλωση «είμαστε η σπορά των ηττημένων του ΄45» και ποιοι ακριβώς ήταν οι ηττημένοι απάντησε ότι θα μπορούσε να είναι είτε οι δυνάμεις του Άξονα είτε του ΕΛΑΣ το 1945.

Β. Εξέταση από τους συνηγόρους της Πολιτικής Αγωγής.

Σε ερώτηση του συνηγόρου πολιτικής αγωγής Σαπουντζάκη γιατί αναφέρθηκε ο μάρτυρας ειδικά με τη λέξη Πολυτεχνείο για να προσδιορίσει την χρονική αφετηρία της γνωριμίας του με τον Ν. Μιχαλολιάκο, απάντησε ότι για εκείνον αποτελούσε το σημείο εκκίνησης στον πολιτικό στίβο έπειτα από παρακίνηση αριστερού του φίλου.Σχετικά με τις τάσεις που προανέφερε στο συνέδριο είπε ότι ο Ν. Μιχαλολιάκος προσπαθούσε να τις εξισορροπήσει ενώ δήλωσε άγνοια σχετικά με την έξαρση έκνομων ενεργειών από την πλευρά της ΧΑ πανελλαδικά χωρίς να έχει ακούσει κάτι για εντολή αρχηγού.

Σχετικά με δήλωση όπως αναγνώσθηκε σε έγγραφο «..φοβούνται ένα πράγμα, ότι άμα τύχει, το σηκώνουμε το χέρι μας…», «…το ξέρουν ότι το σηκώνουμε το χέρι, μην τους αφήσουμε όμως να το εκμεταλλευτούν..». απάντησε ότι στο δικό του άκουσμα δεν γνωρίζει αν αναφέρεται στο χαιρετισμό και μπορεί να εννοεί ότι «ρίχνουμε και καμία σφαλιάρα». Για τη δήλωση «πέρα από την όποια… οργανωτική μας δράση δεν πρέπει να λησμονούμε ότι έχουμε ένα καθήκον να… προστατεύουμε τον Περίανδρο ώστε να σταματήσει η άδικη φυλάκισή του…» δήλωσε ότι την ακούει πρώτη φορά και αγνοεί τη στάση της ΧΑ για τον Περίανδρο αναφέροντας ότι υπάρχει πάντα το δικαίωμα της έφεσης .Για το άρθρο του Η.Κασιδιάρη 20/4 ανήμερα των γενεθλίων του Α.Χίτλερ στο οποίο εξυμνεί τον τελευταίο απάντησε ότι ο κάθε πολιτικός έχει τη δική του προσέγγιση στα ιστορικά γεγονότα.

Επιβεβαίωσε την ύπαρξη φωτογραφιών του Ν. Μιχαλολιάκου με ναζιστικά σύμβολα και σβάστικα στο μπράτσο αλλά αντίκρουσε λέγοντας ότι δεν σημαίνει κάτι καθώς θα μπορούσε να είναι σε μασκέ πάρτυ. Κατέθεσε ότι η ΧΑ ιδρύθηκε το 1986 αγνοώντας τη δήλωση ίδρυσης ενώπιον του ΑΠ με ημ/νία 14/02/1983, ενώ απέδωσε την απόφαση ίδρυσής της ως πολιτικό κόμμα σε πρωτοβουλία των μελών του συνεδρίου. Όταν κλήθηκε να προσδιορίσει συγκεκριμένα σε ποιους έδινε συγχωροχάρτια ο Ν. Μιχαλολιάκος όπως είχε προαναφέρει στην αρχή της κατάθεσης απάντησε γενικά στους κακώς φερόμενους μέσα στις τοπικές. Σε ερώτηση της συνηγόρου Παπαδοπούλου χαρακτηριστική η απάντηση του μάρτυρα για τη διαφορά του εθνικοσοσιαλισμού με τον λαϊκό εθνικισμό της ΧΑ «Με δύο λέξεις δεν λέγονται. Να κάνουμε ένα σεμινάριο να σας τα πούμε»
Σε ερώτηση αν υπάρχει από το 1990 καταστατικό της ΧΑ απάντησε ότι είχε δει ένα δισέλιδο με λειτουργία καταστατικού αλλά αν ήταν πρόχειρο ή κατατεθειμένο δεν το γνώριζε, επιβεβαιώνοντας το προσκομιζόμενο έγγραφο υπ’αριθμ.327.Δεν γνώριζε από πότε ο Ι. Λαγός είναι στη ΧΑ ενώ για τον Πατέλη δήλωσε ότι έμαθε από τα ΜΜΕ ότι εμπλέκεται στη δολοφονία.

Σε ερωτήσεις της υπεράσπισης αν στη δεκαετία του ‘80 υπήρχε συμβούλιο διευθυντών απάντησε αρνητικά. Κατέθεσε ακόμα ότι ο Περδικάρης αποχώρησε γύρω στο 1990 για ιδεολογικές διαφορές γιατί εκείνος και κάποιοι άλλοι θέλανε να συνεχίσει ως λέσχη που να ασχολείται με μελέτες μόνο μέχρι να αναδειχθούν κάποιοι καλοί γνώστες της ιδεολογίας. Για τη «σπορά των ηττημένων» επανέλαβε ότι είναι οι παραδοσιοκρατίες απόψεις.

Η ιδεολογία του κόμματος το 92 δήλωσε ότι ήταν ο λαϊκός εθνικισμός «ένας όρος νεοπαγής, ίσως από το καθεστώς Μεταξά και έπειτα, τον εθνικισμό της τον συσχέτιζε μόνο με την Ελλάδα» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Σχετικά με την προσωπικότητα του Ι. Μεταξά, δήλωσε ότι η θέση του κόμματος της ΧΑ ήτανε θετική, αποδεχόταν τη στάση του να πολεμήσει κατά των Ιταλών εισβολέων. Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν ήταν ποτέ υποψήφιος, δε συμμετείχε πουθενά, ήταν απλώς σύντροφός.

IV. Κατάθεση του μάρτυρα Βλαχόπουλου (Υπεράσπιση Μιχαλολιάκου)

Ακολούθησε η εξέταση του μάρτυρα Βλαχόπουλου.Ο μάρτυρας δήλωσε ότι κατοικεί στα Μελίσσια ασχολείται με τη διεύθυνση κόμματος. Η γνωριμία του ίδιου με τον Ν.Μιχαλολιάκο ξεκίνησε το 2010 αποδεχόμενος την πρόταση του να οργανώσει τα κεντρικά γραφεία και έπειτα η σχέση τους έγινε πιο οικογενειακή, φιλική.

Στο σημείο αυτό η έδρα διέκοψε αιφνιδίως για προσωπικό λόγο της Προέδρου η οποία ανακοίνωσε τη συνέχιση της διαδικασίας την 18/06/2019 στην Αίθουσα Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού όπου θα συνεχιστεί η εξέταση του μάρτυρα Βλαχόπουλου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ