Ημέρα 360: Το «ΘΑ ΑΚΟΝΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΞΙΦΟΛΟΓΧΕΣ ΣΤΑ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ» είναι μεταφορικό

360η Συνεδρίαση, Αίθουσα Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού, 16/05/2019

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου. Υπήρχε μικρή παρουσία δημοσιογράφων και κοινού. Το παρόν έδωσαν επίσης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης φοιτήτριες και φοιτητές του τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Παντείου με τη συνοδεία του καθηγητή Γ. Τσιμουρή γεμίζοντας την αίθουσα του ακροατηρίου.

II. Παρουσία των κατηγορουμένων

Δεν υπήρχε κανένας αυτοπροσώπως παρών κατηγορούμενος.

ΙΙΙ. Εξέταση μαρτύρων υπεράσπισης

Α. Κατάθεση μάρτυρα Παπαδημητρίου (υπεράσπιση Μιχαλολιάκου)

Η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε με την εξέταση μαρτύρων υπεράσπισης για τον κατηγορούμενο Ν. Μιχαλολιάκο. Πρώτος προσήλθε ο μάρτυρας Δούκας Παπαδημητρίου, ο οποίος δήλωσε συνταξιούχος δικηγόρος και καθηγητής Βυζαντινής Ιστορίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο. Κατέθεσε ότι με τον Ν. Μιχαλολιάκο με τον οποίο διατηρεί φιλικές σχέσεις, γνωρίζονται από το 2000 μέσω του αδελφού του Μιχαλόλια Τάκη, χωρίς ποτέ να είναι υποψήφιος αν και του είχε ζητηθεί στην περιοχή της Θεσσαλίας, αλλά μόνο υποστηρικτής και ψηφοφόρος με κάποιες επιφυλάξεις στα θέματα της Ανώτατης Παιδείας.

Για τον Ν.Μιχαλολιάκο ανέφερε πως κάνει λιτή ζωή, για προσωπική ζωή ξοδεύει 250 ευρώ το χρόνο είναι βαθιά θρησκευόμενος, ενώ έχει ακούσει ομιλίες του από CD που του είχε δώσει ο ίδιος. Για την ιδεολογία του δήλωσε ότι «ήταν πάντα εχθρός των εχθρών του έθνους, συνειδητά ποτέ δεν υπήρξε φίλος των ναζί, ήταν με τον Μεταξά, ήταν πυρ και μανία κατά των ναζιστών». Σε ερώτηση από την Πρόεδρο για τη διαφορά μεταξύ του ναζιστικού χαιρετισμού και αυτού του Μεταξά απάντησε ότι είναι «σχεδόν το ίδιο» χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.

Για τις πράξεις που αποδίδονται στη ΧΑ κατέθεσε ότι γνωρίζει για τη δολοφονία του Φύσσα, ότι ο δράστης ήταν φιλικά προσκείμενος στη ΧΑ αλλά η ιδεολογία δεν οδηγεί σε μια τέτοια πράξη κάνοντας παραλληλισμό την με τους πύρινους λόγους της ζηλωτικής εκκλησίας και λέγοντας χαρακτηριστικά «δε σημαίνει ότι εγώ άμα ακούσω τον ιεροκήρυκα θα πάω να βάλω μετά φωτιά σε τζαμί». Σαν άτομο δήλωσε ότι δεν παρακολουθεί τα Μέσα δηλώνοντας «αγαθός άνθρωπος του Παϊσίου». Σχετικά με την ανάληψη πολιτικής ευθύνης κατέθεσε ότι « αν είναι κάποιος οπαδός του κόμματος, από ευαισθησία μπορεί ο αρχηγός να πει ότι αναδέχεται το πολιτικό κόστος, το βάρος της ζημιάς»

Σχετικά με ακραίες δηλώσεις του Ν. Μιχαλολιάκου στις ομιλίες του και την αναφορά του τελευταίου στα τάγματα εφόδου στις Θερμοπύλες εξήγησε ότι εννοούσε γυναίκες και παιδιά και δεν ήταν τίποτα άλλο από μία δηκτική απάντηση σε δήλωση του Υπουργού Δένδια. Δικαιολόγησε τον στρατιωτικό βηματισμό σημειωτόν στο Μελιγαλά για λόγους τιμής ενώ σχετικά με τη δήλωση «θα ακονίζουμε τις ξιφολόγχες στα πεζοδρόμιο» απάντησε ότι έχει μεταφορική σημασία όπως «ξύνω τα νύχια μου για καβγά» Όταν ρωτήθηκε από που εμπνεύστηκε ο Ν.Μιχαλολιάκος το όνομα Xρυσή Αυγή δήλωσε άγνοια ανακαλώντας στη μνήμη του ωστόσο ελληνική ταινία με ξενοδοχείο Χρυσή Αυγή.

Για την ιδεολογία του κόμματος κατέθεσε ότι είναι καθαρά εθνική, πατριωτική, επαναλαμβάνοντας ότι ο ίδιος ο Μιχαλολιάκος πιστεύει στον Χριστό. Δήλωσε άγνοια για το σύνθημα «Αίμα, Τιμή, Χ.Α.», για την ορκωμοσία μελών όπως και για τις δηλώσεις «είμαστε η σπορά των ηττημένων». Αρνήθηκε τις αιμοδοσίες μόνο για Έλληνες ενώ για τον Ρουπακιά είπε ότι λέγεται ότι ήταν μέλος του ΚΚΕ χωρίς να διευκρινίσει τη θέση του τελευταίου στην κομματική δομή της ΧΑ. Κατέθεσε ότι ο Ν. Μιχαλολιάκος είχε συχνή αλληλογραφία με μητροπολίτες, αποδοκίμαζε τις πράξεις βίας και το ναζισμό επικαλούμενος τρία CD με ομιλίες, στη Θεσσαλία διέγραψε μέλη γιατί ήταν ναζί και τέλος ότι ο ίδιος δε θα προσέγγιζε ποτέ ένα κόμμα με εθνικοσοσιαλιστική προσέγγιση αλλά μόνο κάτι χριστιανικό και πατριωτικό.

Β. Κατάθεση μάρτυρα Μπουρτζάλα (υπεράσπιση Μιχαλολιάκου)

Στη συνέχεια προσήλθε ο επόμενος μάρτυρας Κ. Μπουρτζάλας, δικηγόρος, ο οποίος δήλωσε ότι δεν υπήρξε ούτε υποψήφιος ούτε μέλος του κόμματος αλλά προτίθεται να θέσει υποψηφιότητα στο εγγύς μέλλον αν εγκριθεί. Δήλωσε πρώην μέλος της ΝΔ. Με τον Ν. Μιχαλολιάκο κατέθεσε ότι γνωρίζονται από το 2012 και διατηρούν φιλικές και κοινωνικές σχέσεις. Τον χαρακτήρισε άνθρωπο έντιμο, ικανό πατριώτη με την έννοια του εθνικιστή που αγαπάει την πατρίδα του.

Για τις πράξεις που του αποδίδονται κατέθεσε ότι ο Ν.Μιχαλολιάκος ήταν προβληματισμένος και ανήσυχος το καλοκαίρι του 2015 και θεωρούσε ότι το κόμμα του επωμίστηκε μεγάλο κόστος για ενέργειες συγκεκριμένων προσώπων. Μίλησε για πολιτική δίωξη της ΧΑ επικαλούμενος προς επίρρωση του ισχυρισμού του τη δήλωση του προέδρου του ΔΣΑ τον οποίο χαρακτήρισε τον πλέον κατάλληλο προκαλώντας δηκτικό σχόλιο από την έδρα «Ο πρόεδρός σας έχει μπροστά του όλη τη δικογραφία και θεωρείται «ο πλέον κατάλληλος»; Ούτε η ηγεσία ούτε οι βουλευτές είχαν άμεση γνώση των γεγονότων σύμφωνα με τον μάρτυρα, ναζιστικό χαιρετισμό δεν έχει δει ποτέ ούτε έχει ακούσει για ρητορική μίσους δεν γνωρίζει για μέλη εγγεγραμμένα, ιδεολογία του κόμματος είναι ο εθνικισμός ενώ ο εθνικοσοσιαλισμός όπως εφαρμόστηκε και με τις συνέπειες δεν έχει καμία σχέση με τη ΧΑ και σε σχετική ερώτηση αν υπήρξε κάποια τομή στην ιδεολογία στη διάρκεια των χρόνων απάντησε ότι ο Ν.Μιχαλολιάκος είναι ένας άνθρωπος που δεν πιστεύει ότι θα μπορούσαν να αλλάξουν οι απόψεις του.

Για το καταστατικό δήλωσε ότι γνωρίζει μόνο ένα αυτό του 2012 και σε ερώτηση πως λειτουργούσε πριν το κόμμα απάντησε ότι δεν είναι αναγκαίο ένα κόμμα να έχει καταστατικό. Όταν ρωτήθηκε τι εννοούσε ο Ν.Μιχαλολιάκος με τη φράση «είμαστε η σπορά των ηττημένων του ‘45» απάντησε «το 1945 τον Γενάρη ηττημένος εκτός από τον Άξονα ήταν και ο ΕΑΜ-ΕΛΑΣ…» προκαλώντας ένταση στην αίθουσα. Δήλωσε άγνοια για τη φράση «Αίμα, Τιμή, Χρυσή Αυγή» .Αναγνώρισε σε επίδειξη φωτογραφίας τον Κασιδιάρη με τη σημαία της Βερμαχτ αναφέροντας σε ερώτηση της υπεράσπισης που ακολούθησε ότι μπορεί να είναι φωτομοντάζ.

Γ. Κατάθεση μάρτυρα Κωνσταντίνου (υπεράσπιση Μιχαλολιάκου)

Ακολούθησε ο επόμενος μάρτυρας Ν. Κωνσταντίνου, αρχισυντάκτης στην εφημερίδα «Χρυσή Αυγή» από το 2012. Με τον Ν. Μιχαλολιάκο κατέθεσε ότι γνωρίζονται από το 1999 όταν πήγε στη ΧΑ και διατηρούν καλές σχέσεις στα πλαίσια της εφημερίδας. Τον χαρακτήρισε «πολύ παρεξηγημένο» σαν άνθρωπο που τα ΜΜΕ «τον έχουν κανιβαλίσει» ενώ πρόκειται κατά το μάρτυρα για κάποιον ήρεμο άνθρωπο που ακούει γνώμες. Ο ίδιος δήλωσε υποψήφιος ευρωβουλευτής το 2014, μέλος της Κ.Ε από το 2003 έως σήμερα και του Π.Σ από το 2006 έως το 2009 στο οποίο μετείχαν τότε μεταξύ άλλων ο Ν.Μιχαλολιάκος, Η. Κασιδιάρης, Γερμενής, Παναγιώταρος, Χρυσομάλλης και Τσακίρης. Στο Π.Σ τα θέματα προς συζήτηση ήταν πιο επίκαιρα και πιο άμεσα σε σχέση με την Κ.Ε και κατά την εκτίμηση του συζητήθηκε και το θέμα της δολοφονίας του Π.Φύσσα. Όταν ρωτήθηκε αν έγιναν κάποια δημοσιεύματα που να έχουν σχέση με αυτά τα γεγονότα στην εφημερίδα απάντησε ότι ακολουθήθηκε η γραμμή της ιστοσελίδας, που βγάζει απευθείας το Δελτίο Τύπου για το οποίο υπεύθυνος είναι ο Η. Κασιδιάρης αλλά για τα μηνύματα Λαγού δήλωσε άγνοια αν έχει γραφτεί κάτι στην εφημερίδα.

Για την ιδεολογία δήλωσε ότι ήταν πάντα ο εθνικισμός, ενώ για τις ομιλίες με ακραίο λόγο απάντησε ότι πάνω στον προφορικό λόγο μπορεί να υπάρξει ένα τέτοιο απόσπασμα, είτε από ταχύτητα είτε για να προκαλέσει δημοσιότητα. Ρωτήθηκε από την έδρα για μια σειρά από δηλώσεις όπως «Εμείς είμαστε οι κακοί, οι εθνικιστές, οι φασίστες. Η αλήθεια είναι είμαστε όλα αυτά» την οποία χαρακτήρισε ειρωνεία και πρόκληση προς το σύστημα ενώ για τη φράση «Αν χρειαστεί, λερώνουμε τα χέρια μας…» δήλωσε πως έχει μεταφορική σημασία παραλληλίζοντας την με την φράση «σηκώνουμε τα μανίκια».

Σχετικά με τον ναζιστικό χαιρετισμό κατάθεσε ότι με την ευρεία έννοια χρησιμοποιήθηκε στην Ελλάδα επί Μεταξά, στη Γερμανία επί Χίτλερ, ενώ για τη ΧΑ δεν αποτελεί επίσημο χαιρετισμό. αλλά βρίσκεται στην εθνικιστική ιδεολογία, σαν παράδοση. Ο ίδιος κατέθεσε ότι έχει λάβει μέρος σε κατασκηνώσεις στη Νέδα αλλά αρνήθηκε τα περί στρατιωτικών εκπαιδεύσεων αναφέροντας ότι πρόκειται για τουριστικό θέρετρο. Κατέθεσε ακόμα ότι το κόμμα της ΧΑ δεν έχει καμία σχέση με τη δολοφονία και σε επόμενη διευκρινιστική ερώτηση της εισαγγελέα πώς δηλώνει κάτι τέτοιο από τη στιγμή που υποστηρικτές ενεπλάκησαν σε αυτή την πράξη, απάντησε πως «γίνονται καθημερινά παράνομες ενέργειες που κάπου ανήκουν οι δράστες, δε μπορεί η πολιτική ταυτότητα ενός δράστη να χαρακτηρίζει έναν ολόκληρο χώρο» Μίλησε για κατάλογο μελών σε κάθε τοπική οργάνωση και για διαδικασία επανακαταγραφής μελών που επρόκειτο να ξεκινήσει το 2012.

Ο ίδιος δήλωσε μέλος του κόμματος διαδικασία που όπως ανέφερε προηγείται για να γίνει κάποιος μέλος της ΚΕ διευκρινίζοντας πως όσοι είναι μέλη της ΚΕ αυτοδικαίως είναι και μέλη του κόμματος για τα οποία ψηφίζει το συνέδριο, χωρίς να μπορεί ένας υποστηρικτής να εκλεγεί μέλος της ΚΕ. Κατέθεσε ακόμη ότι η Κ.Ε ψηφίζεται μόνο στο συνέδριο και ταύτισε την ιδιότητα του υποστηρικτή με αυτή του δόκιμου μέλους. Αρνήθηκε ότι τόσο ο Σιατούνης όσο και ο Περίανδρος υπήρξαν μέλη της Κ.Ε και η πρώτη φορά που συμμετείχε ό ίδιος σε συνέδριο ήταν το 2003.Σε ερώτηση αν ο Πατέλης παραμένει στη ΧΑ απάντησε ότι η τοπική οργάνωση Νίκαιας έχει κλείσει. Τέλος αναγνώρισε τον Η. Κασιδιάρη σε σχετική ανάρτηση- φωτογραφία με τίτλο «ξημέρωμα 21 Δεκεμβρίου 2012»όπως και σε φωτογραφία με τη σημαία της Βερμαχτ.

Στο σημείο αυτό και με την ολοκλήρωση της κατάθεσης του μάρτυρα Ν.Κωνσταντίνου η έδρα διέκοψε για την επόμενη συνεδρίαση την Τρίτη 21/5/2019 στην Αίθουσα των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ