Ημέρα 341: Η ανάληψη πολιτικής ευθύνης «είχε την έννοια του πολιτικού κόστους»

341η Συνεδρίαση, αίθουσα τελετών Εφετείου Αθηνών, 21/03/2019

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου. Υπήρχε μικρή παρουσία δημοσιογράφων και κοινού.

II. Παρουσία των κατηγορουμένων

Παρών ήταν ο κατηγορούμενος Ιωάννης Καστρινός

ΙΙΙ. Εξέταση Μαρτύρων Υπεράσπισης

Στην έναρξη της συνεδρίασης η συνήγορος του Ι. Καστρινού, δήλωσε την παρουσία του μάρτυρα Ιωάννη Λασκαρίδη για τον κατηγορούμενο και την παραίτηση από τους υπόλοιπους προταθέντες μάρτυρες. Στη συνέχεια συνεχίστηκε η εξέταση μαρτύρων υπεράσπισης για την κατηγορουμένη Ε. Ζαρούλια με τον δεύτερο κατά σειρά μάρτυρα, Άγγελο Ιωάννου.

Ο Άγγελος Ιωάννου δήλωσε δικηγόρος Θεσσαλονίκης και επιστημονικός συνεργάτης στην κοινοβουλευτική ομάδα της Χρυσής Αυγής, μέλος της κεντρικής επιτροπής την οποία ταύτισε με την κεντρική διοίκηση, με προηγούμενη συμμετοχή τόσο ως υποψήφιος στις ευρωεκλογές το 2014 όσο και στις εθνικές εκλογές το 2015. Για την κατηγορουμένη και την αναφορά της στους μετανάστες ως «υπανθρώπους» δήλωσε ότι πιθανόν να ειπώθηκε λόγω απειρίας και εν είδει υπερβολής. Για τάγματα εφόδου δήλωσε ότι άκουσε πρώτη φορά στις Θερμοπύλες και ότι επρόκειτο για έναν δηκτικό χαρακτηρισμό που αναφερόταν σε παιδιά, κορίτισια, παππούδες. Μίλησε επίσης για ένα ανεπίσημο δισέλιδο καταστατικό ημερομηνίας 2008-2009 το οποίο έθιγε κάποια διοικητικά ζητήματα και γενικές αρχές.

Όταν ρωτήθηκε από το δικαστήριο αν τα αναφερόμενα από τον μάρτυρα Ηλία Σταύρου για ορκωμοσίες μελών της Χρυσής Αυγής στο θερινό και χειμερινό ηλιοστάσιο είναι αληθή, απάντησε ότι όλα αυτά ήταν αποτέλεσμα της «φαντασίας» του Η.Σταύρου, πηγάζουν από το φθόνο και το μίσος του τελευταίου, τον οποίο περιέγραψε ως άνθρωπο με ψυχολογικά προβλήματα, μανία καταδίωξης και θέματα αλκοολισμού. Ο ίδιος αρνήθηκε ότι είχε ορκιστεί και ότι απλώς το 2009 είχε συμμετάσχει σε μια εκδρομή στο βουνό με συναγωνιστές του («όχι κομματική») όπου έφαγαν «μπριζόλες και πανσέτες». Ο μάρτυρας προσδιόρισε την εκδρομή στις 20 Δεκεμβρίου 2009, δηλαδή την ημέρα πριν το χειμερινό ηλιοστάσιο. Σε σχετική επίδειξη αναγνωστέου εγγράφου από τον σκληρό δίσκο της Ουρανίας Μιχαλολιάκου, στο οποίο αναφέρεται το όνομά του στους «ορκισθέντες» στην «ορκωμοσία μελών στον Όλυμπο» στο χειμερινό ηλιοστάσιο του 2009, δήλωσε άγνοια και αδυναμία να το ερμηνεύσει.

Επιβεβαίωσε σε φωτογραφίες την παρουσία του Ηλία Κασιδιάρη και αναγνώρισε τη σημαία ως τη γερμανική σημαία της Βέρμαχτ δηλώνοντας επ’ αυτού ότι έχει ακούσει τον Η. Κασιδιάρη να υποστηρίζει ότι η φωτογραφία είναι «αποτέλεσμα photoshop». Δήλωσε απόλυτη άγνοια για οποιαδήποτε εντολή για ομοιόμορφη ενδυμασία, τέλεση αξιόποινης πράξης από μέλη και υποστηρικτές της ΧΑ ενώ για την ανάληψη πολιτικής ευθύνης από τον αρχηγό Ν. Μιχαλολιάκο δήλωσε ότι έχει την έννοια του πολιτικού κόστους.

Ακολούθησε η εξέταση του μάρτυρα υπεράσπισης Ι. Λασκαρίδη που προσήλθε να καταθέσει για τον κατηγορούμενο Ι. Καστρινό. Ο μάρτυρας, πεθερός του κατηγορουμένου κατέθεσε ότι το βράδυ της επίθεσης στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, ο γαμπρός του βγήκε οικογενειακά με το αμάξι για βόλτα στον Πειραιά και έπεσε τυχαία σε «συμπλοκή ατόμων του ΠΑΜΕ με κάποια άλλα άτομα… κατέβηκε από το αυτοκίνητο να δει τι συμβαίνει από μακριά… αλλά φύγανε αμέσως και επέστρεψαν σπίτι κατά τις 10:30μμ». Όταν η πολιτική αγωγή του ΠΑΜΕ ρώτησε τον μάρτυρα αν γνωρίζει το τι έκανε ο γαμπρός του μετά τις 11μμ απάντησε ότι δεν έχει γνώση.

Δεν προσδιόρισε αν τα «άλλα άτομα» ήταν άτομα της ΧΑ ωστόσο κατέθεσε ότι ο ίδιος έψαξε κατόπιν του περιστατικού αν ο γαμπρός του έχει κάποια σχέση με τη ΧΑ μέσω γνωστών του στο Πέραμα που εμπλέκονταν, και δε βρήκε την παραμικρή σύνδεση.

Κατέθεσε ότι γνωρίζει τον Αναστάσιο Πανταζή, τον «Τάσο τον μπαλονά»,όπως επιβεβαίωσε ότι είναι το παρατσούκλι του και δήλωσε ότι ο τελευταίος είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος της Ελληνικής Αυγής για το Πέραμα στις επερχόμενες εκλογές, αναγνωρίζοντας τον και σε σχετική δημόσια ανάρτηση στο facebook.

Με την ολοκλήρωση της κατάθεσης του, η έδρα διέκοψε για την Παρασκευή 22/03/2019 στην Αίθουσα Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού όπου θα συνεχιστεί η εξέταση μαρτύρων υπεράσπισης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ