ΗΜΕΡΑ 297: ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΕΠΕΡΩΤΗΣΕΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΛΑΓΟΥ ΓΙΑ 10Η ΔΙΚΑΣΙΜΟ

297η Συνεδρίαση, Αίθουσα γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, 27.11.2018

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου. Υπήρχε μικρή παρουσία δημοσιογράφων και κοινού.

II. Παρουσία των κατηγορουμένων

Αυτοπροσώπως παρόντες κατηγορούμενοι κατά τη διαδικασία: κανένας.

III. Αναγνωσθέντα έγγραφα που προσκόμισε η υπεράσπιση

Η διαδικασία συνεχίστηκε με την ανάγνωση εγγράφων που προσκόμισε η υπεράσπιση του Λαγού.

Α) Συγκεκριμένα, αρχικά αναγνώστηκαν ερωτήσεις του κατηγορούμενου στη Βουλή κατά τις συνεδριάσεις της κατά τη χρονική περίοδο 2015-2016, οι θεματικές των οποίων έχουν ως εξής:

-Βανδαλισμοί των «λαθρομεταναστών» στη Λέσβο (23/6/2015)
-Τσιμεντοποίηση του πάρκου Αλιάκμονα (25/6/2015)
-Καταπολέμηση της ανεργίας (7/7/2015)
-Αναγκαιότητα εκπαίδευσης των αστυνομικών στις πρώτες βοήθειες (30/6/2015)
-Υπολειτουργία του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (7/7/2015)
-Προβλήματα των λιμενικών στην Πάτρα (3/7/2015)
-Εξέγερση «λαθρομεταναστών» στη Λέσβο (14/7/2015)
-Προκλητικές δηλώσεις Βέλγου πολιτικού (14/7/2015)
-Προκλητική συμπεριφορά του «κρατικού μορφώματος» των Σκοπίων (14/7/2015)
-Ερήμωση της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος (16/7/2015)
-Ερήμωση του κέντρου της Αθήνας (16/7/2015)
-Αδυναμία των πολιτών προς πληρωμή των λογαριασμών της ΔΕΗ (16/7/2015)
-Προκλητική συμπεριφορά Τούρκου υπουργού στη Θράκη (16/7/2015)
-Τραγικές ελλείψεις σχολείων (23/7/2015)
-Δράση μυστικών υπηρεσιών με εμπρηστικές ενέργειες στην Ελλάδα (22/7/2015)
-Αναξιοποίητη περιοχή τα Πομακοχώρια Κομοτηνής (22/7/2016)

Β) Στη συνέχεια, προβλήθηκε το ακόλουθο οπτικοακουστικό υλικό:

Εκπομπή «Για Όλα» (παρουσιαστής Τριγάζης). Μεταξύ άλλων, ο Λαγός ανέφερε ότι «[…] Δεν είναι πανάκεια η δημοκρατία. Εμείς σεβόμαστε το Σύνταγμα. Στα κρίσιμα ζητήματα, όπου πρέπει να αποφασίσει μόνος ένας, αποφασίζει βέβαια ένας, ο αρχηγός. […] Είναι υπό τις οδηγίες του ΝΑΤΟ το ναυτικό μας, κάνουν τις ορντινάντσες των λαθρομεταναστών. Πρέπει να υπάρχουν οι νόμοι που έχει πει η Χ.Α., ιδιώνυμο έγκλημα. Μπήκε παράνομα; Δυο χρόνια φυλακή, όχι σε hot spot με aircondition, μετά καταναγκαστικά έργα υπέρ του δημοσίου και έξω. Μόνο το εισιτήριο της επιστροφής θα τους πληρώνουμε. […]. Η ομοφυλοφιλία κουσούρι. Αυτή η κυβέρνηση νομοθετεί υπέρ των ομοφυλόφιλων και των χασικλήδων. Αυτά που ήταν αυτονόητα πριν 15 χρόνια πλέον δεν είναι. […]».

Εκπομπή «Αναλυτής» με υπότιτλο «Αντίθετη μέτρηση για τον ανασχηματισμό». Μεταξύ άλλων, ο Λαγός ανέφερε ότι: «[…] Ποιος μας έφτασε σ’ αυτά τα χάλια; Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Και τώρα έρχεται μια δήθεν νέα ΝΔ, με τον μικρό Μητσοτάκη. Και τώρα μια στρατιά απογοητευμένων θα ψηφίσει αυτόν. Απίστευτο. […] Εμείς δεν θα τους αφήσουμε έτσι […]».

Ομιλία Λαγού [ενώπιον καναλιών]: «[…] Όταν εγώ μιλούσα ο Πρόεδρος με άφησε να τελειώσω και ήρθαν ο Ξυδάκης και άλλοι δυο βουλευτές ήθελαν να με σταματήσουν. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχθούμε τέτοια. Είναι προδότες. […]».

Εκπομπή με τηλεφωνική συνέντευξη Λαγού: «[…] Δεν μπορεί να καταγραφόμαστε ως δολοφόνοι. Απαράδεκτη και η στάση του προεδρείου [της Βουλής]. Είναι ιδεολογικοί μας εχθροί, αλλά ας μας το πουν να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα. […] Είναι ανθρωπάκια, που έχουν ιδεολογικό κόμπλεξ εναντίον μας.».

Εκπομπή σε κανάλι της Καβάλας με συνέντευξη Λαγού: «[…] Έχουμε προτείνει στη Βουλή ιδιώνυμο αδίκημα. Πρέπει να φύγουν από τη χώρα. Τα σύνορα είναι κλειστά για την Ελλάδα. Το λαθρομεταναστευτικό θα λυθεί μόνο με τη Χ.Α. Γιατί μόνο η Χ.Α. έχει τη διάθεση να σπάσει αυγά. […]».

Δελτίο ειδήσεων του Star με υπότιτλο «Παρ’ ολίγον σύρραξη Ουρανίου Τόξου – Χρυσής Αυγής», με πολύ σύντομη τοποθέτηση Λαγού.

Συγκέντρωση της Χ.Α. στον Άγιο Παντελεήμονα της Φλώρινας, με πανό και συνθήματα, με σύντομη τοποθέτηση Λαγού.

Ακολούθησε η προβολή βίντεο σχετικών με το ΠΑΜΕ, πριν από την οποία ο συνήγορος πολιτικής αγωγής Βρεττός προέβη στη δήλωση ότι με αυτά δεν εισφέρεται τίποτε στην αποδεικτική διαδικασία, παρά κωλυσιεργείται, ζήτησε δε να μην αναγραφούν οι τίτλοι τους (όπως αυτοί έχουν στον κατάλογο που προσκόμισε η υπεράσπιση στο Δικαστήριο) στα πρακτικά της δίκης. Ακόμη, τόνισε ότι «μάταια προσπαθούν τον συσχετισμό, καμία σχέση δεν έχει η δράση του ΚΚΕ και του λαϊκού κινήματος με αυτά που δικάζονται εδώ». Η δήλωση καταγράφηκε από τον γραμματέα, καθώς και η σχετική άρνηση αυτής από τον συνήγορο υπεράσπισης Αλεξιάδη και η γνώμη της Εισαγγελέως ότι «το Δικαστήριο είχε αποφανθεί να εκτιμώνται ελεύθερα» τα έγγραφα. Τα βίντεο που προβλήθηκαν στη συνέχεια ήταν τα εξής:

-Βίντεο στο MEGA με τίτλο «ΚΚΕ – μέλη του Κόμματος δέχθηκαν άγρια επίθεση από τη Χρυσή Αυγή στο Πέραμα».
-Βίντεο (μικρό) από συλλαλητήριο.
-Βίντεο (μικρό) από Alpha σχετικό με το ΠΑΜΕ.
-Βίντεο (μικρό) σχετικό με το ΠΑΜΕ.
-Βίντεο του ΣΚΑΙ «ένταση στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη […]», με αναφορά σε φύλλο του Ριζοσπάστη που καταφερόταν κατά του ΣΚΑΙ και σε εργατικό ατύχημα που έλαβε χώρα το 2008 και έχασαν τη ζωή τους 8 ναυτεργάτες.
-Βίντεο από την ιστοσελίδα “voria.gr” με στιγμές έντασης-φωνές.
-Βίντεο από «ΚΟΝΤΡΑ» με τίτλο «Σήμερα θυμήθηκαν όλοι τους κουκουλοφόρους του παρακράτους».
-Βίντεο σχετικό με το εργοδοτικό σωματείο της COSCO. Επ’ αυτού ο συνήγορος πολιτικής αγωγής Καμπαγιάννης -τόνισε ότι είναι του 2018, ότι δεν έχει καμία σχέση με το εργοδοτικό σωματείο «Άγιος Νικόλαος» και παρά ταύτα εισφέρεται ως υπερασπιστικό επιχείρημα. Σημείωσε δε ότι «όπου εργοδοτικό συμφέρον, εκεί είστε».

Γ) Στη συνέχεια, αναγνώστηκαν έγγραφα (ιδίως δημοσιεύματα στον Τύπο και στο διαδίκτυο) σχετικά με τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, με το εξής ενδεικτικά περιεχόμενο:

«Συνδικαλιστικοί εκβιασμοί μαραζώνουν τη Ζώνη Περάματος».
«Ευθύνες στα συνδικαλιστικά σωματεία απέδωσε ο Υπουργός Ναυτιλίας Άδωνις Γεωργιάδης την ανεργία και τη μαράζωση του κλάδου».
Από 2014 πιστοποιητικό του Πρωτ/κείου Πειραιά από το οποίο προκύπτουν οι μεταβολές του «Σωματείου Ελλήνων Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Ναυπηγοεπισκευαστικών Ζωνών (Πειραιώς – Κερατσινίου – Δραπετσώνας – Νίκαιας – Νήσων) – Αγιος Νικόλαος».
«[…] Στη Ζώνη καταγράφονται τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας σήμερα […]».
«[…] Ποτέ άλλοτε τα πράγματα δεν ήταν τόσο αφημένα. […] Όλοι ήταν σχετικά ευχαριστημένοι. […] Μετά, λουκέτα στις επιχειρήσεις. Και άρχισαν οι καταγγελίες. […]».
«[…] Η Ένωση Ναυπηγοεπισκευαστών Πειραιά έδωσε τη σύμβαση στον Υπουργό Ναυτιλίας. Να μην υποκύψουν οι επιχειρήσεις στο ΠΑΜΕ. […]».
«[…] Επιστολή απέστειλε η Ένωση Ναυπηγοεπισκευαστών Πειραιά για να μην υπογραφούν οι συμβάσεις […]».
«Η κρίση φέρνει γκρίνια και αγωγές. Η Ένωση αποφάσισε να μην προβεί στην υπογραφή των συμβάσεων. […] Συνδικαλιστές φαίνεται ότι θεωρούν τον χώρο σπίτι τους. Αυτό κατήγγειλε ο αρμόδιος υφυπουργός Γεωργιάδης. […]».

Στο σημείο αυτό το Δικαστήριο διέκοψε για την 28.11.2018 στην αίθουσα γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, οπότε θα ολοκληρωθεί η ανάγνωση των εγγράφων που προσκομίζει η υπεράσπιση Λαγού και θα συνεχιστεί η διαδικασία με την ανάγνωση των εγγράφων που προσκομίζει η υπεράσπιση Παναγιώταρου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ