Ημέρα 337: «Ποιητική αδεία» και «λογοτεχνικοί όροι» οι αναφορές στους Εβραίους

337η Συνεδρίαση, Αίθουσα Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού, 13/03/2019

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου. Υπήρχε μικρή παρουσία δημοσιογράφων και κοινού.

II. Παρουσία των κατηγορουμένων

Δεν υπήρχε κανένας αυτοπροσώπως παρών κατηγορούμενος

ΙΙΙ. Εξέταση Μαρτύρων Υπεράσπισης

Στην έναρξη της σημερινής συνεδρίασης ο συνήγορος Ρουσσόπουλος προσκόμισε ανανεωμένο κατάλογο με δύο καινούριους μάρτυρες για τον κατηγορούμενο Ι.Λαγό δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι παραιτείται από τους μάρτυρες Μπαρμπουρή Ευάγγελο και Παπαδημητρίου Μιχαήλ. Αντίστοιχα η συνήγορος Κατσαρού του κατηγορουμένου Σταύρου Σαντοριναίου δήλωσε ότι παραμένει ως μάρτυρας για τον τελευταίο μόνο ο Κων/νος Σαντοριναίος ενώ παραιτείται από τη μάρτυρα Μ. Μπεχράκη. Η συνήγορος Κότση τέλος παραιτήθηκε συνολικά από την εξέταση μαρτύρων για τον Κ.Αντωνακόπουλο. Ο σύνηγορος Τσάγκας ανακοίνωσε την παρουσία δύο μαρτύρων (Αλεξανδράκη και Παπαγεωργίου) για τον κατηγορούμενο Γερμενή.

Α. Kατάθεση μάρτυρα Κων/νου Αλεξανδράκη

Ο μάρτυρας Κων/νος Αλεξανδράκης κατέθεσε ότι είναι επιστημονικός συνεργάτης στη Βουλή και συγκεκριμένα στον Η. Παναγιώταρο από το 2012 έως σήμερα, με παράλληλη αρθρογραφία στην εφημερίδα «ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ» και «ΕΜΠΡΟΣ». Με τον κατηγορούμενο δήλωσε ότι γνωρίζονται αρκετά καλά και ότι ο τελευταίος δραστηριοποιούταν στην τοπική οργάνωση Βορείων Προαστίων στη Λ.Ηρακλείου και έκανε συχνά ομιλίες στις οποίες είχε παρευρεθεί και ο μάρτυρας χωρίς οποιοδήποτε βίαιο ή ρατσιστικό περιεχόμενο όπως απάντησε σε σχετική ερώτηση της προέδρου. Σχετικά με τη δολοφονία Π.Φύσσα ο μάρτυρας κατέθεσε ότι ο Γ.Γερμενής όπως και όλη η ΧΑ την καταδίκασε, χωρίς να γνωρίζει κάτι περαιτέρω για διαγραφές.

Σε σχετικές ερωτήσεις των συνηγόρων πολιτικής αγωγής ο μάρτυρας δήλωσε ότι την επομένη της δολοφονίας πραγματοποιήθηκε έρευνα στα γραφεία της ΧΑ στη Λ.Μεσογείων από όπου και κλήθηκε να μεταβεί στη ΓΑΔΑ για κατάθεση στις 12.20 μμ.

Σε ερώτηση πώς βγήκε το δελτίο τύπου την επόμενη της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα o μάρτυρας απάντησε ότι κάποιος εκ των διαχειριστών της σελίδας βγάζει την ανακοίνωση, συνήθως ο εκπρόσωπος τύπου ο οποίος είναι ο Η.Κασιδιάρης, ενώ χαρακτήρισε το δελτίου τύπου «πολιτική απόφαση» για το οποίο δεν προηγείται διερεύνηση των πραγματικών περιστατικών αλλά όπως δήλωσε «Είναι θέμα εμπειρίας, δε θα κάνει πραγματική διερεύνηση 9 η ώρα το πρωί, κοιτάει 2-3 άρθρα, πέντε blogs που θεωρεί σοβαρά και βγάζει ένα συμπέρασμα που ναι είναι αυθαίρετο εκείνη την ώρα». Kατέθεσε ότι ο Γ. Πατέλης δουλεύει στα γραφεία της Λ.Μεσογείων αλλά δε θυμόταν αν ήταν παρών το επόμενο πρωί.

Αναφορικά με την κομματική του ιδιότητα δήλωσε ότι είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής από το 2011,ότι ο Γενικός Γραμματέας του Κόμματος εκλέγεται από το σύνολο των μελών της Κ.Ε ενώ δε θυμόταν αν το καταστατικό που κατατέθηκε στον Άρειο Πάγο το 2012 ήταν το πρώτο ή προϋπήρχε άλλο. Παραδέχτηκε την ύπαρξη πυρήνων δόκιμων μελών, και την παρουσία του στη συγκεκριμένη τελετή, όπως έχει θεαθεί σε σχετικό βίντεο αλλά αρνήθηκε ότι ο ίδιος έχει ορκιστεί ποτέ, πλην του δικαστηρίου. Σχετικά με τη φράση που ακούγεται από τον Γ. Γερμενή στο σχετικό βίντεο «εμείς έχουμε αναγνωρίσει τον αληθινό εχθρό της φυλής μας, που δεν είναι άλλος από τον αιώνιο Εβραίο», ο μάρτυρας τη χαρακτήρισε «ποιητική αδεία», ενώ για την ομιλία του Μιχαλολιάκου «..είμαστε η σπορά των ηττημένων του ‘45» ότι πρόκειται για «δηκτικό σχόλιο». Κατέθεσε τέλος ότι ο Δεβελέκος είναι μέλος της Κ.Ε και παραδέχθηκε την παρουσία του Γ.Γερμενή στο Μελιγαλά το 2013.

Στη συνέχεια σε απάντηση σχετικών ερωτήσεων από τους συνηγόρους υπεράσπισης ο μάρτυρας Κ.Αλεξανδράκης κατέθεσε ότι δεν γνωρίζει πρόγραμμα Κένταυρος ή Κέρβεροι ή στρατόπεδο εκπαίδευσης πολεμικών όπλων, και ότι δεν υπάρχει υπαρχηγός στη ΧΑ. Σχετικά με την αρθρογραφία του δήλωσε ότι ήταν ελεύθερος να γράφει ό,τι θέλει χωρίς υποδείξεις ούτε έλεγχο από κανέναν.

Β. Κατάθεση μάρτυρα Γ.Παπαγεωργίου

O Γ.Παπαγεωργίου δήλωσε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής από το 2007, με προηγούμενη αποκλειστική επαγγελματική ενασχόληση στο μορφωτικό ίδρυμα της ΧΑ,«ΑΙΓΙΣ» με δραστηριότητα την έκδοση και επιμέλεια βιβλίων. Με τον κατηγορούμενο Γ. Γερμενή κατέθεσε ότι γνωρίζονται από αρχές του 2000 χαρακτηρίζοντας τον άνθρωπο χαμογελαστό τίμιο, οικογενειάρχη. Αρνήθηκε οποιαδήποτε εκπαίδευση με όπλα και κατασκηνώσεις στη ΝΕΔΑ . Βρισκόταν στα κεντρικά γραφεία της Λ. Μεσογείων την επομένη της δολοφονίας και επιβεβαίωσε και την παρουσία και εργασία του Γ.Πατέλη εκεί, στην υποδοχή συγκεκριμένα. Επιβεβαίωσε την ύπαρξη πυρήνων δόκιμων μελών τους οποίους χαρακτήρισε «σεμινάρια επιμόρφωσης» που στον ίδιο διήρκησαν περίπου 4μήνες. Ισχυρίστηκε ότι ο Σιατούνης δεν ήταν ποτέ μέλος της Κ.Ε και σε σχετική επίδειξη αναγνωστέου εγγράφου από τον σκληρό δίσκο Μιχαλολιάκου που κατονομάζει τον τελευταίο ως μέλος της Κεντρικής Επιτροπής δήλωσε ότι δεν ξέρει από πού προήλθε. Για την αναφορά του Γ. Γερμενή στον «αιώνιο εβραίο» δήλωσε ότι αποτελεί λογοτεχνικό όρο για το χρήμα . Σε σχετικές ερωτήσεις από την υπεράσπιση τέλος απάντησε ότι δε γνώριζε ούτε εκείνος για ομάδα Κένταυρος ή Κέρβεροι ή για υπαρχηγό στη ΧΑ ενώ χαρακτήρισε τον Ν. Μιχαλολιάκο «μειλίχιο» με αιχμηρό ενίοτε λόγο.

Στο σημείο αυτό η έδρα διέκοψε νωρίτερα από το προκαθορισμένο ωράριο και ώρα 12.08 μμ καθώς δεν υπήρχε επόμενος μάρτυρας παρών. Η διαδικασία θα συνεχιστεί την Πέμπτη 14/03/2019 στην Αίθουσα Τελετών του Εφετείου Αθηνών όπου θα συνεχιστεί η εξέταση μαρτύρων υπεράσπισης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ