ΗΜΕΡΑ 285: Αναγνωστέα κατηγορούμενου Κασιδιάρη για «θαλασσοδάνεια» και «υπόθεση Μπαλτάκου»

285η Συνεδρίαση, Αίθουσα γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, 30.10.2018

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου. Υπήρχε μικρή παρουσία δημοσιογράφων και κοινού.

II. Παρουσία των κατηγορουμένων

Αυτοπροσώπως παρόντες κατηγορούμενοι κατά τη διαδικασία: ουδείς.

III. Αναγνωστέα Έγγραφα Υπεράσπισης

Η διαδικασία συνεχίστηκε με την ανάγνωση εγγράφων και προβολή βίντεο που προσκόμισε η υπεράσπιση του κατηγορούμενου Κασιδιάρη. Η έδρα απέρριψε την ένσταση της πολιτικής αγωγής αναφορικά με την μη προβολή βίντεο, τα οποία, σύμφωνα με τους συνηγόρους της πολιτικής αγωγής, δεν σχετίζονται με τη διεξαγόμενη διαδικασία. Προηγήθηκε δήλωση της υπεράσπισης σχετικά με την ανυποχώρητη άσκηση των καθηκόντων τους, ανεξάρτητα από εξωτερικές της δίκης παρεμβάσεις.

ΙΙΙ.α. Προβολή βίντεο και φωτογραφιών

Στη συνέχεια προβλήθηκαν βίντεο από τον κατάλογο των αναγνωστέων που προσκόμισε ο συνήγορος του Κασιδιάρη στα οποία ο κατηγορούμενος εικονίζεται να θέτει ερωτήσεις στο πλαίσιο διεξαγωγής εξεταστικής επιτροπής της Βουλής. Από την περίοδο σύστασης της επιτροπής για τη «διερεύνηση της νομιμότητας της δανειοδότησης των πολιτικών κομμάτων και εταιριών ΜΜΕ από τράπεζες της χώρας», έγινε αναπαραγωγή των βίντεο της εξέτασης του Γ. Αλαφούζου (27-07-2016), του Φ. Μπόμπολα (02.08.2016) και του Γ. Βαρδινογιάννη (20-09-2016) από τον Η. Κασιδιάρη. Προβλήθηκε, επίσης, η ομιλία του Κασιδιάρη στην Ολομέλεια της Βουλής της 22-10-2015, στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων, στα «διαπλεκόμενα κανάλια», τον «αποκλεισμό της ΧΑ» από τον τηλεοπτικό χρόνο, το «ασυμβίβαστο εργολάβου και καναλάρχη» που δεν κατοχυρώνεται με το νομοσχέδιο κ.ά.
Ο επόμενος φάκελος αναγνωστέων από τον ίδιο κατάλογο της υπεράσπισης αφορούσε την υπόθεση με την μαγνητοσκόπηση του τότε γ.γ. της κυβέρνησης, Μπαλτάκου από τον Κασιδιάρη και την καταγγελλόμενη από τη ΧΑ «επικοινωνία του Αθανασίου με την προϊσταμένη του Πρωτοδικείου», με προβολή των αντίστοιχων σχετικών αποσπασμάτων βίντεο, όπως και της ομιλίας του Κασιδιάρη στη Βουλή την 16-7-2014, κατά την οποία κατήγγειλε «παρέμβαση του Πρωθυπουργού στη δικαιοσύνη». Ακολούθησε επισκόπηση φωτογραφιών από το στρατόπεδο της Μαλακάσας.

Εν συνεχεία προβλήθηκαν φωτογραφίες και οπτικοακουστικά αποσπάσματα από τον επόμενο φάκελο αναγνωστέων με τίτλο «Μάρτυρας Ε».

ΙΙΙ.β. Ανάγνωση εγγράφων

Ακολούθως αναγνώσθηκαν από την έδρα αποσπάσματα από το πολυσέλιδο πόρισμα που κατέθεσε η ΧΑ σχετικά με τους δανεισμούς των καναλιών και των κομμάτων από τις ελληνικές τράπεζες, στο οποίο αναφέρονται «παραβιάσεις του ορίου δανειοδοτήσεων», «εκταμιεύσεις δανείων με ανεπαρκείς εγγυήσεις» κ.ά.

Αναγνώσθηκε, επίσης, η εισαγγελική πρόταση σχετικά με την απαλλαγή του Κασιδιάρη για τις κατηγορίες που απέρρεαν από την καταγραφή και δημοσιοποίηση της συνομιλίας του με τον Μπαλτάκο με το αιτιολογικό ότι «[η επίδικη συνομιλία] δεν αναφερόταν στην προσωπική ζωή κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, αντιθέτως αφορούσε επαγγελματική συζήτηση στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων του κ Μπαλτάκου, τα οποία υπάγονται σε κριτική […] η υποκλοπή αποτελούσε το μόνο αναγκαίο και πρόσφορο μέσο για να θεμελιώσει τους ισχυρισμούς του σχετικά με τις κατηγορίες που του αποδίδονταν, γεγονός που αίρει τον άδικο χαρακτήρα της πράξης [..]»

Η έδρα διάβασε στη συνέχεια την ομιλία του κατηγορούμενου Κασιδιάρη στην Ολομέλεια της Βουλής από 10-12-2014, στο πλαίσιο της συζήτησης για την άρση της ασυλίας βουλευτών, όπως αποτυπώθηκε στα πρακτικά της Βουλής, καθώς και την πρόταση διερεύνησης ενδείξεων σχετικά με την τέλεση αδικήματος παραβίασης απορρήτου από τον πρώην Πρωθυπουργό. Στο σημείο αυτό παρενέβη η πολιτική αγωγή αναφέροντας πως έχει διενεργηθεί πραγματογνωμοσύνη της ΔΕΕ, στην οποία «δεν ταυτοποιείται το συγκεκριμένο πρόσωπο με το συγκεκριμένο ηχητικό», γεγονός που αμφισβητήθηκε από την υπεράσπιση.

Η σημερινή συνεδρίαση ολοκληρώθηκε στο σημείο πριν την ανάγνωση της από τον Οκτώβριο του 2013 μήνυσης που κατέθεσε ο κατηγορούμενος Κασιδιάρης κατά των προστατευόμενων μαρτύρων, γεγονός που προκάλεσε τον προβληματισμό της έδρας ως προς το εάν έχει διενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση με ανωμοτί καταθέσεις των προστατευόμενων, δεδομένου ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες κατονομάζονται στο σώμα της μήνυσης.

Το δικαστήριο διέκοψε για την Τετάρτη 31/10/2018 στην Αίθουσα των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ