Ημέρα 325: «Ο κύριος Πατέλης, φιλήσυχος πολίτης και οικογενειάρχης»

325η δικάσιμος, Αίθουσα Τελετών Εφετείου Αθηνών, 07/02/2019

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου. Υπήρχε μικρή παρουσία δημοσιογράφων και κοινού.

II. Παρουσία των κατηγορουμένων

Δεν υπήρχε κανένας αυτοπροσώπως παρών κατηγορούμενος.

ΙΙΙ. Αναγνωστέα έγγραφα υπεράσπισης

Στη σημερινή συνεδρίαση ο συνήγορος Γκαβέλας προσκόμισε αναγνωστέα έγγραφα για τους κατηγορουμένους Πατέλη και Πανταζή. Για τον μεν κατηγορούμενο Γ. Πατέλη η έδρα ανέγνωσε τα εξής έγγραφα:

-Το από 6-6-2018 δημοσίευμα με τίτλο «σε πολίτη χειροδίκησε ο δήμαρχος στυλίδας Α. Γκλέτσος»
-δημοσίευμα με τίτλο «δραστηριότητες στον ποταμό ΝΕΔΑ»: […] αν δεν έχετε πρόβλημα με το ελεύθερο κάμπινγκ το μέρος είναι ιδανικό για να κάνετε […] για να φτάσετε έως εκεί υπάρχουν δύο τρόποι […] μέσω του ποταμού κάνοντας πεζοπορία και σκαρφαλώνοντας σε σκοινιά […] μέσω του ποταμού μπορείτε να φτάσετε και σε μια εκπληκτική σπηλιά»
-21 φωτογραφίες (οι οποίες δεν επισκοπήθηκαν) που απεικονίζουν τον Πατέλη στην εργασία του
Ακολούθησαν μια σειρά από υπεύθυνες δηλώσεις για την κοινωνική συνεισφορά του Γ. Πατέλη από τις οποίες παραθέτουμε ενδεικτικά αποσπάσματα του περιεχομένου τους:
«ο κύριος Γ.Πατέλης αποτελεί ένα άτομο ηπίου χαρακτήρα, φιλήσυχος πολίτης και οικογενειάρχης έχει μια ιδιαίτερη ευαισθησία στα παιδιά και στα άτομα με ειδικές ανάγκες, […]Ι. Π.: Ο Γ.Πατέλης είναι ένας άνθρωπος που συμπεριφέρεται με αυταπάρνηση και ενεργεί με εντιμότητα, μια χαρισματική ύπαρξη προσδίδοντας την πραγματική ουσία στη λέξη άνθρωπος […] Ι.Μ.: Γνωρίζω τον Γ. Πατέλη προτού ακόμα γεννηθεί και μέχρι σήμερα με την μητέρα του διατηρούμε στενές σχέσεις, από 14 ετών χάνει τον πατέρα του και αναγκάζεται να δουλέψει, απέκτησε ένα παιδί αλλά στο γάμο του στάθηκε και πάλι άτυχος […] ποτέ δεν επέδειξε παραβατική συμπεριφορά […] Π.Σ. κάτοικος Ζαχάρω: γνωρίζω τον Γ. Πατέλη από την ηλικία των 5ετών στις διακοπές των Χριστουγέννων και το Πάσχα περνούσε εδώ, ακόμα ηχούν στα αυτιά μου τα γέλια του και τα πειράγματα του, όλα όσα λέγονται είναι ψευδή, ποτέ δεν είδα όπλο ούτε άκουσα απειλές εναντίον κάποιου […] Α. Λ. :τον Γιώργο τον γνώρισα το 2012 όταν γίναμε και υποστηρικτές, όσο τον γνώριζα μου άρεσε που πήγαινα στα γραφεία γιατί έβλεπα έναν άνθρωπο πονόψυχο […] έρχομαι στο θέμα του παιδιού μου που είναι άτομο με ειδικές ανάγκες είχα ακούσει ότι η ΧΑ είναι κατά των ΑΜΕΑ, με τον δικό μου αναπτύχθηκε ένας έρωτας μεγάλος […] ελπίζω να τελειώσει γρήγορα ο άδικος Γολγοθάς που περνάει […] Δ.: ο κύριος Πατέλης δεν είχε το περιθώριο να ζήσει την ηλικία του δούλευε και το βράδυ πήγαινε σε νυχτερινό σχολείο τα καλά που είχε κάνει θα του τα δώσει πίσω ο Θεός για τι το αξίζει».
-λογαριασμός ασφαλισμένου, ένσημα
-Δημοσιεύματα για 18 επιθέσεις στα γραφεία της ΧΑ
«[…]προσέγγισαν γραφεία της ΧΑ στο Ν.Ηράκλειο, οι αξιωματικοί της αντιτρομοκρατικής περισυνέλλεξαν πιστόλι μάρκας zastava, ο Φουντούλης άφησε την τελευταία του πνοή επιτόπου, ο Καπελώνης εξέπνευσε λίγο αργότερα, […] ο Καπελώνης ήταν 22 ετών υπήρξε επικεφαλής […] ο Γ.Φουντούλης ήταν 27 ετών είχε πάρει μέρος σε εορτασμούς του χειμερινού ηλιοστασίου μαζί με τον Η.Κασιδιάρη, […] μετά την επίθεση οι σελίδες των Καπελώνη και Φουντούλη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γέμισαν από μηνύματα συμπαράστασης, […] στις ημέρες που ακολούθησαν της δολοφονίας ακολούθησαν εκδηλώσεις μνήμης […] ο βαρυποινίτης Π. Βλαστός δήλωσε ότι γνώριζε τους δράστες,
«συνεχείς επιθέσεις», 29-3-2015
«εμπρηστική επίθεση σε γραφεία της ΧΑ», 13-8-12
«μολότοφ σε γραφεία της ΧΑ στο Μεσολόγγι» δημοσίευμα από makeleio.gr
«Πάτρα επίθεση αντιεξουσιαστών στα γραφεία της ΧΑ», 15-3-2012
«τρομοκρατική επίθεση στα ΧΑ στη Ρόδο», 22-12-2013
«επίθεση στα γραφεία της ΧΑ», 7-1-2015
«επίθεση στα γραφεία της ΧΑ στο Μαρούσι», 25-12-2014
«επίθεση σε γραφεία της ΧΑ στη Χίo», 15-12-12
«τρομοκρατική επίθεση σημειώθηκε χθες το βράδυ στα γραφεία της ΧΑ στον Πειραιά 14-2-2013», ethnikismos.net
«επίθεση αναρχικών σε καφετέρια στην Eρμούπολη Σύρου», 14-5-2014 ,makeleio.gr
-Δημοσιεύσεις για διανομή τροφίμων : «[..]αρκετές συναγωνίστριες μάζεψαν και έφεραν ρούχα για άστεγους, η δράση ξεκίνησε από την πλατεία των Αγ.Αναργύρων Νίκαιας, δέχθηκαν δώρα από την μεγάλη οικογένεια τους που είναι και οικογένεια όλων των Ελλήνων και είναι η ΧΑ, Ν. Μπενέκη»

Η έδρα συνέχισε με την ανάγνωση εγγράφων για τον κατηγορούμενο Πανταζή για τον οποίο προσκομίστηκαν: ένα εκκαθαριστικό 2014 ιατρική βεβαίωση από το νοσοκομείο Αττικό, πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από το Δήμο Περάματος όπου αναγράφεται: σύζυγος Κ.Α., τέκνα […]. Στο σημείο αυτό ο συνήγορος Καμπαγιάννης διευκρίνισε ότι το όνομα Κ. είναι το όνομα του τηλεφώνου που επικοινωνεί ο Λαγός το βράδυ της επίθεσης στο ΠΑΜΕ.

Κατόπιν η συνήγορος Μάρκου προσκόμισε έγγραφα για τον κατηγορούμενο εντολέα της Ι. Άγγο. Η έδρα ανέγνωσε:
-ιατρική γνωμάτευση :οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου 11ος του 17, Άγγος Ιωάννης ετών 44 αριστερή στεφανιαία αρτηρία, συνιστάται συντηρητική αγωγή
-ληξιαρχική πράξη γάμου: ένα ανήλικο τέκνο,
-έγγραφο όπου ο Ι. Άγγος παρουσιάζεται μέχρι σήμερα με περιοριστικούς όρους,
– λογαριασμός ασφαλισμένου στο ΙΚΑ
-εκκαθαριστικό σημείωμα για το 2017
-επιστολή της ΔΕΗ για ληξιπρόθεσμα χρέη
-εθνική τράπεζα, πίνακας δόσεων ως οφειλέτης στεγαστικών δανείων

Ακολούθησε ο συνήγορος Οπλαντζάκης με έγγραφα για τους κατηγορούμενους Πετράκη και Ρουπακιά.Ο συνήγορος προσκόμισε ως αναγνωστέα τα τραγούδια του Π.Φύσσα σχολιάζοντας ότι «δεν προκύπτει ο αντιφασιστικός χαρακτήρας αλλά ότι είναι ένας άνρθωπος με κάποιες ανησυχίες».
-Αποσπάσματα τραγουδιών: «[…] στίχοι Π. Φύσσας και θανάσιμος την ώρα που συντελείται […] γενικευμένη κρίση, κάτσε καλά μη μπερδευτείς, υπάρχει θεός που από πάνω να βλέπει […] αρχαγγέλων βοή, και να στη Βαβυλώνα υπό τη σκιά του 21 αιώνα, πατέρα η αποκάλυψη συντελείται, Παύλος κάπου χαμένος μ’ ακούς; […] η αποκάλυψη ξεχάστηκε νιώστην […] και οι δήθεν πατέρες της εκκλησίας ξέρω ότι θα καώ στην κόλαση πριν έρθει ο μεσσίας»
-Έγγραφο που προκύπτει η διακύμανση του σκορ στον αγώνα που παρακολουθούσε ο Π. Φυσσας και οι φίλοι του το βράδυ της δολοφονίας. Ο συνήγορος σχολίασε επί του εγγράφου ότι «για τους φίλους του Π.Φύσσα που έφυγαν ότι δε δικαιολογείται για κάποιον που είναι φίλαθλος να αφήσει το παιχνίδι σε εκείνο το χρονικό σημείο»
-έγγραφο με αρχές δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ : «[…] ο δημοσιογράφος οφείλει να μη προεξοφλεί τις δικαστικές αποφάσεις», σχολιάζοντας για τον μάρτυρα Δ. Ψαρρά ότι λέγοντας ότι η ΧΑ είναι εγκληματική οργάνωση παραβιάζει το τεκμήριο αθωότητας
-η από 7-12-16 συνέντευξη Χ.Ρήγα στον Γ.Μπασκάκη, θέλοντας να καταδείξει όπως είπε ο συνήγορος ότι υπάρχει αναντιστοιχία της εφημερίδας με το τι πρεσβεύει η ΕΣΗΕΑ
– το από 18-09-2015 άρθρο του Γ. Μπασκάκη για το πως οργανώθηκε η δολοφονία: « η επίθεση που ολοκληρώθηκε ήταν οργανωμένη, με μοτοσυκλέτες και αυτοκίνητα κατευθύνθηκε στην καφετέρια Κοράλι, […] ο οδηγός του κατέβηκε και επέφερε θανατηφόρα χτυπήματα […]».

Ο συνήγορος επισήμανε ότι «στόχος ήταν μια παρέα αντρών δε λέει συγκεκριμένα ποιος, και αυτό ταιριάζει με την απάντηση του Κοντονικόλα και Μελαχρινόπουλου»
-φωτογραφίες από το εσωτερικό της καφετέριας Κοράλλι και άλλες όπου απεικονίζεται η Π. Τσαλδάρη. Σε ερώτηση της εισαγγελέα ο συνήγορος απάντησε ότι η φωτογραφία δεν αντιστοιχεί στην 18-09-2013 αλλά είναι μεταγενέστερη δύο χρόνια περίπου μετά, από τη δική του επιτόπια μετάβαση.

Στο σημείο αυτό η έδρα διέκοψε νωρίτερα από το καθορισμένο ωράριο και ώρα 12.07 για την Παρασκευή 8-2-2019 στην Αίθουσα Τελετών του Εφετείου Αθηνών καθώς δεν ήταν παρών κάποιος άλλος συνήγορος υπεράσπισης ώστε να προσκομίσει αναγνωστέα έγγραφα και να συνεχιστεί η διαδικασία. Η πρόεδρος κάλεσε τους παρόντες συνηγόρους να ειδοποιήσουν τους απόντες συναδέλφους τους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ