Ημέρα 353: Ο Παναγιώταρος στο Χυτήριο είχε πάει «μάλλον για να δει την παράσταση»

353η Συνεδρίαση, Αίθουσα Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού, 19/04/2019

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στο ακροατήριο ενώ υπήρχε μικρή παρουσία δημοσιογράφων και κοινού.

II. Παρουσία των κατηγορουμένων

Κατά την εξέλιξη της διαδικασίας παρουσιάστηκε ο κατηγορούμενος Μίχος Νικόλαος.

ΙΙΙ. Εξέταση Μάρτυρα Υπεράσπισης Ζουμπούρλη

Α. Εξέταση από την Έδρα

Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι με τον κατηγορούμενο Τσακανίκα γνωρίζονται από το σχολείο και ήταν και συναθλητές. Ο ίδιος έχει εστιατόρια στην Άνδρο, δεν έχει σχέση με τη ΧΑ, ούτε οποιαδήποτε σχέση με την πολιτική ευρύτερα και ανέφερε ότι γνωρίζει την οικογένεια του κατηγορουμένου, καθώς και ότι είναι παιδί του μεροκάματου. Για τη ΧΑ έμαθε όταν ο κατηγορούμενος γνωρίζοντας ότι ο μάρτυρας μάζευε ρούχα για να τα διαθέσει σε απόρους, του ανέφερε τη ΧΑ καθώς και τα συσσίτια που διοργάνωνε. Για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα δήλωσε ότι την πληροφορήθηκε από τα κανάλια και ο κατηγορούμενος ήταν πολύ εκνευρισμένος όταν εν τέλει επικοινώνησαν και τον ρώτησε τι έχει συμβεί. Πρόσθεσε επίσης ότι ο κατηγορούμενος του ανέφερε ότι τον ενέπλεξαν γιατί δραστηριοποιείται στην περιοχή της Νίκαιας και ότι «τον πήρε η μπάλα» όπως ανέφερε. Ερωτηθείς για τη σχέση του με τους αλλοδαπούς, ο μάρτυρας κατέθεσε ότι ο κατηγορούμενος δεν είχε πρόβλημα ποτέ μαζί τους, ότι στη λαχαναγορά δούλευε με Πακιστανούς και Μπαγκλαντεσιανούς καθώς και ότι ο πατέρας του κατηγορουμένου κατάγεται από το Αμάν. Δεν έχουν συζητήσει κάτι περαιτέρω και ούτε ξέρει κάτι άλλο για τη σχέση του με τη ΧΑ παρά μόνο ότι έχει αποχωρήσει. Ανέφερε επίσης ότι κάνανε μαζί πυγμαχία και ποδόσφαιρο και ο κατηγορούμενος συνέχισε στην πυγμαχία.

Β. Εξέταση από την Πολιτική Αγωγή

Ο μάρτυρας ερωτηθείς σχετικά ανέφερε ότι ο κατηγορούμενος είναι γεροδεμένος καθώς και ότι δεν είχε μοιραστεί οτιδήποτε σχετικό με την ιδεολογία της ΧΑ μαζί του γιατί πίστευε ότι δε θα τον ενδιέφερε εφόσον ο μάρτυρας δεν ασχολείται καθόλου με τα πολιτικά. Σε φωτογραφίες που του επεδείχθησαν αναγνώρισε τον κατηγορούμενο χωρίς όμως να μπορεί να προσδιορίσει τι κάνει ή για ποιο λόγο φοράει ρούχα παραλλαγής, ενώ για το σηκωμένο δεξί χέρι δήλωσε ότι δεν ασχολείται με την πολιτική ή την ιστορία. Όταν ρωτήθηκε επίσης ανέφερε ότι ο κατηγορούμενος διέκοψε τις σχέσεις του με τη ΧΑ μετά τη φυλακή ενώ όταν ρωτήθηκε για το αν είχε πρόβλημα ο κατηγορούμενος που ο πατέρας του ήταν αλλοδαπός, ανέφερε ότι το μόνο πρόβλημα που είχε ήταν ότι ο πατέρας του ήταν απών από την οικογένεια και ότι δεν γνωρίζει αν το έκρυβε από τη ΧΑ. Ερωτηθείς, κατέθεσε ότι δε γνώριζε αν απειλούσε τον Δήμου να πάρει πάνω του τη δολοφονία Φύσσα και γνωρίζει μόνο ότι έκανε παρέα με τον Κασιδιάρη και εκτός κόμματος. Σχετικά με το αν γνωρίζει το ναζιστικό χαιρετισμό, ανέφερε ότι ξέρει μόνο τον αγκυλωτό σταυρό.

Γ. Εξέταση από την Υπεράσπιση

Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι δε γνωρίζει αν το όπλο που απεικονίζεται σε φωτογραφία που του επεδείχθη είναι αληθινό ενώ αναφορικά με την οικογένεια του κατηγορουμένου, ανέφερε ότι τον μεγάλωσαν η μητέρα και η γιαγιά του, ζώντας μόνο από τη σύνταξη της γιαγιάς του ενώ ο κατηγορούμενος δούλευε από 15 ετών έχοντας αλλάξει πάνω από 10 εργασίες. Ερωτηθείς σχετικώς, δήλωσε ότι δε γνωρίζει να χει χρησιμοποιήσει ποτέ την πυγμαχία εκτός ρινγκ, ότι δε θα τον περιέγραφε ως αντικοινωνικό ή επικίνδυνο, αλλά συμπονετικό και ότι μάζευε αδέσποτα ζώα. Στον μάρτυρα, ο κατηγορούμενος έχει αναφέρει ότι δεν ήταν παρών στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα εκείνο το βράδυ.

V. Εξέταση μάρτυρα Νιαούρη

Α. Εξέταση από την Έδρα

Η μάρτυρας η οποία έχει κινητικά προβλήματα, κατέθεσε ότι γνωρίζει τον κατηγορούμενο Παναγιώταρο πολύ πριν γίνει βουλευτής, από το 2007, καθώς στις εκλογές του 2009 είχε μια ιδέα να γίνει ένας φορέας για άτομα με ειδικές ανάγκες. Πριν 2,5 χρόνια φτιάχτηκε ο φορέας που ονομάζεται «Ηφαιστος» και απευθύνεται σε ΑμΕΑ που είναι φίλα προσκείμενα στη ΧΑ. Η βοήθεια που είχαν από τους βουλευτές της ΧΑ ήταν κατά βάση συμβουλευτική και η ίδια ανήκει στον χώρο της ΧΑ από το 2009 που ξεκίνησε να πηγαίνει να ακούει ομιλίες στις τοπικές αρχικά του Αλίμου και μετά στη Μεσογείων. Υπήρξε υποψήφια στην Α΄Αθήνας το 2013 και στις επικείμενες αυτοδιοικητικές αναλαμβάνοντας τον βόρειο τομέα. Αναφορικά με την απασχόληση του κατηγορουμένου, ανέφερε ότι είχε κατάστημα στρατιωτικών ειδών στον Κολωνό μέχρι την εκλογή του ως βουλευτή. Σε σχέση με τους αλλοδαπούς, δήλωσε ότι ο κατηγορούμενος έχει πρόβλημα μόνο με αυτούς που δεν έχουν νομιμοποιητικά έγγραφα και «θα ήταν καλό να γυρίσουν στην πατρίδα τους» όπως ανέφερε. Για τα συμβάντα στο θέατρο «Χυτήριο» όταν ρωτήθηκε για ποιο λόγο πήγε ο κατηγορούμενος, κατέθεσε ότι μάλλον πήγε να δει την παράσταση Corpus Christi αλλά δε γνωρίζει αν τελικά την παρακολούθησε. Τη λέξη «υπάνθρωπος» δεν τον έχει ακούσει να τη χρησιμοποιεί ενώ ανέφερε ότι ο χώρος της ΧΑ δεν έχει σχέση με αυτό που παρουσιάζουν τα social media. Για τη δολοφονία Φύσσα δήλωσε ότι την πληροφορήθηκε από τα κανάλια και ότι δεν ευθύνεται το κόμμα αν ο δράστης ανήκει σε αυτό. Για τον κατηγορούμενο Ρουπακιά ανέφερε ότι ήταν υποστηρικτής της ΧΑ και δεν ήξερε αν έχει σχέση με κάποια τοπική. Για όσα αποδίδονται με τις κατηγορίες η ίδια τα βλέπει ως «λάσπη» και σχετικά με την πολιτική ευθύνη το ερμηνεύει ως το κόστος της 18μηνης φυλάκισης. Η ίδια επίσης κατέθεσε ότι δεν έχει δει βία από τη ΧΑ στα γραφεία ή στους χώρους της, ενώ δήλωσε ότι δεν υπάρχουν τάγματα εφόδου και ο χαιρετισμός της ΧΑ δεν είναι ναζιστικός αλλά προέρχεται από την αρχαιότητα. Ανέφερε ότι δεν υπάρχουν κάρτες υποστηρικτή καθώς και ότι είχε δοθεί εσωτερική εγκύκλιος να αποφεύγεται η βία την οποία η ίδια δεν έχει στα χέρια της. Ερωτηθείσα κατέθεσε ότι φορείς άλλων κομμάτων δε συνεργάζονται, ενώ ο αρχηγός της ΧΑ είναι μαι μεγάλη αγκαλιά για τα ΑμΕΑ.

Β. Εξέταση από την Πολιτική Αγωγή

Η μάρτυρας ερωτηθείσα ανέφερε ότι δεν έχει δει ποτέ το καταστατικό της ΧΑ και δε γνωρίζει για ανάμιξη του κατηγορουμένου στην Παλιά Βουλή σε εκδήλωση της ΕλΕΔΑ με τον καθηγητή Αλιβιζάτο. Δήλωσε επίσης πως δε γνωρίζει για επιθέσεις σε μετανάστες στη Ραφήνα το 2012 καθώς ζει στο Παγκράτι, ενώ δε γνωρίζει πόσο καιρό έμεινε νοσηλευόμενο το θύμα για την επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες. Αναφορικά με το αν υπάρχουν μέλη στη ΧΑ, ανέφερε ότι γνωρίζει μόνο ότι ο «Ηφαιστος» έχει μέλη και στο κόμμα είναι όλοι υποστηρικτές. Σχετικά με την περιοχή του Αγ. Παντελεήμονα, η μάρτυρας δήλωσε ότι ζητήθηκε στον κατηγορούμενο από τους κατοίκους να παράσχει βοήθεια και γνωρίζει μόνο ότι ο ίδιος ο κατηγορούμενος τραυματίστηκε στη συμπλοκή. Η μάρτυρας επίσης ανέφερε ότι παρότι η ιδέα υπήρχε από το 2009, ο φορέας ιδρύθηκε το 2017 μετά τη δίκη γιατί ήθελαν να βρουν μόνοι τους τα χρήματα, σημειώνοντας επίσης ότι το σωματείο στεγάζεται στα γραφεία της ΧΑ στη Μεσογείων. Σε φωτογραφία που της επεδείχθη η μάρτυρας αναγνώρισε ένα αρχαίο σύμβολο και τίποτα παραπάνω χωρίς όμως να θυμάται ποιο είναι.

Γ. Εξέταση από την Υπεράσπιση

Η μάρτυρας ρωτήθηκε αν ο εικονιζόμενος στη φωτογραφία που της επεδείχθη είναι σε νεαρή ηλικία και απάντησε καταφατικά προκαλώντας την αντίδραση της προέδρου καθώς προηγουμένως είχε αναφέρει ότι δεν γνωρίζει ποιος είναι επομένως δε μπορεί να ξέρει αν είναι σε νεαρή ηλικία εφόσον δεν γνωρίζει πώς/ποιος είναι σε μεγαλύτερη καθώς εν συγκρίσει με την προηγούμενη φωτογραφία δε θα έπρεπε να ξέρει αν πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο δεδομένου ότι δήλωσε ότι δε γνωρίζει για ποιον πρόκειται.

Στο σημείο αυτό η έδρα διέκοψε για τις 6/05/2019 στην Αίθουσα Τελετών του Εφετείου Αθηνών

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ