Θ. Καμπαγιάννης: Αποφασιστικό έτος για την ολοκλήρωση της δίκης της Χρυσής Αυγής το 2019

Πηγή: athina984.gr

«Ήταν πραγματικά μια πολύ σημαντική χρονιά στη δίκη της Χρυσής Αυγής, ήταν η χρονιά των αναγνωστέων εγγράφων, της στοιχειοθέτησης της κατηγορίας όλων όσων κατέθεσαν, οι αυτόπτες μάρτυρες και τα θύματα, τα δύο προηγούμενα χρόνια», δήλωσε ο δικηγόρος της Πολιτικής Αγωγής, στην υπόθεση των Αιγύπτιων αλιεργατών, Θανάσης Καμπαγιάννης.

Μιλώντας στην εκπομπή «Ντάμες Σπαθί» και την Ελευθερία Κουμάντου, τόνισε: «Για μας ήταν μια σημαντική διαδικασία. Το ότι διήρκησε μεγάλο χρονικό διάστημα έχει να κάνει με το πόσο είναι το αποδεικτικό υλικό το οποίο έχει αυτή τη στιγμή στη διάθεσή του το δικαστήριο. Μιλάμε για οργανωμένες δολοφονικές επιθέσεις, έτσι όπως προέκυψε όχι μόνο από μαρτυρίες, αλλά κι από μηνύματα, από ηχητικά, από κεραίες που ενεργοποίησαν οι δράστες, πηγαίνοντας στο σημείο δολοφονίας του Παύλου Φύσσα. Μιλάμε για ιεραρχικά οργανωμένες επιθέσεις, για επιθέσεις που έπρεπε να έχουν την εντολή ή την έγκριση ηγετικών στελεχών της Χ.Α., γεγονός το οποίο προέκυψε μέσα από τη διαδικασία των εγγράφων».

Για τα στοιχεία που έχει πλεον στη διαθεσή του δικαστήριο, τοποθετήθηκε ο κ. Καμπαγιάννης: «Πλέον σήμερα μετά από όλο αυτόν τον όγκο του αποδεικτικού υλικού γνωρίζουμε τί πάει να πει οργανωμένη και μεθοδευμένη τέλεση εγκληματικών πράξεων με τρόπο που κανένα δικαστήριο πραγματικά δεν έχε τέτοιο πλούτο υλικού για να δικάσει υπόθεση του άρθρου 187, δηλαδή στοιχεία όπως το βίντεο που βρέθηκε στον σκληρό δίσκο του κατηγορούμενου Πατέλη, όπου βλέπουμε πραγματικά τί σημαίνει η συνεδρίαση μιας ομάδας κρούσης σαν κι αυτή που σκότωσε τον Παύλο Φύσσα. Υλικό το οποίο αρνιόταν η υπεράσπιση ότι υπήρχε ή ήταν αποτέλεσμα συρραφών. Το δικαστήριο είδε όλα τα βίντεο προσεκτικά προκειμένου ακριβώς να ξεπεράσει αυτές τις αντιρρήσεις και τις ενστάσεις. Δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία ότι τα μηνύματα, τα βίντεο, η ιεραρχική οργάνωση τέτοιου τύπου εγκληματικών πράξεων από πλευρά της ηγεσίας της Χ.Α. είναι ένα αναντίρρητο γεγονος».

Για την στάση της υπεράσπισης στη δίκη κατά τη διαδικασία τηα παρουσίασης των αναγνωστέων εγγράφων ο κ. Καμπαγιάννης υπογράμισε ότι το δικαστήριο αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή μία οργανωμένη επιχείρηση κωλυσιεργίας από την υπεράσπιση της Χ.Α.

«Χιλιάδες κοινοβουλευτικές επερωτήσεις και ομιλίες διαβάζονται ως αναγνωσταία έγγραφα της υπεράσπισης, με προφανή σκοπό να πει ότι η Χ.Α. είναι ένα νόμιμο πολιτικό κόμμα, χωρίς όμως η υπεράσπιση να μπορεί να αμφισβητήσει τον όγκο των στοιχείων για την τέλεση των κακουργηματικών πράξεων. Με αυτό τον τρόπο η υπεράσπιση συνομολογεί το βούλευμα, γιατί το βούλευμα περιγράφει ότι υπάρχει μία νόμιμη πολιτική δομή, η οποία έχει πάρει και κοινοβουλευτικά χαρακτηριστικά μετά τον Μάιο του 2012, αλλά η δομή αυτή λειτουργεί ως μανδύας, προκειμένου στο εσωτερικό της να δρα μια εγκληματική οργάνωση που τελεί κακουργηματικές πράξεις. Αν το δικαστήριο επιλέξει να αξιολογήσει τις συγκεκριμένες ερωτήσεις και να μην αναφέρει απλά σε μια αποφάσή του ότι είναι άσχετες με τις επίδικες εγκληματικές πράξεις, αυτό το οποίο μπορεί να διαπιστώσει είναι ότι με τις ερωτήσεις αυτές η ηγεσία της Χ.Α. περιέγραφε τις ομάδες- στόχους, δηλαδή ομάδες από μετανάστες, πρόσφυγες, αναρχικές καταλήψεις ή με συνδικαλιστές ή με αγωνιστές της Αριστεράς και στη συνέχεια οι συγκεκριμένες ομάδες γίνονταν αντικείμενο επίθεσης από τα τάγματα εφόδου της Οργάνωσης. Άρα έχουμε πράγματικά το πολιτικό ντύσιμο εγκληματικών ενεργειών που είναι και το αντικείμενο αυτής της ποινικής δίωξης γιατί εάν η Χ.Α. έμενε μονάχα σε μια πολιτική στοχοποίηση των αντιπάλων της, τότε δε θα είχε και ποινικό αντικείμενο η δράσης της και δε θα γινόταν και ποινικό δικαστήριο».

Αποφασιστικό έτος για την ολοκλήρωση της δίκης το 2019, χαρακτήρισε ο κ. Καμπαγιάννης το νέο έτος.

«Πιστεύω ότι αυτό θα δούμε και στις αρχές του 2019, μιας και οι βουλευτές που έχουν μείνει για να δώσουν τα έγγραφά τους είναι μονάχα ο Μπαρμπαρούσης και ο Κουκούτσης και ο ίδιος ο Μιχαλολιάκος. Αυτά είναι δηλαδή τα έγγραφα τα οποία εκκρεμούν αυτή τη στιγμή σε αυτή την υπόθεση. Μετά την ολοκλήρωση των εγγράφων, έχουμε την εξέταση των μαρτύρων υπεράσπισης και τις απολογίες. Έχουμε και την αισιοδοξία πλεόν ότι μετά την εντατικοποίηση των δικασίμων που κατορθώσαμε και με τα διαβήματα της πολιτικής αγωγής και με τις κινητοποιήσεις που έγιναν το προηγούμενο διάστημα να πετύχουμε, θεωρούμε ότι με αυτό τον ρυθμό πλέον, όσο κι αν επιμείνει στην προσπάθεια κωλυσιεργίας η υπεράσπιση, το 2019 θα είναι το αποφασιστικό έτος για την ολοκλήρωση της δίκης της Χ.Α».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ