Ημέρα 348: «ΜΠΛΟΥΖΕΣ “ΟΜΑΔΕΣ ΚΡΟΥΣΗΣ ΠΕΡΑΜΑ” ΠΟΥΛΑΝΕ ΣΤΑ ΣΟΥΠΕΡΜΑΡΚΕΤ»

348η Συνεδρίαση, Αίθουσα Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού, 05/04/2019

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου. Υπήρχε μικρή παρουσία δημοσιογράφων και κοινού.

II. Παρουσία των κατηγορουμένων

Δεν υπήρχε κανένας αυτοπροσώπως παρών κατηγορούμενος.

ΙΙΙ. Εξέταση Μαρτύρων Υπεράσπισης

H σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε με την εξέταση του μάρτυρα υπεράσπισης X. Κυριτσόπουλου για τον κατηγορούμενο Ι.Λαγό. Ο μάρτυρας, εργαζόμενος στη Ν/Ζ Περάματος και υποψήφιος Δήμαρχος Περάματος με την Ελληνική Αυγή μίλησε στην κατάθεση του για δύο σωματεία, αυτού του ΚΚΕ που αριθμούσε περίπου 2000 μέλη και ενός δεύτερου με το όνομα «Άγιος Νικόλαος» του οποίου ηγείται ο ίδιος ως τυπικά πρόεδρος. Ουσιαστικό πρόεδρο όπως απάντησε σε διευκρινιστική ερώτηση της εισαγγελέως θεωρούνε τον ίδιο τον Άγιο Νικόλαο, προκαλώντας σκωπτικό σχόλιο της Προέδρου. Το σωματείο κατέθεσε ότι ιδρύθηκε το 2014-2015 σαν μια προσπάθεια να σταματήσουν οι απεργίες στη Ζώνη και να έρθουν περισσότερα πλοία ενώ συνεδρίαζε στα γραφεία της τοπικής Περάματος.

Ο μάρτυρας ρωτήθηκε από την έδρα για την συγκέντρωση που έγινε στη Ζώνη παρουσία βουλευτών της ΧΑ τον Αύγουστο του 2013 και επιβεβαίωσε ότι παρευρίσκονταν εκεί εκτός από τους βουλευτές Λαγό, Μίχο και Παναγιώταρο, και οι κατηγορούμενοι Μιχάλαρος και Καλαρίτης. Χωρίς να διευκρινίζει ποιος συγκεκριμένα κάλεσε τους παραπάνω βουλευτές, κατέθεσε ότι η συνάντηση και πρόσκληση σκοπό είχε να τους εκθέσουν τα παράπονα τους για τη Ζώνη και το ΠΑΜΕ και ότι ο Ι.Λαγός τους παρείχε τη στήριξη του λέγοντας τους «εμείς ως τρίτο κόμμα θα είμαστε δίπλα σας με όλα τα νόμιμα μέσα, φτιάξτε σωματείο»

Αγνοούσε τη φράση «θα πετάξουμε το ΠΑΜΕ στη θάλασσα» όταν ρωτήθηκε, ενώ επιβεβαίωσε τη φράση του Ι.Λαγού «η ζώνη του ΠΑΜΕ θα κερδηθεί και οι λακέδες του ΠΑΜΕ θα εξαφανιστούν». Σχετικά με την επίθεση στο ΠΑΜΕ δήλωσε ότι ενημερώθηκε από τα ΜΜΕ την επόμενη μέρα. Δήλωσε άγνοια τόσο για οποιαδήποτε έκνομη ενέργεια από άτομα μέλη της ΧΑ όσο και για την υπόθεση των Αιγύπτιων αλιεργατών.
Σχετικά με τα μηνύματα από τον Ι. Λαγό το βράδυ της δολοφονίας κατέθεσε ότι «για εκείνο το βράδυ, κάποιος μου είπε ότι είχαν ειδοποιήσει τον Γιάννη το Λαγό και του είχαν πει ότι στην Π.Τσαλδάρη έχουν μαζευτεί κάποιοι αναρχικοί και πιθανόν να γίνει φασαρία. Και τους είπε ξεκάθαρα ο Λαγός απεμπλακείτε, φύγετε μην τσακωθείτε ακόμη και να σας βρίσουν». Τη δολοφονία Π. Φύσσα τη χαρακτήρισε «φασαρία για το ποδόσφαιρο» και σε σχετική ερώτηση της προέδρου αν αυτό πιστεύει ότι ήταν διόρθωσε και δήλωσε ότι «μετά είπανε ότι δεν ήταν για τον Ολυμπιακό αλλά τσακώθηκαν για τα πολιτικά τους πιστεύω».

Για τον Πανταζή κατέθεσε ότι τότε δεν τον γνώριζε, σήμερα τον ξέρει από τα ΜΜΕ λόγω της κατηγορίας εναντίον του, επαγγελματικά ασχολείται με κατάστημα για γάμους και βαφτίσεις και φουσκώνει μπαλόνια, ενώ αρνήθηκε ότι είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στον Πειραιά λέγοντας για ένα σχετικό έγγραφο που κυκλοφόρησε με την υποψηφιότητα ότι μπορεί να το έκανε ο ίδιος αυτοβούλως για διαφήμιση,
Ταύτισε την ελληνική αυγή με τη ΧΑ και για τον Αποστόλου κατέθεσε ότι εγγράφηκε στο σωματείο όπου απασχολείται ως γραμματέας, τον χαρακτήρισε «υπερβολικό» ως χαρακτήρα, λέγοντας ότι ποτέ δεν έχει συζητήσει μαζί του για τις κατηγορίες που του αποδίδονται.

Σε ερώτηση από την πολιτική αγωγή του ΠΑΜΕ «αν σας ρωτήσει η ΧΑ έχει σχέση με τη δολοφονία Φύσσα τι θα πείτε;» απάντησε ότι «δε με έχουν ρωτήσει θα πω ότι η βία είναι καταδικαστέα από όπου κ αν προέρχεται». Σε επίδειξη φωτογραφιών από την πολιτική αγωγή, αναγνώρισε μπλούζες που γράφουν «ομάδες κρούσης Πέραμα» αλλά ισχυρίστηκε χαρακτηριστικά ότι τις πουλάνε στα σουπερμάρκετ και σε μαγαζιά τουριστικών ειδών. Ανάμεσα στους εικονιζόμενους αναγνώρισε επίσης τους Παναγιώταρο και Λαγό, Πατέλη.

Για τη συμμετοχή του στις εκλογές ως υποψήφιος δήμαρχος δήλωσε ότι προτάθηκε από τον Ι.Λαγό πράγμα για το οποίο είναι ενήμερος και ο Ν.Μιχαλολιάκος όπως ανέφερε. Αρνήθηκε ότι έχει λάβει ποτέ εντολή να πάει στα γραφεία με συγκεκριμένη ενδυμασία και στο σχετικό αναγνωστέο εισερχόμενο μήνυμα που του επιδείχθηκε, δήλωσε άγνοια. Σε ερώτηση από την υπεράσπιση τέλος αν ο Ι. Λαγός έχει σχέσεις με το Άγιο Όρος, απάντησε θετικά καταθέτοντας ότι βρίσκεται σε συνάντηση στην Πέλλα με επικείμενη την επίσκεψη του ενώ έχει καλές σχέσεις με τον Αμβρόσιο στον Αίγιο.

Με την ολοκλήρωση της κατάθεσης του μάρτυρα Χ. Κυριτσόπουλου και λόγω απουσίας επόμενου μάρτυρα υπεράσπισης η έδρα διέκοψε στις 12.25 μ.μ για τη Δευτέρα 08/04/2019 στην Αίθουσα Τελετών του Εφετείου Αθηνών όπου η διαδικασία θα συνεχιστεί με την εξέταση μαρτύρων υπεράσπισης για την κατηγορουμένη Ν. Μπενέκη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ