Ημέρα 354: Μάρτυρας Παναγιώταρου: Μονόλογος των ΜΜΕ εναντίον της Χρυσής Αυγής

354η συνεδρίαση, Αίθουσα τελετών Εφετείου ΑΘηνών, 06/05/2019

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου. Υπήρχε μικρή παρουσία δημοσιογράφων και κοινού.

II. Παρουσία των κατηγορουμένων

Δεν υπήρχε κανένας αυτοπροσώπως παρών κατηγορούμενος.

ΙΙΙ. Εξέταση μαρτύρων υπεράσπισης

Στη σημερινή συνεδρίαση συνεχίστηκε η εξέταση του μάρτυρα υπεράσπισης Καπάτσου για τον κατηγορούμενο Η. Παναγιώταρο και ακολούθησε η εξέταση του μάρτυρα Φωτόπουλου για τον ίδιο κατηγορούμενο. Η πρόεδρος ανακοίνωσε και κάλεσε το γραμματέα να καταχωρήσει στα πρακτικά ότι στην επόμενη συνεδρίαση 7/5 καλούνται προς εμφάνιση όλοι οι μάρτυρες υπεράσπισης που έχουν προταθεί και δεν εμφανίστηκαν καίτοι ενημερώθηκαν και επιθυμούν να καταθέσουν. Στη συνέχεια ανακοίνωσε την έναρξη των απολογιών στις 15/5/2019 για τους 4 πρώτους κατηγορούμενους βάσει αλφαβητικής σειράς καταλόγου.

Κατόπιν, οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής προχώρησαν στην εξέταση του μάρτυρα Καπάτσου. Ο μάρτυρας απαντώντας σε ερωτήσεις των συνηγόρων Παπαδάκη, Σκαρμέα, Θεοδωρόπουλου, Μαλαγάρη, κατέθεσε ότι γνωρίστηκε με τον κατηγορούμενο Παναγιώταρο μετά το 2012,αφότου είχε εκλεγεί βουλευτής ο τελευταίος, δηλώνοντας άγνοια για οποιεσδήποτε προηγούμενες δραστηριότητες του.

Ισχυρίστηκε ότι ο ίδιος ειδοποίησε την ιδιοκτήτρια του θεάτρου Χυτήριο για την παράσταση διαμαρτυρίας στα πλαίσια εξυπηρέτησης σε μία φίλη προς αποφυγή προβλημάτων και οικονομικής ζημίας του θεάτρου, όντας ο ίδιος θεατρικός παραγωγός. Αναφορικά με τα όπλα που βρέθηκαν στο σπίτι του αρχηγού Ν. Μιχαλολιάκου και άλλων έξι βουλευτών που ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει ψευδή ,επανέλαβε ότι δε μπορεί να ξέρει πόσα απ’ αυτά ήταν νόμιμα και πόσα παράνομα. Σχετικά με το καταστατικό δήλωσε ότι είναι έγκυρο εφόσον έχει υποβληθεί στον ΑΠ, για οποιοδήποτε άλλο έγγραφο που φέρεται ως καταστατικό δε μπορεί να γνωρίζει.

Για το ναζισμό απάντησε ότι πρόκειται για ένα ολοκληρωτικό καθεστώς που αφορά συγκεκριμένα τη Γερμανία τη χρονική στιγμή του 1940. Τη δολοφονία Φύσσα χαρακτήρισε μια πάρα πολύ κακή στιγμή μεταξύ δύο ανθρώπων αλλά όταν ζητήθηκε επ’ αυτού διευκρίνιση από την έδρα βάσει δικογραφίας μίλησε για τσαμπουκά και συμπλοκή δύο παρεών. Δικαιολόγησε τις αιμοδοσίες μόνο για Έλληνες σαν ένα πολιτικό σλόγκαν, λέγοντας ότι το αίμα δε μπορεί να φυλάσσεται επ’ άπειρο ενώ χορηγείται και σε αλλοδαπούς.

Σε ερωτήσεις της υπεράσπισης ο μάρτυρας απάντησε ότι ποτέ ο ίδιος δεν έγινε δέκτης εθνικοσοσιαλιστικής προσπάθειας όπως και ότι ποτέ δεν περιήλθε στην γνώση του η ύπαρξη άλλου καταστατικού. Ακολούθησε η εξέταση του μάρτυρα Φωτόπουλου. Ο μάρτυρας, διευθύνων σύμβουλος σε ιδιωτική κλινική, δήλωσε υποψήφιος με τη ΧΑ στις περιφερειακές εκλογές του 2014 όπως και στις επερχόμενες, με απόφαση του Η. Παναγιώταρου. Τον τελευταίο χαρακτήρισε άνθρωπο που αγαπάει την πατρίδα του, χριστιανό ορθόδοξο. Για τη δολοφονία Π. Φύσσα όσο και για την επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες κατέθεσε ότι ενημερώθηκε την επόμενη μέρα από τα ΜΜΕ τα οποία ανέφερε επανειλημμένα ότι διαστρεβλώνουν την αλήθεια για τη ΧΑ πράγμα που τον οδήγησε στην απόφαση να πολιτευτεί, χωρίς να προβεί σε παραπέρα έρευνα γιατί όπως ανέφερε το θεωρούσε ανούσιο. Ο ίδιος κατέθεσε ότι έχει συμμετάσχει σε δράσεις και εορτασμούς της ενώ αρνήθηκε οποιαδήποτε εντολή για συγκεκριμένη ενδυμασία και την ύπαρξη όρκου. Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν έχει διαβάσει ή έχει κάνει ποτέ χρήση του καταστατικού.

Σχετικά με την ανάληψη πολιτικής ευθύνης, προέβη σε παραλληλισμό με την ανάληψη πολιτικής ευθύνης από τον πρωθυπουργό για τις πυρκαγιές στο Μάτι Αττικής. Δήλωσε άγνοια για δηλώσεις του Η. Παναγιώταρου με ρατσιστικό περιεχόμενο όπως «βρωμιάρηδες, σκουπίδια, αποβράσματα» για τους μετανάστες, σχολιάζοντας ότι πρέπει να δοθεί προσοχή στο τι προηγήθηκε μιας τέτοιας δήλωσης. Σε σχετική ερώτηση για τη συγγένεια της ΧΑ με τη ναζιστική ή φασιστική ιδεολογία σχολίασε ότι η ιδεολογία είναι εθνικιστική. Ο ίδιος κατέθεσε ότι ποτέ δεν ήταν ούτε είναι μέλος, ούτε έχει ακούσει για κάποιον κάτι τέτοιο ούτε για τον ίδιο τον Η. Παναγιώταρο. Δήλωσε επίσης άγνοια για τα περιστατικά ληστείας και σωματικής βλάβης εναντίον Πακιστανού στην Ομόνοια για τα οποία κατηγορείται ο Η. Παναγιώταρος όπως και για την επίθεση στον Α. Αλαβάνο.

Για τη συμμετοχή του στο συνέδριο του κόμματος, δε διευκρίνισε αν έγινε εκλογή της Κ.Ε απαντώντας μόνο ότι έγινε ανανέωση της θητείας του αρχηγού. Σε ερωτήσεις της υπεράσπισης απάντησε ότι πριν το 2014 υπήρξε οπαδός του κόμματος της ΝΔ, σε όσα ελέγοντο από τα ΜΜΕ για τη ΧΑ δεν υπήρξε ποτέ εκπρόσωπος να προβάλει αντίρρηση καθώς γινόταν μονόλογος.

Στο σημείο αυτό και με την πρόεδρο να εκφράζει τη δυσαρέσκεια της προς τη συνήγορο Δημητρακοπούλου για τη μη εμπρόθεσμη παρουσία μαρτύρων για τον κατηγορούμενο Μίχο, η έδρα διέκοψε νωρίτερα από το καθορισμένο στις 11.06 π.μ για την 07/05/2019 στην Αίθουσα Τελετών του Εφετείου Αθηνών όπου κάλεσε και πάλι όλους τους μάρτυρες να παραστούν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ