Ημέρα 278: «Μια άγνωστη καλλιτεχνική πτυχή του βουλευτή που κατηγορείται για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση»

278η συνεδρίαση, Aίθουσα Γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, 12/10/2018

Ι. Πρόσβαση στο δικαστήριο

Εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης και παρακολούθησης της δίκης, με επίδειξη και παρακράτηση της αστυνομικής ταυτότητας, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων του κοινού στην αίθουσα του ακροατηρίου. Υπήρχε παρουσία δημοσιογράφων και κοινού, αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ άλλων με τους Π. Σκουρλέτη, Ν. Φίλη, Σία Αναγνωστοπούλου ενώ παρών ήταν και ο πρόεδρος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και βουλευτής του Die Linke, Γκρέγκορ Γκίζι.

II. Παρουσία των κατηγορουμένων

Δεν υπήρχε κανένας αυτοπροσώπως παρών κατηγορούμενος.

ΙΙΙ. Αναγνωστέα Έγγραφα Υπεράσπισης

Η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε με την επισκόπηση φωτογραφιών και ανάγνωση δημοσιευμάτων που προσκόμισε ο συνήγορος Δημητρακόπουλος για τον εντολέα του κατηγορούμενο Π.Ηλιόπουλο. Οι φωτογραφίες αφορούσαν μεταξύ άλλων αιμοδοσίες στις οποίες συμμετείχε ο βουλευτής Ηλιόπουλος ενώ μερικά από τα δημοσιεύματα, σε ενδεικτικούς τίτλους, είναι τα παρακάτω: «Γυαλιά καρφιά έκανε 19χρονος τα γραφεία της ΧΑ», «μαζική η συμμετοχή στη χθεσινή εκδήλωση αλληλεγγύης», «Βόλος: έσπασαν τράπεζες, συνθήματα στα γραφεία της Χρυσής Αυγής», «επίθεση αντιεξουσιαστών στα μέλη της Χρυσής Αυγής στο Βόλο», «επίθεση με γιαούρτια κατά βουλευτή της Χρυσής Αυγής στο Βόλο», «επίσκεψη στο ορφανοτροφείο Βόλου», «συνάντηση με τον Μητροπολίτη Δημητριάδος».

Ακολούθησε η προβολή βίντεο που αφορούσαν τόσο την καλλιτεχνική δραστηριότητα του βουλευτή όσο και τις ομιλίες του στα γραφεία της Χρυσής Αυγής και τη Βουλή. Ειδικότερα: – Απόσπασμα από δελτίο ειδήσεων Star, με τη Μάρα Ζαχαρέα, πλάνα από σειρά «Δύο Ξένοι» «[…] ο κομπάρσος βουλευτής της ΧΑ Παναγιώτης Ηλιόπουλος […] Δ. Βανδή στο ρόλο της λαϊκής τραγουδίστριας […] εδώ ο βουλευτής βρίσκεται στο ρόλο σμηνίτη […]», [φωνή στο ρεπορτάζ]: «… αυτή είναι μια άγνωστη καλλιτεχνική πτυχή του βουλευτή που κατηγορείται για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση…»

– Βίντεο, Π. Ηλιόπουλος στο βήμα της Βουλής: «… ακόμα και η λέξη παραολυμπιακοί είναι υποτιμητική, για εσάς θα έπρεπε να είναι ολυμπιακοί για άτομα με ειδικά προσόντα[…] είσαστε ένα φωτεινό παράδειγμα για όλη την ελληνική κοινωνία…»

-Βίντεο, Π. Ηλιόπουλος σε ομιλία στα γραφεία: «δεν πρόκειται να χαλάσουμε αυτό που χτίσαμε, δεν πρόκειται να κάνουμε το χατίρι σε κανένα πούστη που θέλει να δει τη ΧΑ να τα κάνει μπάχαλο […] ο σκοπός μας δεν είναι να δίνουμε μπουνιές, είναι να σώσουμε τη χώρα»

-Βίντεο, Π. Ηλιόπουλος στη Βουλή: «… να μη θεωρούμε τα συγκεκριμένα άτομα ως ανάπηρα αλλά με ειδικές ικανότητες […] κακώς έχετε περικόψει αυτά τα επιδόματα και τις συντάξεις […] είπατε ότι θα διορθωθεί, γιατί αυτοί οι άνθρωποι δε λαμβάνουν από το Μάιο κανένα επίδομα, έχουν σταματήσει μέχρι και να τρώνε»
Η διαδικασία συνεχίστηκε με την ανάγνωση των ερωτήσεων βάσει του καταλόγου που αφορά στο κοινοβουλευτικό έργο του βουλευτή και αποτελείται από 100 ερωτήσεις, επίκαιρες ερωτήσεις, ομιλίες στην ολομέλεια και δελτία τύπου. Παρατίθενται ενδεικτικές θεματικές των ερωτήσεων 16-100 καθώς και των 11 επερωτήσεων ,όπως αναγνώσθηκαν και αφορούσαν την χρονική περίοδο 2012-2017 :

-«Καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της περιφερειακής οδού Βόλου», 13-3-2012
-«Σε απόγνωση οι μικροπωλητές λιανικών αγορών Μαγνησίας», 10-4-2013
-«Προς κατάργηση το μάθημα των Θρησκευτικών στα σχολεία;», 12-4-2013
-«Ελλείψεις στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου», 26-6-2013
-«Εφαρμογή ευεργετικών ρυθμίσεων για Παραολυμπιονίκες», 10-7-2013
-« Έκλεισε ο Πυροσβεστικός Σταθμός Τσαγκαράδας στο Πήλιο», 2-8-2013
-«Αγνοούνται 40 έργα της Δημοτικής Πινακοθήκης Αθηνών», 12-11-2013
-«Μείωση παροχών σε άτομα πάσχοντα από αναπηρία και ανίατα νοσήματα», 25-11-2015
-«Υποβάθμιση του αερολιμένος Νέας Αγχιάλου», 09-3-2017
-«Περί της εθνικώς επιζήμιας συμφωνίας Καναδά-ΕΕ και της απεμπολήσεως δικαιωμάτων για την παραγωγή φέτας», 24-02-2017
-«Ύποπτη και με εθνοτικά κριτήρια η δράση της τουρκικής Ziraat Bank στητν Ελλάδα», 31-03-2017
-«Περί της παραχωρήσεως εδρών του ΑΠΘ σε τούρκους καθηγητές», 21-03-2017
-«Όμηρος των ελλείψεων λόγω οικονομικής κρίσεως η Ελληνική Αστυνομία», 02-05-2017
-«Σχετικά με τις αποζημιώσεις μέσα ΠΣΕΑ που διεκδικούν οι παραγωγοί αμυγδάλου του Βόλου», 05-07-2017
-«Αργοσβήνει η ανάπτυξη στο χωριό της Ανάβρας του Νομού Μαγνησίας», 27-09-2017
-«Μαμούθ οι οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες», 17-2-2017
-«Κινηματογράφηση στην Ακρόπολη ντοκιμαντέρ που αφορά τη ζωή του Μωάμεθ Β», 25-09-2012
-«Η Ελλάδα της ανέχειας με την τιμή της αμόλυβδης να οδεύει στα 2 ευρώ/λίτρο», 21-08-2012

Μετά την ολοκλήρωση της ανάγνωσης του καταλόγου σχετικά με τον κατηγορούμενο Π. Ηλιόπουλο,το λόγο πήρε η συνήγορος του κατηγορούμενου Σ. Σαντοριναίου, Ελένη Κατσαρού η οποία προσκόμισε στην έδρα επτά αναγνωστέα έγγραφα. Μεταξύ αυτών :αντίγραφο συμβολαίου ακινήτου, αντίγραφα εκκαθαριστικών, αντίγραφο χάρτη όπου απεικονίζεται η οδός Κισσάβου, διάγραμμα τηλεφωνικών κλήσεων ,υπεύθυνη δήλωση του εργοδότη του κατηγορουμένου, φωτογραφίες που απεικονίζουν μαζί τους κατηγορουμένους Σ. Σαντοριναίο και Αναδιώτη σε παιδική ηλικία. Η συνήγορος υπογράμμισε επίσης, προσκομίζοντας σχετικό έγγραφο ότι το όπλο κρότου λάμψης που βρέθηκε στην οικία του κατηγορουμένου αποδείχθηκε μη λειτουργικό.

Στο σημείο αυτό το δικαστήριο διέκοψε για τη Δευτέρα 15/10/2018 στην Αίθουσα Τελετών του Εφετείου Αθηνών όπου θα συνεχιστεί η ανάγνωση των εγγράφων της υπεράσπισης

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΙΟ