Ημέρα 329: Σχολιασμοί πολιτικής αγωγής: «όλοι οι κατηγορούμενοι είχαν υποτάξει τη βούλησή τους στην οργάνωση»

329η Συνεδρίαση, Αίθουσα Τελετών Εφετείου Αθηνών, 19/2/2019

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου. Υπήρχε μικρή παρουσία δημοσιογράφων και κοινού.

II. Παρουσία των κατηγορουμένων

Δεν υπήρχε κανένας αυτοπροσώπως παρών κατηγορούμενος.

ΙΙΙ. Αναγνωστέα έγγραφα υπεράσπισης

Στη σημερινή συνεδρίαση συνεχίστηκε η ανάγνωση κάποιων επιπλέον εγγράφων για τον κατηγορούμενο Ι. Κομιανο βάσει του καταλόγου της υπεράσπισης. Συγκεκριμένα αναγνώσθηκαν ένα πιστοποιητικό πολυτέκνου και ένα εκκαθαριστικό εφορίας.

Για την κατηγορουμένη Θ. Σκορδέλη προσκομίζονται δύο υπεύθυνες δηλώσεις, η μια από τον Ζ.Σ. που κατέθεσε ότι «Η Θεώνη και ο Πατέλης είναι μια οικογένεια Χριστιανών» και μια από τον Δ.Κ. «για το ήθος της οικογένειας Πατέλη».

IV. Σχολιασμός εγγράφων υπεράσπισης από την Πολιτική Αγωγή.

Ξεκινά με το σχολιασμό της Ε. Τομπατζόγλου για την οικογένεια Φύσσα :
«Ξεκινάω από τα έγγραφα, θεωρώ ότι αν ερχόταν κάποιος στο ακροατήριο δεν θα καταλάβαινε για ποιο λόγο διαβάζονται τα έγγραφα αυτά. Έγινε αρχικά μια προσπάθεια σύγκρισης με άλλους. Για την πολιτική αγωγή τα αναγνωστέα αυτά εισφέρουν ένα πολύ σημαντικό στοιχείο, για τον σχηματισμό της κρίσης του Δικαστηρίου σας: την πλήρη έλλειψη υπερασπιστικών επιχειρημάτων ως προς την μη τέλεση των αδικημάτων. […] Η υπερασπιστική γραμμή είναι ότι το κατηγορητήριο είναι μια πολιτική συνωμοσία, μέσω διαστρέβλωσης γεγονότων επιχειρούν να μας πείσουν ότι η ΧΑ είναι ένα κόμμα σαν όλα τα υπόλοιπα. Δεν ακούστηκε τίποτα για τις συνομιλίες, […] για τη στοχοποίηση του Π. Φύσσα, τίποτα για την προαναγγελία του Παναγιώταρου, για τα πογκρόμ. […] εξάντλησαν σε σημείο κατάχρησης τα δικονομικά τους δικαιώματα και τον χρόνο του δικαστηρίου. Η πλειονότητα των ερωτήσεων αφορά διάστημα μετά την άσκηση της ποινικής δίωξης. Μετά την άσκηση της ποινικής δίωξης αυξήθηκε και η κοινοβουλευτική τους δράση. […] Δεν μας ανέφεραν για τις υπόλοιπες 100 και πλέον υποθέσεις που δικάζονται.

Καμία σημασία δεν έχει αν οι ενέργειες γίνονται από οικογενειάρχες […] δεν αποτελούν στοιχεία της παραβατικότητας ή μη […] ούτε αν ο χαυγίτης έχει κάνει παιδιά από τα 22 του ούτε οι διανομές τροφίμων […] καμία εξήγηση για τη βραδινή συζήτηση και το καταστατικό. […] το μόνο επιχείρημα που δεν ακούσαμε είναι ότι τελικά εκείνο το βράδυ συγκεντρώθηκαν στην Τσαλδάρη για να υπογράψουν το καταστατικό […] ουσιαστικά η ΧΑ συνομολογεί τη φασιστική της ιδεολογία […] τι σημασία θα είχε τί πιστεύουν οι μάρτυρες αν οι ίδιοι οι κατηγορούμενοι δεν συνομολογούσαν τη φασιστική τους ιδεολογία […] από την άλλη προσκομίζουν μια συνέντευξη που αποδίδεται στον Μελαχρινόπουλο […] σύγχυση και αντιφάσεις χαρακτηρίζουν την υπεράσπιση […] όσον αφορά τον Πατέλη, αναρωτιέμαι αν αυτοί οι άνθρωποι [που υπέγραψαν τις υπεύθυνες δηλώσεις για τον κατηγορούμενο] θα ερχόταν τώρα εδώ μπροστά σας με όλα όσα έχουν συμβεί [ένταση προς στιγμή από την υπεράσπιση με τον Τάκη Μιχαλόλια]

Συνεχίζει η Ε. Τομπατζόγλου «Ως προς τα αναγνωστέα τα δικά μας θέλω να σταθώ στα βίντεο της δικογραφίας, το οποίο δεν εισφέραμε τον πρώτον εμείς, αλλά αποτελούσαν μέρος της […] παρά την προσπάθεια τη υπεράσπισης να το απαξιώσει και από το οποίο προκύπτουν οι ακριβείς χρόνοι. […] Τί προκύπτει από αυτό το βίντεο; Η συγκρότηση του τάγματος εφόδου, η ολιγωρία των αστυνομικών, οι κινήσεις του Ρουπακιά. […] ολοκληρώθηκε η πομπή του τάγματος εφόδου […] Η πομπή αυτή έχει κατεύθυνση τη Σαλαμίνος στη Λαμπράκη […] συνεχίζεται μετά την Κεφαλληνίας […] το συμπέρασμα που μπορούμε να έχουμε είναι ότι η πομπή έστριψε αριστερά στην Κεφαλληνίας […].

Στο αναγνωστέο 62 πραγματοποιείται από αστυνομικό της ΔΙΑΣ η πρώτη κλήση στο ΕΚΑΒ 12.04 και από πολίτη 12.06 […] είναι σαφές ότι αποκλείεται να κλήθηκε το ΕΚΑΒ πριν φτάσει ο Ρουπακιάς […] σύμφωνα με τις καταθέσεις των αστυνομικών πρόκειται για την ομάδα ΔΙΑΣ Κερατσινίου […] και είναι ξεκάθαρο ότι οι αστυνομικοί ψευδώς περιγράφουν τις κινήσεις τους […] υπενθυμίζονται στο σημείο αυτό και οι καταθέσεις των αυτοπτών μαρτύρων […] από το βίντεο προκύπτει και η επικοινωνία των φίλων του Παύλου […] 4 μοτοσυκλέτες ΔΙΑΣ φαίνονται από το βίντεο […] 12:01:49 εμφανίζονται οι φίλοι του Παύλου Φύσσα να τρέχουν. […] εμφανίζεται το όχημα του Ρουπακιά. […] κάνει οπισθογωνία…

Και ολοκληρώνει το σχολιασμό της: «Είναι τα ίδια άτομα που είναι κατηγορούμενοι ενώπιον σας που προσπαθούν να σας πείσουν, όπως και η ηγεσία τους, ότι ανήκουν σε ένα δήθεν νόμιμο πολιτικό κόμμα ενώ στην πραγματικότητα είναι μέλη εγκληματικής οργάνωση πρωταρχικός στόχος της οποίας είναι η φυσική εξόντωση όσων θεωρούν εχθρούς τους.

Τον λόγο παίρνει η Χ. Παπαδοπούλου για την οικογένεια Π. Φύσσα, η οποία σχολιάζει τα αναγνωστέα έγγραφα που προσκόμισε η υπεράσπιση :

«Όποιος θέλει να διακρίνει τί άνθρωπος ήταν ο Π. Φύσσας μπορεί να διαβάσει τη συνέντευξη που έδωσε το 2011. Αναφερόμενος στη δολοφονία του Α. Γρηγορόπουλου θα γράψει το στίχο «Ο μικρός Αλέξης μου θυμίζει ότι η ελευθερία του λόγου ακριβά κοστίζει» […] Το ότι δεν ήταν ενταγμένος πολιτικά δε σημαίνει ότι δεν είχε σαφή πολιτική άποψη για το τι συμβαίνει στην κοινωνία. Το να είσαι απέναντι στο ναζισμό είναι μια ξεκάθαρη πολιτική άποψη […] Τα τραγούδια του αφορούν τη ζωή […] αλλά από όλα τα κομμάτια αυτά είναι σαφές ότι ήταν ένας άνθρωπος ελεύθερος […] εδώ δεν μπορούμε να ξεχάσουμε την κατάθεση του Σταύρου περί λίστας εχθρών της ΧΑ […] Ο Αποστόλου είχε χαρακτηρίσει το συνήγορο «καφενειακό» […] Μια χαρά τον εμπιστεύεται σήμερα η ΧΑ […] θα διαβάσω τη δήλωση πολιτικής ευθύνης [της ΧΑ] […] Αναγνωρίζει και δηλώνει ότι έχει τη διακριτική ευχέρεια να δράσει διαφορετικά […] ως προς ποια πράξη έρχεται ο Μιχαλολιάκος να αναλάβει; ως προς μια δολοφονία […] που κανένας αρχηγός πολιτικού κόμματος δεν έχει μέχρι τώρα αναλάβει.

[…] Θα ισχυριστεί η υπεράσπιση ότι η ανάληψη πολιτικής ευθύνης σημαίνει ανάληψη πολιτικού κόστους αλλά υπό αυτή την έννοια το πολιτικό κόστος επέρχεται με τη μορφή του εκλογικού αποτελέσματος […] και είναι αλήθεια ότι αυτό που πρέπει να μας απασχολήσει είναι τί άλλαξε από τη συνέντευξη 19/9/13 όπου ο Μιχαλολιάκος αρνιόταν την πολιτική ευθύνη μέχρι την ανάληψη του 2015. Η δημοσιοποίηση συντριπτικών στοιχείων άλλαξε και οι εκλογές 23/9/2015. Στέλνει ένα μήνυμα ο Μιχαλολιάκος ότι ο αρχηγός είναι εδώ […] και είναι περήφανοι για τη δολοφονία του Π. Φύσσα. Τον ακούσαμε να λέει για αυτόν μετά τη δολοφονία «ένα κωλόπαιδο και μισό, τραγούδα τώρα πούστη από εκεί που είσαι»[αναφέρεται στις συνομιλίες Δεβελέκου] […] γιατί δεν υπήρχε ποινική ευθύνη στη δολοφονία Τεμπονέρα και Λαμπράκη. […]

Όσο και να προσπαθεί η άλλη πλευρά δεν θα δικάσουμε αυτό αλλά συγκεκριμένα αδικήματα βάσει συγκεκριμένης δικογραφίας και θα πω γιατί στη δικογραφία αυτή υπάρχει ποινική ευθύνη […] διότι προκύπτει η οργάνωση για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. […] Βέβαια είδαμε το Λαγό να λέει ότι ενημερώθηκε για τη δολοφονία 30-40 λεπτά από την ώρα της δολοφονίας […] έπειτα μιλά στο προσωπικό κινητό του Μιχαλολιάκου. Έχουμε ποινική ευθύνη γιατί έχουμε ντοκουμέντα για τη στρατιωτική δομή της ΧΑ, έχουμε το βίντεο 14 για τα γεγονότα στο Μελιγαλά […] το βίντεο 21 του Κασιδιάρη […] Σε αυτή τη δικογραφία έχουμε ντοκουμέντα για τον τρόπου που λειτουργεί η οργάνωση […] Για την εκπαίδευση στα όπλα των μελών είδαμε το μήνυμα Πατέλη στα αναγνωστέα […] για την ιδεολογία της οργάνωσης είδαμε το βίντεο 30 […] και είμαι σίγουρη ότι όλα αυτά το δικαστήριό σας τα θυμάται πάρα πολύ καλά παρά την προσπάθεια που έγινε. […] δεν καταδίκασε ποτέ τον καθομολογία δολοφόνο ούτε τα τάγματα της Νίκαιας, δεν διεγράφη ούτε απομακρύνθηκε ποτέ κανείς, ούτε καν προσχηματικά και η ηγεσία δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από το τεκμήριο της αθωότητας […] γιατί διαβάσαμε τη συνέντευξη του Δήμου».

Συνεχίζει η ίδια «[…] δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από το τεκμήριο αθωότητας […] για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων που προσπάθησαν στη Βουλή να το παρουσιάσουν με οπαδικά, γηπεδικά χαρακτηριστικά […] και έχουμε το ηχητικό με την αναγνώριση Ρουπακιά να πει ο Δεβελέκος ότι δεν τον ξέρει […] η δράση του τάγματος εφόδου ήταν κατόπιν εντολής του Λαγού και της εντολής για κλιμάκωση, η οποία αποδεικνύεται από τα ίδια τα περιστατικά των προηγούμενων ημερών. Και αναφέρομαι στα γεγονότα με το ΠΑΜΕ και εκείνα στο Μελιγαλά. Αυτή η εντολή κλιμάκωσης δε μπορεί παρά να μας θυμίσει την απόφαση […] η στρατηγική πίσω από την αναβάθμιση είναι η στρατηγική της έντασης, να προκαλέσεις τους εχθρούς σου, να οργανωθούν, να βγουν στο δρόμο και να αρχίσουν να σφάζονται και να ακολουθήσει ανατροπή του δημοκρατικού πολιτεύματος. Θυμηθείτε τα λόγια Παναγιώταρου «η ελληνική κοινωνία ετοιμάζεται για μια μάχη» […] Σαν καλός ναζιστής βγήκε μετά και είπε ότι δεν τα είπε αυτά τα πράγματα […].

Για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων, αναφέρεται από δικηγόρο της οργάνωσης ότι το βράδυ της δολοφονίας δεν υπήρχε καμία επικοινωνία Ρουπακιά και Πατέλη. Ο Δήμου κατονομάζει τον Ρουπακιά ως ταμία […] Ο Ρουπακιάς ήταν στέλεχος τουλάχιστον από το Ιούνιο του 2012 […] η συλλογιστική του γιατί να ευθύνεται ένα κόμμα ποινικά για τη συμπεριφορά στελέχους του θα κριθεί […] εν προκειμένω για την ανθρωποκτονία του Π.Φ. Η δολοφονία που έγινε του Φώτιου Μπέλου ήταν μια δολοφονία για προσωπικούς λόγους. Η δολοφονία του Π.Φ. ήταν μια πολιτική δολοφονία…

(Κατόπιν παρέμβασης της Προέδρου «να τα πει αυτά στην αγόρευσή της» και Παπαδέλη να ρωτά «ποιο έγγραφο τα λέει αυτά», η Παπαδοπούλου συνεχίζει): «Τα έγγραφα [υπ’ αρ.] 41-46 σε συνδυασμό με την αρθρογραφία του Η. Κασιδιάρη που λέει ότι «όσο παραμένουμε εκτός Κοινοβουλίου θα κάνουμε την Αθήνα άνω-κάτω. Μόλις μπούμε στο άντρο της διαφθοράς, τότε θα ανατραπούν τα πάντα. Η Αθήνα θα γίνει με μιας Άγιος Παντελεήμονας.»
Την επίθεση σε βάρος της Τρούλλου χαρακτήρισε ο Παναγιώταρος «περάσαμε επεισοδιακά ωραία» […] Στο σχετικό βίντεο 10 που προσκομίσαμε έχουμε και τη δήλωση [Μιχαλολιάκου] «καταδικάζω δημόσια τη βία, κάνουμε πολιτικό αγώνα» […] επειδή το λέει δημόσια δε σημαίνει ότι ισχύει, έχουμε δει από τις δικές τους συγκεντρώσεις […] έχουμε μια οργάνωση εγκληματική με το μανδύα του πολιτικού κόμματος […] στο ηχητικό απόσπασμα 15, ανάληψη πολιτικής ευθύνης στο Χατζηνικολάου […] Ο Μιχαλολιάκος απάντησε στον Χατζηνικολάου «δεν υπάρχει αυτό το βίντεο και παρακαλώ να το βάλετε και στο διαδίκτυο αν υπάρχει» […].

Στο άρθρο του κ. Ψαρρά και την φωτογραφία του Κασιδιάρη που είδαμε στα αναγνωστέα και την άλλη μέρα βγαίνει ανακοίνωση της ΧΑ και ισχυρίζεται ότι η φωτογραφία είναι πλαστή και η αληθινή είναι αυτή που εμφανίζει ο ίδιος στην εκπομπή του. Ενώ έκανε εκείνος το φωτομοντάζ και μετά δημοσιεύτηκε η φωτο στην ΕφΣυν […] θεωρίες συνωμοσίας στις οποίες αρέσκονται πάρα πολύ οι ΧΑυγίτες […] εδώ έχουμε τον ορισμό του Γκεμπελισμού […] προσκομίστηκαν έγγραφα για το κοινωνικό έργο της ΧΑ […] απ’ όπου έλειπε φυσικά η τοπική της Νίκαιας και του Περάματος για ευνόητους λόγους […]. Έφεραν τιμολόγια 143.000 ευρώ […] τα συσσίτια ήταν μόνο για Έλληνες με επίδειξη ταυτότητας […] στην επένδυση ψηφοφόρων και νέων μελών, κατέγραφαν τα στοιχεία τους […] δεν έχει καμία σχέση με την οργάνωση συσσιτίων άλλων φορέων αυτό είναι ένας έξυπνος τρόπος να αυξήσεις την κομματική σου πελατεία εκμεταλλευόμενος τη φτώχεια κάποιων ανθρώπων […] δε συγκρίνονται τα επεισόδια που γίνονται σε μια πορεία με την επίθεση στο ΠΑΜΕ […] Ο Παύλος Φύσσας βγήκε ένα βράδυ για μια βόλτα και δε γύρισε ποτέ […] και δεν νοείται συμψηφισμός της βίας […] ο Παύλος Φύσσας δεν πήγαινε εκείνο το βράδυ ούτε για μάχη ούτε για πόλεμο […] έχουμε τον εκπρόσωπο ενός κόμματος που λέει ότι είναι αντισυστημικό που συνδιαλέγεται με το Γ.Γ. της κυβέρνησης, όπως φαίνεται από το βίντεο […] το οποίο σε κάνει να αναρωτιέσαι για τον ρόλο του καθένα […] είναι ένα βίντεο κομμένο και απεικονίζει την υπόγεια πολιτική συνδιαλλαγή[…] », Συνεχίζει η συνήγορος Παπαδοπούλου και ολοκληρώνει «[…] μια πολιτική σκευωρία, που έλεγαν στην αρχή της δίκης ότι θα καλυφθεί η δίκη από κάμερες και όταν ήρθε η ώρα εκείνη, η υπεράσπιση έκανε πίσω […] Σταύρου «εμείς όταν χαιρετούσαμε με το χέρι ψηλά είχαμε μόνο το Χίτλερ στο μυαλό μας».

Προχωρά στο σχολιασμό των ίδιων εγγράφων από τον Θεοδωρόπουλο για την Πολιτική Αγωγή του ΠΑΜΕ: « Κυρία πρόεδρε, ο σχολιασμός των εγγράφων της πολιτικής αγωγής που άρχισε στις …/7/2018 και συνεχίστηκε με τα έγγραφα της υπεράσπισης, δηλαδή έγγραφα 7 μηνών… Επειδή κοντεύουν 4 χρόνια από την έναρξη της δίκης, θεωρώ ότι θα είναι χρήσιμο, τί σημαντικό προκύπτει από τα έγγραφα και μόνο, ώστε να μην παραγνωρίζονται τα δικαιώματα των κατηγορουμένων. Θα ξεκινήσω από την επίθεση στο ΠΑΜΕ. Από την παρουσία τους στη Ζώνη Περάματος και την αντιπαράθεσή του [του ΠΑΜΕ] με τμήμα της άλλης μεριάς [εργοδοτών]. Αυτά που αποτελούν το υπόβαθρο στην επίθεση στο ΠΑΜΕ αναφέρω τα συγκεκριμένα έγγραφα. […] Από τα έγγραφα της πολιτικής αγωγής […] γίνεται αναφορά στο κόστος των εργασιών που αποκτά νέα διάσταση και λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από τις ναυτιλιακές εταιρείες […] «Στη Ζώνη έχει αναπτυχθεί εδώ και πολύ καιρό ένα υβρίδιο» λέει ο Δ. Μεταξάς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας […] μεταξύ των άλλων και ο κ Δελής και ο Τσαλικόπουλος που αναφέρονται στο κόστος εργασίας στην Τούσλα και στην Ελλάδα […] αναφέρεται ότι «οι συνεχείς απεργίες τα τελευταία 15 χρόνια υποβάθμισαν τη Ζώνη» […] επίσης ο Δ. Μεταξάς 9.1.2012 στον ΣΚΑΪ επέρριψε την ευθύνη στο συνδικάτο Πειραιά με αποτέλεσμα η Ζώνη του Περάματος να σβήνει μέρα με τη μέρα […] Ο κ. Αθανασόπουλος αναφέρεται […] μιλάει λοιπόν για εκβιασμό […] αναφέρεται μάλιστα στο τεκμήριο αθωότητας, ότι ήταν Ιούλιος 2010 […].

Στην Καθημερινή ο Αθανασόπουλος λέει «οι καταγγελίες είναι γνωστές, υπέρογκες μισθολογικές απαιτήσεις, συχνότατες επισκέψεις των επιθεωρητών υγιεινής και ασφάλειας σε επιχειρήσεις που δεν συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις των συνδικαλιστών […]» 27.1.2012 στην Καθημερινή άλλο δημοσίευμα «[…] καταγγέλλονται πιέσεις από τους συνδικαλιστές […]» μάλιστα αναφέρεται στο τέλος σε μια δήλωση του Πουλικόγιαννη […] επίσης ο Λαγός προσκόμισε δημοσίευμα στο Σκάι με τίτλο «Πυρά Γεωργιάδη Κατά ΠΑΜΕ για την Ν/Ζ», Και ακόμη, δημοσίευμα στην «Κ», 11/3 που προσκόμισε πάλι ο Λαγός που αναφέρονται στο υψηλό εργασιακό κόστος, καταγγέλλοντας τους συνδικαλιστές ως «μαφία για να περάσουν τις απαιτήσεις τους» […] Ερωτάται, όταν φέρνεις ένα δημοσίευμα που λέει ότι ο συνδικαλιστής είναι εκβιαστής και λειτουργεί ως μαφία, αυτό το κάνεις για να τον βοηθήσεις ή γιατί ταυτίζεσαι απόλυτα με αυτούς που έχουν αυτά τα επιχειρήματα; Κα Πρόεδρε, αυτά ήθελαν. Αφού δεν μπόρεσαν να τα καταφέρουν, υπέβαλαν μια σωρεία μηνύσεων εναντίον των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ και διαβάσατε αποφάσεις. Εγώ εδώ αναφέρω μόνο την 5599/2015 απόφαση […] Ο Πουλικόγιαννης εκ των πραγμάτων αναγνώστηκε το ποινικό του μητρώο το οποίο είναι λευκό […] εδώ έχουμε φτάσει στο εξής σημείο να υιοθετηθούν αυτές οι λογικές από τη Χρυσή Αυγή και τις άλλες πολιτικές δυνάμεις […] αναφέρω το λόγο του Κούζηλου στη Βουλή […] με την από 25/1/13 ερώτηση του κ. Λαγού, προϋπόθεση για τη Ζώνη του Περάματος είναι και η εργασιακή ειρήνη. […] με την από 10.10.16 ερώτηση του κ. Λαγού επαναλαμβάνει τις συκοφαντίες των εργοδοτών […] κα Πρόεδρε στην από 4.5.17 ερώτηση Γερμενή γίνεται αναφορά στο θέμα απαλλαγής από ΦΠΑ […] θεωρούν ότι προκειμένου να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα, πρέπει να συμβούν όλα αυτά. Τα αιτήματα των εφοπλιστών υιοθετήθηκαν […] αποδεικνύεται από το 8/8/2013 βίντεο στη Ζώνη του Περάματος… αποδεικνύεται από απόσπασμα ντοκιμαντέρ, 18/9/2013 βίντεο με Λαγό, που λέει ότι «οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ που κατέστρεψαν τα πάντα […]».

Συνεχίζει η ίδιος : «Απόλυτη ταύτιση απόψεων, κύριοι δικαστές. […] αναφέρεται ότι «ομάδα 10-15 επιχειρήσεων το τελευταίο διάστημα έχουν συνάψει σχέσεις με τη ΧΑ. Για κακή τους τύχη όμως ουδέν κρυπτόν από τον ήλιον» […] μεταφέρουμε αυτολεξεί τη δήλωση Κουτσούμπα στη ΔΕΘ, «εμείς αναγνωρίσαμε κάποιους» , είπε ο Κουτσούμπας, «Με τί τους αναγνωρίσατε, με ακτίνες Χ;» λέει το δημοσίευμα σχολιασμού της ΧΑ. Σε άλλο δημοσίευμα, «Τη ΧΑ βλέπουν παντού οι κόκκινοι κλαψιάρηδες», στις 18/9 με δημοσίευμα στην εφημερίδα «Χρυσή Αυγή» […] «Η ΧΑ καταγγέλλει τους συκοφάντες» […] Ο Κασιδιάρης στο Μελιγαλά λέει, είναι κοπρόσκυλα που αρπάζουν την κρατική χρηματοδότηση του ΚΚΕ. Κασιδιάρης ξανά στην τηλεόραση [….] «Όσοι από το ΚΚΕ κάνουν καταγγελίες είναι ψεύτες και συκοφάντες» […] από όλα τα παραπάνω προκύπτει ότι η ΧΑ αρνείτο την επίθεση στα μέλη του ΠΑΜΕ και συκοφαντούσε τα μέλη […] από την 19/11/2016, δήλωση της ΧΑ λένε εκεί φωτογραφίζοντας τους εαυτούς τους, «καλούμε τα κόμματα του ‘δημοκρατικού τόξου’ να καταδικάσουν την πράξη αυτή» […] αυτό ζητώ να το λάβετε υπόψη.

Κα Πρόεδρε από τα αναγνωσθέντα κατά τη διάρκεια της επίθεσης «τους μακελέψαμε, τους τρέχουν οι δικοί μας τώρα» […] αλλά και από ένα τηλέφωνο της κας Α. Κ. που έχει παντρευτεί τον Πανταζή και ευχαριστώ το συνάδελφο που έφερε το πιστοποιητικό […] αυτά με το τηλέφωνο της Κ. και του ιδίου με το 189 […] αλλά είναι και με τον κύριο Χατζηδάκη οι συνομιλίες […] ο οποίος στις 13/9/13 μιλάει με τον κ. Λαγό. Ακούσαμε το ηχητικό Λαγού με Δεβελέκο. Το περιεχόμενο αποτύπωσε και η ΕφΣυν[…] 11 λεπτά μετά την επίθεση, «τους λιώσαμε, τους βαράγαμε 10 λεπτά, πρέπει να έχουν πάει νοσοκομεία τώρα» και «χτύπησε μόνο ο Αντωνάκης από εμάς, τίποτα άλλο, τους λιώσαμε τους ισοπέδωσαν, τρομοκρατία επικρατεί τώρα, έχουν τρομοκρατηθεί»…12/9/14 επιστολή, και σας παρακαλώ να την προσέξετε: «αυτόν τον αισχρό ψεύτη και ρουφιάνο […] οι κομμουνιστές πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι».

φού κατηγορεί τα θύματα, χωρίς να διαψεύδει τη συνομιλία, που κάποιοι είχαν επιχειρήσει να μιλήσουν για συρραφή. Λέει ακόμα: «όσον αφορά το τηλεφώνημά μου», επαναλαμβάνω ότι είναι μετά το περιστατικό. «σχολιάζω ένα συμβάν το οποίο μου μεταφέρθηκε και μαθαίνω ότι οι Παμίτες επιτέθηκαν σε ΧΑυγίτες και συγνώμη που δεν λυπήθηκα. […] και μαθαίνω μετά το περιστατικό τί είχε συμβεί και δεν υπάρχει καμία ανθρωποκτόνος πρόθεση από 20 χρυσαυγίτες που παλεύουν με 45 παμίτες», ψεύδεται λέγοντας ότι δε το ήξερε, ότι οι χρυσαυγίτες ήταν «μόνο 20», όταν λέει ότι δεν υπήρχε δόλος ανθρωποκτόνος […] «το επεισόδιο το προκάλεσαν 45 κομμουνιστές που βγήκαν να κάνουν αφισοκόλληση με χρυσαυγίτες που βγήκαν για τον ίδιο λόγο», από τη στιγμή όμως που έγινε δεν μπορούν να διαμαρτύρονται οι 45 που επιτέθηκαν […] και μάλλον αυτό ήταν το κακό της υπόθεσης, διότι υπήρχαν και από τη μεριά των ΧΑυγιτών θύματα […] είπα ότι η κα Χ. Παπαδοπούλου μου αφήρεσε αρκετά μεγάλο κομμάτι των σχολιασμών.

Έχει όμως σημασία για την δολοφονία του Π.Φ. για το αν καταδικάζουμε απερίφραστα. [διαβάζει την ανακοίνωση της χα στη βουλή 18.9.13 περί οπαδικών γηπεδικών] […] αυτή είναι η τοποθέτηση κα Πρόεδρε και πολλές φορές οι σχολιασμοί της μιας πλευράς μπορεί να είναι χρήσιμοι στην άλλη […] στο ερώτημα αν είχε πολιτικό χαρακτήρα αυτή η σύγκρουση, δεν είχε πολιτικό χαρακτήρα [αναφέρεται σε συνέντευξη Μιχαλολιάκου σε δημοσιογράφο] […] και ακόμη κα Πρόεδρε από τα αναγνωστέα Φύσσα και περιορίζομαι σε μια δήλωση Κασιδιάρη ότι δεν ήξερε τον Παύλο Φύσσα αλλά τον είδε σε μια φωτο έπειτα. Και στη φωτό από κάτω είναι 5.000 πολίτες. […]. Κρίσιμης σημασίας ένα βίντεο όπου ο Λαγός αναφέρεται ότι 30-40 λεπτά μετά συνομίλησε με τον κ Πατέλη και ότι αυτό είναι ήδη σοκ […] Πράγματι είναι φυσικό να μιλήσει ο περιφερειάρχης με τον πυρηνάρχη, εκείνη την ημέρα, όπως και ο πυρηνάρχης με τον αρχηγό. Το ερώτημα είναι, δεν είναι αφύσικο να λες ότι εγώ το έμαθα την άλλη μέρα το μεσημέρι; […] «Η δολοφονία Φύσσα είναι η πιο σκοτεινή δολοφονία στη μεταπολιτευτική περίοδο», «η περίπτωση Φύσσα ήταν η εμπλοκή δύο ανθρώπων που κατέληξε σε δολοφονία» Κασιδιάρης […] εδώ είναι μια συνέντευξη του Λαγού στην Ελεύθερη Ώρα που αναδημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Χρυσή Αυγή «τώρα αν κάποιος οπαδός μας τη νύχτα συνεπλάκη με κάποιους είναι θέμα δικό του».

Κύριοι δικαστές να ολοκληρώσω εδώ με το θέμα του Φύσσα. Μπορεί ένας οπαδός του ΠΑΣΟΚ της ΝΔ να κάνει ένα φόνο για ένα προσωπικό λόγο. Αυτό συμβαίνει εδώ; ήταν ένας περαστικός; Και δεύτερον ήταν αποτέλεσμα προσωπικής διαφοράς ή υπήρξαν οι επικοινωνίες, το σήμα, η συγκέντρωση έξω από τα γραφεία και το αποτέλεσμα του θανάτου; Είναι συντριπτικά τα επιχειρήματα πάνω σε αυτό, άλλωστε δεν ξέρετε και ο καιρός τί μπορεί να φέρει, εννοώ, ας πω μερικές κουβέντες παραπάνω γιατί ποτέ δεν ξέρουμε τί γίνεται, το Βούλευμα μιλά για το ναζιστικό χαρακτήρα της οργάνωσης γιατί με αυτό προσδιορίζουμε το κίνητρο συγκρότησης και εντεύθεν λειτουργίας, προέκυψαν άλλα στοιχεία; […] άρθρο του Μάστορα το 2005 «Χίτλερ για 1000 χρόνια […] οι νέοι τιμούν τη μνήμη του μεγάλου αρχηγού […] η γοητεία του αγκυλωτού σταυρού […] μύθος των θαλάμων αερίων είναι η μεγαλύτερη σκηνοθετημένη απάτη του 2ου αιώνα […] οδεύουμε προς το πεδίο της τιμής, στρατιώτες πιστοί του Αδόλφου Χίτλερ[…]», και οι δύο πλευρές ταυτίζομαστε στην καταδίκη του ναζισμού, ετσι λένε τουλάχιστον. […] ο Μάστορας λοιπόν είπε στο δημοσίευμα του […] τον Απρίλιο του 2011 στα γενέθλια του Χίτλερ έχει άρθρο του Κασιδιάρη για την ύψιστη στρατιωτική ιδιοφυϊα [διαβάζει απόσπασμα του άρθρου]».

Και ολοκληρώνει «Θα πω 10 κουβέντες, ένιωσα μια κάποια έκπληξη από το σύνολο των εγγράφων. Καταρχήν πως είναι δυνατό να φέρνεις κάτι καταδικαστικό κοντά στη δική σου συμπεριφορά; στις 17/3/16 δημοσίευμα στην εφημερίδα ΧΑ με τίτλο «εγκληματική οργάνωση, ΝΔ […]», η δίωξη του στελέχους οδήγησε στο συμπέρασμα ότι όλη η παράταξη είναι εγκληματική οργάνωση. […] θέλω να δω τη λογική αυτή που αρνούνται, τη σωρεία των εγκληματικών ενεργειών. Για τους διαξιφισμούς και για όλα αυτά δεν είναι δυνατόν αυτά τα πράγματα να συμψηφιστούν, μπορείς να δεις παντού τέτοιες συμπεριφορές, το θέμα είναι, είναι αυθόρμητες αυτές οι αντιδράσεις της ΧΑ; Σε έγγραφο που φέρανε το με αριθ. 96 του καταλόγου, «πρέπει να είμαστε παντού και πουθενά, ανώνυμοι και επώνυμοι […] δημοσιεύουν στον τύπο τις βρωμιές; Τις υπερθεματίζουμε […]». Κα Πρόεδρε το όπλο του Μπελογιάννη, η εκδήλωση για τον Πλουμπίδη, για το ομόφυλα ζευγάρια, όλα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με το κατηγορητήριο, μπράβο στους συναδέλφους που έφεραν χαρτιά που δεν έχουν καμία σχέση με το κατηγορητήριο, η ΧΑ είναι μία, ασύγκριτη, απαράλλαχτη, ασυναγώνιστη, δεν υπάρχει άλλη αυτή τη στιγμή στον ναζιστικό χώρο της χώρας μας».

Μετά από διακοπή 45’ περίπου, συνεχίζεται η διαδικασία και τον λόγο παίρνει ο Θ. Καμπαγιάννης, για την πολιτική αγωγή των Αιγυπτίων αλιεργατών: «Παρασχέθησαν όλα τα στοιχεία, σε συνδυασμό με τις μαρτυρικές καταθέσεις, για να καταλήξει το δικαστήριό σας σε καταδικαστική απόφαση […] Ο υπερασπιστικός ισχυρισμός της ΧΑ πηγαίνει ως εξής: «εμείς δεν κάνουμε τέτοια πράγματα, εμείς είμαστε πρόσκοποι». Δεύτερον: «αυτά τα κάνουν και σε εμάς» ή «αυτά τα κάνουν και άλλοι» και τρίτον, « Σε κάθε περίπτωση εάν γίνονται τέτοια πράγματα ο αρχηγός δε γνωρίζει τίποτα». Ως προς το πρώτο σκέλος του ισχυρισμού θέλω να αναφερθώ στα έγγραφα που προσκομίστηκαν από την υπεράσπιση για την κατασκήνωση της Νέδας. Η κατασκήνωση της Νέδας έγινε με σκοπό την εκπαίδευση της ομάδας της τ.ο. Νίκαιας «με εντολή Λαγού» […] το συγκεκριμένο υλικό για να αντικρουστεί, η υπεράσπιση σάς προσκόμισε βίντεο από το youtube, βίντεο με οργανωμένες εκδρομές στη Νέδα από άσχετο κόσμο.

Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος «αυτά τα κάνουν και σε εμάς», ο ισχυρισμός αυτός δεν μπορεί να ευσταθήσει σε ένα ποινικό δικαστήριο, μόνο σε ένα πολιτικό καφενείο, κι αυτό γιατί ένα ποινικό δικαστήριο δικάζει με βάση συγκεκριμένο κατηγορητήριο για συγκεκριμένες πράξεις και συγκεκριμένους ανθρώπους […] Ο ισχυρισμός αυτός έχει θέση σε ένα ποινικό δικαστήριο, αν αποσκοπεί να αποδείξει ότι υπήρξε κάποια προγενέστερη ανάρμοστη δράση του παθόντος που δικαιολογεί τις αξιόποινες πράξεις. Από πουθενά από τα έγγραφα της υπεράσπισης δεν προέκυψε οποιαδήποτε σύνδεση μεταξύ των θυμάτων και των κατηγορουμένων […] Τρίτον, συνιστά μια παραδοχή η προσκόμιση των συγκεκριμένων εγγράφων του ισχυρισμού του Δ. Ψαρρά στην κατάθεσή του ότι η Χρυσή Αυγή ως οργάνωση κάνει αντίποινα […] Το κατηγορητήριο δεν αφορά απλώς πράξεις βίας αλλά αφορά ένα σύστημα βίας, μια σταθερή δομή, ενιαίο οργανωτικό κέντρο, ιεραρχία, διάρκεια, επαναληπτικότητα […] Όσον αφορά το κομμάτι του ισχυρισμού, «η ηγεσία δεν γνωρίζει τίποτα», η υπεράσπιση προσκόμισε αποδείξεις «περί της καταγγελίας του αρχηγού των πράξεων βίας απ’ όπου κι αν προέρχονται». Αυτό όμως το οποίο προέκυψε από τα έγγραφα είναι τόσο η γνώση των κακουργηματικών πράξεων από την ανώτατη ηγεσία της ΧΑ όσο και η ενεργητική συγκάλυψή τους, γεγονός που αποδεικνύει τον κεντρικό σχεδιασμό τους […].

Θέλω να επιμείνω στις δηλώσεις των ηγετικών στελεχών την επομένη της δολοφονίας, όπου δηλώνουν ότι «η ΧΑ δεν έχει καμία σχέση με τα γεγονότα στο Κερατσίνι» και θεωρώ ότι έχουν μεγαλύτερη αξία τώρα, που το δικαστήριό σας γνωρίζει τη διαδοχή των κλήσεων εκείνης της νύχτας, το μήνυμα Πατέλη, […] Την τηλεφωνική κλήση Λαγού – Μιχαλολιάκου, Λαγού με Δεβελέκο την επόμενη ημέρα, μεταξύ Λαγού και Πατέλη στις 19/9 από την οποία προκύπτει ότι ο Πατέλης ήταν παρών στη δολοφονία. Τώρα που τα γνωρίζετε όλα αυτά, γίνεται αντιληπτό το μέγεθος της συγκάλυψης που συνιστούν αυτές οι δηλώσεις για δήθεν «καμία σχέση». Πρόκειται για «ομερτά», το σημαντικότερο δηλαδή χαρακτηριστικό κάθε εγκληματικής οργάνωσης. Επιχείρησε η υπεράσπιση να απαντήσει στο αν ο Μιχαλολιάκος μίλησε με τον Πατέλη. Κα Πρόεδρε είναι αυτά που λέει ο λαός μας, «περσινά ξινά σταφύλια». Σήμερα γνωρίζουμε ότι ο Πατέλης δεν χρειάστηκε να μιλήσει με τον Μιχαλολιάκο διότι ήταν έμμισθος υπάλληλος της ΧΑ […] Ο Πατέλης προσήλθε στην εργασία του στα γραφεία της ΧΑ στη Μεσογείων, όντας πριν λίγες ώρες στη δολοφονία του Π. Φύσσα και εκεί στήθηκε όλη η συνεννόηση μεταξύ τους για τη συγκάλυψη. Προκύπτει λοιπόν πλήρης γνώση του Μιχαλολιάκου για τη δολοφονία Φύσσα από την ασφάλεια της Χρυσής Αυγής, τον ρόλο της οποίας ο Αρχηγός επιχείρησε να συγκαλύψει, με συνείδηση του ψεύδους του. Στην περίπτωση του ΠΑΜΕ, θα επιμείνω αποκλειστικά στη γνώση της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής για τη δολοφονική επίθεση και στην επιχείρηση συγκάλυψης.

Στην υπόθεση του ΠΑΜΕ έχουμε βέβαια τα μηνύματα και τις τηλεφωνικές συνομιλίες Λαγού που δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για τον κεντρικό σχεδιασμό της επίθεσης. […] Υπάρχουν πολλά τηλέφωνα μεταξύ Λαγού και Κ.Α. Σιγούν για λίγο, όπως και στην υπόθεση Φύσσα και συνεχίζουν από τις 12:16 και μετά. Σήμερα, μετά την προσκόμιση του πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης του Πανταζή προκύπτει πως Κ.Α. ήταν η νυν σύζυγος του κατηγορούμενου Πανταζη, προκύπτει ότι ο Λαγός ήταν συνδεδεμένος σε ζωντανή σύνδεση με αυτούς που κάνανε την επίθεση. Προέκυψε ότι εκείνο το βράδυ, της επίθεσης στο ΠΑΜΕ, ο Λαγός επικοινώνησε με Μίχο και Παναγιώταρο, […] με αυτούς με τους οποίους είχε κάνει τις δηλώσεις ότι «θα πρέπει να σπάσει το απόστημα του ΠΑΜΕ» […] Από εκεί και πέρα, την επόμενη ημέρα, η ΧΑ ξεκινάει ένα μπαράζ διαψεύσεων όπου συκοφαντεί ανοιχτά το ΚΚΕ λέγοντας ότι βλέπουν παντού φαντάσματα […] Έχουμε λοιπόν και σε αυτή την περίπτωση, απόλυτη γνώση και συγκάλυψη. […]

Το ίδιο και με τους Αιγύπτιους αλιεργάτες, η δολοφονική επίθεση με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της που έχουν ήδη προκύψει στην αποδεικτική διαδικασία, τελέστηκε με εντολή, έγκριση και γνώση της κεντρικής ηγεσίας της Χρυσής Αυγής. Είδαμε το βίντεο ότι μερικές ώρες πριν ο Λαγός έλεγε ότι «από εδώ και πέρα οι Αιγύπτιοι θα δίνουν λόγο στη ΧΑ» […] Είδατε όμως και την τοποθέτηση της ΧΑ, του Μιχαλολιάκου και όχι μόνο του Λαγού. Σε συνέντευξη Μιχαλολιάκου στη ΝΕΤ με δημοσιογράφο τον Πολίτη, όπου τον ρώτησε απευθείας αν τα μέλη σας κάνουν επιθέσεις, και απαντά, στις 6 Ιουνίου 2012, αρνείται κατηγορηματικά αλλά και εξανίσταται. Έξι μέρες μετά έγινε η δολοφονική επίθεση στο σπίτι των Αιγύπτιων αλιεργατών […] Σε βίντεο, ο δημοσιογράφος προβάλλει το βίντεο από την επίθεση και στη συνέχεια ζητά από τον Μιχαλολιάκο να τοποθετηθεί […] Ο Μιχαλολιακος λέει, «δεν ήταν δικοί μας άνθρωποι». Αυτή τη στιγμή το δικαστήριό σας γνωρίζει αν ο Πανταζής ήταν δικός τους άνθρωπος, διότι έχει δει το βίντεο, έχει εξετάσει την υπόθεση του Περάματος, όπου ο Πανταζής ήταν επικεφαλής […] με δεδομένη μάλιστα την έκρηξη του Μιχαλολιάκου κατά όσων «εκθέτουν πολιτικά» τη ΧΑ με τα καμώματά τους, η συνεχιζόμενη παρουσία του Πανταζή στους κόλπους της και ο στελεχιακός ρόλος που αυτός συνέχιζε και συνεχίζει να έχει είναι η μεγαλύτερη απόδειξη της κεντρικής οργάνωσης της δολοφονικής επίθεσης.

Το δικαστήριο διαθέτει αυτή τη στιγμή ένα μεγάλο πλούτο αποδεικτικών στοιχείων, πέρα του τί είπαν οι μάρτυρες. Το δικαστήριο έχει στα χέρια του από 36 υποθέσεις έγγραφα, που έχετε αναγνώσει. Υπάρχουν 36 υποθέσεις για τις οποίες έχετε αναγνώσει έγγραφα, αδιάφορο αν είναι πλημμεληματικού ή όχι χαρακτήρα, γιατί από εκεί θα προκύψει η εγκληματική δομή. Και τρεις μόνο είναι επιθέσεις πριν από το 2008 [αναφορά σε υποθέσεις όπως οι 6/4/1996, με κατηγορούμενους Δ. Ζαφειρόπουλο, Χ. Κουσουμβρή, απόπειρα ανθρωποκτονίας Δημήτρη Κουσουρή, 16/6/1998, κατηγορούμενος Αντώνιος Ανδρουτσόπουλος] […] Μετά το ’08, αυτό που διαπιστώνουμε είναι μια εξαιρετική πύκνωση της εγκληματικής δράσης της ΧΑ […] Περίπου 30 υποθέσεις που έχετε αυτή τη στιγμή μπροστά σας – και δεν θα κάνω καν την απόπειρα να αναπαράξω τις αποφάσεις αυτές […] Υπάρχουν δικογραφίες [επίθεση στο Συνεργείο, στο Ρεσάλτο, ο ξυλοδαρμός αντιφασιστών στην Πάρο, επίθεση στον Καρδαρά στον Πειραιά, επίθεση κατά μέλους της ΑΝΤΑΡΣΥΑ κ.α.] που επιβεβαιώνουν την τέλεση αξιόποινων πράξεων και με τους 2 τρόπους που αναφέρει το βούλευμα, αφενός από πολυπρόσωπες ομάδες κρούσης της οργάνωσης με το γνωστό modus operandi, αφετέρου από μικρότερες ομάδες 2-5 ατόμων (μελών ή υποστηρικτών) που, ακόμα και στην καθημερινότητά τους, χωρίς την ύπαρξη επικεφαλής, δρουν εγκληματικά κατά αλλοδαπών, πολιτικών και ιδεολογικών αντιπάλων ή αντιφρονούντων, υλοποιώντας τον σχεδιασμό και τους στόχους της οργάνωσης, με βάση την εθνικοσοσιαλιστική ιδεολογία.

Θέλω να πάω στα βίντεο που προσκόμισε η πολιτική αγωγή. Προκύπτει ότι οι ομάδες της ΧΑ είχαν επιχειρησιακό ρόλο. Είναι ομάδες εφόδου, πολυπρόσωπες, με κράνη και ρόπαλα, κινούνται συντεταγμένα […] και να επιτίθενται κατά αντιπάλων, πλήττοντας τη σωματική ακεραιότητα ή προκαλώντας φθορές ξένης ιδιοκτησίας: στις λαϊκές αγορές κατά μεταναστών, το φθινόπωρο του 2012, με επικεφαλής βουλευτές, […] στο παλιό Εφετείο στις 9/5/2009 με σκοπό την εκκαθάριση του χώρου από μετανάστες με παρουσία του ίδιου του Μιχαλολιάκου στον Μελιγαλά ως «φάλαγγα», με επικεφαλής τους βουλευτές Κασιδιάρη, Παναγιώταρο, Λαγό, Γερμενή, κατά συμμετεχόντων στην εκεί εκδήλωση τους οποίους ξυλοφόρτωσαν έξω από το θέατρο ‘Χυτήριο’, […] Αυτό που είναι εντυπωσιακό εκεί είναι το πώς τα μέλη της ΧΑ ομολογούν την τέλεση αξιόποινων πράξεων […].»

Ο Θ. Καμπαγιάννης συνεχίζει τον σχολιασμό για την πολ.αγ. των Αιγυπτίων αλιεργατών : «Έχουμε ακούσει εκεί λοιπόν τον Κασιδιάρη να λέει επανειλημμένα ότι «το σηκώνουμε το χέρι» και «πως οι καλύτερες δουλειές τη νύχτα γίνονται», ακούμε τον Παναγιώταρο να επαίρεται ότι η Χρυσή Αυγή «καθάρισε τον Άγιο Παντελεήμονα» ακούμε τον Ματθαιόπουλο να λέει «κυνηγήσαμε τα σκουπίδια» αναφερόμενος όλα αυτά τα ακούσαμε μέχρι τη δολοφονία του Π. Φύσσα. Μετά την έναρξη της ποινικής δίωξης υπάρχει μια άρνηση όλων αυτών των γεγονότων και όλων αυτών των δηλώσεων. Ιδιαίτερη σημασία για εμάς έχουν τα παράνομα λειόκαννα, και περίστροφα στις οικίες των Μιχαλολιάκου, Κασιδιάρη, Μίχου, Μπούκουρα, Λαγού, γιατί επιβεβαιώνουν το αληθές των αναφερομένων στην τηλεφωνική συνδιάλεξη του Δεβελέκου όπου λέγεται χαρακτηριστικά: «εμείς έχουμε και 100 μαλάκες σε όλη την Ελλάδα, 100 τρελούς που είναι αποφασισμένοι να πέσουνε […] Να βγούνε τα λειόκαννα» περιγράφει ακριβώς πώς αυτά είναι όπλα της ΧΑ και προέκυψε και από την ανάγνωση της πολύ σημαντικής κατάθεσης της Ξ. Κ. που αποδεικνύει ότι τα όπλα ήταν της οργάνωσης, και για τον λόγο αυτό όταν είχε γίνει έφοδος στην οικία του Λαγού από την αστυνομία, «ήρθαν οι χρυσαυγίτες και τα πήραν».

Θα μπορούσαμε να απορρίψουμε συλλήβδην τα χιλιάδες έγγραφα, ως έγγραφα άσχετα με το κατηγορητήριο. Το κατηγορητήριο δεν ποινικοποιεί τον λόγο της ΧΑ αλλά τις εγκληματικές πράξεις της. […] Χρειάζεται να πω για ποιο λόγο δεν ακούσαμε την ομιλία του Μπαρμπαρούση για τις Πρέσπες;[…] Παρ’ όλα αυτά από τα έγγραφα αυτά προκύπτουν σημαντικά στοιχεία. Να μην τα απορρίψει [το δικαστήριο] όλα με το σκεπτικό ότι είναι άσχετα. Κανείς δεν μπορεί, μετά από αυτά, να πει ότι δεν γνώριζε […] Όπως λέει ο Λαγός, «οι Βουλευτές της ΧΑ είμαστε βουλευτές επικρατείας» αυτό προέκυψε από τα έγγραφα. Πώς είναι δυνατό μετά από την ανάγνωση όλου αυτού του υλικού, που είναι δικό τους δημιούργημα, να ισχυριστεί κάποιος κατηγορούμενος ότι δεν γνώριζε τί συνέβαινε εντός ΧΑ, όταν γνώριζε ό,τι συνέβαινε σε όλη την επικράτεια; Και είναι ακόμα πιο δύσκολο, διότι ότι όλοι οι βουλευτές γνωρίζουν απίστευτες λεπτομέρειες υπό εξέλιξη ποινικών δικογραφιών, από μεγάλες δικογραφίες, SIEMENS, Λαγκάρντ, εξοπλιστικά, μέχρι τις μικρότερες.

Πώς λοιπόν θα γίνουν πιστευτοί αυτοί οι άνθρωποι όταν θα έρθουν αύριο και θα σας πουν «εμείς δεν γνωρίζαμε τις ποινικές περιπέτειες του Πανταζή, για τις οποίες δεν είχαμε καμμιά ευθύνη; […] Όλα τα κόμματα στοχοποιούν πολιτικά τους αντιπάλους τους. Με τη διαφορά ότι η ΧΑ ακολουθεί υλική στοχοποίηση […] Αυτό που κάνει ιδιαίτερα η ΧΑ είναι ότι θα πάει και θα το κάνει πράξη και αυτή είναι η πολιτική διαφορά. Αυτό ωστόσο που διαφοροποιεί τη δράση της Χρυσής Αυγής είναι η ύπαρξη των ομάδων κρούσης που μετατρέπουν την πολιτική στοχοποίηση σε αξιόποινη πράξη. Έτσι, μπορεί να είναι ποινικά αδιάφορο το γεγονός ότι ο Λαγός κάνει ερώτηση για την απειλή που θέτουν τα ισλαμικά τεμένη. Αυτό όμως που διαφοροποιεί τη Χρυσή Αυγή είναι ότι διαθέτει τις ομάδες που θα πάνε έξω από το τζαμί στον Πειραιά και θα γράψουν «Φωτιά στα τζαμί», όπως είδαμε στον σκληρό δίσκο Πατέλη ή που θα του βάλουν φωτιά, όπως μας είπε ο μάρτυρας κ. Ναϊμ Ελγαντούρ. […]

Διώκονται για αυτά τα οποία έκαναν, όχι για τις ερωτήσεις τους στη Βουλή. Για το φιλανθρωπικό έργο τους, καμία συνέπεια δεν έχει στην αξιολόγηση της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης η διοργάνωση συσσιτίων, οι αιμοδοσίες, που οργανώνονταν με αμιγώς εθνικά/ρατσιστικά κριτήρια «μόνο για Έλληνες». Και αυτό γιατί είναι δυνατό η εγκληματική οργάνωση να δρα υπό το μανδύα μιας π.χ. ανώνυμης εταιρείας η σωματείου ή ενός πολιτικού φορέα. Γιατί εδώ χρειάζεται να πάμε στην αρχετυπική οργάνωση του 187. Η μαφία τί κάνει; Είναι δυνατό να έχεις ευρύτατο κοινωνικό έργο και να καμουφλάρεις εγκληματικές πράξεις. […] Το ξέπλυμα χεριών που στάζουν αίμα με ένα σακί πατάτες […]. Προσκόμισαν έγγραφα ότι είναι οικογενειάρχες, έχουν ΑΜΚΑ, μικρά παιδιά. Όλα αυτά, στο μέτρο που αφορά εμάς, θα τα υποστηρίξουμε φανατικά. Κι αυτό γιατί θέτουν με οξύτητα το βασικό ερώτημα αυτής της δίκης: το γιατί τέτοιοι άνθρωποι, με τόσα χαρίσματα αλλά και με τόσα προβλήματα, αφήνανε τις οικογένειες στις 11 το βράδυ που έπαιρναν ένα μήνυμα και έτρεχαν εκεί που τους καλούσαν να εγκληματήσουν; Γιατί με ένα μήνυμα του Πατέλη μαζεύτηκαν μέσα σε 20 λεπτά τόσοι άνθρωποι στη Νίκαια; Πώς κατάφερε να μαζέψει μια 30ριά δικούς του ο «Τασάρας» και να πάει κατά των κομμουνιστών που «βάφανε συνθήματα»; Η απάντηση είναι απλή: Γιατί όλοι οι κατηγορούμενοι είχαν υποτάξει τη βούλησή τους στην οργάνωση. Αυτό είναι το κρίσιμο.

Όσον αφορά τους ισχυρισμούς περί της σκευωρίας, το βίντεο Μπαλτάκου και το ηχητικό Σαμαρά αποδείχτηκαν […] Αποδεικνύει τη σχέση που απολάμβανε η ΧΑ με τη υψηλά στρώματα της πολιτικής ζωής. Αφετέρου το ηχητικό Σαμαρά αποδεικνύει πόσο η ίδια δεν πιστεύει τους ισχυρισμούς της. Παρ΄όλα αυτά, δεν ζήτησαν τη συγκεκριμένη πραγματογνωμοσύνη. Έτσι η υπεράσπιση δεν ζήτησε ποτέ την έκθεση πραγματογνωμοσύνης της ΔΕΕ, που σύμφωνα με τα ΜΜΕ έχει πραγματοποιηθεί και που σίγουρα το δικαστήριο θα ζητούσε […] Γιατί δεν το ζητάνε; Γιατί τότε θα τελειώσει η θυματοποίηση. Η διαδικασία που ακολουθήθηκε απ’ το δικαστήριο κατά τη διαδικασία των εγγράφων ήταν απολύτως ετεροβαρής […] Ωστόσο ως αποτέλεσμα αυτή της στάσης δεν μπορεί πια να ισχυριστεί η υπεράσπιση τη θυματοποίησή της. Σε σχετική ερώτηση της Προέδρου, για το τι εννοεί με τη λέξη «ετεροβαρής», ο Καμπαγιάννης απαντά «Η αντιμετώπιση των εγγράφων ήταν από την πλευρά του δικαστηρίου σας ετεροβαρής, για παράδειγμα προσκομίστηκαν έγγραφα απολύτως απαραίτητα, τα οποία απέρριψε, ενώ έκανε δεκτά άλλα έγγραφα που δεν είχαν καμμιά σημασία.

Ανακοινώνονται οι δικάσιμες του Μαρτίου από τον Γραμματέας, Κορυδαλλός 4, 13, 20 και 22 Μαρτίου και Εφετείο 1, 5, 6, 12, 14, 19, 21, 28 και 29.

Η Πρόεδρος ζητά από την υπεράσπιση να φέρνει με τη σειρά τους μάρτυρες ο κάθε κατηγορούμενος και η δικάσιμος ολοκληρώνεται σε αυτό το σημείο για την [14:35] 20/2 στην αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ