Ημέρα 315: Μπροσούρες κατασκηνώσεων και βίντεο ορειβατικών συλλόγων η απάντηση της υπεράσπισης για τις εκπαιδεύσεις στη Νέδα

315η συνεδρίαση, Αίθουσα Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού, 15/01/2019

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου. Υπήρχε μικρή παρουσία δημοσιογράφων και κοινού.

II. Παρουσία των κατηγορουμένων

Δεν υπήρχε κανένας αυτοπροσώπως παρών κατηγορούμενος

ΙΙΙ. Αναγνωστέα έγγραφα Υπεράσπισης

Στη σημερινή συνεδρίαση ολοκληρώθηκε αρχικά η ανάγνωση των εγγράφων και για τον κατηγορούμενο βουλευτή Δ.Κουκούτση με την προβολή ενός βίντεο που προσκόμισε ο συνήγορος Τσάγκας.

Παρατίθεται μικρό ενδεικτικό απόσπασμα :[πλάνα από συγκέντρωση από δελτίο ειδήσεων antenna ακούγεται φωνή δημοσιογράφου: «πλατεία συντάγματος περίπου 3000 πακιστανοί που είχαν συγκεντρωθεί στην Πλατεία Ομονοίας[…]φτάνοντας στη Βουλή κάποιοι από τους πιο θερμόαιμους προσπάθησαν να καταλάβουν την πλατεία […]κάποιοι πιο ψύχραιμοι ομοεθνείς τους προσπάθησαν να τους συγκρατήσουν[…]δύο νεαροί ξυλοκοπήθηκαν […]βλέπουμε τις εικόνες μας τον νεαρό ματωμένο που χτυπήθηκε από κάποιο πακιστανό που θεώρησαν ότι απειλεί τη συγκέντρωσή τους[…]»

Στη συνέχεια η συνήγορος Βελέντζα προσκόμισε κατάλογο αναγνωστέων για περισσότερες υποθέσεις και κατηγορουμένους που εκπροσωπεί (Καζαντζόγλου, Καλαρίτη, Χρυσαφίτη, Μπαρέκα). Αρχικά προβλήθηκε βίντεο που αφορούσε όλους τους κατηγορουμένους όπως διευκρίνισε η συνήγορος και απεικόνιζε τη διάσχιση στον ποταμό Νέδα. Έπειτα από σχετική παρέμβαση της εισαγγελέως και ερώτηση αν υπάρχουν μέλη της ΧΑ στο βίντεο η συνήγορος σχολίασε ότι στο βίντεο δεν απεικονίζονται οι τέσσερις κατηγορούμενοι αλλά το τελευταίο (αναρτημένο στο internet) προέρχεται από ερασιτεχνικές λήψεις ,αφορούσε παρόμοιες εκδηλώσεις ορειβατικών συλλόγων και επισκεπτών. Κατά τη συνήγορο σκοπός της μέσα από το βίντεο ήταν να καταδείξει ότι «όταν κάποιος πηγαίνει να διασχίσει ένα ποτάμι προφανώς πηγαίνει για σωματική άσκηση και αντιμετωπίζει τις δυσκολίες που υπάρχουν στη φύση […] ότι αυτές οι εκδρομές γίνονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, συμμετέχουν παιδιά όλων των ηλικιών γυναίκες και άντρες». Η πρόεδρος με τη σειρά της σχολίασε ότι «δεν είναι δυνατόν να προβάλλουμε βίντεο μιας ώρας για να δούμε τι κάνουν οι ορειβατικοί σύλλογοι». Η εισαγγελέας πρότεινε να μην προβληθούν τα εν λόγω βίντεο καθ’ ότι δεν έχουν καμία σχέση και μόνο κάποιο βίντεο που να αφορά τα μέλη της ΧΑ και την κατασκήνωση τους θα μπορούσε να γίνει δεκτό.

Το λόγο κατόπιν πήρε ο συνήγορος Καμπαγιάννης ο οποίος τόνισε ότι τα βίντεο από το σκληρό δίσκο Πατέλη αφορούν εκπαίδευση των ανδρών της ομάδας ασφάλειας που ήταν κατηγορούμενοι, είχαν πρόγραμμα που εγκρίθηκε από τον κατηγορούμενο ως διευθύνοντα την εγκληματική οργάνωση, και ότι ακόμη και από μια επισκόπηση 1 λεπτού αυτού του βίντεο φαίνεται ότι αφορά εκδρομή, κατασκήνωση και δεν υπάρχει ουδεμία σχέση.
Η συνήγορος Βελέντζα επανήλθε λέγοντας ότι με αυτό το υλικό αποδεικνύει ότι η πεζοπορία μπορεί να γίνει κ από ένα τετράχρονο,paintball χρησιμοποιούν και σε παιδικά πάρτυ και ότι η διάσχιση αποτελεί μια φυσική άσκηση. Συνέχισε ο συνήγορος Τσάγκας ισχυριζόμενος ότι όπλα και πυροβόλα δεν υπήρχαν στη ΝΕΔΑ, το ίδιο πράγμα που έκαναν οι κατηγορούμενοι στη ΝΕΔΑ κάνουν και χιλιάδες άλλοι και οικογένειές και παιδιά
Η Πρόεδρος κατέληξε ότι από τα υπόλοιπα σχετικά βίντεο θα προβληθούν μόνο ενδεικτικά κάποια λεπτά για να υπάρχει μια γενική εικόνα.

Κατόπιν,η διαδικασία συνεχίστηκε με την ανάγνωση εγγράφων του καταλόγου μεταξύ των οποίων:
-Συνέντευξη του μάρτυρα Χατζηευστρατίου (φίλου του Π.Φύσσα) από την οποία παρατίθεται απόσπασμα «αν δεν τσακωνόμασταν δε θα είχε νόημα η φιλία μας οι πιο πολλές ιστορίες μαζί του ήταν με ξύλο,[…]μια φορά στην Αγία Παρασκευή με το που βαράνε έναν από την παρέα μας στραβώνει ο Παύλος και αρχίζει και τους κυνηγάει, […],όταν έφτασε ο Ρουπακιάς εγώ ήμουν στο στενό ακριβώς από πίσω εμάς μας είχαν συλλάβει […] λίγο πριν τη δολοφονία ήρθε ο Ρουπακιάς και μας ρώτησε που ήταν το μαγαζί,[…]εγώ τον Παύλο κάτω νεκρό δεν τον είδα, φίλοι μας δυστυχώς τον είδαν, τη στιγμή που δίναμε κατάθεση ήταν και ο Ρουπακιάς και έστελνε μηνύματα ενώ απαγορεύεται,[…]χιλιάδες φορές έχω πει ότι θα μπορούσα να είμαι εγώ, αν είχαν φάει εμένα πιστεύω δε θα κυκλοφορούσε Χρυσαυγίτης στον Πειραιά τώρα,[…] ξαναπήγα στο σημείο της δολοφονίας, δεν έχω πάει στο νεκροταφείο πέραν της κηδείας του χρωστάω ένα χαιρέτημα του μαλάκα».

-κατάθεση Μαρίας Γιαννακά «η μεταφορά του μαχαιριού από τον αστυνομικό δεν είχε γίνει σε σακούλα,[…]σημείωσα τα στοιχεία όλων των προσώπων, προσήχθησαν στο τμήμα 5 άτομα, ενώ μισή ώρα αργότερα η παρέα του Π.Φύσσα,2.30 προσήχθησαν Δ. Δ. 2:38, ο Λ. 3:07, ο Κ. γύρω στις 4 το πρωί[..] θέλω να προσθέσω ότι ο διοικητής του ΑΤ Κερατσινίου βρισκόταν όλη τη διάρκεια στο τμήμα […] δε μου ανατέθηκε κανένα άλλο προανακριτικό καθήκον»
– τίτλοι τραγουδιών του Π.Φύσσα «σε αγαπώ κ ας είσαι καριόλα», «γάμα τους», «για το καλό μου», «σιγά μη κλάψω»
– διαφημιστικά έντυπα ταξιδιωτικών πρακτορείων «κανό καγιάκ και paintball ,το paintball είναι άθλημα διάπλασης χαρακτήρων όμως πάνω απ’ όλα είναι διασκέδαση δεν προάγει τη βία, δεν προετοιμάζει τους ανθρώπους για το στρατό,
– εκτύπωση διαφημιστικού κειμένου για την κατασκήνωση της Νέδας, «Η Νέδα είναι κόρη του ωκεανού, θα χρειαστείτε ένα χάρτη για να προσδιορίσετε τη διαδρομή σας, το τελευταίο χωριό που θα συναντήσετε θα είναι η πρώτη στάση για ανεφοδιασμό»
– παρακολούθηση ροής μήνυσης για τον Θωμά Μπαρέκα για την υπόθεση επίθεσης στο στέκι «Συνεργείο» στην Ηλιούπολη. Η συνήγορος στο σημείο αυτό τόνισε ότι όλα τα στοιχεία τέθηκαν στο αρχείο και δεν ασκήθηκε καμία δίωξη εναντίον του Θ. Μπαρέκα. Ο συνήγορος Καμπαγιάννης σχολίασε ότι προχωρούσαν δυο ποινικές διώξεις, με το βούλευμα όμως και το κατηγορητήριο Ντογιάκου ανασύρθηκε η υπόθεση.

Η διαδικασία συνεχίστηκε με έγγραφα για τον κατηγορούμενο Ελπιδοφόρο Καλαρίτη μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται: αίτηση του ΟΛΠ προς εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για παροχή στοιχείων σχετικά με την ποινική κατάσταση του Ε.Καλαρίτη, διαβιβαστικά στον ανακριτή, απόφαση προσωρινής επιμέλειας τέκνων που ανετέθη στον Ε.Καλαρίτη, βεβαίωση πρόσληψης από τον ΟΛΠ με την ειδικότητά του ναυτεργάτη, πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, φύλλο απόλυσης και επιστράτευσης, θέση σε αυτοδίκαιη αργία λόγω παραπομπής για τα αδικήματα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση και απλής ψυχικής συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας, επάνοδος στην υπηρεσία.

Ακολούθησαν έγγραφα για τον Ι.Καζαντζόγλου. Αναγνώσθηκαν μεταξύ άλλων: πιστοποιητικά για την κατάσταση υγείας του πατέρα του ,Ε1 του ίδιου, στοιχεία ασφάλισής του στο ΙΚΑ ,βεβαιώσεις εργοδοτών, ρύθμιση δανείου, βεβαίωση καλής διαγωγής και ενδεδειγμένης συμπεριφοράς από τον προϊστάμενο του καταστήματος κράτησης στο Μαλανδρίνο.

Για τον Θωμά Μπαρέκα αναγνώσθηκαν: η ληξιαρχική πράξη γάμου, εκκαθαριστικό 2017, βεβαίωση ΟΑΕΔ, ληξιαρχική πράξη γέννησης τέκνου, βεβαίωση ασφάλισης, βεβαίωση απασχόλησης ως νόμιμος εκπρόσωπος του κόμματος από 17-9-2012 έως 26-2-2014 ,ενώ για τον Χρυσαφίτη μεταξύ άλλων πιστοποιητικό γέννησης τέκνου του, λογαριασμός της ΔΕΗ, βεβαίωση εξετάσεων στο ΕΠΑΛ.

Στη συνέχεια ο συνήγορος Τσάγκας προσκόμισε κατάλογο με έγγραφα και οπτικοακουστικό υλικό για τον κατηγορούμενο Μιχάλαρο. Αρχικά ο συνήγορος προσκόμισε βίντεο από κάμερα καταστήματος το βράδυ δολοφονίας το οποίο έπειτα από σχετική ερώτηση από την έδρα διευκρίνισε ότι πρόκειται για πρωτογενές υλικό από τον ιδιοκτήτη καταστήματος με καλύτερη ανάλυση και φωτισμό από το αντίστοιχο που εστάλη από τη ΔΕΕ.

Οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής Χ. Παπαδοπούλου και Καμπαγιάννης παρενέβησαν σχολιάζοντας ότι δεν υπάρχει δεύτερο βίντεο και ότι η επεξεργασία από τη ΔΕΕ αφορούσε σε κάποια στιγμιότυπα του μοναδικού βίντεο που προσκομίστηκε από τον καταστηματάρχη. Το εν λόγω βίντεο προβλήθηκε τελικά με διάρκεια 6.30 λεπτά.

Στη συνέχεια ακολούθησε ηχητικό απόσπασμα συνέντευξης του μάρτυρα κατηγορίας Μελαχρινόπουλου. Ο συνήγορος Τσάγκας τόνισε ότι ως υπεράσπιση δεν θεωρούν αξιόπιστο τον εν λόγω μάρτυρα και το απόσπασμα σκοπό έχει να καταδείξει πόσο ουσιωδώς διαφοροποιείται από όσα είπε στο ακροατήριο. Σχετικό απόσπασμα το παρακάτω: «είμαστε εδώ με 5-6 φίλους, και μας παίρνει ο Παύλος παιδιά ελατέ θα γίνει σκηνικό με Χρυσαυγίτες, πέφτουν μπουνιές κλωτσιές ο Παύλος τους είχε όλους, ήταν όρθιος και τους βάραγε, και μπροστά του σκάει μια κρανιά στο κεφάλι και τρελαίνομαι και γω και πάω και μου σκάει ένας μια αγκωνιά και πέφτω κάτω[…]σκάει από την αντίθετη πλευρά το αμάξι σκάει ο Ρουπακιάς δεν είδα ότι κράταγε κάτι, προφανώς κράταγε τη λαβή του χώνει δυο μαχαιριές και φεύγει και εκεί ήταν 4 αστυνομικοί μαζί με την κοπέλα του σήκωσε το όπλο και τον πιάνουν».

Προβλήθηκαν στη συνέχεια διαδικτυακές αναρτήσεις στο facebook από το προφίλ της μάρτυρα κατηγορίας Δήμητρας Ζώρζου και σχετικά σχόλια. «κωλόζωα Χρυσαυγίτες την κάνατε πάλι στο Πέραμα». Στο σημείο αυτό παρενέβη η συνήγορος πολιτικής αγωγής Ε. Τομπατζόγλου τονίζοντας ότι από τις σχετικές αναρτήσεις προκύπτει ότι το προφίλ της μάρτυρα ήταν κλειστό και ότι η υπεράσπιση για να έχει πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες οι οποίες δεν είναι δημόσιες, σημαίνει ότι προέβη σε αίτημα φιλίας από κάποιο ψεύτικο προφίλ παραπλανώντας τη μάρτυρα. Ένταση προκλήθηκε με το συνήγορο Τσάγκα να ισχυρίζεται ότι θα μπορούσαν οι πληροφορίες να έχουν προέλθει από κάποιο φίλο της μάρτυρα πράγμα που δεν είναι παράνομο και τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής να ζητούν να κατονομαστεί η πηγή. Η εισαγγελέας παρενέβη λέγοντας ότι η ίδια θυμάται ότι η μάρτυρας Δ. Ζώρζου είχε κλείσει το προφίλ της και ζητώντας τις ημερομηνίες που ελήφθησαν οι εν λόγω πληροφορίες. Στο μεταξύ συνεχίστηκε η προβολή τους και η ανάγνωση σχολίων.

Ακολούθησε ένας κατάλογος 53 εργοδοτών από ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ όπου ο συνήγορος Τσάγκας διευκρίνισε ότι πρόκειται για εργοδότες στους οποίους είχε απασχοληθεί ο εντολέας του Μιχάλαρος στη διάρκεια 16 ετών από το 1997.

Στο σημείο αυτό το δικαστήριο διέκοψε για την Τετάρτη 16/1/2019 στην αίθουσα Τελετών του Εφετείου Αθηνών όπου θα συνεχιστεί η ανάγνωση εγγράφων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ